Střední tanky 2. světové války
|
|
---|---|
Dzin napsala v č. 4044:
"A potom, co byl převeden mezi střední (nebo chceme-li MBT) si dobré postavení také udržel."
Algernon napsal v č. 4045: "Tj. jako kdyby ho Američani dál nechali klasifikovaný jako těžký tank, tak by jako v Koreji „dostal na prdel“?" |
|
|
|
Dzin napsala v č. 4044:
"za WW2 ho můžeme směle zařadit mezi nejlepší těžké tanky."
Dzin napsala v č. 4046: Jak dlouho ti bude ještě trvat, než si o tom něco přečteš? "Jen sjem napsal, že za WW2 byl klasifikován jako těžký a později jako střední." |
|
|
|
Dzin napsala v č. 4044: Doporučoval bych ti pobyt v Rusku, kde bys zajisté ocenil mentalitu místního obyvatelstva. Pravidelně opakuji, že průměrný sovětský voják nemá větší váhu než arabský atd. Narozdíl od nich měl sice Sovětský Svaz elitní jednotky, ale ty jak známo netvoří 90% armády. Svým způsobem bych tak spíše věřil pracovitému Korejci nežli "Rusovi" sebranému někde na poli v Tatarstánu... "Což by mohl být přeci jen rozdíl " |
|
|
|
Algernon: (4045) Ne. Jen sjem napsal, že za WW2 byl klasifikován jako těžký a později jako střední. A v obou kategoriích si udržel dobré postavení. | |
|
|
DG: (4043) Jenže toto srovnání může být i trochu ošidné. Pershing sice bojoval se sovětskými tanky, ale v nich seděli severokorejské posádky. Což by mohl být přeci jen rozdíl (podobně jako když Izraelci bojovali s Araby, přestože neměli nijak lepší tanky, spíše naopak, pravidelně vítězili). Napadá mě srovnání ve vzdušném boji proti nad Koreou, kdy měl být rozdíl mezi tím, když Američané bojovali proti Severokorejcům nebo Sovětům. Nechci samozřejmě tvrdit, že by Pershing nebyl dobrý tank, naopak, za WW2 ho můžeme směle zařadit mezi nejlepší těžké tanky. A potom, co byl převeden mezi střední (nebo chceme-li MBT) si dobré postavení také udržel. A stejně tak v Koreji neměl na druhé straně plnohodnotný ekvivalent, co se palebná síla/pancéřová ochrana týká. |
|
|
|
Béďa napsal v č. 4042: Můžu ti poslat několik fotek korejských T-34/85 v provedení kabrio "Jinak H. je fotka Pershinga s prostřeleným čelem korby od téčka..." Co se snažím naznačit - Rusové vždycky měli nějakou zázračnou zbraň, jenže její zázračnost vycházela z toho, že nikdy nebyla nasazena. Nevím jak to bylo s tímto granátem, zato vím, že Pershing neměl konkurenci ani za 2.sv.v. ani v Korei. Měl tedy možnost ukázat se v boji jak se soudobými německými, tak i sovětskými tanky... |
|
|
|
to DG: O BR-367 vím jen to, že měl být zaveden okolo roku 1947, nějaké údaje jsou na batlefieldu, někde mám i o jakou konstrukci se jednalo, ale o nasazení nemám vúbec žádné údaje. Dokonce je možné, že byl určen jen pro vz.44. O Koreji toho moc nevím, ale když vezmu v úvahu jakou měl Stalin ke Kimovi důvěru, když mu nejprve poslal téčka bez pásů, tak bych se moc nedivil, že mu nedal nejmodernější munici. Jinak H. je fotka Pershinga s prostřeleným čelem korby od téčka... |
|
|
|
Jo, uvízl, já myslel všeobecně...že brali jako zničené prakticky vše, co tak vypadalo (a kdoví jestli ne to, co trefili)...přitom velká část jen vypadala jako zničená, další pak zas šlo opravit... | |
|
|
Tak tohle si asi nepřipsali, jelikož ten Tiger taky nedopal příliš dobře. Nechce se mi to hledat, ale tuším že uvízl při spěšném úniku z oblasti... | |
|
|
Ten první souboj Pershingu s Tigrem?...Taky to je dobrá ukázka, že ne vše, co si Němci připsali na konto bylo doopravdy zničené, jak si spousta lidí myslí...pak ty stovky zničených tanků Ferdinandy u Kurska a pod. vypadají poněkud jinak. | |
|
|
Béďa: Že ten zázračný granát neposlali na zkušky do Korei S tou průrazností - víš jak rád připomínám Elsdorf. Ten Tiger ho měl taky papírově 3x totálně zničit a realita byla jinde... |
|
|
|
Béďa: pokud bys to našel, dej vědět...to zní opravdu zajímavě! | |
|
|
Béďa: (4032) Jasně, ale prostě to nebylo ono. Kdybych to měl přirovnat, tak by se to dalo označit za to samé, zač si vysloužila kritiku palebná síla Vanguarda. | |
|
|
to Yamato: bylo to na ruském webu, článek mám možná někde stažený... to DG: Pershing byl jednoznačně lepšíé, ale pokud vememe v úvahu vzdálenost standartního souboje nějakých 600-1000m a výkon BR-367, který, pokud se nemýlím byl nějakých 180mm na 1000m, tak záleželo jen na tom kdo se dřív trefí. |
|
|
|
Béďa napsal v č. 4032: Myslíš tzv. rómskou férovku? S tím bych snad i souhlasil "Na relativně vyrovnaný souboj by stačil i poválečný T-34" |
|
|
|
Napiš něco o těch zkouškách...kdy, kde, jak? T-44...další mazlík...moc pěkný! |
|
|
|
to Dzin: 105ka měla v Abramsu už munici z ochuzeného uranu, a podle zkoušek v Kubince stačila i na T-64... Domnívám se okolo roku 1975 byla T-64 už dost vychytaná a při srovnání s M-60A1 nebylo co řešit, ale vydrželo jí to jen pár let... to DG: Pershinga mám taky rád, ale taková T-44 taky nebyla k zahození. Na relativně vyrovnaný souboj by stačil i poválečný T-34, pokud by ale měla posádka k dispozici BR-367 a byla setsakra dobře vycvičená. |
|
|
|
IMHO možná to bylo proto, že v případě války se SSSR se automaticky počítalo s jaderným úderem...a tanky a další konvenční zbraně se v takové válce stejně mění v hračky. Pak se ale objevila doktrína konvenční války pod jaderným deštníkam a náhle se "zjistilo", že pro takovou alternativu je nutno Sověty dohonit či radši překonat... Dosti k OT |
|
|
|
DG: (4026) Třeba tím T-72. To byl první tank, který Američany výrazněji předstihl v pancéřové ochraně a palebné síle. Já jsem si onehdy řikal, jestli to, že Američané neměli u svých tanků II. generace tak silný pancíř (a palebnou sílu, přeci jen 105 už nebyla to pravé ořechové, je mi záhadou, proč Abrams nedostal hned od počátku 120) nebylo dáno i tím, že se střetávali hlavně s T-54/55 (a nebo v cizích službách s T-62), a tím se vylepšovali jiné věci, protože jak palebná síla, tak pancíř stačily. A teprve příchod tanků II. generace v SSSR (T-64 a hlavně T-72) to zásadněji změnil. Ale to je jen tak na okraj, sem to asi moc nepatří. |
|
|
|
No, já bych T-64 vůbec nepodceňoval...a nejen ji...pravda, spolehlivost byla mizerná, narvali do něj až příliš novinek najednou... Vývojový potenciál Perschingu byl skutečně využit maximálně! |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Obrněná technika
- > Střední tanky 2. světové války