Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii
|
|
---|---|
Já si tedy nejsem uplně jistý, ale není náhodou Grubhoffer beletrie? Pravda, zmíněnou knihu jsem nečetl, ale první díl jsem v ruce měl a dělalo to na mě takový dojem, při zběžném prolistování.Rozhodně bych byl tedy v hodnocení knihy opatrnější. | |
|
|
Přečetl jsem již druhý díl knihy -Bojoval jsem na nesprávné straně od Josefa Grubhoffera..Je to dotisk z roku 2009 od Našeho vojska..Je to o Slezanovi,který byl u SS,je to z východní fronty..Stalingrad a jeho ůtěk z něj..na své si přijdou i příznivci letectví/autor byl i pilot/,kniha je velice čtivá/četl jsem šetrně,aby dlouho vydržela/,bez zbytečného balastu,přímé zážitky autora obohatí všechny příznivce WW2 ve všech možných ůhlech zájmů...Bohužel je takových knih již poměrně málo,různé zprostředkované zažitky různě "přikrášlené to není ono...Velice doporučuji... | |
|
|
Není to sice o WWII, ale dost se to překrývá. Mám pár dní v ruce "Nehody dopravních letadel v Československu I.díl 1918-1939". Je to celkem zajímavé čtení, i když pár věcí mne dost zarazilo. Třeba že naše licenční DH-50 označuje v textu jako "Avie", ačkoli bylo sedm kusů vyrobeno v Aeru (což je uvedeno v Rejstříku na konci knihy). Moc se mi ani nelíbí, že v pramenech několikrát uvádí "vobrázkovou" knížku pánů Šorela a Velce "Letadla čs. pilotů (Albatros 1985). Byla hezká, ale byla pro nás - tehdy děti. V pramenech není ani jednou uvedeno NTM. Nejlepší kapitola je věnována havárii Fordu Trimotor OK-FOR. Je vidět, že je postavená na dlouhodobých výzkumech PhDr. M. Sedláře. Celkově je to zajímavé téma, ale asi to mohlo být ještě lepší - třeba o barevné bokorysy, nebo výkresy. Taky si myslím, že řada údajů se ještě dala zjistit ze zahraničí. Jsem zvědav na druhý díl. |
|
|
|
Díky za upozornění. Fučíkovy knihy jsou zajímavé a kvalitní. | |
|
|
Rád bych upozornil na nedávno vydanou knihu, která se sice netýká přímo druhé světové války, nicméně soudím, že by mohla zaujmout některé z návštěvníků tohoto fóra. Mám namysli knihu Josefa Fučíka Generál Podhajský, která čtenáře seznamuje s životními osudy člověka, jenž patřil k významným osobnostem jak rakousko-uherské, tak později československé armády. | |
|
|
Centrum pro ekonomiku a politiku vydalo sborník "Nacistická okupace - sedmdesát let poté". Viz cepin.cz/cze/kniha.php?ID=101 | |
|
|
Znám několik zdejších bláznů, kterým by se tohle mohlo hodit do sbírky: www.aukro.cz/item690842909_letecka_radiotech... |
|
|
|
Autora neznám vůbec, neb i téma mne bere jen potud, že mám Podještědí (i Zaještědí) docela rád a vím o které vesnice se jedná. Docela mne před časem zaujalo tohle www.fronta.cz/kalendar/cesi-z-podjestedi-zad... takže jsem si se zájmem přečetl nějaké souvislosti. | |
|
|
Tom napsal v č. 2810: to by bylo perfekt "Můžu i půjčit" Našel jsem o knize tohle: www.tvrtm.cz/pokrteni-knihy-podjestedi-v-hit... jméno autora ve mně nevzbuzuje 100% nadšení, ale thema knihy mne rajcuje |
|
|
|
Můžu i půjčit | |
|
|
Tom napsal v č. 2808: Tome, tahle kniha mne hodně zajímá! Napiš nám ní něco. Díkec. "Já mám v ruce "Podještědí v Hitlerově Třetí říši", autor Tomáš Edel, vydalo Podještědské muzeum a Sdružení rodáků a přátel kraje K. Světlé, Český Dub 2009. Podtitul je "Kronika obyčejného života let 1938-1946". Musím říct, že dost dobrý. Asi bude recenze" |
|
|
|
Já mám v ruce "Podještědí v Hitlerově Třetí říši", autor Tomáš Edel, vydalo Podještědské muzeum a Sdružení rodáků a přátel kraje K. Světlé, Český Dub 2009. Podtitul je "Kronika obyčejného života let 1938-1946". Musím říct, že dost dobrý. Asi bude recenze. |
|
|
|
Nečetl někdo Letce s plastikou (www.bbart.cz/katalog.asp?id=1975)? Narazil jsem na to dnes náhodou v knihkupectví a docela mě to zaujalo, o Guinea Pigs' Clubu toho nikde moc není - docela uvažuju i o tom, že bych si to pořídil do knihovničky... | |
|
|
zbrusu nová superkniha: Radan Lášek: Velitelé praporů SOS Publikace přibližuje životní osudy 31 legionářských důstojníků, kteří byli v roce 1936, v době zvýšeného ohrožení Československé republiky, určeni za velitele zcela nového bezpečnostního sboru. Velitelé třicetitisícového kontingentu Stráže obrany státu jsou neznámými osobnostmi naší novodobé historie. Kromě aktivní účasti v československých legiích se většina z velitelů SOS za II. svět. války zapojila do vojenského odboje a téměř třetina z nich za to zaplatila životem. Osudy výjimečných důstojníků v publikaci oživuje přes 170 dobových snímků a dokumentů z rodinných pozůstalostí i ze soukromých sbírek. K jednotlivým životopisům jsou připojeny materiály vztahující se k působení dotyčného v legiích, SOS nebo v protinacistickém odboji. Rozsah publikace je 228 stran, doporučená prodejní cena 279 Kč. ISBN 978-80-903892-0-5 | |
|
|
mbbb napsal v č. 2804: Draze zaplacenou svobodou jsem si listoval a vypadá to jako velmi dobré shrnutí našeho zahraničního odboje. Připadalo mi, že je to ale hlavně o politické stránce osvobození - jednání mezi londýnskou vládou a moskevskými komunisty, tvorba programu vlády, národní fronta, otázka Podkarpatské rusi, otázka demarkační linie, osvobození ze západu nebo z východu atd. Samotné vojenské operace se mi zdálo, že popisuje spíš obecně. Cena za oba díly kolem 550,- (viz www.kosmas.cz/knihy/147740/draze-zaplacena-s...) "znáte ty knihy někdo?" |
|
|
|
nevím, zda zde to již nebylo, estli ano, tak se vomlouvám, ale zaujaly mne tyto dvě (vlastně tři) knihy: www.usd.cas.cz/cs/stranky/publikace/prave-vy... www.usd.cas.cz/cs/stranky/publikace/prave-vy... znáte ty knihy někdo? Co stojí? Nemohu to tam nikde najít. |
|
|
|
Nazdar pánové, právě čtu knihu Petra Procházky "Příběhy z pohraničí". Info o knize třeba zde: tofl.signaly.cz/0801/pribehy-z-pohranici-petr Jde opravdu o velmi zajímavou knihu, zajímavé jsou jak vzpomínky na rok 1938, tak i vzpomínky na dobu těsně poválečnou. Bohužel, většina vzpomínek bývalých našich Němců není objektivních, ale jsou propagandisticky zbarvené, pokřivené a vytržené ze souvislostí, na což se i v knize upozorňuje. Kniha obsahuje i řadu velmi zajímavých fotografií. Pevná vazba s přebalem, kvalitní tiska papír a cca 150 stran. Zájemcům docela doporučuji.[/ |
|
|
|
Krojc a egli vďaka ale nie je to bohužiaľ nič z vami menovaného.... Encyklopédiu mám a Keegan to bohužiaľ nie je. |
|
|
|
Všiml jsem si, že nakl. Naše vojsko začalo vydávat český překlad Goebbelsových deníků. Zatím vyšel první svazek z let 1924-1929. www.eruditus.cz/knihy/joseph-goebbels/joseph... Předpokládám, že půjde jenom o překlad pětisvazkového výběru vydaného R. G. Reuthem. Tento výběr má určitou nevýhodu, že v něm není nijak vyznačeno, co bylo vynecháno a kritéria výběru editora nejsou úplně jasná. Ale každopádně i tak jde o užitečný počin. Celé německé vydání deníku podle kompletních zachovaných foto-desek v moskevském archivu z let 1992-2005 má 29 svazků. Do toho se asi Naše vojsko nepustí |
|
|
|
Twiggy napsal v č. 2798: Z grafického hlediska mimořádně povedená. Textově jinak dost stručná. Je to navíc hlavně pohled z hlediska propagandy, zabývá se hlavně propagandou a kolaborací. Ostatní stránky dějin protektorátu (odboj, holocaust apod.) nejsou hlavním tématem knihy."Muže někdo prosím poskytnout mini-recenzi na knihu: Uhlíř,J.: Protektorát Čechy a Morava v obrazech? Zda stojí za poměrně značnou investici?" Za těch zhruba 650-680 Kč, jak se poměrně často vyskytuje na aukru, stojí. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii