Východní fronta

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
1001-1020 z 2644
<< 48 49 50 51 52 53 54 >>
Po
Dzin 19.8.2005 22:40 - č. 1833
Dzin Béďa: (1831) Super, tak já si to půjčím v knihovně, až ji budou mít.

Hmmm, po Stalingradu, podle mne logicky, jakákoliv jiná expanze nepřipadala pro Japence v úvahu, pokud nedokončí tu Tichomořskou. Jestli to třeba nemyslel tak, že do Stalingradu o tom stále uvažovali, jako o možném dalším nástupu a po něm to definitivně zavrhli...
Béďa 19.8.2005 21:11 - č. 1832
Ohledeně Japonských tanků mě napadá, že japonská neschopnost rozběhnout výrobu pokrokovějších typů v širším měřítku, byla pro Američany docela štěštím. Nepamatuji si přesná označení, mám na mysli model s 50mm pancéřováním a 75mm kanónem, docela slušná protiváha staršího Shermana a verzi s 75mm pancířem a dlouhohlavńovou 75kou, ekvivalent Shermana s 76kou.
Béďa 19.8.2005 21:05 - č. 1831
to Dzin(1829): No záleží na tom co od této publikace očekáváš, pokud nemáš o tématu knihy moc informací, tak si ji kup, pokud máš již k dispozici nějaké jiné publikace na uvedené téma tak neutrácej, není nic moc.

(1830): Podle výše zmíněné publikace, se útoku na sever, Japonci vzdali poměrně pozdě, až v létě 1942, když se to Němcům zadrhlo u Stalingradu.
Dzin 19.8.2005 19:41 - č. 1830
Dzin Ohledně Japonského útoku na sever (tedy SSSR), tato možnost padla ve chvíli rozpoutání války z USA, resp. s tím, když se ukázalo, že nejsou schopni ji porazit během chvilky.
Dzin 19.8.2005 19:30 - č. 1829
Dzin Béďa: (1793) Jaká ta kniha je? Stojí za to si ji koupit? Já do ní jen nakoukl a měl jsem pocit, že poměrně dost boje v Mandžudsku přeceňuje, hlavně tak, že ukazuje jednotlivé malé souboje, kde Japonci kladli houževnatý odpor, ale nezasazuje je do celkového kontextu a proto mu to tak vychází.
DG 19.8.2005 14:06 - č. 1828
DG
Langos napsal v č. 1827:
"Jistě, ale já tím jen myslel, že by se moc nehodili pro boj se sovětskými tanky. "
Tak to příště laskavě napiš, člověk by pak snadno nabyl dojmu, že japonské tanky třeba nestačily na boje v Mandžusku.
Langos napsal v č. 1827:
"Hodili by se asi jako německé PzIII nebo PzIV."
Ještě větší humorista, tohle by si nedovolil napsat ani Yamato a to má k šikmákům patrně dost blízko. O Pz.III by se dalo úspěšně pochybovat, ale s Pz.IV už ujíždíš poměrně daleko do říše fantazie.
Langos 19.8.2005 12:32 - č. 1827
Langos
DG napsal v č. 1826:
"Japonské tanky vůbec nebyly špatné, ale pouze pro roli, pro jakou je Japonci vyvíjeli, tzn. podpora pěchoty v bojích na Dálném východu. Japonci třeba používali diesely v době, kdy se o tom většině Evropy ani nesnilo, jejich tanky byly vyložené azbestem aby přejímaly co nejméně horka zvenčí aj."
Jistě, ale já tím jen myslel, že by se moc nehodili pro boj se sovětskými tanky. Hodili by se asi jako německé PzIII nebo PzIV.
DG 19.8.2005 12:20 - č. 1826
DG Dobře, za srovnání s Petem se omlouvám. P.S. U něj to není náboženský fanatismus, ale těžká schizofrenie.
Langos napsal v č. 1824:
"Jednoduše japonský tanky patřily do šrotu."
Na to jsi přišel kde? Japonské tanky vůbec nebyly špatné, ale pouze pro roli, pro jakou je Japonci vyvíjeli, tzn. podpora pěchoty v bojích na Dálném východu. Japonci třeba používali diesely v době, kdy se o tom většině Evropy ani nesnilo, jejich tanky byly vyložené azbestem aby přejímaly co nejméně horka zvenčí aj.
Langos 19.8.2005 11:17 - č. 1824
Langos Hel, nechte tý hádky. Jednoduše japonský tanky patřily do šrotu.
DG 19.8.2005 10:36 - č. 1822
DG Od kdy se Shinhoto Chi-Ha teoreticky vyráběl je bezpředmětné, nasazen byl poprvé v květnu 1942. Co ve stejnou dobu uvedli Němci či Rusové na frontu? Nic, s čím by se Japonci mohli rovnat. Ale to je bezpředmětné, bavíme-li se o přelomu let 41/42.
V té době mohli Japonci nasadit akorát klasiku Te-Ke, Ha-Go a Chi-Ha. Srovnávat první dva s čímkoliv snad nemá ani smysl, Chi-Ha by mohl konkurovat leda tak T-26 či BT. O setkání s tanky BT tu již řeč byla (Chalkin Gol) a nedomnívám se, že by se od té doby japonská taktika nijak výrazně změnila (narozdíl od výzbroje Rudé armády). Těžko by Japonci dokázali něco jiného než tehdy, jelikož na odražení tanků pancéřovaných ne silněji než 25mm stačily i ty největší sovětské střepy.
YAMATO napsal v č. 1821:
"Ostatně se nedivím, že Pet s tebou nechce diskutovat, vzhledem k tvému navážení se do něho...50 x Mesiáš asi přestane byvit každého."
O tomto nevíš zhola nic, tak se k tomu prosím nevyjadřuj. Copak víš o Finální teorii, spasení světa, hovorech s Bohem, povyšování se nad Einsteina atd, tj. vším, čím se Pet v minulosti chvástal? Zjevně ani netušíš, že za mesiáše, který spasí svět, se označil on sám.
DG 19.8.2005 00:52 - č. 1820
DG
YAMATO napsal v č. 1819:
"Tvůj názor na ono srovnání pro mě naštěstí není zas tak důležitý."
To slýchávám od Peta taktéž běžně. Když tě tak nezajímá, tak proč se mu tak vehementně bráníš
YAMATO napsal v č. 1819:
"Co sem pleteš nějaké srovnání středního Panthera s těžkým IS-2"

Protože je stejně relevantní jako tvoje srovnávačka Shinhoto Chi-Ha z roku 1942 s předválečnými tanky.
YAMATO napsal v č. 1819:
"Srovnávám střední tanky z cca stejného období."
Omyl, vzhledem k tomu, že to doprovázíš jakýsmi pofidérním tvrzením o srovnatelnosti, tak bych byl velice rád, kdybys porovnal nejlepší střední tanky té doby, tj Shinhoto Chi-Ha s Pz.IV Ausf.F2 či s T-34 a nikoliv nejnovější japonský tank s něčím, co je již dlouhou dobu sériově vyráběno. S tebou navrhovanou verzí Pz.III lze objektivně srovnávat pouze klasický Chi-Ha a to za předpokladu, že porovnáváme tanky z hlediska rozšířenosti ve vlastní armádě. Ale co se tady rozepisuju, tebe to stejně nezajímá, stejně si z toho nic nevezmeš, tak co...
DG 19.8.2005 00:32 - č. 1818
DG
YAMATO napsal v č. 1817:
"Popadej se za co chceš."
Na tom něco bude, ale to bych musel koukat na freefoto a ne na tvoje hodnocení japonských tanků
YAMATO napsal v č. 1817:
"Srovnávám ho s Pz III s 5 cm L/42 a to mi tak šokující nepřipadá. "
Však ano, Pet taky srovnával IS-2 zásadně pouze s Pantherem. Jak jsem naznačil níže, srovnávat si můžeš co chceš, otázkou pouze zůstává, jakou to má vypovídací hodnotu. V tebou ukázaném případě nulovou...
YAMATO napsal v č. 1817:
"Co bylo efektivní proti Japonské tankové "taktice" neplatilo na Němce..."
Ještě jednou - co byl ten rozdíl? Sovětská taktika rozdílná nebyla...
YAMATO napsal v č. 1817:
"a vezmi v úvahu totální sovětskou početní převahu."
Myslíš při boji s Japonci nebo s Němci? Těžko si vybrat, když byl pokaždé jiný výsledek...
DG 19.8.2005 00:18 - č. 1816
DG
YAMATO napsal v č. 1815:
"Docela zapomínáš na početní přecvahu Sovětů "
Vypadá to, že na ní jaksi zapomněli i žlutí árijci, že. Jejich problém...
YAMATO napsal v č. 1815:
"na špatnou japonskou taktiku."
Jako by snad sovětská taktika byla nějak zázračně jiná, o čemž se všichni mohli přesvědčit v druhé polovině roku 41.
YAMATO napsal v č. 1815:
"taktéž překvapivě efektivní nasazení"
Čím to bylo, že stejnou efektivitu nepředvedli ve válce s Německem? Předpokládejme tak, že sovětská i japonská taktika tankového boje byla stejně debilní. Že by to bylo těmi Japonci a jejich výzbrojí?
YAMATO napsal v č. 1815:
"Napsal jsem vcelku srovnatelná a na tom trvám."
Srovnatelné je lejno slona a čivavy, IS-2 s Pz.III atd
YAMATO napsal v č. 1815:
"ovšem byla to vyrianta typu 97 vyráběného od roku 1938, čili proč ho nesrovnávat třeba s Pz III?"
Dobře, podržíme si tuto logiku, tak ho srovnejme třeba s Pz.III Ausf.M
A opět se za břicho popadám...
DG 19.8.2005 00:01 - č. 1814
DG
YAMATO napsal v č. 1807:
"Do začátku 40 let byla kvalita japonských tanků vcelku srovnatelná s jinými zeměmi (Německo, SSSR...), "

Nepovídej, copak ti říká jistá bitva u jisté řeky Chalkin Gol, kde dostali Japonci těžce napráskáno od sovětských lehkých tanků?
Langos napsal v č. 1810:
"Ale fakt by mě docela zajímalo, jak by asi Japonci dopadli, kdyby na Sovětský svaz fakt zaútočili."
Viz výše, jméno Žukov bylo v Japonsku velice populární...
DG 18.8.2005 23:53 - č. 1813
DG
YAMATO napsal v č. 1805:
"Typ 97 Shinhoto Chi-Ha nebyl vůbec špatný při srovnání s PZ III/L-42, T-26/45, BT/45"
Koukám že v humorném naladění setrváváš. Shinhoto Chi-Ha vznikl v roce 1942, tak ho prosím nesrovnávej s tanky o několik let staršími, ačkoli právě a jedině s nimi se mohl jakž takž měřit...
Jakýkoliv japonský tank byl několik let pozadu za evropskými typy (včetně typicky evropských USA), což naplno vyznělo v době, kdy japonské střední tanky dostávaly těžce zabrat od čehokoliv Stuartem počínaje...
Langos 18.8.2005 22:42 - č. 1811
Langos Ale jistě by to byl záhul.
Langos 18.8.2005 22:40 - č. 1810
Langos Ale fakt by mě docela zajímalo, jak by asi Japonci dopadli, kdyby na Sovětský svaz fakt zaútočili.
mbbb 18.8.2005 22:26 - č. 1809
mbbb
YAMATO napsal v č. 1807:
"Do začátku 40 let byla kvalita japonských tanků vcelku srovnatelná s jinými zeměmi (Německo, SSSR...), pak však již začali nestíhat...důvodem bylo ovšem také to, že pro Japonce nebyly tanky zdaleka tak prioritní..."
souhlas
Langos 18.8.2005 22:19 - č. 1808
Langos Pravda. Japonci byli spíše námořní velmocí než pozemní velmocí, Navíc ty tanky, co měli, potřebovali na tažení v jihovýchodní Asii.
Langos 18.8.2005 22:15 - č. 1806
Langos
mbbb napsal v č. 1804:
"nejsem na to odborník, ale vždy jsem měl za to, že japonské tanky se nemohly tankům německým či sovětským vůbec rovnat."
No dají se srovnávat, ale k těm slabším tankům.
1001-1020 z 2644
<< 48 49 50 51 52 53 54 >>
Po