Východní fronta
|
|
---|---|
K tomu Grifu se chci zeptak jak dalece to je práce oficiální a jak je podporována či placena ze státních peněz? Nebo se jedná o zcela nezávislý tým historiků? Ptám se protože ty ztráty na Kavkaze z dob 1990-2000 se zdají být hodně podhodnocené a odpovídají oficiálnímu stanovisku. Některé organizace uvádějí totiž až o řád vyšší ztráty. |
|
|
|
pbradler: to jsi moc nehledal militera.lib.ru/docs/da/nko/nko_37-41.zip | |
|
|
Dzin: termínem Kampfgeschwader se obvykle v českých luzích a hájích označuje eskadra bombardovací. Vždyť už třeba jenom ta výzbroj, kterou KG disponovaly.. | |
|
|
Dzin(1383): S tím kampf si můžeš být jistý. Německy sice také spíš neumím , ale Hitlerův Mein kampf-Můj boj. | |
|
|
pbradler: (1381) - Uvidíme. Od severu k jihu. 16. letecká armáda stihací letecké divize: 1. gardová, 283., 286. bitevní letecké divize: 299., 2. gardová, noční bomb. let. div.: 271., bomb. letecký sbor: 3. smíšený letecký sbor: 6. stihací letecký sbor: 6. celkem 260 bombardérů, 241 bitevníků, 455 stihaček, 74 nočních bombardérů a 4 průzkumné letouny. 2. letecká armáda bitevní letecké divize: 291. noční bomb. let. div.: 208. bomb. letecký sbor: 1. bitevní letecký sbor: 1. stihací letecký sbor: 4., 5. celkem 172 bombardérů, 276 bitevníků, 389 stihaček, 34 nočních bombardérů a 10 průzkumných letounů. 17. letecká armáda noční bomb. let. div.: 262. bomb. letecký sbor: 244. smíšený letecký sbor: 1., 3., 9. Celkem 70 bombardérů, 383 bitevníků, 218 stihaček a 64 nočních bombardérů. "O.K. Ale mohol si sa aspoň zamyslieť skôr než to budeš opakovať." To sice mohl, ale vzhledem k tomu, že neumí německy tak bych z "Kampfgeschwader" bych dokázal přeložit asi tak že "kampf" je "boj" a to si ještě nejsem jistý, takže výsledek mého zamyšlení na toto téma by byl nulový. |
|
|
|
egli napsal v č. 1378: Skúšal som to hľadať ale neúspešne. Na Militere boli len odkazy, že sa to dá kúpiť na CD-čku. "jak jsem ti psal o sborníku Prikazy NKO 1937-1941" |
|
|
|
Dzin napsal v č. 1379: Viem že to máš z Groehlera.
"Já uvádím členění, jaké má Groehler v knize "Letecká válka 1939-1945"."
Dzin napsal v č. 1379: Obávam sa že u sovietov budú ešte väčšie rozdiely.
"Jestli chceš, mohu ti ještě napsat, jak tam dělí sovětské letectvo u Kurska."
Dzin napsal v č. 1379: O.K. Ale mohol si sa aspoň zamyslieť skôr než to budeš opakovať. "Ohledně překladu, opět používám to, co je ve zmíněné knize." |
|
|
|
egli: (1378) Skvělé, díky. Prohrabu se, prohrabu. Super, takže teď už se prostě budu muset tu azbuku opětovně doučit. |
|
|
|
pbradler: (1377) Já uvádím členění, jaké má Groehler v knize "Letecká válka 1939-1945". Jestli chceš, mohu ti ještě napsat, jak tam dělí sovětské letectvo u Kurska. Ohledně překladu, opět používám to, co je ve zmíněné knize. |
|
|
|
Dzin: pošlu ti dnes nějaký ten německý materiálek, budeš se v tom muset trochu pohrabat Jinak druhé vydání Grifu más kompletně tady, takže to už ti nemusím posílat : www.soldat.ru/doc/casualties/book/ pbradler: jak jsem ti psal o sborníku Prikazy NKO 1937-1941, doporučuji pozornosti rozkaz z 15. března 1941 - tedy krátce po 11. březnu - o uvedení do činnosti opatření týkajících se pohřbívání padlých vojáků RA a do 1. května снабдить войска медальонами и вкладными листками по штатам военного времени, а штабы военных округов — бланками извещений и форм именных списков. Drobnost, ale zajímavá. |
|
|
|
Dzin (1375): To čo uvádzaš sa v niektorých ohľadoch dosť líši od údajov ktoré mám k dispozícii. Napríklad JG1, ktorú uvádzaš ako súčasť 6. leteckej armády bola po celý rok 1943 na území Nemecka ako ochrana ríšskeho vzdušného priestoru. Ďalej KG3 uvádzaná takisto na severe bola v tom čase na juhu (4. Luftflotte) a až v auguste sa jedna jej skupina presunula k 6. Lfte. Čo sa týka bitevných eskadier SchG1 bola nasadená celá na juhu 2 skupiny (Fw190) + 2 letky (Hs129) a SchG2 mala obe skupiny nasadené v Taliansku a v južnej časti Kurského oblúka sa nachádzali len dve letky Hs129. SG3 bola sformovaná až v októbri 1943 a teda nemohla do bojov pri Kursku vôbec zasiahnuť. A nakoniec preklad názvu "Kampfgeschwader" ako "stíhací bombardovací eskadra" mi príde prinajmenšom zvláštny. |
|
|
|
pbradler: (1372) Náhodou, pro rok 44 to asi takto nemáš k porovnání? jasan: (1373) Bohužel tam chybí (nebo jsem to minimálně nenašel) to nejdůležitější, ztráty na jednotlivých frontách podle měsíců nebo alespoň let. |
|
|
|
pbradler: (1371) Já mám rozdělení Luftwaffe u Kurska takto: Sever 6. letecká armáda: stíhací bombardovací eskadry: 3., 4., 53., 54. bitevní eskadry: 1., 2., 3. střemhlavé bombardovací eskadra: 1. stíhací eskadry: 1., 51., 54. eskadra ZESTÖRER: 1. Jih 4. letecká armáda stíhací bombardovací eskadry: 1., 27., 51., 55., 100. střemhlavé bombardovací eskadra: 2., 77. stíhací eskadry: 3., 52. |
|
|
|
jasan napsal v č. 1373: Má to ale nedostatok, pretože údaje končia novembrom 1944 a tak chýba obdobie, ktoré Dzina zaujíma. "ztráty německé armády(WH,LW SS) za kampaně,po měsících války a jiné zajímavé údaje jsou na" |
|
|
|
ztráty německé armády(WH,LW SS) za kampaně,po měsících války a jiné zajímavé údaje jsou na www.feldgrau.com/stats.html | |
|
|
Dzin (1370): V období od 1.1 do 30.4.45 to vychádza zhruba takto: Nenávratné straty: Sovieti 0,8 mil. Nemci 1,28 mil. |
|
|
|
Dzin napsala v č. 1360: "Ohledně té letecké podpory bych to zase tak drasticky neviděl. Sever podporovala 6. letecká armáda složená z 8 stíhacích bombardovacích, bitevních a sřemhlavě bombardovacích eskader, 1 eskadry Zerstörerů a 3 stihacích eskader a na jihu byla 4. letecká armáda s 8 st. bomb., střem. bomb. a protitankově stínacími eskadrami a 2 stihacímí eskadrami, tedy síly byly vyrovnané." Pozeral som sa na leteckú zostavu a tak jednoznačne ako tvrdíš mi to nevychádza. Sever: JG51 - 3 skupiny (Fw 190) JG54 - 1 skupina (Fw 190) KG4 - 2 skupiny (He 111) KG51 - 2 skupiny (Ju 88) KG53 - 2 skupiny (He 111) NJG5 - 1 skupina (Me 110 nočné stíhy) STG1 - 3 skupiny (Ju 87) ZG1 - 1 skupina (Me 110) Juh: JG3 - 2 skupiny (Me 109) JG52 - 2 skupiny (Me 109) KG1 - 1 skupina (Ju 88) KG3 - 2 skupiny (Ju 88) KG27 - 3 skupiny (He 111) KG55 - 2 skupiny (He 111) KG100 - 1 skupina (He 111) SchG1 - 8 letiek (Fw 190, Hs 129) SchG2 - 2 letky (Hs 129) StG2 - 3 skupiny (Ju 87) StG77 - 3 skupiny (Ju 87) Keď to spočítame dostaneme že kým na severe boli k dispozícii na priamu podporu vojsk cca 3-4 skupiny, na juhu ich bolo 9. Čo sa týka bombardérov na severe to bolo 6 skupín kým na juhu 9. Jedine v stíhačkách je viditeľná veľmi mierna prevaha severu. |
|
|
|
pbradler: (1369) Já vím, ale o tom že v roce 41 a 42 měla RA výrazně větší ztráty, než Osa nepochybuji. Mě jde hlavně o roky 44 a 45, kdy prostě zastávám názor, že ztráty už byly víceméně vyrovnané. Hlavně tedy nenahraditelné. | |
|
|
Dzin napsala v č. 1366: V roku 1945 bol už pomer strát v prospech Rusov.
"letech 44-45 to už nebylo tak jednoznačné"
Dzin napsala v č. 1366: To zase nie je úplne pravda. Aspoň pre prvé dva roky. Čím novšia publikácia, tým vyššie straty sa uvádzajú. "Ztráty RA nejsou problém " |
|
|
|
pbradler: Super, díky. Jen doufám, že Tě chytne i (1366). |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Východní fronta