Výstroj a výzbroj 2.sv.v.
|
|
---|---|
Fuky napsal v č. 844: Já fotky svýho bodáku posílal Perrymu, musel by je sem poslat on, já už je dávno smazal a foťák k dispozici nemám "Čekám na ty "zásadní" rozdíly." |
|
|
|
Worchester napsal v č. 847: Výborně, děkuji za doplnění. "Fegyver és Gépgyár aus Budapest. " |
|
|
|
Fuky- F.G.GY. = Fegyver és Gépgyár aus Budapest zkráceně "FEG". Nejznámějších produktů této zbrojovky je např. pistole Frommer m1912 "stop" (jen tak pro zajímavost-byla to Hitlerova osobní zbraň ve 20.-30.letech) |
|
|
|
fusilier napsal v č. 838: Ty znaky FG a GY budou znak zbrojovky, podobně jako znaky OE WG značí zbrojovku Steyr. Bohužel teď ale z hlavy opravdu nejsem schopen říct, co to je za zbrojovku a kde se mannlichery všude vyráběly. "je tam napsáno F.G.G.Y a z druhé starny je orel, snažím se to vyfotit ale nedaříse" |
|
|
|
fusilier napsal v č. 838: Čísla prakticky souhlasí."Tak celková délka je 36,2 cm, délka čepele je 24,8 cm a šířka čepele je 2,2 cm je tam napsáno F.G.G.Y a z druhé starny je orel, snažím se to vyfotit ale nedaříse"
Ero napsal v č. 841: Pokud to je tak, jak píšeš a opravdu ti neujela ruka, čísla se blíží spíše bodáku ke karabině Mannlicher 1895, a jestli ty rozdíly mezi tvým a Perryho bodákem tvoří odlišný tvar nákružku, je to jasné, bohužel ale nejsem jasnovidec a nevím, jak ten tvůj bodák vypadá. "Asi myslíš toho bodáku celková délka 35,1 cm délka čepele 24,3 cm a šířka čepele 2,2 cm" |
|
|
|
Ero napsal v č. 836: řekl bych, že přeci jen evidentně asi lépe, než ty, podle předchozích příspěvků v diskusi..."Což znamená že se v tom "dost" vyznáš" Čekám na ty "zásadní" rozdíly.
Ero napsal v č. 836: To jsem rád, že jste se shodli , nic jiného to totiž ani být nemůže..."Mimo jiné s Perrym jsme si fotky našich bodáků poslaly a oba jsme spozorovali jisté odlišnosti ale přesto jsme se shodli že se jedná o bodák Mannlicher 1895, nevím proč to tady rozmazáváš " Rozmázávám to proto, že když někdo tvrdí, že toto má být bodák k pušce vz. 24, je to opravdu srandovní a mám o jeho znalostech v tomto směru jasno... (bez urážky) |
|
|
|
fusilier napsal v č. 842: Neujela, teď jsem to ještě jednou přeměřoval, mám ho tak jak jsem to napsal "no asi Ti ujela ruka" |
|
|
|
v šířce se to shoduje délka, no asi Ti ujela ruka | |
|
|
fusilier napsal v č. 840: "Ero jaké máš rozměry?" Asi myslíš toho bodáku celková délka 35,1 cm délka čepele 24,3 cm a šířka čepele 2,2 cm |
|
|
|
to je skvělé, ještě mám dvě šavle dneska to musím nafotit a pak to sem šoupnu. Až tu bude Fuky nebo MBBB, byse mohli vyjádřit k tomu nápisu a rozměrům, Ero jaké máš rozměry? |
|
|
|
fusilier napsal v č. 838: To tam mám taky, nemáš tušení co to je? "je tam napsáno F.G.G.Y " |
|
|
|
Tak celková délka je 36,2 cm, délka čepele je 24,8 cm a šířka čepele je 2,2 cm je tam napsáno F.G.G.Y a z druhé starny je orel, snažím se to vyfotit ale nedaříse | |
|
|
během týdne sem dám fotky toho mojeho bodáku Ero nechceš mi poslat fotky toho tvojeho? Jo eště ho změřím a dám to sem, momentík |
|
|
|
Fuky napsal v č. 833: Což znamená že se v tom "dost" vyznáš "Zajímalo by mne, co má Ero za bodák, když vidí tolik "zásadních" odlišností, já tam nevidím ani jednu. " Mimo jiné s Perrym jsme si fotky našich bodáků poslaly a oba jsme spozorovali jisté odlišnosti ale přesto jsme se shodli že se jedná o bodák Mannlicher 1895, nevím proč to tady rozmazáváš |
|
|
|
Fuky napsal v č. 833: Samozřejmě. Možná Perry trochu zkomolil význam, ale neříkal jsem ,že je to vz.24 "Prosím??? Sakra pánové, viděli jste vy vůbec někdy bodák k pušce vz. 24? Ta diskuse mě docela baví " |
|
|
|
Ero napsal v č. 801: Tak pánové, pokud někdo chce tvrdit, že ten bodák je vz. 24 - nenechte se vysmát."Perry napsal v č. 794: "trochu připomíná vz.24 ale v některých věcech se liší" A v čem myslíš že se liší ?" Nechci vás zklamat, ale mělo by se jednat jednoznačně o Mannlicher 1895, pokud bude tazatel od té lásky a ochoty, a třeba dodá tak nepodstatnou věc, jako rozměry, bude vše jasné. Já však v bodáku vidím na první pohled Mannlicher 1895, nic jiného to být nemůže. Značení je, pravda, neřekl bych standardní, nicméně Mannlicher 1890 nebo cokoliv jiného to zkrátka není. Zajímalo by mne, co má Ero za bodák, když vidí tolik "zásadních" odlišností, já tam nevidím ani jednu.
Perry napsal v č. 805: Prosím??? Sakra pánové, viděli jste vy vůbec někdy bodák k pušce vz. 24?"Jak mi pověděl Worchester mohlo by také jít o vz.24 vyráběný pro export...možná by nám to mohl potvrdit či vyvrátit znalec mbbb" Ta diskuse mě docela baví |
|
|
|
K té diskuzi o bajonetu, taky jsem našel bajonet a je takřka stejný, orlíčka má na druhé straně, a je tam napsáno: F.G.G.Y. žádné číslo tam není. Během týdne zašlu fotky | |
|
|
Jen bych upřesnil že olivový "Knochensack" je opravdu první verze, jinak Ero má v podstatě pravdu...v armádě záleží co člověk nafasuje | |
|
|
Knochensack v olivově zelené barvě je nejspíše staršítho typu. Druhá verze byla ve zbarvéní lámaná skála a nebo rozpiťák. Podle mého na kombinace maskovacích stejnokrojů u něm. parašutistů předpis nebyl. Parašutisna měl standartní namodralou para. uniformu a přes ní měl pytel na kosti, buď lam. skal. nebo rozpit. a to hlavně v konečném období války třeba v Normandii. V Itálii se nosily pískožluté kalhoty s velkou kapsou na stehně. Takhle to vidím já, Možná že byl nějaký předpis (jako že asi musel být) ale s fotografií nejspíš oba víme, že jej parašutisté moc nerespektovali. Zajímám se o něm. parašutisty, kdybys ještě něco potřeboval vědět ozvi se mi do soukromejch |
|
|
|
Potřeboval bych si udělat jasno v oblečení německých výsadkářů.Na různých fotkách jsou v různé kombinaci kalhot a "pytlů kostí" a samozhřejmě přilba M-38.Na některých fotkách je blůza (knochensack) v barvě olivově zelené nebo s potiskem lámaná skála (spliter) buď v provedení WH či LW a nebo rozpitá louka (sumpftarn). A kalhoty šedé (drilich), pískové (afrikorps) nebo s maskovaným potiskem lámaná skála (spliter) v provedení WH nebo LW anebo rozpitá louka(sumpftarn). Existoval nějaky předpis pro kombinování této výstroje? Jestli ano víte někdo jak se podle předpisu kombinovali maskované potisky (blůza a kalhoty)? Děkuji za radu. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Výzbroj a vybavení
- > Výstroj a výzbroj 2.sv.v.