Bombardování
|
|
---|---|
To Algy: Proč s bezkontaktním? Nevím jak Angláni a Amíci, ale němci používali zapalovače kontaktní, akorát "na dlouhý tyči". Ale nejsem si jistej, jestli to byly kazetový bomby. | |
|
|
xfish5 : V tom prípadě mě napadá, že to může být jenom kazetová (šrapnelová) puma. Je naplněna spoustou kuliček, válečků apod., exploduje nad zemí a rozpráší je všude kolem a oni zraňují svou kinetickou energií. O tom, že by je jen tak vyhazovali z letadla znám skutečně jen z WW1. Dokonce mám doma komix, "Nebeská rudá jízda", kde takto podobně bombardovali Bílé, použili k tomu Tomem zmiňované okované hole. | |
|
|
xfish5:Šipky přibližné velikosti jako ty, co se s nima hází do terče. | |
|
|
Tom napsal v č. 394: Nevíš jak to bylo veliký? "Tak to je fakt rok 1915. Šipky shazované z letadel, případně okované hole." |
|
|
|
Tak to je fakt rok 1915. Šipky shazované z letadel, případně okované hole. | |
|
|
To dzin: Já opravdu nevím, slyšel jsem o tom z vyprávění. Jen, že to Němci házeli z letadel, že to nevybuchovalo a byly to válečky. | |
|
|
xfish5 : Nemyslíš náhodou něco alá grafitové bomby či termit? Nebo mě ještě napadají kazetové (někdy se nazívají i jako šrapnelové) pumy, to by možná mohlo být spíše ono? | |
|
|
Béďa: (382) O těch bezkontaktních zapalovačích PL granátů jsem kdisi něco málo četl také. Jestli si vybavuji dobře, měli obsahovat radar a ten je měl přivest k explozi nejblíže k cíli. Bohužel, současná literatura na našem trhu se v drtivé míře věnuje pouze německýcm tajným zbraním a ty Spojenecké hodně pomíjí... | |
|
|
Jo, jo byla to špíca... za chvíli jdu koukat zas.... | |
|
|
Videli jste vcera na Nove G/C Pickarda ? ( bylo to v poradu Hrdinove II. sv. valky) | |
|
|
Ze by spojenci dotovali vyrobu medi v Nemecku.... Ted mi napada: Bylo to vubec z WWII ? Jak to konkretne vypadalo (rozmery apod.) ? |
|
|
|
To kreon: Ne ne, byly to nějaký asi měděný válečky nebo obdélníky. | |
|
|
xfish5 napsal v č. 384: No tak to byly asi ty shazované bomby ne? "Ne, to je něco jinýho. To mátlo radary, ale tohle bylo těžký a házelo se to prej na lidi." |
|
|
|
guano napsal v č. 356: Ne, to je něco jinýho. To mátlo radary, ale tohle bylo těžký a házelo se to prej na lidi. "Myslis pokovene prouzky staniolu zvane Window - Brity, Duebel - Nemci ?" |
|
|
|
Beda: Zkusim se podivat, ale jsem v tomto ohledu spise skepticky.... Kazdopadne kdyz neco najdu, dam to sem. |
|
|
|
to Guano:Nemáš podrobnější informace? Nejsem si už jistý zdrojem, ale ke konci války prý stačilo Spojencům 500 nábojů velké ráže. Měl to být důsledek nasazení nových bezkontaktních zapalovačů. | |
|
|
Jen pro ilustraci: v lete 1942 by treba 4450 delostreleckych naboju nemeckeho flaku na sestreleni 1 spojeneckeho letadla, koncem roku 1944 uz to bylo 33500 naboju (bez rozliseni raze). | |
|
|
Algernon: (374) Tedy Algy, teď zase překvapuješ Ty mě. Vždyť jsem Ti tohle psal už docela dávno v jedné z naší mailových diskuzí, ale Ty jsi to tehdy přešel z taktem sobě vlastním a ještě jsi mě za to docela strhal... Já tento názor hájím už od počátku. To že tvrdím, že strategické bombardování jak ho prováděli Západní spojenci nedosáhlo efektu v jaký doufali, ještě přeci neznamená, že mu nepřiznávám, že bylo zbraní proti nacismu a podílelo se na jeho porážce. |
|
|
|
karaya1: (373) Jen si ujasním, píšeš, že v roce 42 byli 2/3 všech stihačů v Luftwaffe nasazeny na obranu Říše? Jinak ohledně těch Bf-109f a Fw-190, Sověti třeba tvrdili, že nejlepší německý stihací letoun je právě Bf-109f (bližší verzi neznám), či-li oni by v tomhle s tebou nesouhlasili. Hold záleží na úhlu pohledu. | |
|
|
Honza: (369) No jeje, to tvrdím také. Jen bych doplnil k tomu podstatný i neúmyslný efekt, protože s tímhle nikdo z velení USAAF předem nepočítal. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Bombardování