Východní fronta
|
|
---|---|
Jediné co stačí udělat je začít. Jen směle do toho. | |
|
|
cinik: Hold nedá se nic dělat. Zůstaneme jen u obecných informací. | |
|
|
To dzin: Bohužel... |
|
|
|
cinik: Toť otázka. Máš nějakou práci, která by se tímto jednoznačně zaobírala? Já to mám spíše obecně podle celých národů a území. | |
|
|
To dzin: jistěže na celém území, nicméně směrem k západu lze obecně detekovat zřetelný rostoucí gradient... |
|
|
|
cinik: (999) Nejenom v západní části. Ony se vyskytovaly po celém Bělorusku, ale pokud je mi známo, nenabyly nějakého většího charakteru a daleko více Bělorusů buď zaujalo nepřátelský či alespoň odmítaví postoj k Němcům, nebo si ho časem utvořilo. Třeba na Ukrajině by se to dalo brát, že i časem zde byla stále silná pozice ochotna spolupráce s Němci, z různých důvodů. | |
|
|
To Dzin: Připouštím, že Bělorusko bylo v těchto stránkách nejslabší z oněch 5ti států, nicméně v jeho západní části se dané jevy vyskytovaly taktéž... |
|
|
|
cinik: Právě že podle mě to byla většina. Bělorusko bylo pro SSSR požehnáním, zde byly partyzánské akce prosovětských oddílů nejrozsáhlejší a měly i největší samovolnou podporu mezi lidem. Odlišovat bývalou ruskou a polskou část Bělorusko není zase tak podstatné, právě díky tomu, že Polsko zrovna nepatřilo ke státu, který by si Bělorusové mohli vynachválit a které by tolerovalo jejich ambice. Proto mě docela zajímá zvláště něco konkrétního o Bělorusko, co máš, protože já mám spíše opačné informace. Třeba ve službách Němců sloužilo na 100 000 Bělorusů, což je ale docela málo v porovnání třeba s baltskými národy. |
|
|
|
To dzin: 1) ne 2) podstatná část není rovna většině 3) je třeba odlišit polskou a ruskou část Běloruska |
|
|
|
cinik: (995) Blíže to nevíš? Mě hlavně zajímalo třeba Bělorusko, protože to bylo za okupace jednou z bašt partyzánkého hnutí a jeho obyvatelstvo bylo tradičně rusofilské. Proto mě u něj zarazila právě ona formulace "podstatná část jeho obyvatelstva". Také mě zajímalo, jestli nemáš bližší údaje pro jednotlivé. |
|
|
|
Dzin (987) O žádných občanech SSSR nebylo řeči... Mluvil jsem o občanech Polska, Litvy, Lotyšska a Estonska... Počet těch, co se pokoušeli zmizet na západ se odhaduje přes milión, dalších minimálně 250000 pokračovalo v partyzánském boji proti RA i po konci 2. světové války (poslední větší jednotky se rozpustily v polovině 50. let) |
|
|
|
Marek: Ten zdroj jsem chtěl vědět proto, abyh si ho mohl sám projít a získat na něm vlastní zkušenost a ne proto, abych ho hned ztrhal. | |
|
|
Marek: (991) Jakto že to není možné? Když to vezmu, tak ohledně ostatních etnik v SSSR to možné je, takže by to mělo jít i ohledně pobaltských národů. | |
|
|
Dzin : Samozřejmě, není nad to seznámit se s co nejkonkrétnějšími údaji, ale v tomto případě to asi zrovna moc možné není, takže ..... proč toho třeba nevyužít ( tedy alespoň takový dojem to na mě v tomto případě dělá ). Já jen, že i když se nějaké to číslo nakonec přece jen najde/našlo, tak se pro změnu začne/začalo polemizovat nad kvalitou onoho zdroje. Třeba věrohodnost Wittmannova skóre, nebo věrohodnost a pravdivost pamětí německých generálů .... . |
|
|
|
Marek: (989) Nepsal jsem ti už někdy proč? Mě to zajímá konkrétně. Já mám nějaké údaje, ale ty jsou buď nekompletní, nebo hodně obecné, nebo si protiřečí. Proto mě zajímají konkrétní fakta. Konkrétní v rámci možností, nejsem hnidopich, abych bazíroval na jednotlivcích, ale zase se moc nespokojuji s obecnými tvrzeními o "desetitisících" apod. Beru že to asi není možno získat přesně, ale určitá přesnost by neškodila. | |
|
|
Dzin (987) : Není to sice příspěvek určen pro mě, ale doufám, že nebude vadit, když tak trošku zareaguju. Proč k tomu potřebuješ konkrétní číslo ( i se zdrojem ) ? Nebo myslíš, že k tomu nedocházelo a uvedení takového čísla Ti to potvrdí ? Domnívám se, že je Vám to oběma známo, ale je nutné tedy v tomto případě využívat toho, že to jde KONKRÉTNÍM číslem jen velmi obtížně doložit ? ______ Připadá mi, že je to čas od času pro některé kolegy ( nebudu nikoho jmenovitě uvádět, jen jsem to už párkrát zaregistroval ) velmi dobrá a hlavně jednoduchá taktika jak dostat svého oponenta nechci říct přímo do úzkých, ale minimálně do pozice, kdy si s tím jen velmi těžko může poradit. Jistě to většinou slaví úspěch, ale ...... |
|
|
|
mato napsal v č. 985: hmm, pravda !! Ale jde to trochu od tematu !! Tady nešlo oto, kolik žena porodila dětí !! Měa to být ,, motivace " pro to, aby se sovětské ženy ujímaly sirotků, kteří po válce zůstali. Nutno říci, že těch matek se na konec našlo hodně !! Celkově bylo řádu typu ŘÁD MATEŘSTVÍ atd. uděleno více než 18 mil a to není malé číslo. "nasi romovia sa ocenuju sami.ale ziadna platina ani kov ale hlinikove znacky z ciest." |
|
|
|
cinik: (986) Z východu na západ se snažili dostat jen ty jednotky, která byly na východě. Tohle by mě zajímalo, napiš mi prosím konkrétní číslo migrace z pobaltských států, Ukrajiny a Běloruska před RA? Nemám na mysli Němce a další, ale občany SSSR. Pokud by to bylo možné i se zdrojem. |
|
|
|
To Dzin: Všechny německé jednotky se snažily dostat z východu na západ... Plus podstatná část obyvatel Pobaltí, Ukrajiny, Běloruska... |
|
|
|
BRUNNER napsal v č. 982:
"V Trebišove by mali dnes rozdávať platinové...."
FUJ06 napsal v č. 983: nasi romovia sa ocenuju sami.ale ziadna platina ani kov ale hlinikove znacky z ciest. "hmm, dneska by tato vyznamenání nešla moc na odbyt " |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Východní fronta