Střední tanky 2. světové války

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
821-840 z 4312
<< 39 40 41 42 43 44 45 >>
Po
nemetko 14.5.2005 22:06 - č. 3741
nemetko
DG napsal v č. 3739:
"jen jediný z nich může způsobit to, o čem se zde vede řeč."
no to tam mozem doplnit, ale ja som chcel len upresnit pojmy... o nic viac mi neslo
DG 14.5.2005 22:04 - č. 3740
DG
Johny napsal v č. 3737:
"A v čem je dle tebe rozdíl? "
Kdo píše o rozdílu? Já píši o tom, že meleš páté přes deváté. Bavíme se o Applique (šikovná hlavička, opravdu to není německy, bohužel pro tebe se to tak zcela běžně označuje) a nikoliv o Schürzen, o kterých tady vypisuješ litanie...
DG 14.5.2005 21:58 - č. 3739
DG
nemetko napsal v č. 3738:
"tu sa melie o troch druhoch panciera..."
hmm, ale jen jediný z nich může způsobit to, o čem se zde vede řeč. U verze 1) nám nehrozí předčasná detonace ještě před vlastním pancířem a u verze 3) nám ten 5mm plech protipancéřový granát snad ani nezaznamená
nemetko 14.5.2005 21:29 - č. 3738
nemetko tu sa melie o troch druhoch panciera...

1.) Pridavny pancier, pouzival sa hlavne na tankoch Pz-IVE, jednalo sa o prisrobovane dosky hrubky 20mm, islo hlavne o zosilnenie hlavneho 30mm panciera, u verzie F uz bol pouzity homogenny pancier 50mm, takisto sa rovnaky srobovany pancier objavil u StuG III niektorych verzii spredu

2.)Applique, 20mm a 30mm predstavny pancier aplikovany na celo korby a stit veze pouzivany u tankov Panzer III L,M a N. Pancier sa prichicoval na nosniky, ktore boli obvykle odboku kryte plechom, alebo priestory ostavali otvorene

3.) Schürzen, 5mm ocelove platy, alebo panely vyplnene pletivom, zavesoval sa na boky korby asi od roku 1943, postupne na tankoch Pz-IIIM a N, Pz-IV H a J, ale aj samohybnych delach StuG III a IV
Johny 14.5.2005 21:10 - č. 3737
Johny
DG napsal v č. 3733:
"Milý King Kongu, máš v tom tradičně chaos, jelikož v době kdy se začal používat diskutovaný představný pancíř na Pz.III se nikomu o nějakých Schürzen ani nezdálo "

A v čem je dle tebe rozdíl? Proč použili představný pancíř s mezerou a ne přímo navařený plát na přední desku jako před zahájením války na východě? Zřejmě kvůli větrání řidiče co? Takové to upevnění je navíc složitější a náchylnější k poškození - tedy musí být pádný důvod k této komplikaci.

Seriové vybavování tanků zástěrami bylo sice nařízeno v březnu 43 ale provizorní ochrany podobného typu si posádky zařizovali sami již před tím. Co se týče označení typu pancíře jako "Applique", to ani nekomentuji - není to totiž německy.

Důvod je zřejmý. Problém s ruskými AT puškami byl zřejmě dostatečně vážný, že se tím zabýval sám Hitler a určitě nezačal až rokem 43. Pz. III patřil k nejohroženějším a použití představného pancéřování přední desky následovalo po použití obyčejného přídavného pancéřování a bylo následováno "zástěramy".
Dzin 14.5.2005 21:02 - č. 3736
Dzin DuGalle: (3735) Jojo, stačí.

(3734)
- Nemáš naznačovat, máš psát a ukazovat.
- Jo. V tomhle případě by termín představný mohl mít využití.
- Podle mě ano. Předně, přídavný pancíř, o kterém mluvím, nebyl navařený, ale přišroubovaný. Není to jednotný celek. Takže pokud ona mezera bude větší, podle mě to zase nějaký podstatný vliv mít nebude. Leda tak na průpalné střely, ale o ty nám nyní nejde.
Co se týká onoho zapalovače, osobně si myslím, že ona mezera není dost velká, aby došlo k předčasnému odpálení granátu.
DG 14.5.2005 19:58 - č. 3735
DG
obrazek

Na fotce je Pz.III Ausf. N se zřetelným přídavným pancířem typu Applique, verze N ho bohužel nemá na štítu kanónu, ale pro představu to snad bude stačit...
DG 14.5.2005 19:55 - č. 3734
DG
Dzin napsala v č. 3730:
"Nevím jak je to řešeno u jiných německých tanků a ani přímo i u tohoto (popravdě mě to nikdy nějak výrazně nezajímalo). Vím že je tam přidán další pancíř."
Stále se ti snažím naznačit, že u všech ostatních tanků dodatečný pancíř vždy "leží" na původním, zatímco Applique u Pz.III je pěkný kus před ním. Zkus mi udělat radost a konečně se podívat na nějakou fotku...
Dzin napsala v č. 3730:
"Osobně bych termín představný v tomto případě nepoužíval, "
To je proto, že osobně nemáš ani potuchu o čem je řeč. Ale neboj, nejsi v tom sám
Dzin napsala v č. 3730:
"50+30 je rozhodně lepší než 50+20."
Za situace, kdy je přídavný pancíř přivařen k původnímu ano, ale platí to i v tomto konkrétním případě o kterém je řeč?
DG 14.5.2005 19:50 - č. 3733
DG
Johny napsal v č. 3729:
"Takže je naprosto zřejmě, že první popud je ochrana pře AT puškami a HE municí na východní frontě. To, že se časem ale zjistilo, že je to možné využít i jinak je očividné."
Milý King Kongu, máš v tom tradičně chaos, jelikož v době kdy se začal používat diskutovaný představný pancíř na Pz.III se nikomu o nějakých Schürzen ani nezdálo Schürzen se začaly objevovat +- v době ofenzívy u Kursku, tj v době, kdy už se po bojišti proháněla čtvrtá varianta Pz.III od doby prvního použití tzv. Applique pancíře...
Dzin 14.5.2005 19:40 - č. 3732
Dzin Johny: (3731) Protože se jedná o heterogení a ne homogení pancíř, jaký se používal za WW2. V tom je poněkud rozdíl.
Johny 14.5.2005 18:59 - č. 3731
Johny
Dzin napsala v č. 3730:
"a jednolitý 80 je lepší, než složený 50+30. "

Proč se tedy používá složený (vrstvený) pancíř u všech moderních obrněných vozidel?
Dzin 14.5.2005 15:56 - č. 3730
Dzin DuGalle: (3727)
- Nevím jak je to řešeno u jiných německých tanků a ani přímo i u tohoto (popravdě mě to nikdy nějak výrazně nezajímalo). Vím že je tam přidán další pancíř.
- Osobně bych termín představný v tomto případě nepoužíval, daleko výstižnější je podle mě přídavný pancíř.
- 50+30 je rozhodně lepší než 50+20. a jednolitý 80 je lepší, než složený 50+30. Vše so se týká průbojné munice. Neptej se mě proč, ale vychází to z praktických testů. Ohledně kumulativní či jiné nevím.
Johny 14.5.2005 12:04 - č. 3729
Johny Každopádně o tom píše Spielberger následující ve zkratce:

Dne 20.2.43 byly v Kummersdorfu testovány nastřelováním jak 5mm ocelové desky tak drátěné "zástěry". Obě verze úspěšně odolaly ruské 14,5 AT pušce ze 100m a 7,5cm HE munici s kontaktním detonátorem. Dále píše, že ačkoliv byly drátěné zástěry stejně efektivní, přednost se kvůli montáži dalo ocelovám deskám.

6.3.43 se Hitler osobně informoval o výsledku skoušek a dal rozkaz k použití zástěr a jejich montáži na nová vozidla už při výrobě.

Takže je naprosto zřejmě, že první popud je ochrana pře AT puškami a HE municí na východní frontě. To, že se časem ale zjistilo, že je to možné využít i jinak je očividné.

Další vývoj šel směrem k tvrzenému představnému pancíři silnějších verzí které se ukázaly vhodné k obraně proti AP a HEAT munici.
Johny 14.5.2005 11:27 - č. 3728
Johny Jinak představný pancíř (spaced armour) so používá dodnes. Tady je to krásně vidět jak je to přišroubovaný na Leopardu.

obrazek
DG 14.5.2005 10:45 - č. 3727
DG
Dzin napsala v č. 3726:
"a jak to bylo uchyceno?"
To uvidíš na každé fotce :-/ Buď alespoň trochu investigativní...
Dzin napsala v č. 3726:
"že ony 20 mm pláty byly dány ze stejného důvodu, jako u KV a to zesílení pancéřové ochrany."
Bingo, zeslabovat ho to zcela jistě nemělo Ale máš racionální vysvětlení, proč je to jako u jediného německého tanku řešeno jako představný pancíř? Nejde o to, jestli to tam bylo přišroubované či přilepené Pattexem, ale jaký to celé mělo smysl
Dzin napsala v č. 3726:
"takže opět bych to jen viděl na snahu zesílit pancíř a udržet tank co nejdéle v boji."
Opět bingo, o co jiného by šlo Tím jsme se opět přesunuli na začátek ke Gryzlovovo dotazu - mělo to nějaký efekt na protipancéřovou munici? Teď už víme, že mělo, takže opakuji otázku z (3725).
Dzin 14.5.2005 09:21 - č. 3726
Dzin DuGalle: a jak to bylo uchyceno? U T-54 to bylo normálně našroubováno, takže to taky nebylo navařeno. Sověti na KV-1 také přídavné pancéřové pláty nevařili ale našroubovali. U něho se ale o tomhle efektu nemluví, takže si stále myslím, že ony 20 mm pláty byly dány ze stejného důvodu, jako u KV a to zesílení pancéřové ochrany.
Stejně, u Pz IV byly přidány 30 mm pláty (jak píšeš 50+30) a později se vyráběly přímo s 80 mm pancéřováním, takže opět bych to jen viděl na snahu zesílit pancíř a udržet tank co nejdéle v boji.
Jak jsem psal, jestli to mělo mít ten efekt, tak to podle mě nebylo děláno s tímto účelem.
DG 14.5.2005 01:57 - č. 3725
DG Tzn. je možné, že díky takto řešenému představnému pancíři mělo 50+20mm u Pz.III Ausf.J, L, M (částečně N) stejnou, ne-li větší efektivitu jako 50+30mm u Pz.IV Ausf.G, popř. 80mm u Ausf.H?
DG 14.5.2005 01:52 - č. 3724
DG
Dzin napsala v č. 3723:
"Jestli mluvíme o tom samém, tak to podle mě nebylo dáváno na onen efekt inicializace dřívější exploze, ale prostě proto, aby se zesílil už nedostačující pancíř na exponovaných místech a tím zvětšit životnost vozidla v boji a pokud to mělo mít tento efekt, určitě to nebylo zamýšleno."
Jasně, ale vtip je právě v tom, že ty desky nebyly navařeny na klasický pancíř, ale byly řešeny jako představné. Kde je smysl? Pokavaď by byl ten samý jako u Schürzen, tak se nikdo neobtěžuje dělat to o síle 20mm, fungovalo by to i o síle 5mm jako Schürzen. Takže to má efekt hlavně někde jinde - a to je to, co zde podotkl Gryzlov. Za příznivé situace to zřejmě bylo schopné vyřadit i klasický protipancéřový granát, nikoliv jen kumulativní. Účinnost asi nebyla nijak vysoká, ale nějaký přínos to "za málo peněz" teoreticky přinést mohlo...
Pokud se nad tím zamyslím dále, můžu směle vyřadit granáty ráže 122mm. Vycházím z toho, že u Pz.IV podobná sranda není - tj. jaký granát je schopen Pz.IV pozdějších sérií ustát a Pz.III nikoliv? A proti tomu bych viděl hlavní použití, ačkoliv efektivitu se již opravdu asi nedozvíme...
Dzin 14.5.2005 01:13 - č. 3723
Dzin DuGalle: Já vím, že Němci na čela korby a věže montovali přídavné pancéřování (o síle 20 mm) ale jejich účel byl vždy popisován (co jsem četl) jako zesílení pancéřování (podobně jako třeba segmenty u T-54 a T-55).
Jestli mluvíme o tom samém, tak to podle mě nebylo dáváno na onen efekt inicializace dřívější exploze, ale prostě proto, aby se zesílil už nedostačující pancíř na exponovaných místech a tím zvětšit životnost vozidla v boji a pokud to mělo mít tento efekt, určitě to nebylo zamýšleno.
DG 13.5.2005 23:42 - č. 3722
DG
Dzin napsala v č. 3712:
"Není to ale jen zesílení pancíře, podobně jako u Pz IV? Představným pancířem podle mě Gryzlov myslel schurzen."
Není a v tom je ten vtip. Všichni (tedy většina) víme, co jsou Schürzen a proti čemu jsou. Tohle je ale něco jiného už jenom pro svojí sílu (20 mm), je to na Pz.III od verze J nahoru. Podívej se na štít kanónu a čelní plát před řidičem. Na první pohled to není poznat, ale všimni si, že před obojím je prakticky přidaná "krabice" pancíře navíc...
Prostě není řeč ani o schürzen ani o kumulativní munici
821-840 z 4312
<< 39 40 41 42 43 44 45 >>
Po