Východní fronta

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
1821-1840 z 2644
<< 89 90 91 92 93 94 95 >>
Po
curahee 17.8.2004 18:09 - č. 943
curahee
Marek napsal v č. 942:
"Kde si objevil takové informace ? Navíc nejsou přesně seřazeny"
Před nedávnem vyšla kniha "Setřelen nad Anglií",pojednávající o osudech a životě von Werry,zkus si jí přečíst ...
Marek 17.8.2004 13:49 - č. 942
Marek curahee (939) : Kde si objevil takové informace ? Navíc nejsou přesně seřazeny.

Sloužil u II/JG 3, ve francouzeském tažení jsou mu přiznávány 2 bombardéry ( ani 12 ani 0 ) a RK za ně ( tudíž ani za těch zmiňovaných 12 ) rozhodně nedostal.
Dzin 9.8.2004 22:53 - č. 941
Dzin Podle mě je to ale ještě lepší u německých "bombarďáků", útočící na námořní cíle. Ty potápějí jednu loď za druhou a když si člověk sečte, co všechno mají přiznáno, že potopili, nestačí se divit.
Dzin 9.8.2004 22:52 - č. 940
Dzin curahee: Já bych řekl, že to takhle nebylo jen na začátku války, ale v celém jejím průběhu.
curahee 9.8.2004 21:28 - č. 939
curahee
Gryzlov napsal v č. 936:
"Jeden německý pilot byl opravdu takový"

Něco jako Franz von Werra?Který se vrátil zpět do Říše,utěkem z Kanady na uzemí USA,přez německou ambasádu?!

Ten v bitvě o Francii hlásil 12 setřelených Potezů(nesestřelil ani jeden)a byl vyznamenán Rytířským křížem.To jen tak na okraj,jak se ze začátku války u Luftwaffe ověřovali sestřely .
Dzin 5.8.2004 22:00 - č. 938
Dzin Marek: to máš jednoduché. Nahlásí místo sestřelu a jestli se tam (v blízkém okruhu) najdou trosky Německého stroje, tak ho má uznaný. Podobně to bylo za WW1 ve všech armádách. Odtud máš potom i příklady, kdy stihač jezdil celou noc na místě sestřelu, až našel kus křídla protivníka a byl mu uznán sestřel. Myslím, že to bylo i v některých filmech (Modrý Max?)
gen.Hogo-Fogo 5.8.2004 20:51 - č. 937
Hm to bych ani nečekal, že zde moje téma tak zaujme.

V tom triumfu se jedná myslím o Weissenbergera, ten měl sestřlit za určité období 14 Aircober, ale po srovnání se sovětskými prameny pasovala jen jedna. Celkem sověti přišli za totéž období o 4 stroje tohoto typu z toho jen 2 byli sestřeleny.

Podle mě spíš závisí na tom kterém pilotovi.

Jinak je zajímavé porovnat Němce s Japonci. Někteří z Japonců také dosáhli velkých úspěchů, ale po válce to historici značně zrevidovali. Např. Iwamoto měl mít 202 vítězství atd.
Gryzlov 5.8.2004 08:12 - č. 936
Gryzlov
Marek napsal v č. 932:
"Ale že by se zase dalo už dopředu počítat s tím, že si výmýšleli a navzájem si sestřely potvrzovali .... "
Něco je i v Triumfu. Jeden německý pilot byl opravdu takový. Dokonce si myslím, že to je i přímo také on (v té ukázce o 16 sestřelených letounech)
Marek 5.8.2004 01:46 - č. 935
Marek Dzin (934) : Kdepak, to je nekonečné téma . Sice se to od původní průkaznosti systému odchýlilo trochu jinam, ale co se dá dělat.
Hlavně abychom se nakonec nedostali k polemice kolik procent trosek se muselo najít, aby to bylo považováno za onen "nalezený vrak" .

Zajisté nehodláš tvrdit, že pár kusů plechů či jiných zbytků se dají považovat za jasný důkaz, že právě TENTO "rozporcovaný" a rozmetaný zbytek JE JEHO dosažený sestřel.
Dzin 4.8.2004 23:45 - č. 934
Dzin Marek: (933) Nemáš opět pravdu. Atávalo se i to, že se německý letou ve vzduchu "rozprsknul". Jenže i potom z něj zbydou trosky. To znamená trosky=sestřel...
Marek 4.8.2004 20:00 - č. 933
Marek Dzin : Faktem je, že podle toho systému "žádný vrak - žádný sestřel" se musel mít asi takový sovětský pilot hodně na pozoru při střelbě po nepřátelském letounu. Doslova aby se bál aby to náhodou nepřehnal a cíl se mu na obloze nerozprsknul.
Pak by asi těžko mohl něco nárokovat, že ? Co na tom, že mu to třeba ostatní kolegové mohli potvrdit.

( už toho nechám, hledám jen samé komplikace )
Marek 4.8.2004 19:54 - č. 932
Marek Gryzlov : Myslím, že jsem nikde o pilotech LW netvrdil, že jsou to jen a jen poctiví "andílci".
Ale že by se zase dalo už dopředu počítat s tím, že si výmýšleli a navzájem si sestřely potvrzovali ....

Původ debaty byl přece v tom, že ten sovětský systém má být přesnější.

Mimochodem, zdroj odkud si to čerpal se nazývá ... ( prozradíš ? )
Gryzlov 3.8.2004 08:20 - č. 931
Gryzlov
Marek napsal v č. 927:
"Do takového "trumfování" se s Vámi pouštět nehodlám. "
Marku, my s Dzinem také ne. Jen jsem Ti chtěl ukázat, že piloti LW si také vymýšleli a chtěl jsem Ti to ukázat na skutečném případě a ne jen o tom psát bez jakéhokoliv důkazu. Nic víc.
Dzin 2.8.2004 22:56 - č. 930
Dzin Marek: (929) Mě ano. Jenomže já mám vždy problém, že si pamatuji obsah knihy spíše než název. Ale byla to nějaká kniha ve stylu JG 51, Kříž proti hvězdě atd...
Mě nejde jen o tu zmíňku, KDybych ji našel, měl bych se laespoň čeho chytit pro začátek. Když jsem se na to tady kdysi ptal, reakce byla prakticky nulová. Jenom Tom napsal, že to také nikde nečetl...
Marek 2.8.2004 22:50 - č. 929
Marek Dzin :

...že od půli roku 43 nebylo po pilotech Luftwaffe požadováno žádné ověření jejich nahlášeného sestřelu...
Skutečně ? Velmi zvláštní. Na tuhle zmínku se mi opravdu nikde nepodařilo narazit.

Jestli by to bylo vše o hodně jasnější, to nevím. Každopádně pokud myslíš, že nějakou takovou zmínku najdeš a hlavně pokud to pro Tebe bude ten definitivní argument, který ( pro Tebe ) bude rozhodující v tom, že sovětský systém byl přesnější, tak jen do toho.
Dzin 2.8.2004 22:42 - č. 928
Dzin Marek: Já bohužel stále nemohu najít, kde jsem četl o tom, že od půli roku 43 nebylo po pilotech Luftwaffe požadováno žádné ověření jejich nahlášeného sestřelu. KDyby se mi to podařilo najít a ověřit, že je to pravda, potom by bylo myslím vše o hodně jasnější. Ne?
Marek 2.8.2004 21:09 - č. 927
Marek Gryzlov, ( Dzin ) : Do takového "trumfování" se s Vámi pouštět nehodlám. Nemá významu si tu navzájem předkládat nejrůznější epizody, kdy některá ze stran přecenila svoje úspěchy, nebo kdy prostě nahlášené údaje podle později prokázaných faktů neodpovídaly skutečnosti. Bylo by to totiž stejné, jako se v tancích snažit navzájem trumfovat fotkami nejrůzněji zdemolovaných vraků. To, který z konkrétních porovnávaných strojů byl lepší, to také neprokáže ( a že už se tu v některých tématech taková snaha svého času objevila ).

Jen na závěr podotknu, že takové příhody se skutečně dají vyhledat v nejrůznějších knihách nebo modelářských časopisech i o letectvech a pilotech jiných armád. Samotnou průzkaznou hodnotu, která by měla vypovídat o systému jako celku, to nemá.
Gryzlov 2.8.2004 10:22 - č. 926
Gryzlov Germany - the most classic case. "One pilot - one victory" principle declared. However, occasions are known, when the German pilots claimed number of victories, much bigger than actual Soviet losses and even bibber than number of Soviet planes engaged.
Example: On 4th July 1943, 7 Soviet planes (2 Hampden, 3 DB-3F of 9GMTAP and 2 Il-2 Sturmavik) attacked a German ships. They were intercepted by 6 Bf109 leaded by commander of 7/JG5 Theodor Wei?enberger One Il-2 was shot down, and one Il-2, two Hampdens and one DB-3F had to dith at a return route during combat damages. Only two torpedo bombers managed to land to a airdrome. German pilots claimed 16 (sixteen!) "victories", including 7 "kills" by Wei?enberger.

USSR and Italy. These countries used "collectivist" principle, especially during Spanish Civil War and the begin of WW2. The plane which was shot down by a group of pilots counted as shared kill (group victory). And, of course, Individual kills (personal victories) were here too. So total score of a pilot is a summ of two figures: personal+shared
Also, it was hard for the Soviet pilots to confirm theirs claims. Before 1943, planes downed to enemy territory weren't count.

BTW: Pokryškin má celkem 15 nedoložených sestřelů, které mu nebyly započítány.
Gryzlov 2.8.2004 08:17 - č. 925
Gryzlov Když to šlo, tak z jakéhokoliv ukořistěného stroje, i zničeného, brali Sověti výrobní čísla. Takže někde určitě mají i seznam sestřelených strojů podle výrobních čísel. (Je jasné, že ten seznam nebude kompletní)
Marek 1.8.2004 22:37 - č. 924
Marek Dzin : Pravděpodobně se tedy na vzájemném potvrzování asi domlouvali, že ?
Navíc jak už jsem tu taky psal, tak celá procedura pokračovala ověřením na štábu skupiny i eskadry. Navíc to že měl jiného svědka ( pilota ) ještě neznamená, že by se ověřování pozemními jednotkami nekonalo.

Takže, je to stále dokola ....
1821-1840 z 2644
<< 89 90 91 92 93 94 95 >>
Po