Střední tanky 2. světové války
|
|
---|---|
A pozdějšího provedení...no, tam již byl sestup v kvalitě výroby, ale ještě ne tak strašný, to by nebylo marné změřit. Teď jsem si ještě všiml dalších rozporů: 1) zda spodní čelní plát korby měl sílu 60 mm až od G, nebo již od D a 2) zda boky věže u G byly zesíleny na 50 mm. Poněkud zmatek...a to je to jeden z nejznámějších tanků...pak je teprv problém sehnat kvalitní údaje třeba o takovém Cruiser Tanku Mk.III (zrovna o něm a následovnících něco píšu a je to děs, jaké jsou mezery a rozpory...). |
|
|
|
Gryzlov napsal v č. 4242: no,na fotkach v odkaze je A "Ale podle obrázků verze D nebo A: www.militariacollecting.com/index.php?showto... " |
|
|
|
Myslím, že v Saumuru mají verzi G. Ale podle obrázků verze D nebo A: www.militariacollecting.com/index.php?showto... Možná mají oba Musím se podívat na videokazetu, se kterou potvorou tam jezdili. |
|
|
|
To by bylo zajímavé! Verse? Mě osobně by nejvíc zajímalo D, kdy ještě kvalita výroby byla dost dodržována...podle některých zdrojů mělo být čelo věže 100 mm a štít 120 mm už u D. IMHO podle mě by bylo čelo věže 100 mm logické, vzhledem k tomu, že čelo korby bylo 80 mm při velkém sklonu, který byl u čela věže malý... |
|
|
|
Jeden Panther by se změřit dal. Neměřil bych jej ale já | |
|
|
Chtělo by to změřit pár Pantherů, protože co zdroj, to jiný údaj těchto hodnot (na ostatních je víceméně shoda), přičemž je většinou shodný pro všechny verse... O německé precisnosti z druhé poloviny války si myslím své |
|
|
|
Yamato, rozdíl 20mm je příliš veliká odchylka. Zvláště, když uvážíme německou preciznost Teď vážně: matně si vzpomínám, že tloušťka pancíře u Pantheru, kterou zmiňuješ, je primárně dána verzí, nikoliv odchylkou při výrobě. Algernone, nevím jak je to u pancíře, ale motory byly kontrolovány velmi důkladně. Motory měly všude možně značky dělníků, kteří daný motor vyráběli a následně značky kontrolorů. Ale to se jedná o o tovární výstupní kontroly. Jak armáda přejímala tanky, tak to nevím. |
|
|
|
I když změříme některý IS-2, tak to nedokazuje, že hodnota platí pro všechny (viz.třeba čelní pancíř věže Pantheru: 80-100 mm, štít: 100-120 mm)...ach jo...no, jsou větší problémy | |
|
|
Béďa napsal v č. 4234: "Tak babo raď ." |
|
|
|
Mimochodem narazil jsem na údaj, že spodní strana věže měla mít u některých JSek 130mm?! Tak babo raď . | |
|
|
YAMATO napsal v č. 4232: Protože tady ta otázka padla. Nicméně mi nepřijde zrovna vhodné vytvářet samostatné sekce pro lehké, střední a těžké tanky. Ale už se stalo. "BTW...proč se o IS bavíme v středních tancích?" |
|
|
|
JJ, tohle zesílení vím. Taky to celé s těmi 160 mm může být nějaký výmysl, kdo ví. Ačkoliv je to dost rozšířené tvrzení...ale takových je Určitě však nedošlo k zesílení u modernizací (IS-2M). BTW...proč se o IS bavíme v středních tancích? |
|
|
|
YAMATO: A já mluvím o čelu věže. U ní došlo k zesílení ze 100 mm na 120 mm. | |
|
|
V Lešanech stojí IS-2m z roku 1944 (to je ta růžová chudinka ) Svého času jsme s Ondíkem měřili okraje štítu a na jedné straně bylo "pouze" 120mm a na protilehlé 80mm. IS-2, který stojí v pavilonu "Ostravská operace", má stejné hodnoty. Vážně netuším, který IS-2 by měl mít tloutku štítu 160mm. Možná, jak poznamenal Dzin, by to mohly být poválečné IS-2M. Ale nevím. Neměl jsem možnost vidět a osahat si IS-2M. |
|
|
|
Já ovšem mluvím o štítu. Mimoto k žádnému zesílení pancíře věže u modernizací nedošlo. | |
|
|
YAMATO: Ne štítu, zesílení čela věže. | |
|
|
Modernizace? Jistě, ale zesílení štítu? Jak? To by bylo vidět...IS-2M nic takového nemá... | |
|
|
YAMATO: Co takhle modernizace? U IS-2 je to verze IS-2M. To že se v roce 45 zastavila výroba neznamená, že se i vyřadili stávající tanky. IS-2 se používala hodně dlouho, takže ji bylo třeba modernizovat, aby to nebyla jen nepotřebná hromada železa. |
|
|
|
Poválečné série? No nevím, proč by se po válce rozjela výroba upravené verse, když byla výroba IS-2 ještě v roce 1945 ukončena a nahrazena IS-3. Spíš bych to viděl na pozdější série, ovšem které a kolik...? | |
|
|
Jestli mě pamět neklame, tak pozdější série IS-2 měli čelo věže zesíleno "jen" na 120 mm. Je ale fakt, že údaj o 160mm se objevuje poměrně dost často. A odpověď bych nejspíše viděl v Gryzlovově teorii. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Obrněná technika
- > Střední tanky 2. světové války