Střední tanky 2. světové války

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
1421-1440 z 4312
<< 69 70 71 72 73 74 75 >>
Po
SK 1.3.2005 13:42 - č. 3088
SK
BRUNNER napsal v č. 3081:
"Asi Ti uniká aj moment straty posádky...kumulatívna nálož vie spraviť v interiéri tanku vynikajúcu atmosféru"
Rovnako ako trieštivý granát v zákope...
BRUNNER napsal v č. 3083:
"Maník s panzerfaustom vleze do každej diery,kam by si zašil 88čku?"
1,5km za tú dieru odkiaľ by mohla v pohode ničiť tanky...
BRUNNER napsal v č. 3083:
"Uvedom si aký je z tanku úžasný výhlad...v tomto prípade volím radšej posed v zákope."
Zo zákopu je úplne rovnaký rozhľad ako s tanku, teda nie, z tanku je lepší lebo si vyššie. Ak máš na mysli verziu, keď je veliteľ schovaný dnu (kvôli nepriateľskej paľbe) tak stále má k dispozícií periskop a priezory, to však človek pod paľbou v zákope resp. diere nemá, lebo mu z nej netrčí ani kúsok prilby nie to ešte oči...a rozhodne nemá pri sebe periskop...
BRUNNER napsal v č. 3085:
"Myslel som postavenie pred Stalingradom."
No a pred Stalingradom nebol útok na poľsko?
Gryzlov 1.3.2005 13:41 - č. 3087
Gryzlov
BRUNNER napsal v č. 3086:
"Takže pri 50% si v pohode... "
Jo, já to nezkoušel
Ale viděl jsem dokumentaci účinku HEATů a tříštivo-trhavé munice z 50. let. Bylo to testováno na zvířatech ... moc dobře mi z toho nebylo. Vnitřní krvácení do dutin, do plic ... smrt způsobená podtlakem ... popáleniny ... otřesy mozků ... myslím, že dál už pokračovat nemusím ...
Gryzlov 1.3.2005 13:36 - č. 3084
Gryzlov
BRUNNER napsal v č. 3081:
"kumulatívna nálož vie spraviť v interiéri tanku vynikajúcu atmosféru "
A víš že ani ne? Tedy záleží na velikosti nálože, ale celkově se hodnotí devastující účinek HEATu na nějakých 50 - 70 % účinku podkaliberní munice. Je to ale vztaženo na 80. léta, kdy podkaliberní projektily měly hmotnost 7 - 9kg a rychlost až 1500m/s.
SK 1.3.2005 13:32 - č. 3082
SK
BRUNNER napsal v č. 3074:
"Už pred stalingradom bolo na všetko neskoro"
naopak všetko pred Stalingradom bolo príliš skoro...nemci na vojnu neboli v 1939 vôbec pripravený...
DG napsal v č. 3075:
"No nevím, ale pořád bych se cítil lépe jako pěšák ve městě ve kterém žiju než v ocelové rakvi, kterou může kdokoliv kdekoliv jakkoliv uvařit... "
A keby si bol vyhnaný pred svoje mesto niekde do zákopua proti tebe by sa valili sovietske tanky, ktoré by ťa ostrelovali zo vzdialenosti niekoľkonásobne presahujúcej dostrel tvojej pancierovky?
DG napsal v č. 3075:
"To mluvíš o německé nebo sovětské armádě? "
Bavili sme sa asi o nemeckej...
DG napsal v č. 3075:
"Což podporuje ohromný poválečný rozvoj zbraní na podobném principu zejména v SSSR. RPG asi vyráběli proto, že u skopců poznali že to nefunguje "
ono ten druh zbraní mal perspektívu ale vo svojej dobe to nebol žiadny zázrak...určite bolo lepšie mať jednu protitankovú 88 ako 100 panzerfaustov...
DG napsal v č. 3075:
"Asi jsi nečetl němou barikádu, že?"
nie nečítal a ty: Na Berlín!
Johny 1.3.2005 13:30 - č. 3080
Johny
DG napsal v č. 3070:
"Jasně, takže když vystřelím z pistole, tak moje ruka musí tlumit stejnou energii jako když mě do ní někdo trefí. "
Naprosto přesně.
Gryzlov 1.3.2005 13:29 - č. 3079
Gryzlov Pokud se tedy budeme bavit na přijatelné, průkazné úrovni, tak když se vezme projektil ráže 88mm o hmotnosti 10,2kg a rychlosti 800m/s, který zasáhne věž o hmotnosti 6t, tak při porovnání hybností získáme následující:

m1*v1=m2*v2

10,2*800=6000*v2

v2=1,36 m/s

Daný projektil by udělil věži rychlost 1,36 m/s, pokud by se neuvažovalo tření, nebo uchycení věže.

Pokud budeme hledat podobný případ, dojdeme k následujícímu přirovnání:

SA vz. 58 má hmotnost 3,4kg s prázdným zásobníkem(?). Kdo zná přesně, může upřesnit. Hmotnost projektilu je 8g, úsťová rychlost 710m/s. Opět porovnáme hybnosti:

m1*v1=m2*v2

8*10E-3*710=3,4*v2

v2=1,67 m/s

Podle tohoto by musel SA vz. 58 létat vzduchem 5 až 10 m daleko.

Na střelbách nás bylo hodně, ale žádný SA vz. 58 jsem fakt lítat neviděl.

A jelikož Ti tohle určitě nestačí, tak Ti k večeru napíšu ty děsně "složité" vzorce, jak se počítá účinek výstřelu na bojová vozidla podle vojenských a tedy "správných" výpočtů, potvrzených tankovými inženýry. Věř ale, že ty výpočty se prakticky neliší od toho, co jsem Ti sem napsal a o čem Ty tvrdíš, že tomu nemohu rozumět. Netrvď tedy příště, že když Ty něčemu nerozumíš a nechápeš to, že tomu automaticky nemohu rozumět ani já nebo někdo jiný.

Poznámka k tomu, co psal Dzin:
Dzin má jednoznačně pravdu v tom, že si musíš také rozmyslet, co vlastně po tom projektilu chceš. Aby buď probíjel a nebo vyhazoval věže z uložení. Vzhledem k průstřelům pancíře tedy to první :)
Gryzlov 1.3.2005 13:29 - č. 3078
Gryzlov Mám trošku problém v tom, že netuším, jak důrazně Ti vysvětlit, že Tvé představy o výpočtech na inženýrské úrovni jsou velmi zkreslené. To, že tomu nerozumíš Ty, a že nechápeš, jak vyhodnotit systém výpočtů, jaký druh výpočtu použít a kdy jej použít, automaticky neznamená, že tomu nerozumí někdo jiný. Nemyslím, že je správné razit heslo: podle sebe soudím Tebe.

Že odmítáš ztrácet čas nějakým výpočtem je vcelku pochopitelné. Jen by mě zajímalo, od koho jsi ochoten přijmout výpočet, dokazující, že zásah věže T-34/76 nebo T-34/85 projektilem ráže 88mm nevyhodí věž z uložení a nepošle jí x metrů mimo korbu? Když tvrdíš, že mé teorie mají stejnou váhu jako Tvé, tak to se velmi mýlíš. A to víc než dost.

Jestli na podobný výpočet stačí fyzika základní školy, tak to také netuším... kdy se probírá hybnost? Na gymplu?

Než tady začnu operovat s výpočty, tak si mám uvědomit, co vlastně k tomu výpočtu potřebuji? Hm, ale já to vím co k tomu potřebuji. Abych vyřešil, zda se mi hne těleso o takové hmotnosti na takovou vzdálenost, tak to je opravdu složité... Za to já nemůžu, že Ty, osobně, si pod tím představuješ přinejmenším diferenciální rovnici třetího řádu a kdo ví co ještě.

Než začneš uvažovat, co se stane po zásahu ložiska věže, kam se podle Tebe projektil sveze po zásahu... tak zapřemýšlej spíš nad tím, kde má své ložisko balík, do kterého vzteky kopeš a on se ani nehne... kde on má své ložisko? Hlavně mě dostává, jak přesně víš, že po zásahu ložiska bere věž do zaječích. Tanků T-34, které měly podbité věže, tedy přímý zásah do ložiska, bylo hodně, ale že by tím přišly o věž, je jen Tvá utkvělá představa.

Opět Tě odkazuji, projdi si třeba jen ztráty 1. čs. tankové brigády. Podbitých tanků je tam dost a věž zůstala na místě. Ty zásahy byly vedeny do vzdálenosti 800m. A když ta věž tam zůstala i při zásahu ráží 88mm na 800m, tak na větší vzdálenost tam zůstane na tuty a z větší blízkosti se to také moc nezmění, protože rozdíl rychlostí na 0m a na 800m není zase až tak významný (pokud se Ti to nezdá, tak si zjisti, jak se promítne rychlost do hybnosti)

Naše teorie se nepohybují na stejné úrovni ... ty vycházíš ze svých pocitů, já ze znalostí a praxe mnoha technických oborů a to je myslím veliký rozdíl. Podle Tvých pocitů se určitě nestaví domy, neprojektují lodě, letadla a já nevím co ještě.
DG 1.3.2005 13:28 - č. 3077
DG
SK napsal v č. 3073:
"Dúfam, že nechceš prísť s tvrdením: lebo Husky..."
Jasně že ne, jednotky SS byly odveleny na dovolenou...
SK 1.3.2005 13:27 - č. 3076
SK
BRUNNER napsal v č. 3072:
"Hmm keď to že zbraň vyrobená s nákladmi pár mariek zničí tank nie je dostatočný úspech tak fakt neviem..."
No keď zničí tank v hodnote pár rublov...okrem toho si porovnaj náklady na vyrobené miliónové série panzerfaustu a tých niekoľko desiatok (stoviek) tankov, z ktorých sa časť podarilo opraviť... V tomto smero to už tak efektívna zbraň nebude, že?
DG 1.3.2005 13:27 - č. 3075
DG
SK napsal v č. 3068:
"Sedel by si radšej v tom KVčku alebo v tom zákope?"
No nevím, ale pořád bych se cítil lépe jako pěšák ve městě ve kterém žiju než v ocelové rakvi, kterou může kdokoliv kdekoliv jakkoliv uvařit...
SK napsal v č. 3068:
"To je pravda, ale v 1945 boli adolescentmi a starcami vybavené aj pravidelné jednotky..."
To mluvíš o německé nebo sovětské armádě?
SK napsal v č. 3068:
"Ja zase nie, bola vyrobená v tak obrovskom množstve a moc toho nedokázala..."
Což podporuje ohromný poválečný rozvoj zbraní na podobném principu zejména v SSSR. RPG asi vyráběli proto, že u skopců poznali že to nefunguje
SK napsal v č. 3068:
"myslím, že väčšinou sa strelci s panzerfaustu nedožili možnosti vyskúšať aj druhý výstrel..."
Asi jsi nečetl němou barikádu, že?
SK 1.3.2005 13:25 - č. 3073
SK
DG napsal v č. 3070:
"Sice netrvrdím, že by Němci mohli u Kursku obstát, ale víš vůbec proč byla ukončena Citadela? "
Dúfam, že nechceš prísť s tvrdením: lebo Husky...
SK 1.3.2005 13:23 - č. 3071
SK
Johny napsal v č. 3066:
"Převážná většina tanků v Berlíně padla za oběť právě panzerfaustům."
Prevažná väčšina panzerfaustníkov padla v Berlíne...
BRUNNER napsal v č. 3067:
"Odtial aj tunning ala kostra postele na niektorých T-34,ako protiopatrenie."
bohužiaľ panzerfaustníci si taký tuning nemohli dovoliť...
DG 1.3.2005 13:23 - č. 3070
DG
SK napsal v č. 3062:
"Videteľne nemeci boli z Mickeyho a spol taký kľudný, že pokojne ustúpili so šelmami aj od Kursku...však mickey im predsa neublíži, že?"
Sice netrvrdím, že by Němci mohli u Kursku obstát, ale víš vůbec proč byla ukončena Citadela?
Johny napsal v č. 3064:
"Navíc vzhledem k tomu, že energie předaná věži při výstřelu zhruba odpovídá dopadové energii, musela by ulétnout při každém výstřelu."
Jasně, takže když vystřelím z pistole, tak moje ruka musí tlumit stejnou energii jako když mě do ní někdo trefí. Jen tak dál
Johny napsal v č. 3064:
"tak souhlasím s názorem, že vyhození věže byl většinou následek vnitřního výbuchu"
To my všichni, otázka je ale postavena jinak. Šlo urazit věž zásahem projektilu v velkou energií?
SK 1.3.2005 13:21 - č. 3068
SK
BRUNNER napsal v č. 3063:
"Chcelo to pevné nervy,ale že by to bolo nepravdepodobné... Kludne si s tým vyriešil aj KV-čko."
Sedel by si radšej v tom KVčku alebo v tom zákope?
"A pancierovkami neboli vyzbrojení,len starci a adolescenti ale aj pravidelné jednotky,z ktorých boli formované aj utvary priamo sa špecializujúce na tento spôsob boja s tankami."
To je pravda, ale v 1945 boli adolescentmi a starcami vybavené aj pravidelné jednotky...
"Vzhladom k minimálnej náročnosti na náklady a technológiu výroby považujem túto zbraň za geniálnu."
Ja zase nie, bola vyrobená v tak obrovskom množstve a moc toho nedokázala...
BRUNNER napsal v č. 3065:
"Tu pozor!Faustpatrone 100 už mohol ohroziť tank na 100 metrov a v záverečnej fáze vojny sa bojovalo často v mestskej zástavbe takže maník s pancierovkou bol nebezpečným protivníkom."
Ja viem, že bola verzia s dostrelov presahujúcim 100m, ale tá prišla neskoro. Okrem toho presnosť nebola ani u tej 100 nejako zvlášť vysoká a na to aby s tým človek niečo spoľahlivo trafil musel mať z toho už niečo odstrieľané. no a takých veľa nebolo...myslím, že väčšinou sa strelci s panzerfaustu nedožili možnosti vyskúšať aj druhý výstrel...
Johny 1.3.2005 13:04 - č. 3066
Johny
BRUNNER napsal v č. 3065:
"v záverečnej fáze vojny sa bojovalo často v mestskej zástavbe takže maník s pancierovkou bol nebezpečným protivníkom."
Převážná většina tanků v Berlíně padla za oběť právě panzerfaustům.
Johny 1.3.2005 12:58 - č. 3064
Johny No osobně se domnívám, že setnutí věže tanku, tedy u těch o kterých se mluví, nebylo možné zásahem běžných ráží (kolem 80), ta energie by sotva dostačovala na pohnutí věže položené na zemi natož na její vyhození z uložení a to nemluvím o tom, že většina energie se mění na teplo. Pokud by to tak bylo, tank by riskoval strátu věže i pokuď by drcnul někde na překážce, což by bylo dost nešťastné. Navíc vzhledem k tomu, že energie předaná věži při výstřelu zhruba odpovídá dopadové energii, musela by ulétnout při každém výstřelu.

Naopak výbušnost munice, nedbalé a nedomyšlené uložení, jsou všeobecně známé chyby ruských tanků v podstatě skoro do dnešních dní a tak souhlasím s názorem, že vyhození věže byl většinou následek vnitřního výbuchu, popřípadě letecký útok (německé tanky).
SK 1.3.2005 12:48 - č. 3062
SK
DG napsal v č. 3059:
"Já tady nerozebírám možnosti Myši, ale možnosti případného souboje Myši a Mickeyho, takže tady prosím nerozebírej varianty jako Šturmovik, obklíčení bigošema či zázračné zásahy.."
myslím, že k prípadnému súboju Mickeyho a Myši by nedošlo, vzhľadom na to, že myška ešte nebola dokončená a v dobe kedy by sa objavila na fronte by bola dávno prekonaná inou technikou...

Inak Mickey by tú myšku mohol aspoň znehybniť, čo však bezhlavá myška asi nedokáža...jedine, že by sa ho snažila zašliapnúť do zeme, ale na to akosi postrádala jazdné vlastnosti...
DG napsal v č. 3060:
"Však ano, či máš nějaké jiné logické vysvětlení jejich ztrát? "
Myslím, že čo sa týka strát tak sa to na konci vojny otočilo...a myslím, že u príslušníkov Volksturmu by aj ten mickey vzbudzoval strach...a s roztrasenými rukami sa snažiť panzerfaustom zničiť Mickeyho je dosť nepravdepodobné...nehovoriac o presnosti a dosahu Panzerfaustu...
DG napsal v č. 3060:
"Řekl bych že přítomnost Mickeyho na bojišti nechávala od roku 1943 skopce zcela v klidu (tedy pokud jim nezbýval jeden Marder, kterému vysazoval motor či chyběla munice)..."
Videteľne nemeci boli z Mickeyho a spol taký kľudný, že pokojne ustúpili so šelmami aj od Kursku...však mickey im predsa neublíži, že?
DG 1.3.2005 12:38 - č. 3061
DG
Gryzlov napsal v č. 3058:
"DuGalle, příspěvek 3052 myslíš naprosto vážně? "
Stejně jako ty ty tvoje
DG 1.3.2005 12:38 - č. 3060
DG
SK napsal v č. 3057:
"zničiť sovietsku téčku bolo tak jednoduché..."
Však ano, či máš nějaké jiné logické vysvětlení jejich ztrát? Řekl bych že přítomnost Mickeyho na bojišti nechávala od roku 1943 skopce zcela v klidu (tedy pokud jim nezbýval jeden Marder, kterému vysazoval motor či chyběla munice)...
DG 1.3.2005 12:36 - č. 3059
DG
SK napsal v č. 3055:
"z tou bez veže úplne v pohode...rana pod pás resp. do pásu..."
A jo, Myš byla něco jako Hvězda smrti, takže zásahem pásu (z divoce kličkujícího Mickeyho to navíc jde levou zadní) se spustí řetězová reakce vedoucí ke zničení celé zbraně, že...
Já tady nerozebírám možnosti Myši, ale možnosti případného souboje Myši a Mickeyho, takže tady prosím nerozebírej varianty jako Šturmovik, obklíčení bigošema či zázračné zásahy...
1421-1440 z 4312
<< 69 70 71 72 73 74 75 >>
Po