Střední tanky 2. světové války
|
|
---|---|
YAMATO napsal v č. 4024: Však ho také po Korei využili. M26 na počátku, M60A3 TTS na konci. 50 let nepřetržitého vývoje prakticky jedné konstrukce. "Přitom právě v Peshingu měli výborný základ pro vývoj..." |
|
|
|
Béďa: Neva, hlavně když to bude čitelné. Předem díky | |
|
|
YAMATO napsal v č. 4024: Ale, a čímpak? Až T-64 měl potenciál něco změnit, ale byl to takový nevychytaný klump, že prakticky prvním tankem, který by byl rovnocenný v boji západu byl až T-80 (či exportní kleštěnec T-72). "no, na velmi dlouho se nechali předhonit Sověty, a to i dost výrazně..." |
|
|
|
to DG: Pokusím se tenhle měsíc, ale obávám se, že tam nejsou v pondělí a já mám volno právě v pondělí, nic neslibuji, ale pokud počkáš tak do konce října tak šance je docela vysoká... . Jinak kvalita bude bohužel stejná, bude to pomocí foťáku. | |
|
|
Přitom právě v Peshingu měli výborný základ pro vývoj...no, na velmi dlouho se nechali předhonit Sověty, a to i dost výrazně... | |
|
|
US boyz hodili na tanky po 2.sv.v. opravdu velký bobek. Traduje se, že po zahájení jisté policejní akce už toho měli tolik sešrotováno, že některé Pershingy sundavali z různých památníků. Korea je zřejmě dostatečně probrala... | |
|
|
Béďa: ne, já už o tom slyšel, jen mě zaráží, že to pak takovou dobu ignorovali...ale fakt je, že pro USA bylo přednější letectvo, jaderná výzbroj či letadlovky než bojovka... | |
|
|
Když jsme u toho RP.H. - kdy seženeš ještě jeho Pershing? | |
|
|
to Yamato: Pokud nevěříš tak si pořiď Hunnicata... Jinak neříkám, že ve vývoji dál pokračovali, finance šli v té době přeci jen na jiné projekty, ale to jsme již ve Studené válce...:)))) |
|
|
|
Podobně bylo např. vyrobeno 250 strojů T23...pro zkoušky poněkud mnoho...taky dost nechápu. | |
|
|
Divím se, že ve vývoji vrstveného pancíře nepokračovali...a dostal se až na Abramse! Pro mnohé "zaostalí" Sověti ho měli v T-64 již od 1963 (série)! | |
|
|
A to bylo v roce 1945! | |
|
|
Jednalo se prototyp, před hlavní pancíř byly umístěny schránky se směsí taveného křemíku a dalších látek. Jeho úkolem byla ochrana před kumulativní municí. Nebylo zavedeno z důvodů velké hmotnosti. Pancéřování u T-64 bylo na stejném principu, pochopytelně s ohledem na dobu vzniku patřičně zdokonalené. |
|
|
|
Ten vrstvený pancíř byl obzvlášť interesantní...bohužel nevím nic o zkušenostech s ním a proč nebyl zaveden. Pokud se nepletu, tak vrstvený pancíř se poprvé v sérii objevil až u T-64... |
|
|
|
to Algernon: Ať se někomu líbí nebo ne, Američani u Shermana přišli s celou řadou dobrých nápadů, nebo aspoň zajímavých prototypů: viz horizontální stabilizace od IBM z roku 1945, první náznak vrstveného pancíře atd. | |
|
|
Nebylo to pro nechuť zavádět nové věci, pokud nebyly vysloveně potřeba, z důvodů logistiky? Takhle bylo myslím zdržováno např. zavedení Pershingu... | |
|
|
to Algernon?? To jsem nepostřehl, mám sice Hunicata, ale motory nejsou můj "obor", o co šlo? | |
|
|
S 3palcákem ale Jumbů moc nebylo, jen co přezbrojili u jednotek...ale byla to pěkná kombinace, to máš pravdu. | |
|
|
No trochu píchnu do vosího hnízda, ale zmíním několikrát uváděné Jumbo, o kterém si myslím, že s 76kou bylo nejlepším tankem na Západě. Otázka samotné 76ky je také zajímavá, ono se totiž trochu zapomíná na její výkon s podkaliberní municí... Jinak můj favorit je pochopitelně JS-3 a je jen škoda že si už nestačil vystřelit. Ale co bysme pak zas řešili:))))) |
|
|
|
BRUNNER, 3990: "Čakam na Yamata s niakym Ki-...."...zas takový fanatik na Japonce nejsem , nejlepší, co měli v sérii, byl Typ 3 Chi-Nu, zhruba srovnatelný řekněme s Pz IV F2/G (spíš ani to)...a vyráběný ještě k tomu až od roku 1944, a to jen 60 kousků. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Obrněná technika
- > Střední tanky 2. světové války