Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii
|
|
---|---|
máš k tomu něco víc????název, nakladatelství, cena??? | |
|
|
Zaregistroval někdo nově vydané paměti sovětského vojáka od Stalingradu, které vyšly v Jotě? Doporučuju. | |
|
|
Včera jsem našel u dědy na půdě knihu VÁLKA ZAČALA MNICHOVEM od Davida Lowe vydaného v r.1945. Je to tam vše srandovně nakresleno. | |
|
|
mbbb napsal v č. 1725: Tak to již bohužel znám na zpaměť. Škoda, že o těchto osobnostech neexistuje více informací.... "krátké medajlonky - tak jeden odstavec - jsou v knize Dějiny čsl. četnictva II. Vlka tam mají, ale Řezáče nikoli" |
|
|
|
Honza M.: tak tohle jsem ještě neviděl | |
|
|
Brunner:Mě nic neříkej o Cizinecké legii. | |
|
|
Perry napsal v č. 1705: "www.libri.cz/kniha.php?kniha=336 zde je to....jestli to nenajdu v knihovně tak si to koupím" "...Rusíni, kteří bojovali na východní frontě za svou vlast. Zato se jim dostalo Benešova dekretu č. 60, který je zbavil našeho občanství, a zemi jsme předali Stalinovi..." Ten kdo psal tuhle upoutávku buď knihu nečet a v tom případě je blbec, nebo knihu čet a ta v tom případě stojí za h...o S nákupem raději nespěchej. |
|
|
|
Kreon + BRUNNER: Asi takhle. Já sice přistupuji velmi obezřetně k memoárové literatuře Němců, ale ne proto, že by to bylo německé, ale proto, že s ní mám špatné zkušenosti. Obvykle je to sice zajímavé čtení, ale hodně zavádějící. A autor dokonce mnohdy úmyslně čtenáře mystifikuje. Neřikám, že by se to neobjevilo i v jiných memoárech, třeba v některých dílech z totalitní dílny, ale prostě u té válečné německé je to skoro pravidlem. | |
|
|
Kreon: Já byl kdysi ve volební komisi s člověkem, který myslím měl známého, který v ní sloužil. A dokonce někdy v té době. Bohužel tehdy jsem DG neznal a nemohl se ho zeptet. | |
|
|
Brunner: ano vím. dnes jsem si ji objednal. Pak ještě existuje další kniha, aké psaná pod pseudonymem. | |
|
|
Dzin napsala v č. 1722: "Asi tak. Když už tu byl zmiňován Fajt, tak cokoliv, co on napsal hodnotím stokrát výše, než Ďábelskou brigádu a tomu podobné." Kromě jiného chybou je i to, že to bereš jako špatné už jen proto že je to "německé". |
|
|
|
Dzin: už jsem jednou nastiňoval, že bohatě stačí pokud se optáte někoho, kdo se cizineckou legií zabývá. Bohužel..protože sama cizinecká legie je ožehavé téma, tak tu nebudu psát od koho se dá leccos sehnat. Takže pro zvlášť "vytvrzelé" oponenty: Je nadevší pochybnost, že tato jednotka existovala a že byla nasazena tam kde byla, také není pochyb o jejích bojových kvalitách a výsledcích, kterých dosáhli. A upozorňuju, že nevycházím jen z téhle knížky. curahee: taky netvrdím že to byli supervojáci, ale zároveň uznávám jejich bojové kvality, které prostě měli. |
|
|
|
Worchester napsal v č. 1718: krátké medajlonky - tak jeden odstavec - jsou v knize Dějiny čsl. četnictva II. Vlka tam mají, ale Řezáče nikoli "Neznáte někdo nějakou dobrou knihu či článek o osobnostech čsl. četnictva, jako je Antonín Vlk, Václav Řezáč,...?" |
|
|
|
Dzin napsala v č. 1722: to je slovo chlapa! - i když to napsal Dzin "Asi tak. Když už tu byl zmiňován Fajt, tak cokoliv, co on napsal hodnotím stokrát výše, než Ďábelskou brigádu a tomu podobné." |
|
|
|
No tak ta "Ďábelská brigáda" není zas až tak špatná. Prostě si tam musí odmyslet člověk ty fráze jako "bojovali jsme za vlast" a "za nic nemůžeme, byli jsme jen vojáci". Jinak celkem seriózně popisuje cizineckou legii po válce. Podobné věci psali i naši dobrodruzi, kteří skončili po válce v cizinecké legii také - viz známý tramp K. Mácal. Navíc těch němců tam bylo poměrně dost a někteří se opravdu proslavili viz známý "Kongo Müller". |
|
|
|
curahee: Asi tak. Když už tu byl zmiňován Fajtl, tak cokoliv, co on napsal hodnotím stokrát výše, než Ďábelskou brigádu a tomu podobné. | |
|
|
Až si přečtu o těchto supervojácích i z jiného zdroje,začnu mít jiný pohled,ale abych bral jako bernou minci výpověď,někoho,kdo sloužil na východě u ESgruppen,to fakt nemůžu.Drahý Kreone a Brunnere. | |
|
|
Kreon: Ale samozřejmě. Memoárová literatura je hodnotná, ale není možno z ní brát veškerá data naprosto a nekriticky. Právě to, že se jedná o subjektivní pohled na události je současně jejím kladem i záporem. Pro objektivní posouzení je nutno je kombinovat i dalšmi, třeba archivními zdroji. Ale to je dle mého známá věc. Navíc také záleží vždy na tom, jak se snaží pamětník být objektivní. A bohužel zrovna německé paměti k těm neobjektivnějším nepatří. |
|
|
|
Dzin: v tom případě tedy to samé platí i pro knihy všech veteránů např.. od pana Fajtla apod.? | |
|
|
Neznáte někdo nějakou dobrou knihu či článek o osobnostech čsl. četnictva, jako je Antonín Vlk, Václav Řezáč,...? |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii