Východní fronta
|
|
---|---|
pbradler: Add ranění. Já si to právě myslím také. Proto mě docela zajímá, jak to vypadá finálně. Přeci jen, zdravotní péče RA se výrazně zlepšila, takž si myslím, že oněch opakovaných raněných nemuselo být nějak málo. Ale to se asi nebude dát zjistit. Add Bagration. Jaký přesně přízpěvek máš na mysli? Plán Bagrationu navrhl Rokossovkij a myslím, že onu známou historku o jeho vyhazování Stalinem ze Stavky důvěrně znáš. Jinak byl odpovědný za provedení Bagrationu. Na štábní úrovni to byl myslím hlavně generál Štemenko. |
|
|
|
david gore (827): Celkom by ma zaujímalo či sa zaoberá históriou? |
|
|
|
Dzin, giro.c: Rozdiely v stratách ešte môžu plynúť z iného. Vo vačšine tabuliek sú uvádzané straty len zo stavu ČA. Najmä na začiatku sa stávalo, že čerstvo zmobilizované osoby stihli byť stratami skôr ako sa úradne dostali do stavu ČA. Napr. Krivošejev odhaduje počet takýchto strát v prvom roku až na 0,5 mil. |
|
|
|
Dzin (823): Osobne si myslím, že trikrát ranení sú v danom čísle započítaní trikrát, pretože pochybujem že by sa dalo z hlásení frontov o počtoch ranených vybrať tých čo sú tam viackrát. Čo sa týka Bagrationu, len som chcel či by si sa nerozpísal viac o tebou zmieňovanom Rokossovkého príspevku podrobnejšie. Ďalej by ma aj zaujímalo kto to plánoval na štábnej úrovni. |
|
|
|
a propo Dzine sice to sem nepatří, ale možná jestli ti to nebude vadit bych ti poslal článek. třeba nějakou malou kritiku k němu | |
|
|
Dzin mělo by to být v položce mrtvý už započítáno, ale ty čísla moc nesedí | |
|
|
david gore: tak teď už mě jenom zajímá, kdo má 001 a 002? Kdepak jsi se s ním seznámil? |
|
|
|
giro.c: Ti mrtví ze zraněných atd. jsou započítáni i do mrtvých, nezvěstných atd. nebo ne? | |
|
|
david gore: Paráda! O čem jste se bavili? giro.c: Myslím to tak, že jestli máš chuť se o Bagrationu bavit, tak se přidám. Jestli o něm chceš něco zdělit, dovědět se nebo prostě jen něco napsat atd... |
|
|
|
Dzin, jo asi jo, jak jsem psal ranění jsem udával podle hlášení frontů, podle hlášení zdravotnických organizací je to přesně 22 326 905 [ 14 685 593 raněných (z toho 1 101 110 mrtvých) 7 641 312 nemocných ( 267 394 zemřelo ) ]. jak to myslíš? Podle mě to byla dobře naplánovaná a provedené operace, ketrá kompletně zahejbala armádou střed. |
|
|
|
giro.c: (824) Tedy by to znamenalo, že RaN jsou počítáni jako hrubé počty, tak jak jsem naznačoval? Co se týká Bagrationu, musíme počkat na pbradlera, tan vypadal, že by k němu něco měl. Ale jestli máš chuť, klidně se do něj dej, já se rád přidám. | |
|
|
Dzin možem ne? | |
|
|
Dzine jako poznámka je tam uvedeno, že ztráty mnou zde uvedené vycházejí ze zpráv frontů. Podle zpráv zdravotnických institucí by číslo vyskočilo až na víc jak 22 milionů. | |
|
|
Jen by mě zajímalo, jestli jsou v "nahraditelných" uváděny pouze absolutní počty, tedy třeba kdo byl raněn třikrát a pokaždé se zotavil a nastoupil opět do boje, je uveden jako tři ranění. pbradler: Takže Bagration tu nakonec neproberem? |
|
|
|
Celkom zaujímave je sledovať vývoj zdravotníckych strat v pomere k trvalým. Dobre vidieť že kým v prvom roku vojny bol počet ranených dokonca menší ako počet mŕtvych, zajatých a nezvestných postupne sa tento pomer upravoval až dosahoval ku koncu parametre podobné iným armádam. | |
|
|
pardoén pb, přehlíd jsme se o tabulku : trvalé ztráty 11 273 026 a zdravotnické ztráty 18 319 723 =´celkem 29 592 749 stálo by za to podotknout, že zdravotnické zrtáty mnou i pbradlerem by měly být větší, jenže přesné číslo snad ani neexistuje |
|
|
|
giro.c: O.K. Tebou uvádzané údaje ale zahrňujú aj straty na ďalekom východe, kým ja som uvádzal len straty na európskom bojisku. | |
|
|
pbradler já našel číslo 29 629 205 což jsou celkové ztráty RA za Velké vlastenecké války. Z toho je 11 285 057 trvalých ztrát a 19 344 148 jsou zdravotnické ztráty. | |
|
|
Dzin: Neviem čím je spôsobený ten rozdiel ale domnievam sa že to môže byť zapríčinené tým, ako si pomenul, že sa jedná o novšiu publikáciu. Námatkou som si všimol medzi referenciami pod čiarou aj niekoľko publikácií z polovice deväťdesiatych rokov, ktoré pôvodné vydanie z roku 1993 nemohlo obsahovať. Navyše táto publikácia obsahuje napríklad aj štatistiku zajatých vojakov. |
|
|
|
pbradler: (816) Já jsem si vyštrachal starší údaj, podle kterého měla RA asi 9 milionů padlých, nezvěstných a zemřelých a 17.5 milionu raněných a nemocných, úhrnem tedy 26.5 milionu. Myslíš, že ten rozdíl je způsoben tím, že tvoje údaje jsou novějšího data, nebo ty, co jsem našel jsou jenom neúplné, třeba tam nejsou zaopočítáni vojáci, navrátivší se ze zajetí apod.? |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Východní fronta