Bylo vylodění v Británii v roce 1940 možné?
|
|
---|---|
![]() |
Dzin napsala v č. 4319: No asi preto, že ani pri bezprostredne hroziacej invází nepresunuli zväz H do domácich vôd. A že hrozba bola akútna a že RN stiahlo lode bližšie ku kanálu svedčí napr. i presun hlavných síl RN zo SF do Rosythu 13 septembra 1940...Je z toho zrejmé, že pravdepodbne o nasadení zväzu H proti invázií neuvažovali (minimálne v prvej fázy vylodenia). "To je samozřejmě nesmysl. Nebylo nic důležitější, než obrana britských ostrovů. Příklad Armady nám to jasně dokazuje, Britové stáhli veškeré své lodě ze všech oblastí jen k odražení španělské invaze. Proč by za WW2 měli postupovat jinak?" |
|
|
![]() |
Jogurt napsal v č. 4353: Škola není příliš dobrý zdroj detailních historických informací, těch „neprůstřelných“ už vůbec. Už jsem se setkal i s tvrzením, že německá ofenzíva na západě byla kopií prvoválečného plánu... Nu ale zpět k tématu. Letiště RAF sice utrpěla jistá poškození (Manston musel být opuštěn), ale stále to nebránilo stíhačům v operacích. "takhle mi to teda vtloukali do hlavy ve škole co není to pravda??? prosím pouč mě tedy mě jde jen o pravdu ja nemam za potrebí si vymyslet chci zde pouze zdokonalit vedomosti a seznámit druhe s tim co vím." |
|
|
Aha — takže sice neznáš konkrétní případy, ale (přesto) si jseš skutečně jistý tím, že „takové případy nebyly výjimkou“?
takhle mi to teda vtloukali do hlavy ve škole ![]() |
|
|
|
![]() |
Jogurt napsal v č. 4346: To sice ano, ale poněkud překvapivě potom působí informace, že pro leteckou výrobu se nakonec nepoužilo prakticky nic (to se samozřejmě veřejnost nedozvěděla...)
"to nevím ale v literatuře jsem četl že se vybralo po několika dnech několik set tun kovu"
Jogurt napsal v č. 4349: Co mé znalosti sahají, jediným letištěm RAF, které bylo za celou dobu trvání BoB zcela vyřazeno z provozu, byl Manston. V době vyřazení z něj operovaly dvě squadrony Fighter Command — 151. a 615. "já jsem neřekl že většinu nebo značnou část ale takové případy nebyly vyjímkou (konkrétní případy neznám)" |
|
|
Kterápak..? Buďme konkrétní a pouč nás… Neb si tak nějak nejsem (doposud) vědom toho, že by Fighter Command přišlo o („většinu“, „značnou část“, či „ty důležité“) letiště?
já jsem neřekl že většinu nebo značnou část ale takové případy nebyly vyjímkou (konkrétní případy neznám) |
|
|
|
A víš také, kolik z těch pánví a konvic bylo skutečně využito pro leteckou výrobu..
to nevím ale v literatuře jsem četl že se vybralo po několika dnech několik set tun kovu |
|
|
|
![]() |
Jogurt napsal v č. 4340: A víš také, kolik z těch pánví a konvic bylo skutečně využito pro leteckou výrobu..? "Znám situaci kdy vláda GB musela vyhlásit stav nouze a požádat obyvatelstvo o panve, konvice atd. aby mohli sestrojit letadla" |
|
|
Znám situaci kdy vláda GB musela vyhlásit stav nouze a požádat obyvatelstvo o panve, konvice atd. aby mohli sestrojit letadla "
Britanie 13. července 1940 adresoval britský lord Beaverbrook britským ženám výzvu k odevzdaní kuchynského nádobí. Britanie totiž měla nedostatek surovin pro obranu ostrovů a hlavně letadel. tyto zbraně neměla vyrobené a potřebovala je k okamžitému vedení války |
|
|
|
Jistě pak víš i to, kolik stíhaček v roce 1940 vyrobili Britové a kolik Německo
Německé stavy neznám ale Britanie vyrobila něco kolem 15 000 letadel za rok 1940 |
|
|
|
![]() |
Jogurt napsal v č. 4340: Jistě pak víš i to, kolik stíhaček v roce 1940 vyrobili Britové a kolik Německo "Znám situaci kdy vláda GB musela vyhlásit stav nouze a požádat obyvatelstvo o panve, konvice atd. aby mohli sestrojit letadla " ![]() |
|
|
15.srpna 1940 byl druhý velký nálet na RAF to bylo jěště v pohodě. Znám situaci kdy vláda GB musela vyhlásit stav nouze a požádat obyvatelstvo o panve, konvice atd. aby mohli sestrojit letadla nebýt letců ze zahraničí tak by Británie podle mě padla. Oficiální letiště bojových křídel měly rozbombardované dráhy a piloti museli přistávat na blízkých polích u polních letišt. neříkam, že byly zničeny letky ale luftwafe utočila hlavně na infrastrukturu letišť a letadla byla bez částěčne bez zásobování. Proto je vysvobodily nalety na mesta. | |
|
|
![]() |
Jogurt napsal v č. 4336: Kontrolní otázka č.1: kdy a na jaká města prováděli Němci své nálety..?
"kdyby Hitler nenařidil Goringovi útok na města a průmysl"
Jogurt napsal v č. 4336: Stav, ve kterém se RAF nacházela na přelomu srpna a září (autor příspěvku patrně myslí toto), bych rozhodně nenazýval stavem „na kolenou“. "němci už RAF dostali do kolen." |
|
|
Ano je to tak jak říkáš, ale němci už RAF dostali do kolen. RAF mlela z posledního kdyby Hitler nenařidil Goringovi útok na města a průmysl tak by letiště RAF nevydržela neustále nálety. Hitler chtěl podlomit morálku obyvatelstva a to se mu nepovedlo nakonec ji ještě posílil. Po velkých celodeních náletech na RAF a její letiště bylo RAF v kolenou. Ještě že němci změnili plány.![]() |
|
|
|
![]() |
Dzin napsala v č. 4332: Omlouvám se , máš pravdu . "Rozhodně je poněkud nepřesné uvažovat o slabosti Royal Navy a současně síle Kriegsmarine." |
|
|
![]() |
Algernon napsal v č. 4330: Němci přestali útočit, protože stratili tolik letadel, že nebylo možné dále pokračovat a tím skončila bitva ve prospěch Británie.Je to tak? "Mimochodem, víš, jak dopadla „Bitva o Británii“? " |
|
|
![]() |
Iljušin: Na obranu proti americkému nebo japonskému loďstvu by to určitě nestačilo, na obranu proti Kriegsmarine to bylo více než dost. Rozhodně je poněkud nepřesné uvažovat o slabosti Royal Navy a současně síle Kriegsmarine. |
|
|
![]() |
Pokud vím tak Britské válečné loďstvo byli rostroušeno po světě( hodně v Tichomoří). Je to pravda? |
|
|
![]() |
Iljušin: (4320) Němci měli v té době všeho dostatek? Nebo spíše měli, co se Kriegsmarine týká, po celou válku všeho nedostatek? |
|
|
![]() |
Dzin napsala v č. 4317: Ale v té době (období po evakuaci Dunkirku) měli všeho nedostatek, takže bych silně pochyboval, že by to bylo účinné. "k vyloďovacím plážím a nedovolí tak přiblížení Kriegsmarine a tím zcela zmaří vylodění? " |
|
|
![]() |
SK napsal v č. 4299: To je samozřejmě nesmysl. Nebylo nic důležitější, než obrana britských ostrovů. Příklad Armady nám to jasně dokazuje, Britové stáhli veškeré své lodě ze všech oblastí jen k odražení španělské invaze. Proč by za WW2 měli postupovat jinak? "zväz H mal v lete 1940 dosť dôležité úlohy na to aby mohol nasadiť svoje sily pri obrane VB." |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII všeobecně
- > Bylo vylodění v Británii v roce 1940 možné?