Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii
|
|
---|---|
Mám zde další "recenzičku". Dvě knihy z armádního AVISu-Čsl.letci v polské obranné válce(2003) a Čsl. letci ve Francii 1939-1940(2005) od dvojice Rail a Váňa. Oni to nejsou ani tak knihy v právém slova smyslu jako spíše publikace seznamů, kmenových listů a různé dokumenty okopírované z archivu+doplněné pár vzpomínkami účastníků vždy k dané epizodě, je to zkrátka trochu jiné než Rajlichovy práce, ale vhodně je to doplnuje-opět dvakrát škoda-neprodejné! | |
|
|
To bohuzel nemam.... | |
|
|
guano: ano. | |
|
|
Kreon: Luftwaffe Profile Series ? | |
|
|
Algy: dostala se mi do rukou zase jedna monografie o He 219. Jsou tam velmi zajímavé technické údaje a grafy. Žel ty grafy jsou hrozně maličké a bze lupy to nejde moc přečíst. A jelikož je celý dokument v pdf, tak s tím nejde ani honut a zvětšit to. | |
|
|
Richard Overy: Rusové ve válce. Docela dobrá kniha. Autor je historik a psal s patřičným odstupem času. To mu umožnilo studovat archivní materiály, které by pro něj byly dřív nedostupné. Navíc se snaží přiblížit poměry v SSSR západnímu (tedy i nám) čtenáři, který nemá ani šajn, jak to tam tehdy fungovalo. Nenechává se unést emocemi, nikomu nenadržuje a drží se věci. Pokud jste ji četli, co si o ní myslíte? Já mám za to, že patří k tomu nejlepšímu o WW II na trhu. |
|
|
|
Mám pocit že to je vyprávění německého vojáka. Takže fakta i autobiografický román | |
|
|
když je tu řeč....o těch knihách.....četl někdo knihu Kravavá cesta ke Stalingradu??je dobrá??fakta nebo román?? | |
|
|
četl tu někdo Sundejte Hartmanna! ? | |
|
|
četl někdo Zapomenutá bitva Overloon? | |
|
|
Tak jsem si koupil Souboj titánů od Glantze a House. Je to popis bojů na východní frontě, plus co tomu předcházelo. Sice, jak už to u publikací podobného rozsahu bývá, jsou zde tu a tam chyby či nepřesnosti, ovšem celkově je to dobrá kniha. | |
|
|
Dzin napsala v č. 1777: Hlavně v tomto případě je to navíc autorka. "Jojo, ale je dobré rozlišovat, když autor udělá nějakou nepřestnost, než když se úmyslně snaží mystifikovat." |
|
|
|
Jojo, ale je dobré rozlišovat, když autor udělá nějakou nepřestnost, než když se úmyslně snaží mystifikovat. | |
|
|
Pointa se skrývá v tom, že tehdejší šéf zpravodajců uvádí mylné datum a pro jistotu ho několikrát zopakoval. | |
|
|
Víš, kdy byli vysazeni Gabčík s Kubišem..? :o)
V noci z 28. na 29. prosince 1941 u Nehvizd u Prahy. Chtěl jsem hledat více podrobností, ale nemůžu najít CD s nafoceným Atentátem tak jenom po paměti: letěli Halifaxem 138. perutě RAF a kromě nich se ve stroji ještě vezly výsadky Silver A a Silver B. A kvízová otázka: kolikpak ran vystřelilo na stroj protiletadlové dělostřelectvo, ha? Špion, jemuž nevěřili neznám. Předpokládám ale, že pointa se skrývá právě v tom..? :o)) |
|
|
|
Dzin: v podstatě mi nezbývá, než s Tebou souhlasit Jinak samozřejmě těch pochybných tvrzení je v knize povícero, trochu nadnesené mi přijde i závěrečné hodnocení přínosu ULTRA Spojencům, ale jak říkáš, jsou to paměti |
|
|
|
Dzin: vypadá to moc pěkně. Za 4 stovky hodně dobré. | |
|
|
karaya1: Slovy klasika (neptej se mě kterého): Informace tajných služeb jsou sbírány a tříděny pro jejich šéfy. Ty si na nich sedí a nikomu nepustí ani ždibíček. Vše pečlivě schraňují pro své paměti. Ty potom vydají a v nich dokazují, že veškeré operace probíhaly přesně tak jak oni předpovídali s přesně takovím výsledkem, jak oni předpokládali a že to byli vlastně oni, kdo vše v pozadí řídil. Některá tvrzení je samozřejmě nutno brát s určitou rezervou, jak to tak u pamětí bývá. Celkově je to zajímavá kniha. Hlavně při jejím čtení si člověk uvědomí, jakého rozsahu ULTRA byla. Že to nebylo jen ono čtení ponorkových šifer, ale opravdu že četli prakticky vše možné a doslova se dívali Němcům přes rameno. Mě se třeba líbilo, že z toho plyne, že tvrzení o vnesení nového pohledu na genialitu genrálů je v jiném smyslu, než negativním (tedy že jejich genialita bude snižována). Spíše je tomu naopak a z knihy naprosto jasně plyne, že dobrý velitel byl díky ULTRA ještě lepší, protože její informace dokázal dobře využít a tomu špatnému nijak nepomohla. |
|
|
|
6. obrněná technika se mi ještě nedostala do rukou. Jaká je? | |
|
|
Včera jsem dočetl knihu Přísně tajné (The Ultra Secret) od F. W. Winterbothama a mám z ní dosti smíšené pocity. Na jedné straně podává autor zajímavé (možná i proto, že první..) poznatky o využití systému ULTRA (což vrhá na celá druhoválečná tažení zcela nové světlo), na straně druhé se v knize dají najít mnohá diskutabilní místa. Tvrzení, že — cituji — »Churchill stále ještě nepochopil, že námořní síly nemohou operovat v uzavřených vodách proti nepřátelskému letectvu s pozemními základnami. Ani on, ani námořní štáb se nepoučili z událostí na Krétě a v Singapuru, jež byly lekcí velmi názornou...« mi přijde v době Bitvy o Británii dosti odvážné. Nevím, jestli je to pouze můj pocit, ale občas jsem měl z četby dojem, jako by se autor tak trochu „naparoval“ — měli jste také takový pocit? |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii