Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii
|
|
---|---|
Chcel by som sa opýtať na váš názor na knihu Arnhem - operace Market Garden(vyd. Jota Military) od Franka Steera. Oplatí sa kupovať ju? | |
|
|
Egli: Víš, kdo ten Mein Kampf tak špatně přeložil ? Je to tedy spíš řečnická otázka... | |
|
|
Johny: souhlasím s tebou. Taky nejsem stoupenec vytvářeních nějakých seznamů zakázaných knih. Navíc v době internetu je to nesmysl. Mein Kampf si může přečíst každý bez ohledu na to, jestli je v jeho zemi vydání zakázáno. To jen naše média (viz např. článek ve včerejší MFD) dělají lidem, kteří tyto věci vydávají bezplatnou reklamu. Díky médiím se Mein Kampf stal knihou vydanou od roku 1989 v suverénně nejvyšším nákladu. Osobně bych si nic takového nikdy nekoupil, protože vydělávat na těchto věcech mi přijde mírně řečeno neetické. Kdyby alespoň pan Zítko řekl narovinu: chci vydělat balík peněz, proto Mein Kampf vydávám v takové úpravě (krásná kožená vazba s orlicí držící hákový křiž), aby ho neonáckové mohli pokládat za jakýsi "kultovní předmět" a navíc předpokládám, že média vyvolají rozruch a to pomůže prodeji knihy. Místo toho prohlašuje, že mu jde o "princip" a o "boj za svobodu slova". |
|
|
|
egli: Problém je, že nejsme zvyklí na svobodu slova. Naprosto s tebou souhlasím, že vydavatel chce vydělat a možná ještě trochu rozšiřovat antisemitismus. Například v USA je možné koupit cokoliv a proto až na pár úchylů si takové dílo nikdo nekoupí. Zde to vyvolá vždy senzaci, které naopak vede k rozšíření tohoto braku. Znám lidi, kteří když si přečetli o tom, že Zítko má problémy, tak hned běželi zakoupit MeinKampf a do dneška nepřečetli ani stránku. Pokud by to dílo bylo běžně dostupné, nikoho by nenapadlo ho vydávat. Na druhé straně uznávám, že je někdy těžké posoudit, co už se nemá zveřejnit (návody na výrobu trhavin a pod.) Osobně si myslím, že omezit vydávání tzv. závadové litaratury lze pouze zakoupením (vyhrazením) autorských práv a jejich komentované vydání pro knihovny a studovny - zhruba německé řešení ( tam jsou práva na nacistickou literaturu v majetku státu a nikdo je bez svolení nesmí vydat. |
|
|
|
Zase nějaký pitomec chce vydělávat na antisemitské propagandě: zpravy.idnes.cz/literatura.asp?r=literatura&... zpravy.idnes.cz/literatura.asp?r=literatura&... Nějaký Jan Hlaváč vydal "vědecké" vydání Eckartových rozhovorů s Hitlerem, což vedle Mein Kampfu a Rosenbergova Mýtu 20. století byla jedna z "biblí" nacismu. Přitom každý si ten blábol může přečíst zadarmo na netu: www.google.com/search?q=eckart+moses+to+leni... Podobně jako si vydělal pan Zítko, který vydal "vědecké" a "odborné" vydání Mein Kampfu (vázané v kůži s orlicí a hákovým křížem na obálce a v katastrofálním překladu) a ještě se z něj stal "bojovník za svobodu slova" |
|
|
|
Hofi: Světová válka 1939-1945. Sestavil Pavel I. Lahvička za spolupráce prof. T. Kopena, W. Supiňského, prof. dr. A. Machta a jiných. Nakladatelství TEMPOS Bratislava 1948. | |
|
|
toHofi:Že by sniperská ikonka ! | |
|
|
Ještě k tomu Lucasovi,musím říct,že nejlepší knihu co jsem od něj četl tak byly "Hitlerovi specialní jednotky",je tam dost detailně popsán utok na vysílač v Gliwicích i s jejich "lidskými konzervami",které zajistil R.Heydrich. | |
|
|
Hofi: Sorry...napsal jsem si to na papír, ale ten jsem nechal doma. Takže zítra. Jenom si pamatuju, že to bylo vydáno v Bratislavě. | |
|
|
Jo..podívám se... | |
|
|
Kralik napsal v č. 597: Mohol by si prosím Ťa napísať mená autorov a miesto vydania (príp. aj vydavateľstvo)? Dík. "Světová válka, z roku 1948 " |
|
|
|
Já jsem se teď dostal ke knize Světová válka, z roku 1948 kdy do toho ještě komouši nestačili rejt. Jsou to vlastně dějiny WWII, ale jsou tam úžasný fotky přímo z boje, fotky velitelů na o něco větší stránce než A4, ale jsou tam fotky třeba Mussoliniho potom co ho dostaly do rukou partizáni....humáč. Hlavně kvůli těm fotkám úžasnej poklad. | |
|
|
Myslím, že jako upoutávka a odpověď na otázku zda koupit ("obětovat") nebo moje krátká anotace postačí. Necítím se být povolán k odborné či jiné recenzi. V krátkosti - koho daná problematika zajímá, měl by jí mít v knihovně. Bude se k ní určitě často vracet. |
|
|
|
Jasně! Ať vím, jestli taky obětovat... | |
|
|
to Polata: Nechtěl by jsi na níže uvedenou knížku napsat takovou malou recenzi a poslat ji eglimu? | |
|
|
Když jsem nedávno zahléd ve výkladu knihu "Cesty osudu" přemýšlel jsem jestli mám obětovat 450,- Kč za obsáhlý soubor osudů jednotlivých účastníků desantů z Anglie. Jestli vše není již obsaženo v řadě knih, které již k dané problematice mám. Nakonec jsem investoval a začetl se. Hlavní plus této knihy asi není opravduve faktografických rozborech jednotlivých akcí (ty jsou podrobněji zpracovány v jiných knihách), ale v osobní, lidské, stránce osudů jednotlivých výsadkářů. Následně pak v morální výpovědi. Faktografie je sice dovedena někdy až do přílišné/a zdánlivě zbytečné/ podrobnosti, např. jednotlivé osudy sourozenců a dalších příslušníků rodiny. O to více ale vynikne rozsah tragedie těch, kteří obětovali i rodinu (Valčík, popravena celá rodina včetně všech 7 sourozenců !). Osudy čs. příslušníků zahraničního vojska jsou dost odlišné od druhých v Anglii působících armád. Většinou odešli totiž dobrovolně. Nikdo z dalších armád také neriskoval tak tragický osud svých blízkých. Rozsah persekucí rodin ve vlasti se někteří dozvěděli až po návratu do osvobozené vlasti. Nebo se naopak jejich rodiny dozvěděli až v létě 1945 o jejich smrti a na MO převzali odřený, z Londýna dovezený, kufřík ze skromnou "pozůstalostí". Dojemně např. působí vojensky přesné instrukce, které před akcí Silica -sever (Halifax havaruje při pokusu o výsadek) vyhotovil pro kamaráda, u kterého zanechal svého psa, npor. Hrubec. |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 578: Pravděpodobně to tak bude. "To bych spíš viděl na tiskovou chybu" |
|
|
|
to Hynek: Ani nevím jestli nějaká 7 vyjde - ale teoreticky by to mohli být spojenci. | |
|
|
panove, hlavne Carell psal sve knihy v 60tych letech!!! to ze jsou u nas vydavany az od pulky 90 tych let je smula. Patril vubec k tem prukopnikum (spolu s Hartem), kteri popsali valku i z jineho pohledu, nez od vitezu! | |
|
|
Carella bych z "dobré společnosti" Lucase a spol. také vyřadil. On sice nepíše po stránce faktů dnes již nic světoborného, ale přeci jen se snaží vycházet z tehdy dostupných zdrojů a né jen, že píše glorifikační nesmysly o tom, jak jsou němečtí vojáci ti nejlepší. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii