Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii
|
|
---|---|
Johny napsal(a) v č. 522: No právě z toho mám strach. Téma je to mimořádně zajímavé, nicméně se obávám, že to autor točil směrem - my nic, my neměli na výběr, my byli dobří, partizáni byli absolutní špína apod. "Na druhé straně kniha velice dobře vyvrací rožšířené mýty o dobrovolnických SS a waffen SS koncem války. " |
|
|
|
Knihu určitě doporučuji, nemá nic co dělat s obrázkovými publikacemi o WaffenSS a pod. Ale samozřejmě jako u každé této literatury je nutno sledovat více zdrojů. Pro objekt mého zájmu - konec války v čechách, je to zajímavý zdroj. I přes většinové negativní vzpomínky na konec v Čechách jsou tam i pozitivní. Skupinkce mladých vojaků, kteří uprchli z kopání vlastního hrobu pomohl čeký policista, který vše s nechutí sledoval a poradil jim cestu na které nejsou RG. Docela pozitivně jsou hodnoceni zřejmě i příslušníci prvorepublikové armády, tam kde měli velení se zbytečně nezabíjelo ale problém byl, že záruky dané čs. důstojníky při odzbrojení nebyly uznávané RG. | |
|
|
to DuGalle: Kniha je napsaná celkem rozumně a lze ji považovat za historickou publikaci. Autor byl ale ovlivněn zřejmě rodinými zážitky a tak v některých pasážích přejímá názory pamětníků ale to lze považovat za pohled této strany. Těžko chtít po příslušníkovy SS aby se neutrálně koukal třeba na Titovi partyzány. Na druhé straně kniha velice dobře vyvrací rožšířené mýty o dobrovolnických SS a waffen SS koncem války. Třebá popisované násilné verbování do SS trochu odporuje názvu a výběrovosti těchto jednotek. I tzv. "kamarádství" mezi vojáky a důstojníky svědectví v knize vyvrací. Velitel byl klasický pruský zupák s nadřazeným chováním vůči mužstvu. | |
|
|
Johny: Mám dotaz ohledně té knihy, kterou recenzuješ. Je jasné, že autor tam určitě vpašoval různé "ospravedlňující" názory, ale jaký je celkový duch té knihy? Snaží se reálně popsat zoufalost takové divize a jejích velitelů nebo se tváří jako by byli stejně hodnotná bojová síla jako ostatní? Dá se to považovat za něco přínosného pro historii nebo je to jenom další z mnoha zasvěcených "kronik" o divizích SS? | |
|
|
VC jsem psal dokonce do čtenářáku a jako úryvek jsem napsal havárii Tempestu při přistání. Učitelka mi pak zdělila, že vybírám moc naturalistický pasáže! | |
|
|
Velký Cirkus: Já mám nejraději pasáž ve který se pokouší dostat proudový Arada - to co prožívá - to jsou vlastně poslední myšlenky pilota před smrtí. | |
|
|
"První, kdo nechal namalovat na křídlo letadla kokardu, byl svině!" Velký cirkus jsem četl asi před třemi lety, ale tuhle větu si pamatuju furt! |
|
|
|
Pred nedavnem ukazovali,ze v rodnem meste,kde se narodil walter chteji po nem pojmenovat ulici(nevim jestli v rodnem,neco se mi mota,ze se narodil na uzemi csr).Ale ve finale zjistili,ze byl v nsdap,a udajne byl touto myslenkou zapalen. | |
|
|
to curahee: No já si myslím, že všechny kapitoli jsou špičkový a žádná není vyloženě špatná. To o Nowotnym je výborná, přesně jak říkáš. | |
|
|
Bart S. napsal(a) v č. 507: Stejne je nejlepsi kapitola o umrti Waltera Nowotnyho,ta chytne za srdce. "To mi povídej. Tu knihu jsem přečetl snad 100x" |
|
|
|
Velký cirkus jsem předevčírem viděl v antíku...asi za 90K | |
|
|
Radek H. napsal(a) v č. 509: Já bych taky vyskoušel nějaké antikvariaty. Tu mojí jsem ještě zdědil. "Dá se dneska ještě Velký cirkus koupit?" |
|
|
|
Algy (508): Jo myslel jsem vydavatele. Ono se mi přeci jenom zdá za 100 stránek 350 Kč trohu hodně. | |
|
|
Dá se dneska ještě Velký cirkus koupit? V klasických knihkupectví sem to marně hledal! | |
|
|
Glynwed napsal(a) v č. 506: To mi povídej. Tu knihu jsem přečetl snad 100x. "Některé pasáže jsem prostě musel číst několikrát - parádní autobiografie" |
|
|
|
Bart S. napsal(a) v č. 501: Některé pasáže jsem prostě musel číst několikrát - parádní autobiografie. "Co říkáte na Velký Cirkus od Clostermana? " |
|
|
|
Má cenu si pořizovat monografii B-17 od Svojtky? | |
|
|
Bart S. napsal(a) v č. 501: Souhlas, četl si od něj taky Ohně v oblacích? "Co říkáte na Velký Cirkus od Clostermana? Já si myslím, že je to parádní knížka." |
|
|
|
Bart S. napsal(a) v č. 501: To si chci už dlouhou dobu přečíst..... "Velký Cirkus od Clostermana" |
|
|
|
Co říkáte na Velký Cirkus od Clostermana? Já si myslím, že je to parádní knížka. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii