Střední tanky 2. světové války

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
1361-1380 z 4312
<< 66 67 68 69 70 71 72 >>
Po
Pavel 1.3.2005 20:46 - č. 3165
Já nemluvím o ručních zbraních hovořili jste o věži tanku
pbradler 1.3.2005 20:41 - č. 3163
pbradler
DG napsal v č. 3154:
"Větší ráže bude pravděpodobně vystřelena z houfnice, takže bude mít sice větší nálož, ale mnohem mnohem menší dopadovou energii"
Myslím si že na daný účel bude zásah z húfnice príhodnejší. Pri zásahu 150mm (možno by stačil aj ruský 122mm) granátom na správne miesto (pod vežu) bude veľká časť energie výbuchu smerovať nahor a to je smer potrebný k výrobe tanku ohne turm. Množstvo laborovanej trhaviny v HE granáte väčšieho kalibru je rádovo vyššie v porovnaní s AP granátom 75 či 88.
Dzin 1.3.2005 20:41 - č. 3162
Dzin DG: (3158) To je ale něco jiného. Tebe zásah porazí ne z toho důvodu, že by měl tak velkou energii, ale proto, že ti způsobí traumatický šok nebo ti dostatečně podráždí nervovou soustavu či je zasažena kostra a dojde k jejímu otřesu a tím i k otřesu mozku.
Tohle hodnocení ručních zbraní na živé cíle ale na tank přenést nemůžeme.
Pavel 1.3.2005 20:40 - č. 3161
A to už nezáleží na energii střely ale na setrvačnosti zruba čtyř tun
Pavel 1.3.2005 20:39 - č. 3160
Dzine to vznikalo podle toho jak jel ten tank rychle. viz čtyři z tanku a pes.Jenom jako příklad (tam to odstřelili naloží) Mám v jednom dokumentu jak to vypadá přímo když bouchne munice věž se taky sesunula. Když uvažíš že tank jede dvackou sjede věž po pancíři a dotkne se dvaceti kilometrovou rychlostí země tak se zakonitě musí roztočit. Jak jednoduše vznikají fámy. A když se koulí z kopce tak se zakoulí hodně daleko
Dzin 1.3.2005 20:36 - č. 3159
Dzin Johny: (3155) Pokud nedojde k průstřelu, zbytková energie je předána cíly, ale není od ní odečtena jen energie spotřebována ve ztrátách, ale i ta, co je spotřebována na probíjení. To jak to popisuješ vyznívá tak, že střela probíjí pancíř a když to už nezvládne, tak veškerou počáteční energii minus tepelné ztráty přenese na cíl.
DG 1.3.2005 20:33 - č. 3158
DG
Dzin napsala v č. 3157:
"Ale já vycházím z nejčastěji prezentovaných popisů. A ty hovoří o tom, jak věže odlétají pryč, dělají ve vzduchu pirulety a salta a potom se válý na zemi. "
Jistě, po explozi dvaceti nábojů geinálně uložených uvnitř...
Dzin napsala v č. 3157:
"Praktický důkaz o tom, že energie střely nestačí na to, aby jen svým předáním porazila člověka byl podán na začátku 20. století."
Jak říkám, kdykoliv se to může zopakovat. Ovšem s nějakou vysocevýkonnou zbraní, tj. tím samým co byl ve své době Tiger. Nikoliv s nějakým flusbrokem. Pochybuju že energii nábojů jako .40 či .357 Magnum ustojíš s úsměvem, o puškových specialitách jako 0.308 už radši vůbec nemluvím...
Dzin 1.3.2005 20:27 - č. 3157
Dzin DG: (3152) Samozřejmě, proto také obvykle píši o "ustřelení" věže.
Ale já vycházím z nejčastěji prezentovaných popisů. A ty hovoří o tom, jak věže odlétají pryč, dělají ve vzduchu pirulety a salta a potom se válý na zemi.
Létající Sa-58 jsou hezké. Ohledně nepohnutí člověka, záleží na tom, co se tím myslí. Praktický důkaz o tom, že energie střely nestačí na to, aby jen svým předáním porazila či odhodila člověka byl podán na začátku 20. století.
Pavel 1.3.2005 20:24 - č. 3156
Tak musím se zastat DG t34 po zásahu těžkého projektilu tu věž může shodit. Ale musí k tomu být specifické podmínky.
Johny 1.3.2005 20:24 - č. 3155
Johny
Dzin napsala v č. 3140:
"To není zcela přesné. Když dochází k probíjení, energije je postupně spotřebována, takže není možno, když nedojde k probití, aby se zničho nic energie "opřela" do věže, protože ona je postupně spotřebována."

A kam by se ta energie poděla džine? Pokud dojde k zásahu ale nedojde k průstřelu, část energie se sice opravdu promění na teplo ale zbytková kinetická energie je předaná cílu. Nikdy to není tak, že by se ta střela úplně vypařila a proměnila v teplo.

Ono dojde k předání určité energie i při průstřelu ale ta působí pouze po malý časový okamžik (po dobu pronikání) a odpovídá konzistenci té hmoty a je tedy celkem zanedbatelná v našem případě vzhledem ke hmotnosti cíle.
DG 1.3.2005 20:20 - č. 3154
DG
pbradler napsal v č. 3153:
"Na vyhodenie veže sa mi zdá energia granátov 75 a 88 príliš malá. Netvrdím ale, že po zásahu bude možné otáčať vežou, t.j. že ostane celý mechanizmus bez poškodenia."
Říkáš "příliš malá", kde potom vidíš hranici? Větší ráže bude pravděpodobně vystřelena z houfnice, takže bude mít sice větší nálož, ale mnohem mnohem menší dopadovou energii...
pbradler 1.3.2005 20:17 - č. 3153
pbradler
DG napsal v č. 3149:
"I ty si myslíš, že je ložisko věže T-34 dimenzované na pohlcení obrovské energie z dopadajícího granátu, navíc v případě zásahu zpředu šikmo?"
Na vyhodenie veže sa mi zdá energia granátov 75 a 88 príliš malá. Netvrdím ale, že po zásahu bude možné otáčať vežou, t.j. že ostane celý mechanizmus bez poškodenia.
DG 1.3.2005 20:16 - č. 3152
DG
Dzin napsala v č. 3151:
"Je možné, že by ji dokázal vysadit z uložení či jinak poškodit, ale nezdá se mi, že by došlo k tomu, co se popisuje, že by věž T-34 odlétla někam stranou."
Máš velkou fantazii, pod pojmem ustřelit věž se totiž dá představit cokoliv. Pro mě znamená ustřelení věže její vysazení z místa původního a přesun kamkoliv, nikoliv snad její katapultace do dvacetimetrové výšky, opsání několika přemetů a dopad na vedlejší tank. To je asi stejně stupidní jako citované příklady nepohnutí se člověka po zásahu nábojem (možná ze vzdcuchovky) či teorie o létajících SA-58
Dzin 1.3.2005 20:12 - č. 3151
Dzin DG: (3149) Já si nejsem jistý, že by zásah 88 AP munice do věže T-34 ji ustřelil. Je možné, že by ji dokázal vysadit z uložení či jinak poškodit, ale nezdá se mi, že by došlo k tomu, co se popisuje, že by věž T-34 odlétla někam stranou. To bych spíše dával za vinnu explozi vezené munice.
Dzin 1.3.2005 20:08 - č. 3150
Dzin Gryzlov: (3143) Nemyslím si, že by to bylo od věci, či že by to bylo pro někoho hůře pochopitelné. Naopak, Tvůj příspěvek právě evokuje spíše to, že si věc příliš zjednodušuješ.
DG 1.3.2005 20:06 - č. 3149
DG
pbradler napsal v č. 3142:
"Čo sa týka možnosti odhodenia veže T-34 po zásahu granátu kalibru 75 alebo 88mm si myslím že to možné nebolo. "
I ty si myslíš, že je ložisko věže T-34 dimenzované na pohlcení obrovské energie z dopadajícího granátu, navíc v případě zásahu zpředu šikmo?
Je tu vůbec někdo, kdo si dokáže uvědomit co dokáže energie projektilu koncentrovaná na velice malé ploše, pokud nedojde k penetraci, ale k absorbci této energie?
Dzin 1.3.2005 20:06 - č. 3148
Dzin Jen bych chtěl upřesnit, ta trhavá náplň v Ap střelách za WW2 byla hlavně proto, aby usnadnila "roztrhnutí" střely po probití pancíře a ne proto, aby zvyšovala její účinek. V současné době to už není třeba, protože úroveň tepelného zpracování střely je na dostatečně vysoké úrovni, aby jsme toto zajistili.
Díky zlepšení zpracování střel a zkvalitnění materiálu proto také dnes existují střely, které jsou skořepinové a mají v sobě výbušninu, na zvětšení co největšího účinku střely v bojovém prostoru vozidla. Ale ty se používají na slaběji pancéřované cíle.
Gryzlov 1.3.2005 19:44 - č. 3146
Gryzlov
pbradler napsal v č. 3145:
"Otázkou taktiež je či sa zmieňované porovnanie netýkalo aj striel z OU, kde by samozrejme vystupovali do popredia vlastnosti tohto materiálu."
To Ti přesně neřeknu, ale až mi ten materiál proběhne pod rukama, tak Ti to upřesním, pokud to půjde.
pbradler 1.3.2005 19:39 - č. 3145
pbradler
Gryzlov napsal v č. 3143:
"Tedy Šípová, podkaliberní střela z 80. let má při hmotnosti 7 - 9kg a průměru 20mm+ zhruba stejný ničivý účinek (on je o něco menší, samozřejmě) jako střela o hmotnosti 10kg ráže třeba 88mm."
Spôsob stabilizácie má pomerne veľký význam pri porovnávaní účinku. Rotačne stabilizovaná strela má po prebití homogénneho panciera tendenciu rozpadať sa a úlomky strely majú vďaka rotácii a energii dopredného pohybu veľmi ničivý účinok na interiér. Proti tomu má šípovo stabilizovaná strela nevýhodu (myslené pre strely z Fe a W). Otázkou taktiež je či sa zmieňované porovnanie netýkalo aj striel z OU, kde by samozrejme vystupovali do popredia vlastnosti tohto materiálu.
Gryzlov 1.3.2005 19:22 - č. 3144
Gryzlov
Dzin napsala v č. 3140:
"Nemáš náhodou tu dokumentaci doma, či se k ní můžeš nějak dostat?"
Doma to nemám. Vím kam zajít, snad budu mít i kopii. Ale nevím kdy. Nechci toho člověka moc otravovat kopírováním. Určitě ale budu o to usilovat. Je tam totiž fotka Hetzera po zásahu 122mm tříštivo-trhavým granátem z IS-2. Jestli máš rád puzzle, tak by se Ti to také moc líbilo
1361-1380 z 4312
<< 66 67 68 69 70 71 72 >>
Po