Bylo vylodění v Británii v roce 1940 možné?
|
|
---|---|
Dzin: to máš jen stíhačky, nebo i bombardéry ?
Algernon napsal v č. 1257: Asi jim v tom bránilo i námořnictvo. "Ale… Pročpak se tedy Němci nevylodili..?" |
|
|
|
Německý historik Groehler, kterého rozhodně nemůžeme podezřívat, že by Britům nadržoval, udáva početní stavy FC v průběhu BoB takto. První číslo jsou letouny celkem a druhé bojescopné letouny: červenec - 1003 (696) 3.8. - 1061 (708) 10.8. - 1106 (749) 17.8. - 1113 (704) 24.8. - 1169 (758) 31.8. - 1181 (764) 7.9. - 1161 (746) - zahájení náletů na Londýn 14.9. - 1046 (725) 21.9. - 1048 (715) 28.9. - 1048 (732) 5.10. - 1048 (734) 12.10. - 1054 (735) |
|
|
|
Ohledně vzdušného výsadku. Výsadkáři měli lehkou výzbroj a Němci neměli ani letadla na přepravu těžké.Aby dopravní letadla mohla vůbec přistát, je nejprve nutné obsadit letiště, nebo alespoň zajistit okolí výsadku a vybudovat přistávací dráhu. Na to potřebuješ výsadkáře s padákem a nebo v kluzáku. Či-li pouze lehké jednotky. Pořádat takovoutu velkou akci bez zajištění vzdušné nadvlády (tu Němci neměli ani omylem a rozhodně ne nad místem invaze, proto byla zahájena BoB, aby jsi ji vybojovali). Vzdušný výsadek ti nevydrží vše a musiš ho nakonec posílit invazí. Hlavní nedostatek byl, že Němci by letecky nemohli dopravit žádnou těžkou zbraň a převaha výzbroje by se tak dostala na stranu Britů. Mě se zdá, že můj článek na toto téma nebyl čten moc pozorně. |
|
|
|
BRUNNER: (1212) Průběh bojů na Krétě byl poznamenán celkovou pasivitou Britů, kteří se právě nezmohli na rozhodné vedení bojových akcí. I tak ale způsobili Němcům obrovské ztráty, takže kdyby se do toho opřeli, asi to dopadně masakrem Němců. | |
|
|
SK: (1210) 1- Musela. Protože i jedna jediná bitevní loď ti invazní loďstvo rozpráší a to nemluvím o DD, CL a CA. Tyhle všechny lodě musíš vyřadit. 2- Což se naprosto přesně potvrdilo v Norsku, kde byly ponorky hlavní zbraní, která zasadila RN zdrcující údery... 3- Musíš, protože po tom, musíš ještě vyřadit RN a to nemůžeš, pokud bude RAF schopno znovu nabrat síli anebo stále bojovat. |
|
|
|
SK: (1209) Kolik měli Němci v roce 40 letadel vhodných k přepravě kluzáků a jak by jejich přepravu chtěli zajistit bez toho, aby nebyla vybojována vzdušná nadvláda a let by neskončil masakrem výsadkových vojsk? Kdepak jsi vzal zase tenhle nesmysl? U Kréty RN neoperovala během dne při absolutné vzdušné nadvládě Němců a nedokázala splnit svěřený úkol? |
|
|
|
cinik: (1207) Ale a to jsi vzal kde? Nechceš zase vyprávět pohádku "Kterat Luftwaffe prohrála BoB proto, že zlý černokněžník Hitler rozkázal bombardovat Londýn"? Jenomže o RAF nešlo, šlo o RN a jak by jsi to chtěl udržet mimo invazní flotilu, když byjsi musel létat proti RAF? Nadruhou stranu, invazní loďstvo ani neexistovalo, takže by to šlo zařídit v pohodě... |
|
|
|
cinik: (1208) A nebylo by přesnější posuzovat účinost Luftwaffe pro náš případ podle výsledů z roku 1940? (Důvod, že se ti to nehodí nekrámu, neberu...) | |
|
|
Algernon napsal v č. 1255: Jen jsem chtěl zdůraznit že výroba nestíhala. A luftwaffe měla větší zásoby. A ty záložní sklady by byly schopni "vyplácat" za tři dny.
"2) Nebyly jen „zásoby ve skladech“, nýbrž běžela i výroba…"
Algernon napsal v č. 1255: Jde o počet sestřelených letadel (stíhaček).
"3) 25 strojů je průměr, a nebo jednotlivá akce? Jde o ztráty totální, a nebo včetně strojů poškozených?"
Algernon napsal v č. 1255: Ztráty byly v celku podobné, ale zálohy měla větší.
"A jaképak měla ztráty (plus zálohy, a doplňky) Luftwaffe..? :)"
Algernon napsal v č. 1255: Nevím máš čísla ? Já myslím že byl srovnatelný. "1) Kolik byl v té době stav RAF, a Luftwaffe?" |
|
|
|
Algernon napsal v č. 1251: 7. září ne ? Jenže ten den zbývalo v záložních skladech RAF 80 hurricanů a 47 Spitfirů a to je povážlivě málo, když v bojích před tím byla RAF schopna ztratit za jeden den klidně 25 strojů. "A kdypak že se uskutečnil první velký nálet („odveta“ za Berlín) na Londýn?" |
|
|
|
V mém 1243:
Eagle napsal v č. 1243: Výsadkem byl myšlen seskok výsadkářů načli jsme totiž s SK výsadkovou operaci v británii. "tak by její šance na vylodění byly vysoké a to i bez výsadku." |
|
|
|
Jenže problém je taky v tom že SK nenapsal kdy k tomu výsadku mělo dojít. | |
|
|
Algernon napsal v č. 1248: Kde se tu vzalo 14 dní ?
" Zkus si ujasnit, co německé letectvo mohlo za 10-14 dnů udělat — obzvláště když si uvědomíš, co udělalo (či bylo schopno udělat) za celou předchozí dobu Bitvy o Británii."
Algernon napsal v č. 1248: O tom že by invaze nebyla potřeba jsem se ani nezmínil a podle toho jakých ztrát dosahovalo RAF a Luftwaffe jsem usoudil, že pokud by boje pokračovali stejným tempem, tak bych nechtěl vidět morálku a početní stavy pilotů RAF. "A ve srovnání s tím, promiň, ale Tvoje tvrzení, že by se něco změnilo (či, dokonce, že by ani invaze nebyla třeba), dost dobře nesouhlasí." |
|
|
|
SK napsal v č. 1244: V tom případě jak vypadá vzdušná nadvláda ? "Asi preto mali Nemci také straty ako mali, že?" |
|
|
|
Algernon napsal v č. 1245: Ne. Ale chci zdůraznit že přestat bombardovat letiště byla chyba, která snižovala šance na vylodění. (k čemu mi bude zabíjet civilisty v Londýně) Když už nebudu bombardovat letiště, tak se alespoň soustředím na ničení vojenských cílů v oblasti možného vylodění. "Myslíš si, že pokud by výsledky leteckých útoků na letiště skutečně byly takové, jak se všeobecně soudí, že by se v době kratší než 14 dnů situace Luftwaffe natolik zhoršila, že by jedním rázem z plánované invaze sešlo..?" |
|
|
|
Eagle napsal v č. 1243: Asi preto mali Nemci také straty ako mali, že? "Polsko ? Podle mě to byla vzdušná nadvláda."
Eagle napsal v č. 1243: Čo myslíš pod pojmamy vzdorovať výsadku a schopnosti zabrániť vylodeniu?"K tomu námořnictvu, jde mi o to jestli by bylo schopno tomu výsadku vzdorovat, jinak jestli by bylo schopno zabránit němcům ve vylodění ?" Hlavné sily RN boli v Scapa Flow a teda do prvých bojov by nezasiahli...do boja by sa mohli zapojiť max. niekoľko krížnikov a torpédoborcov. Útok hlavných síl by mohol prísť tak na 3 deň ale pravdepodobne neskôr...
Eagle napsal v č. 1243: Predpokladom úspešného vylodenia je, že by sa Luftwaffe do boja nad vzdialenými cieľmi nepúšťala a vytrvalo by útočila len na ciele v dosahu Bf 109 - teda hlavne nad kanálom a priestorom možnej invázie (Dover)... "Ale celkově mi jde o to že luftwaffe BoB prohrála, a tím že bych odčerpal síly k podpoře pozemních jednotek bych její porážku uspíšil." |
|
|
|
SK napsal v č. 1242: "...Ťaženia sa darili vyhrávať aj keď nebola absolútna letecká prevaha...Francia, Poľsko, ..." Polsko ? Podle mě to byla vzdušná nadvláda. K tomu námořnictvu, jde mi o to jestli by bylo schopno tomu výsadku vzdorovat, jinak jestli by bylo schopno zabránit němcům ve vylodění ? Ale celkově mi jde o to že luftwaffe BoB prohrála, a tím že bych odčerpal síly k podpoře pozemních jednotek bych její porážku uspíšil. Osobně si myslím že kdyby Luftwaffe ještě několik týdnů bombardovala letiště RAF, tak by její šance na vylodění byly vysoké a to i bez výsadku. |
|
|
|
Eagle napsal v č. 1240: A čo konkrétne?
"Když už tady zmiňuješ námořnictvo mohl by jsi mi poslat nějaké info o britském loďstvu ? ať jsem v obraze."
Eagle napsal v č. 1241: Absolutnú nadvládu nepotrebuješ, lebo ak sa ju snažíš vybojovať, tak to je beh na dlhú trať...a v daných podmienkach nereálne...Ťaženia sa darili vyhrávať aj keď nebola absolútna letecká prevaha...Francia, Poľsko, ...
"Já bych nejprve vybojoval vzdušnou nadvládu."
Eagle napsal v č. 1241: A prečo by tú pechotu nemohli podporiť aj Bf 110...práve vďaka silnej výzbroji by boli veľmi účinné a navyše by nepotrebovali takú silnú ochranu, lebo by sa čiastočne vedeli postarať sami o seba... "Jo, ale jde mi o to jak by obstály (Hs 123) při napadení stíhačkami a z těch ostatních by přímo podpořit pěchotu mohly leda ju-87 a ty už jsem tu zmiňoval." |
|
|
|
SK napsal v č. 1239: Jo, ale jde mi o to jak by obstály (Hs 123) při napadení stíhačkami a z těch ostatních by přímo podpořit pěchotu mohly leda ju-87 a ty už jsem tu zmiňoval.
"Zober si, že fronta by zo začiatku nebola tak veľká a napr. 40 ks Hs 123 by v priestore 100 km dokázalo výrazne pomôcť... Ale samozrejme že by sám vojnu nevyhral...skôr som ho tam dal ako perličku...hlavnú rolu by mali Ju 88, 87, Bf 110..."
SK napsal v č. 1239: Já bych nejprve vybojoval vzdušnou nadvládu. "A kde by sa vylodil ty?" |
|
|
|
SK napsal v č. 1239: Když už tady zmiňuješ námořnictvo mohl by jsi mi poslat nějaké info o britském loďstvu ? ať jsem v obraze. "A kde by sa vylodil ty? V Londýne? Potrebuješ nejaký prístav a v oklolí Doveru ich je dosť...navyše je to blízko aj pre námorné transporty..." |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII všeobecně
- > Bylo vylodění v Británii v roce 1940 možné?