Bombardování
|
|
---|---|
Bombardování Prahy 1945: aktualne.centrum.cz/domaci/grafika/2010/03/0... |
|
|
|
karaya1: přesně tak, rozsypali to přes půl Prahy a co vlastně zasáhli? Při takovém počasí, jaké údajně bylo (jasno až polojasno) by to seskupení zásahů mohlo vypadat skutečně líp (i plukovník Cathcart od USAAF - Catch XXII je btw stejného mínění )! | |
|
|
zpravy.idnes.cz/zazila-bombardovani-prahy-po...
"Jednou, někdy na počátku 90. let, jsem tu měla autobus plný Američanů. Když jsme byli na Václavském náměstí, kde tehdy při náletu bylo zničeno několik domů, tak jsem jim o bombardování a navigační chybě vyprávěla," vzpomíná. No, tak abych se přiznal, tak tomuto moc nevěřím. Vzhledem k tomu, co všechno „dokázali“ trefit místo cíle… Ve skupině byl i starší muž s manželkou. Vyslechl si vyprávění a pak se prý smutně vložil do hovoru. "Když teď vidím, jak je Praha krásná, tak toho strašně lituji, ale jsem jeden z letců, kteří vám tehdy ty bomby na hlavu házeli," řekl prý Američan. Navigační chybu přitom vyvracel. "Říkal mi: ´Jsme školení, nikdy bychom se takto nespletli. Naházeli jsme to tam, kam jsme měli. Omlouvám se, ale rozkazy jsme poslouchat museli, byli jsme vojáci.´ Šokovalo mě to, protože se považuji za patriotku, ale oceňovala jsem, že to dokázal přiznat," popisuje tehdejší náhodné setkání Peková. |
|
|
|
zpravy.idnes.cz/ve-francouzskem-caen-evakuov... Ukázka profesionální novinařiny. Puma o hmotnosti 500 kg se nad Caen mohla dostat maximálně v začátcích působení Amíků nad Evropou (díky, Algy!) — pak se už používaly pumy o kulaté hmotnosti v librách, né kilech. A nejlepší je prohlášení, že „velmi pravděpodobně“ se tam dostala právě 6. června 1944 |
|
|
|
croisier napsal v č. 1441: Hlavně není vidět na ně. To praktikoval řeba seržant Biděnko-. (A jsem nejvíc OT ze všech) "A proto chodí průzkumníci zásadně v noci, protože vidí-li černobíle, vidí i zamaskovanou techniku." |
|
|
|
Všichni jste OT a pojedete do Chuchle . A ještě jsem neviděl spálené internetové fotografie skládající se z nul a jedniček ! | |
|
|
Náhodou, erby už jsou dávno spálené, aby nebylo možno naléz žádné důkazy | |
|
|
Tom napsal v č. 1440: A proto chodí průzkumníci zásadně v noci, protože vidí-li černobíle, vidí i zamaskovanou techniku. Nebo maskovaného Dzina, jak si maluje na čerstvě vyfasovanou přilbu nový erb "Tak mně napadá, že VŠICHNI vidíme v šeru víceméně černobíle, resp. odstíny šedé - jen nevím, jestli to má v téhle souvislosti nějakej význam" |
|
|
|
croisier napsal v č. 1438: Tak mně napadá, že VŠICHNI vidíme v šeru víceméně černobíle, resp. odstíny šedé - jen nevím, jestli to má v téhle souvislosti nějakej význam "V žádném případě ale nevidí černobíle." |
|
|
|
Proto mě o tom zajímalo víc. Jestli to opravdu dělali nějak masově nebo to byl jen pokus ala "psychotronický radar". | |
|
|
Jednoho barvoslepého znám a jeho problém je v tom, že nepozná tuším červenou od zelené atd. V žádném případě ale nevidí černobíle. A jak se lze dočíst, černobílé vidění je sice běžné zejména na diskuzních fórech , zrak omezený pouze na vnímání odstínů šedé je i mezi barvoslepými velkou raritou. Btw zamýšlel se někdo nad tím, proč by měl takový člověk vidět něco jiného, než klasický čb fotoaparát? Více takových teorií |
|
|
|
jde o to, že v rámci maskování se nepoužívají jen maskovací barvy, ale i předměty rozbíjející siluetu. A u techniky je to obvzlášť, takže se na ní věší větve, stromky, sítě atd... | |
|
|
Jj, tak sem to myslel - když někdo nevidí barvy - který třeba jinak splývaj s různejma barvama okolo, spíš uvidí obrysy. | |
|
|
Jedním z podstat maskování je rozbití siluety... | |
|
|
Nevím jestli barvoslepí vidí skrz maskovací materiál - spíš je nebudou mást barvy (když je neviděj) a soustředěj se na obrysy? | |
|
|
katerina9 napsala v č. 1424: Tak to jsem tedy nevěděl. Ikdyž by mě zajímalo, jestli to byl standartní postup či jen "na zkoušku". "A věděli jste, že Spojenci koncem války zjistili, že barvoslepí lidé vidí skrz maskovací materiál? Měli pak barvoslepé lidi v lehkých letounech, které letěly před pěchotou a tanky, a oznamovali vysílačkou bombardérům, kde mají zaútočit." |
|
|
|
Algy: chtěl jsem se zeptat, jaký byly prosímtě záměrný body v Kolíně nad Rýnem na konci května 1942? V Oficiální historii aji ve War Diaries je jenom neurčitá věta o tom, že byly tři různé… Cosi jsem totiž četl o tom, že se Harris „obával o osud kolínské katedrály“, a proto svým méně zkušeným osádkám dal katedrálu právě za záměrný bod, čímž ji měl spolehlivě ochránit — a moc se mi tomu nechce věřit. | |
|
|
Krojc napsal v č. 1427: Díky za doplnění i poučení. Já jsem si jen nepřesně vzpomněl na ten termín v souvislosti s tím, co se tu probírá, ale do slovníku, ani do literatury jsem se už nekoukl. "On je to топмачтовый удар, neboli česky útok ve výši špičky lodního stěžně, топмачта je totiž právě tento kus lodního vybavení" |
|
|
|
Ondík napsal v č. 1426: On je to топмачтовый удар, neboli česky útok ve výši špičky lodního stěžně, топмачта je totiž právě tento kus lodního vybavení. ""tompačtovyj udar"" |
|
|
|
Glynwed napsal v č. 1421: Tuším, že v ruštině je tomu říká "tompačtovyj udar"... to jen tak na okraj... "V monografii Triáda o Il-2 je toto bombardování popsáno také jako tzv. "žabkové"..." |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Bombardování