Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
2341-2360 z 3074
Po
Hartmann 15.7.2004 20:15 - č. 836
Hartmann
Dzin napsala v č. 829:
"Například v knize jeho zdůvodnění, proč podnikli Západní Spojenci operaci Dragoon..."
Co tam píše? To by mě zajímalo co tam píše za důvody této z vojensko-strategického pohledu zbytečné operace.
curahee 13.7.2004 14:24 - č. 835
curahee
Dzin napsala v č. 829:
"Například v knize jeho zdůvodnění, proč podnikli Západní Spojenci operaci Dragoon..."
Myslíš tím,ochranu před bolševizmem z Jugoslávie a před Rudou armádou?
Dzin 12.7.2004 22:17 - č. 833
Dzin Nebylo by to první salátové vydání, co mám v knihovničce.
gen.Hogo-Fogo 11.7.2004 15:08 - č. 832
Kdyby jsi se podívala pořádně tak by jsi zjistila, že kniha je lepená, takže si ji kup, ale pak v ní radši nelistuj!
Dzin 3.7.2004 11:17 - č. 831
Dzin Tak jsem si teď v knihkupectví nové vydání Invaze prohlédl a začínám vážně uvažovat, že si ho koupím. Oproti tomu staršímu, co mám doma, mě tam hlavně zaujala dvojnásobná fotografická příloha. Navíc, jak jsem si to tak zběžně prohlížel, vypadalo to, že tam je i další nový text, třeba ohledně Rommela a příprav na odražení invaze tam toho měl více, jen by mě zajímalo, o kolik je toho více v celé knize. Každopádně, nové fotky jsou pěkné.
Lipton 3.7.2004 02:57 - č. 830
Lipton Dzin: Strhujúce odhalenia invázie určite nečakám. Chcem si tu knihu kúpiť a tak som chcel poznať váš názor.
Dzin 2.7.2004 23:01 - č. 829
Dzin curahee: (823) Jenomže Auský uvádí i věci, se kterýma by se dalo velmi úspěšně polemizovat. Například v knize jeho zdůvodnění, proč podnikli Západní Spojenci operaci Dragoon...

Lipton: (826) Invaze je pěkně shrnuté pojednání počínající přípravami na invazi a končeje Falaiskou kapsou. Ale jestli by jsi tam hledal nějaká nová a strhující odhalení, tak to asi nenajdeš. Kniha je to opravdu dobrá.
Glynwed 2.7.2004 12:16 - č. 827
Glynwed Myslím že ten dobrý pocit v tobě zůstane i po koupi ;-).
Lipton 2.7.2004 12:06 - č. 826
Lipton
Glynwed napsal v č. 825:
"Hubáček tam dobře a přehledně píše o všech akcích, hlavně však ze spojeneckého pohledu."
Dobre, porozmýšlam nad kúpou. Zatiaľ som mal len možnosť si ju zbežne prelistovať a mal som z nej dobrý pocit.
Glynwed 2.7.2004 12:04 - č. 825
Glynwed No, asi takhle - já měl jako první knihu Hubáčka a teprve pak jsem hledal to ostatní . Hubáček tam dobře a přehledně píše o všech akcích, hlavně však ze spojeneckého pohledu.
Lipton 2.7.2004 11:37 - č. 824
Lipton Chlapi, stojí to zato, kúpiť si knihu Miloša Hubáčka Invaze? Obsahuje fakty, ktoré v iných knihách o dni D nemožno nájsť?
curahee 2.7.2004 00:38 - č. 823
curahee
Dzin napsala v č. 821:
"Zkus se vžít do jeho situace. Máš před sebou lidi, o kterých ti řeknou, že jsou to spojenci nácků a musíš je dostat do vlaku"
Myslím,že onen důstojník moc dobře věděl koho má před sebou.Pokud to není výmysl,tak i Auský uváděl jeho velké pochybnosti.
Lipton 2.7.2004 00:24 - č. 822
Lipton BRUNNER: Štvrtá kniha pána Burgetta sa ti určite bude páčiť: Je tam zmienka o fanatickej jednotke SS, ktorá sa pod velením generála Tolsdorfa zabarikádovala v Hitlerovom Adlerhorste s úmyslom brániť ho do posledného muža (2. Máj 1945).
Dzin 2.7.2004 00:05 - č. 821
Dzin curahee: (820) Zkus se vžít do jeho situace. Máš před sebou lidi, o kterých ti řeknou, že jsou to spojenci nácků a musíš je dostat do vlaku. A oni to odmítají a nehnou se. Použil by jsi k jejich naložení síly? Oni mrtví se ale dají spíše než rozkazu přičíst navrub chaotické situaci, která vznikla, když se britští vojáci snažili splnit rozkaz o deportaci. Nadruhou stranu ale, co by mohl dělat jiného?
curahee 1.7.2004 23:58 - č. 820
curahee
Dzin napsala v č. 819:
"Ale ani mě se tak úplně způsob provedení vydání nezamlouvá"
Pokud je pravdou,že na vydání kozáků,nebo respektive z větší části žen a dětí,protože kozáčtí velitelé už přítomni nebyly.Bylo použito kulometů a plamenometů,je to hodně na zvážení,ale již zmiňováná britská brigáda(ad.waffenSS) reagovala na rozkazy svého velícího důstojníka,který jednal ,dalo by se říci na vlastní pěst.
Dzin 1.7.2004 23:48 - č. 819
Dzin curahee: Samozřejmě, proč ne, vždť je to jenom sport a jediné, o co jde je o zábavu.
Ale abych se vrátil k onomu násilnému vydání kozáků. To máš těžký. Zkus se na to podívat třeba takhle. Oni si sami zvolili, že se stanou pohůnky nacismu se vším všudy. Spojili s ním svůj osud a prohráli. Defakto byli občani SSSR a provinili se vlastizradou (tady je potom rozhodně špatné vydání také první emigrace). A teď zkus říci, jestli jejich vydání, i za použití násilí, bylo z tohoto pohledu správné? Ale samozřejmě, celé je to poněkud složitější, prostě ve světě, rozděleného na dva tábory, které si nic neodpouštěli, se postavili na stranu, která prohrála a podle toho s nimi bylo naloženo.
Rozhodně ale nesouhlasím s Auským, který je popisuje doslova jako svaté, kterým bylo nebetyčně ukřivděno, přičemž si to ani v nejmenším nezasloužili a byli to jen a jen nevinné oběti. Ale ani mě se tak úplně způsob provedení vydání nezamlouvá.
curahee 1.7.2004 23:16 - č. 818
curahee Dzin:Koukám,že i po dnešním zápase jsi plný humoru!
Dzin 1.7.2004 23:14 - č. 817
Dzin curahee: Já vím, jen jsem tě zkoušel.
curahee 1.7.2004 23:03 - č. 816
curahee Dzin:No dovol,myslel jsem brutalitu vydáni,nikoliv efektivnost!
Dzin 1.7.2004 20:08 - č. 815
Dzin curahee: (811) Provedení jak kde. V určitých případech docela Britové tápali, ale vzhledem k tomu, že se nakonec podařilo uniknout jen hrstce kozáků v porovnání s tím, kolik jich bylo vydáno, to bylo provedeno efektivně. Ikdyž hlavně zpočátku Britové postupovali vcelku nedůsledně a defakto poskytli kozákům čas na útěk, kterého ale oni nevyužili. Ale to by se asi dalo připsat na vrub zmatku ke konci války.
Ohledně Kozáckého stanu, ten podchytili docela včas a sami kozáci jim vydání navíc velmi usnadnili svým přístupem.
2341-2360 z 3074
Po