Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii
|
|
---|---|
čet.Hrad: (921) Není třeba. | |
|
|
BRUNNER: (920) Právě že není. Jde o to, že každý člověk si stejné informace může interpretovat jinak. Já třeba mluvím hodně nahlas a kdo mě nezná, může nabýt dojmu, že když se z někým bavím, tak na něj řvu. A vydedukuje si, že když na něj řvu, tak jsme v hádce. A hned to pochopí tak, že já dotačnému třeba spílám. A hned si do deníčku píše, že třeba Dzin se pohádal s Brunnerem. A přitom to bylo tak, že Dzin byl tak laskav a něco Brunnerovi vysvětlil a ten byl z toho celý šťastný. Ale jiný to poslouchal a nabyl dojmu, že Dzin arogantně Brunnera poučoval a podle toho vypadal jeho zápis v deníčku. Jasné? |
|
|
|
Tužtičku práskačku a sešítek bonzáček... Tady dost známá věc | |
|
|
Brunner:Co říkáš na knihu "Oko za oko"? | |
|
|
Dzin: Nechceš si začít psát deníček intimáček o hádkách na Frontě? | |
|
|
Jasně, ale už v tom deníku je možné, že udělá chybu. Chápej, ty můžeš popsat to, co jsi viděl, ale jakmile k tomu musíš poskytnou nějaký výklad, tak ten už nemusí být pravdivý. Například, ty napíšeš, že jsi viděl, jak si to se svým Fw-190 napral ze všech hlavní do La-5 a ona začala hořet a zřítila se v plamenech za blízký kopec. Dále jsi viděl, jak pilot dostal zásah do hlavy a vystříkla krev a protože nevyskočil, nejspíše byl mrtví dříve, než dopadlo letadlo na zem. Jenže už si nemusel vidět, že mimo tvůj obzor plameny uhasly a La-5 byla ve skutečnosti La-7 a její poškození bylo lehké a v pohodě se vrátila na základnu, kde po polní opravě opět nastoupila do boje. Pilot byl sice raněn na čele, ale bylo to jenom velmi lenké zranění, ale protože bylo na hlavě, tak to docela dost krvácí, ale zase ne tolik, aby jsi nějak výrazně vykrvácel. Takže po přistání mu stačilo si jenom zalepit bolístku a dát si pár dní oraz. | |
|
|
Milý deníčku.... | |
|
|
Právě tohle si myslím je největší úskalí memoárové literatury. Přeci jen to ten člověk může při nejlepší možné snaze a vůli popsat nepřesně či chybně a uvést tě v omyl. | |
|
|
BRUNNER: (913) Jde o to, jestli ti lidé uvádějí pravdu, či dělají autocenzuru... Navíc jak víme, stejnou situaci mohou vidět 2 lidé rozdílně a i si ji tak zapamatovat a potom ji při nejlepší vůli rozdílně popisovat. | |
|
|
BRUNNER: (910) Tohle prostě záleží, odkud Ryan tuhle informaci čerpal. Třeba to ale Heinrici nemusel vědět. Nebo to ani vědět nechtěl. Mě obvykle moc věcí nezarazí. | |
|
|
Ondra US napsal v č. 906: "Dnes jsem vyděl knihu: Kronika WWII. Chci se zeptat, jestli ji tu někdo má a jestli stojí zato. Vypadala celkem slušně. Cena cca 1300 Kč." Já ji koupil na slevě za 990,- Je to dobrá všeobecná reference pro přehled co kdy kde. |
|
|
|
Hofi: (905) Prakticky nic konkrétního. Je to spíše jen tak povšedně o období kolem Bitvy o Berlín. Hlavně jsou tam různé rozhovory, které vedl a různé myšlenky, co ho napadali. | |
|
|
Marek: (904) Protože jsou psány jednostraně. Využívají obvykle jenom německých zdrojů a ty berou naprosto nekriticky. Proto když se třeba popisují některé konkrétní události, tak jsou popsány z tohoto pohledu a ty přitom víš, že se stali jinak. Ale v knize není ani slovem naznačeno, že existuje i jiná varianta. Podobně je to s výčtem úspěchů. Také se obvykle snaží německé letce omlouvat, takže stále můžeš číst, že oni byli rytiřští, dobrodruzi, veselí, stateční atd. Obvzláště nejapně to působí u německých bombardérů, kde se popisuje jycí to byli kabrňáci a jak skvěle bombardovali, ale přitom se mluví téměř výhradně o bombardování vojenských cílů a údery na civilní cíle jsou poněkud pominuty, se všemi aspekty. O to více to drhne v porovnání s britsko-americkou strategickou ofenzívou, kde se o úderech na civilní cíle normálně mluví a rozebírají se. Jen na okraj, ten odkaz tam uvedl egli, s mým souhlasem, a tedy si myslel, že to není od věci. |
|
|
|
BRUNNER napsal v č. 864: Brunner: Mohol by si prosím Ťa bližšie popísať, že čo zaujímavého sa tam dá dozvedieť o G. Heinricim? Vďaka. "Bitva o Berlin.Je tam všetko od opisu všedného života radových Berlíňanov cez pohlad na prípravu výsadkovej operácie v Berlíne až po detailne opísané diálogy napr. Heinriciho s Guderianom..." |
|
|
|
Dzin (899) : Šlo by to nějak víc rozepsat ? Rád bych znal ty důvody proč třeba při četbě o JG 52 Ti "stoupá krevní tlak". Přesněji řečeno – co v Tobě vzbuzuje ten dojem, že třeba kniha o JG 52 je ( jak jsi sám uvedl ) velmi "kvalitní" literatura ? Mimochodem, tohle s tím až tak nesouvisí, ale když už tu zmiňuješ recenze, tak do pár z nich jsem se tu nedávno začetl a připadá mi ( pravda, je to možná jen můj názor ), že možná nebylo zrovna šťastné uvádět u "Rause" odkaz na tu konkurenční recenzi na Steel Panthers. |
|
|
|
curahee: Já se řídím heslem, že ikdyž s tím nesouhlasím, tak si to přečtu, abych věděl. A ono se to někdy docela hodí, třeba když mi s něčím podobným někdo začně argumentovat... | |
|
|
Dzin:Nekupuj a asi ani nepujčuj... | |
|
|
curahee: Ty jsem ještě nepřečetl (střemhlavé bombaradéry), já je zatím jen zběžne prolétl v knihkupectví, ale u nás v knihovně je ještě nemají a kupovat si je moc nechci. Snad až budu mít peníze nazbyt a nebudu vědět co s nima. | |
|
|
Dzin:Ještě doplním,Německá esa na střemhlavých bombardérech.Co se týče autentičnosti a až přehnané reality, tak tam exceluje Leon Degrelle a jeho Tažení na východní frontě 1941-1945 . | |
|
|
curahee: (890) To bych i namítal, ona není jenom nudná, ona je i dost bezobsažná. Egli tu na ní má i recenzi (kupodivu ode mne). (893) S Meči a Brilianty? Tak to si seženu a přečtu, aby mi zase mohl stoupnout krevní tlak. Mě obvykle stačí, když čtu různé módní knihy o Luftwaffe, jako JG 52, Německá bombardovací esa, Výška útoku 4000 apod. To je vždy opravdu velmi "kvalitní" literatura. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii