Východní fronta
|
|
---|---|
Béďa: (1831) Super, tak já si to půjčím v knihovně, až ji budou mít. Hmmm, po Stalingradu, podle mne logicky, jakákoliv jiná expanze nepřipadala pro Japence v úvahu, pokud nedokončí tu Tichomořskou. Jestli to třeba nemyslel tak, že do Stalingradu o tom stále uvažovali, jako o možném dalším nástupu a po něm to definitivně zavrhli... |
|
|
|
Ohledeně Japonských tanků mě napadá, že japonská neschopnost rozběhnout výrobu pokrokovějších typů v širším měřítku, byla pro Američany docela štěštím. Nepamatuji si přesná označení, mám na mysli model s 50mm pancéřováním a 75mm kanónem, docela slušná protiváha staršího Shermana a verzi s 75mm pancířem a dlouhohlavńovou 75kou, ekvivalent Shermana s 76kou. | |
|
|
to Dzin(1829): No záleží na tom co od této publikace očekáváš, pokud nemáš o tématu knihy moc informací, tak si ji kup, pokud máš již k dispozici nějaké jiné publikace na uvedené téma tak neutrácej, není nic moc. (1830): Podle výše zmíněné publikace, se útoku na sever, Japonci vzdali poměrně pozdě, až v létě 1942, když se to Němcům zadrhlo u Stalingradu. |
|
|
|
Ohledně Japonského útoku na sever (tedy SSSR), tato možnost padla ve chvíli rozpoutání války z USA, resp. s tím, když se ukázalo, že nejsou schopni ji porazit během chvilky. | |
|
|
Béďa: (1793) Jaká ta kniha je? Stojí za to si ji koupit? Já do ní jen nakoukl a měl jsem pocit, že poměrně dost boje v Mandžudsku přeceňuje, hlavně tak, že ukazuje jednotlivé malé souboje, kde Japonci kladli houževnatý odpor, ale nezasazuje je do celkového kontextu a proto mu to tak vychází. | |
|
|
Langos napsal v č. 1827: Tak to příště laskavě napiš, člověk by pak snadno nabyl dojmu, že japonské tanky třeba nestačily na boje v Mandžusku.
"Jistě, ale já tím jen myslel, že by se moc nehodili pro boj se sovětskými tanky. "
Langos napsal v č. 1827: Ještě větší humorista, tohle by si nedovolil napsat ani Yamato a to má k šikmákům patrně dost blízko. O Pz.III by se dalo úspěšně pochybovat, ale s Pz.IV už ujíždíš poměrně daleko do říše fantazie. "Hodili by se asi jako německé PzIII nebo PzIV." |
|
|
|
DG napsal v č. 1826: Jistě, ale já tím jen myslel, že by se moc nehodili pro boj se sovětskými tanky. Hodili by se asi jako německé PzIII nebo PzIV. "Japonské tanky vůbec nebyly špatné, ale pouze pro roli, pro jakou je Japonci vyvíjeli, tzn. podpora pěchoty v bojích na Dálném východu. Japonci třeba používali diesely v době, kdy se o tom většině Evropy ani nesnilo, jejich tanky byly vyložené azbestem aby přejímaly co nejméně horka zvenčí aj." |
|
|
|
Dobře, za srovnání s Petem se omlouvám. P.S. U něj to není náboženský fanatismus, ale těžká schizofrenie.
Langos napsal v č. 1824: Na to jsi přišel kde? Japonské tanky vůbec nebyly špatné, ale pouze pro roli, pro jakou je Japonci vyvíjeli, tzn. podpora pěchoty v bojích na Dálném východu. Japonci třeba používali diesely v době, kdy se o tom většině Evropy ani nesnilo, jejich tanky byly vyložené azbestem aby přejímaly co nejméně horka zvenčí aj. "Jednoduše japonský tanky patřily do šrotu." |
|
|
|
Hel, nechte tý hádky. Jednoduše japonský tanky patřily do šrotu. | |
|
|
Od kdy se Shinhoto Chi-Ha teoreticky vyráběl je bezpředmětné, nasazen byl poprvé v květnu 1942. Co ve stejnou dobu uvedli Němci či Rusové na frontu? Nic, s čím by se Japonci mohli rovnat. Ale to je bezpředmětné, bavíme-li se o přelomu let 41/42. V té době mohli Japonci nasadit akorát klasiku Te-Ke, Ha-Go a Chi-Ha. Srovnávat první dva s čímkoliv snad nemá ani smysl, Chi-Ha by mohl konkurovat leda tak T-26 či BT. O setkání s tanky BT tu již řeč byla (Chalkin Gol) a nedomnívám se, že by se od té doby japonská taktika nijak výrazně změnila (narozdíl od výzbroje Rudé armády). Těžko by Japonci dokázali něco jiného než tehdy, jelikož na odražení tanků pancéřovaných ne silněji než 25mm stačily i ty největší sovětské střepy.
YAMATO napsal v č. 1821: O tomto nevíš zhola nic, tak se k tomu prosím nevyjadřuj. Copak víš o Finální teorii, spasení světa, hovorech s Bohem, povyšování se nad Einsteina atd, tj. vším, čím se Pet v minulosti chvástal? Zjevně ani netušíš, že za mesiáše, který spasí svět, se označil on sám. "Ostatně se nedivím, že Pet s tebou nechce diskutovat, vzhledem k tvému navážení se do něho...50 x Mesiáš asi přestane byvit každého." |
|
|
|
YAMATO napsal v č. 1819: To slýchávám od Peta taktéž běžně. Když tě tak nezajímá, tak proč se mu tak vehementně bráníš
"Tvůj názor na ono srovnání pro mě naštěstí není zas tak důležitý."
YAMATO napsal v č. 1819: "Co sem pleteš nějaké srovnání středního Panthera s těžkým IS-2" Protože je stejně relevantní jako tvoje srovnávačka Shinhoto Chi-Ha z roku 1942 s předválečnými tanky.
YAMATO napsal v č. 1819: Omyl, vzhledem k tomu, že to doprovázíš jakýsmi pofidérním tvrzením o srovnatelnosti, tak bych byl velice rád, kdybys porovnal nejlepší střední tanky té doby, tj Shinhoto Chi-Ha s Pz.IV Ausf.F2 či s T-34 a nikoliv nejnovější japonský tank s něčím, co je již dlouhou dobu sériově vyráběno. S tebou navrhovanou verzí Pz.III lze objektivně srovnávat pouze klasický Chi-Ha a to za předpokladu, že porovnáváme tanky z hlediska rozšířenosti ve vlastní armádě. Ale co se tady rozepisuju, tebe to stejně nezajímá, stejně si z toho nic nevezmeš, tak co... "Srovnávám střední tanky z cca stejného období." |
|
|
|
YAMATO napsal v č. 1817: Na tom něco bude, ale to bych musel koukat na freefoto a ne na tvoje hodnocení japonských tanků
"Popadej se za co chceš."
YAMATO napsal v č. 1817: Však ano, Pet taky srovnával IS-2 zásadně pouze s Pantherem. Jak jsem naznačil níže, srovnávat si můžeš co chceš, otázkou pouze zůstává, jakou to má vypovídací hodnotu. V tebou ukázaném případě nulovou...
"Srovnávám ho s Pz III s 5 cm L/42 a to mi tak šokující nepřipadá. "
YAMATO napsal v č. 1817: Ještě jednou - co byl ten rozdíl? Sovětská taktika rozdílná nebyla...
"Co bylo efektivní proti Japonské tankové "taktice" neplatilo na Němce..."
YAMATO napsal v č. 1817: Myslíš při boji s Japonci nebo s Němci? Těžko si vybrat, když byl pokaždé jiný výsledek... "a vezmi v úvahu totální sovětskou početní převahu." |
|
|
|
YAMATO napsal v č. 1815: Vypadá to, že na ní jaksi zapomněli i žlutí árijci, že. Jejich problém...
"Docela zapomínáš na početní přecvahu Sovětů "
YAMATO napsal v č. 1815: Jako by snad sovětská taktika byla nějak zázračně jiná, o čemž se všichni mohli přesvědčit v druhé polovině roku 41.
"na špatnou japonskou taktiku."
YAMATO napsal v č. 1815: Čím to bylo, že stejnou efektivitu nepředvedli ve válce s Německem? Předpokládejme tak, že sovětská i japonská taktika tankového boje byla stejně debilní. Že by to bylo těmi Japonci a jejich výzbrojí?
"taktéž překvapivě efektivní nasazení"
YAMATO napsal v č. 1815: Srovnatelné je lejno slona a čivavy, IS-2 s Pz.III atd
"Napsal jsem vcelku srovnatelná a na tom trvám."
YAMATO napsal v č. 1815: Dobře, podržíme si tuto logiku, tak ho srovnejme třeba s Pz.III Ausf.M"ovšem byla to vyrianta typu 97 vyráběného od roku 1938, čili proč ho nesrovnávat třeba s Pz III?" A opět se za břicho popadám... |
|
|
|
YAMATO napsal v č. 1807: "Do začátku 40 let byla kvalita japonských tanků vcelku srovnatelná s jinými zeměmi (Německo, SSSR...), " Nepovídej, copak ti říká jistá bitva u jisté řeky Chalkin Gol, kde dostali Japonci těžce napráskáno od sovětských lehkých tanků?
Langos napsal v č. 1810: Viz výše, jméno Žukov bylo v Japonsku velice populární... "Ale fakt by mě docela zajímalo, jak by asi Japonci dopadli, kdyby na Sovětský svaz fakt zaútočili." |
|
|
|
YAMATO napsal v č. 1805: Koukám že v humorném naladění setrváváš. Shinhoto Chi-Ha vznikl v roce 1942, tak ho prosím nesrovnávej s tanky o několik let staršími, ačkoli právě a jedině s nimi se mohl jakž takž měřit..."Typ 97 Shinhoto Chi-Ha nebyl vůbec špatný při srovnání s PZ III/L-42, T-26/45, BT/45" Jakýkoliv japonský tank byl několik let pozadu za evropskými typy (včetně typicky evropských USA), což naplno vyznělo v době, kdy japonské střední tanky dostávaly těžce zabrat od čehokoliv Stuartem počínaje... |
|
|
|
Ale jistě by to byl záhul. | |
|
|
Ale fakt by mě docela zajímalo, jak by asi Japonci dopadli, kdyby na Sovětský svaz fakt zaútočili. | |
|
|
YAMATO napsal v č. 1807: souhlas "Do začátku 40 let byla kvalita japonských tanků vcelku srovnatelná s jinými zeměmi (Německo, SSSR...), pak však již začali nestíhat...důvodem bylo ovšem také to, že pro Japonce nebyly tanky zdaleka tak prioritní..." |
|
|
|
Pravda. Japonci byli spíše námořní velmocí než pozemní velmocí, Navíc ty tanky, co měli, potřebovali na tažení v jihovýchodní Asii. | |
|
|
mbbb napsal v č. 1804: No dají se srovnávat, ale k těm slabším tankům. "nejsem na to odborník, ale vždy jsem měl za to, že japonské tanky se nemohly tankům německým či sovětským vůbec rovnat." |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Východní fronta