Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii
|
|
---|---|
Ta kniha je ucházející, nějaká chyba se tam vloudí, ale jinak je obsah skvělej.... Nádherné vyobrazení života v Protektorátu.... A ani nemusí být draha - www.aukro.cz/item612257383_protektorat_cechy... |
|
|
|
Muže někdo prosím poskytnout mini-recenzi na knihu: Uhlíř,J.: Protektorát Čechy a Morava v obrazech? Zda stojí za poměrně značnou investici? Děkuji |
|
|
|
sice je to trošku mimo mísu, ale znáte někdo tuto knihu? Junek, J.: Vysokomýtský 30. pěší pluk v bojích o Slovensko v letech 1918-1919, Vysoké Mýto 2002. Publikace vydaná u příležitosti výstavy, 83 str., 42 černobílých fotografií, VIII barevných map, hlazený papír, cena 98,-Kč. 30. pěší pluk byl v době První republiky velmi známou a vysoce oceňovanou jednotkou. Tohoto postavení pluk dosáhl díky své činnosti na Slovensku v letech 1918-1920, a to zejména při bojích proti Maďarské republice rad. Publikace zachycuje události u pluku při odchodu z italské fronty v říjnu 1918, jeho činnost ve Slovinsku i jeho návrat do vlasti v listopadu 1918. Hlavní část práce je pak věnována působení pluku na Slovensku v let 1918-1920, a to jak v době míru, tak i v době bojů s Maďarskou republikou rad. Publikace je doplněna reprezentativním výběrem fotografií z teprve nedávno objeveného unikátního souboru skleněných negativů zachycujících 30. pěší pluk v letech 1918-1920 |
|
|
|
Nech odpočíva v pokoji. | |
|
|
Dne 17. dubna 2009 zemřel historik Jaroslav Hrbek, čest jeho památce! www.usd.cas.cz/cs/aktuality/zemrel-jaroslav-hrbek |
|
|
|
Ondřej Kolář napsal v č. 2792: "Rád bych upozornil na knihu Ivo Pejčocha Armády českých politiků." Knihu mám a je to opravdu zajímavé čtení! Dost věcí bylo pro mne nové i když se většinou jedná o základní seznámení. Pejčoch je docela psavec |
|
|
|
Rád bych upozornil na knihu Ivo Pejčocha Armády českých politiků. Kniha pojednává o paramilitárních složkách různých (převážně antidemokratických) politických hnutí v meziválečném období a za Protektorátu. | |
|
|
egli napsal v č. 2790: Některé dílčí výsledky Zückertova výzkumu byly před pár lety publikovány i česky ve sborníku Armáda a společnost v českých zemích v 19. a první polovině 20. století. "Martin Zückert: Zwischen Nationsidee und Staatlicher Realität. Die tschechoslowakische Armee und ihre Nationalitätenpolitik 1918-1938, vydáno 2006 " |
|
|
|
Možná už to tady někdo zmiňoval, někoho by mohl zajímat pohled německého historika na čs. předválečnou armádu: Martin Zückert: Zwischen Nationsidee und Staatlicher Realität. Die tschechoslowakische Armee und ihre Nationalitätenpolitik 1918-1938, vydáno 2006 Nezabývá se věcmi jako výzbroj, opevnění nebo válečné plánování, ale věcmi jako národnostní struktura čs. armády, otázky národnostních rozporů v armádě, služební řeč, sociální struktura armády, důstojnický sbor, "každodennost" mnohonárodnostní armády apod. České prameny má zmapovány velmi slušně. Obálka a obsah: Přiložené soubory jsou přístupné po přihlášení
|
|
|
|
egli napsal v č. 2788: To já vím, ale formátem i barvou obálky odpovídá a je to překlad z němčiny. Když imaginárně sloučíš obě mnou citovaná díla, tak dostaneš přesně to, co hledá Janko22 , takže asi nějaká propletenina a synek si přesně nepamatuje, co viděl. Nic jiného už jsem neobjevil, navíc obě odpovídají dobou vydání. "To ale není 10 studií," |
|
|
|
Krojc napsal v č. 2787: To ale není 10 studií, ale encyklopedie (velmi slušná). "Helmut Roewer, Stefan Schaefer, Matthias Uhl - Encyklopedie tajných služeb ve 20. století, vydalo nakl. UNIVERSUM v roce 2006." |
|
|
|
Janko22 napsal v č. 2785: Jediné, co mě momentálně napadá, je kniha Johna Keegana nazvaná ZPRAVODAJSKÉ SLUŽBY VE VÁLCE - Pátrání po nepříteli od Napoleona k Al-Kajdě. Vydal Beta-Dobrovský."asi 10 štúdií o histórii svetovej špionáže" EDIT: našel jsem to, alespoň myslím: Helmut Roewer, Stefan Schaefer, Matthias Uhl - Encyklopedie tajných služeb ve 20. století, vydalo nakl. UNIVERSUM v roce 2006. |
|
|
|
Pomôže niekto s určením názvu knihy? Asi pred 2 rokmi som v knihkupectve listoval v českom preklade nemeckého zborníku asi 10 štúdií o histórii svetovej špionáže. Kniha mala čierny obal a veľkosť polovičku z A4. Teraz by som si ju aj rád prečítal ale napriek enormnému hľadaniu v internetových knihkupectvách, on-line katalógoch knižníc jednoducho nič som nenašiel... |
|
|
|
Našel jsem po létech v truhle svou starou knížku povídek NAŠI V ANGLII a znova jsem se vychechtal dosyta - nad jiné milá je mi povídka Scvrk se nám Cvrk. Škoda, že knížečka už se skoro rozpadá . | |
|
|
Tohle vypadá na velmi zajímavý sborník : www.usd.cas.cz/cs/stranky/publikace/prave-vy... |
|
|
|
Díky všem, půjčím si ji a přečtu, nebyla zas tak tlustá — v nejhorším se rozčílím jak nad páně Michlem. | |
|
|
karaya1 napsal v č. 2778: Nečetl, ale slyšel jsem o tom. Nejedná se mu o objektivní rozbor morální a politické stránky bombardování, autor je morálním filosofem, který v knize hlavně shromažďuje argumenty na podporu svých názorů. "nečetl to někdo z vás a neví, jaké to je?" |
|
|
|
Do té knihy jsem nakoukl a právě díky celému vyznění knihy jsem jí nekoupil. Jsem zastáncem rčení "Kdo seje vítr..." a s bombardovací ofenzívou proti státům Osy souhlasím. Nechtěl jsem si kazit zbývající volné večery.... | |
|
|
karaya1 napsal v č. 2778: "Pánové, dnes když jsem se v Luxoru ohříval během čekání na vlak narazil jsem na knihu A. C. Grayling: Obklopeni mrtvými městy. Měla by to být práce britského novináře a publicisty (už to mě samo o sobě trochu děsí) o morální a politické stránce bombardování, přičemž autor se zaměřuje speciálně na to britské (to už mě notně vyděsilo). Určitě si to půjdu půjčit do knihovny a přetu si to, nicméně nečetl to někdo z vás a neví, jaké to je?" Četl. Na britského novináře to není tak hrozné, ale je možné, že tento náhled stojí na tom, že má na bombardování německých měst stejný názor, jako já (vyloženě negativní). Každopádně ale cituje zajímavé prameny a výroky britských politiků a vojáků, které silně zpochybňují teze, že jejich cílem nebyla smrt civilistů. Otázkou ovšem je, zda je cituje přesně nebo zda je zasazuje do těch správných kontextů. |
|
|
|
Pánové, dnes když jsem se v Luxoru ohříval během čekání na vlak narazil jsem na knihu A. C. Grayling: Obklopeni mrtvými městy. Měla by to být práce britského novináře a publicisty (už to mě samo o sobě trochu děsí) o morální a politické stránce bombardování, přičemž autor se zaměřuje speciálně na to britské (to už mě notně vyděsilo). Určitě si to půjdu půjčit do knihovny a přetu si to, nicméně nečetl to někdo z vás a neví, jaké to je? |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii