Střední tanky 2. světové války
|
|
---|---|
To Gryzlov děkuji ale rád bych věděl jak se pak řešil čep který posouval tank dopředu nebo dozadu tohle potřebuji vyřešit na mém modelu který je jedna ku sedmi střílí otáčí věží a zvedá kanon a právě teď řeším pásy a pohonné kola pásy mi dodali z ukrajiny ale mejsou přesné tak mi to nechodí | |
|
|
Já nic Nemetko netvrdím. V tomhle jsem úplně mimo, takže je to na Tobě... To máš radost, viď? :o)) No, jsem zvědavý, jestli to potvrdíš. Moc se mi nechce věřit, že by si se špatně podíval. Dej vědět co nejdřív. |
|
|
|
takze ak som v tabulkach vyhladal hodnotu (originalne napisana ako ,500) tak mi xces tvrdit, ze to bolo 1,5? idem este raz listnut tie tabulky, je to bohuzial len xerox, takze som mozno nieco zle precital... | |
|
|
Nemetko, to bude potřeba rozebrat trošku podrobněji, ale ten balistický koeficient, může být roven minimálně 1. Ve skutečnosti musí být větší než 1. Průměr hnacího kola u T-34: 1. typ - 650mm 2. typ - 630mm Hnací kolo mělo přímý vliv na maximální rychlost T-34. |
|
|
|
Hoši jaký průměr má zadní hnací kolo u t-34 ví to někdo? | |
|
|
Ked si ty urobil chybu ako to ze mne to vyslo??? Ad ta chyba, ta je + aj - bohuzial moze sa to lisit hore aj dole oni su to totiz tabulky asi ako strojnicke a postupne vo viacerich tabulkach sa dopracujes k tomuto, ale postupnost krokov je ako v tvojom vzorci... |
|
|
|
No, popravdě řečeno, ten vzorec (příspěvek 368)by měl dát koeficient, kterým se dá spočítat rychlost granátu v dané vzdálenosti. Ta čísla, která mně vyšla, jsou pěkná b... hloupost. To by Vám vysvětlil Dzin, případně já, později. Takže jsem dostal za uši :o) hi hi hi hi Vzorec je dobře, v dosazení jsem udělal chybu. |
|
|
|
Jsem v tomto laik,proto by mně zajímalo co ten váš vzorec a ty čísla znamenají a co tím vlastně chcete říct-nějak jednoduše a polopaticky bez nároků na přesnost.Dík. | |
|
|
Jo Nemetko, máš pravdu, že věta "Já jsem použil pro výpočet balistického koeficientu vzorec, který jsem dostal od Dzina" nic neříká :o). Myslím, že se nic nestane, když použiji tento vzorec na veřejnosti: c=(i*D*D*1000)/m c...balistický koeficient [(m*m)/kg] i...koeficient tvaru střely [1] D...ráže střely [m] m...hmotnost střely [kg] Takže se dá říci, že jsme se "shodli". Mně vyšlo c=0,488 (bez použití správného popisu tvaru střely), Tobě vyšlo c=0,5 s chybou 0,19%(+-?). Jinými slovy, Lorrin je asi mimo dostřel. Děkuji moc za Tvou a Dzinovu pomoc. Kdyby to někoho zajímalo, tak pro výpočet koeficientu tvaru střely jsem použil matematický popis čočkovitého, respektive parabolického supersonického profilu :o)). |
|
|
|
Teda veta Já jsem použil pro výpočet balistického koeficientu vzorec, který jsem dostal od Dzina mi sice vela povedala, ale veta "odpor projektilu se určí jako délka špice/průměr granátu" je pravdiva iba ciastocne, je to jedna z veci ktora ovplyvnuje, okrem nej aj koniec granatu a celkovo je spravne pouzitie aerodynamiky vysokych rychlosti. Ale delostrelci na to maju tabulky a koeficienty globalnych chyb. Mne to vychadza 0,5 s glob chybou 0,19% |
|
|
|
Jenže při porovnávání T-34/85 a panthera musíš brát na vědomí ten 50-ti% rozdíl hmotnosti.Já osobně si myslím,že srovnávat se mají tanky ve stejné hmotnostní kategorii, protože zde je jasné kdo dokázal z danné hmotnosti(a tedy i zhruba spotř.mater.) vytěžit více.Jinak souhlasím s tím ,že T-34/85 byl lepší než panther. | |
|
|
Originál Pet: "Němci prostě neuměli tak efektivně konstruovat své tanky,což vyjde najevo při porovnání právě IS-2 a panthera." A ještě lépe to vyjde najevo právě při srovnání s T-34/85... proto to taky dělám :o) |
|
|
|
Naprostý souhlas s gargamelem z 18.8 02-pokud se má panther srovnávat s odpovídajícím ruským protějškem,pak jedině s IS-2.Jsem rád,že nejsem jediný kdo si uvědomuje ,že panther byl podle váhy těžký tank(47tun),ač jinak svými parametry(např.síla panc.zboku,ráže kanonu)by se řadil spíše ke středním tankům.Němci prostě neuměli tak efektivně konstruovat své tanky,což vyjde najevo při porovnání právě IS-2 a panthera. Nejdůležit.tankem byl T-34,nejlepším IS-2. |
|
|
|
No ono by to přišlo o trošku navíc než jen na těch 1000l... protože by se to muselo měřit, navíc pořídit filmový záznam a spousta dalších... nehledě na to, že kdyby dostali HL230 na 3000 ot/min, tak by tomohla být taky jeho poslední jízda... ale ono by vcelku stačilo dostat HL230 na 2500 ot/min a zařadit 7. stupeň. Jakmile by Panther začal zpomalovat, tak bych měl vyhráno :o) | |
|
|
Gryzlov..když už jsme u toho..pokud by otestování Panthera přišlo fakt jen na 1000 l benzínu,což je bratru tak 25 000,- + cena za přísadu nahrazující olovo (neb Panther jistě nemá tvrzená ventilová sedla),tak jsem ochotnej se na to složit ) | |
|
|
Moc se omlouvám. Já Vás mučit nechci, ale abyste si nemysleli, že si v klidu užívám a nic nedělám a nechávám Vás čekat... Nevím jestli mi to budete věřit... původně jsem to sem psát ani nechtěl, ale když Nemetko prosí, tak to musím trošku prozradit. Na jisté emailové diskuzi jsem narazil na člověka (teda on narzil na mě), který je konzultantem v Koblenzu, má kontakt na museum v Londýně a jinak sám působí v muzeu v Saumuru. Podílel se a stále se podílí na některých projektech pro jistou francouzskou firmu, která má co do činění s tankovou technikou. Poslední dny jsme si vyměňovali emaily... Co z toho vzniklo: jedna tajná věc, která jestli se povede, tak atomovka je proti tomu hračka pro děti. Mám na mysli to, že jestli to vyjde, tak budete mít velikou, ale velikou radost. Dále jsem mu postoupil své výpočty jízdních vlastností pro tanky Panther, T-34/85, Tiger I a Tiger II. Jelikož on sám má velké zkušenosti v těchto záležitostech, sám prohlásil, že nemůže mé výpočty popřít a požádal mě, zda může postoupit kopie mých souborů jistému plukovníkovi, který má v daném směru mnohem větší zkušenosti. Také mi napsal, že by nebyl problém Panthera otestovat přímo, ale je to velmi nákladné a hlavně by se musel pořídit televizní záznam. Možná, že k tomu dojde, jestli to někdo zasponzoruje... nemáte někdo pár zbytečných dollarů asi tak na 1000 litrů benzínu? :o)) Od authorů slavné knihy WWII Ballistic jsem dostal k dispozici fotokopie amerických střeleckých testů pro několik kanónů. Teď to zpracovávám. Vycházejí z toho hodnoty, které jsem očekával. nicméně bude velkou otázkou, zda mé výpočty a zdůvodnění přijmou. Zatím se jim moc nechce. Situace je více méně patová, ale začínají mě již brát vážně. Navíc tam mám i pár spojenců, což člověka potěší. Nicméně Nemetko, a samozřejmě i ostatní, kteří mají podobné možnosti, Vás bych tedy rád požádal, zda byste někde mohli najít naměřené rychlosti, případně balistické koeficienty pro ruské granáty. Lorrin, jeden z auotrů oné slavné knihy, tvrdí, že oficiálně udávané rychlosti ruských granátů nejsou správné. Konkrétněji oficiální údaj pro 122mm BR-471, typ AP bez balistické kukly, říká 656m/s na 2500 metrech. Můj výpočet tvrdí 647m/s, ale je to právě v závislosti na jimi neuznávanými výsledky z testů průstřelů. Lorrin tvrdí, že odpor projektilu se určí jako délka špice/průměr granátu. Tímto způsobem určil, že balistický koeficient pro 122mm BR-471 je něco kolem 1. Dále tvrdí, že pokud by měl dosáhnout BR-471 na vzdálenosti 2500m rychlosti 656m/s, musel by mít bal. koef. hodnotu něco kolem 0,455. Takže podle něho byl daná rychlost pouhých 525m/s. Já jsem použil pro výpočet balistického koeficientu vzorec, který jsem dostal od Dzina, a pro výpočet matematického popisu jesem použil zákony aerodynamiky vysokých rychlostí. Balistický koeficient pak vyšel 0,488. Nemetko, chtěl bych Tě tedy požádat, zda by si nám mohl sdělit svůj názor. |
|
|
|
No to s tym TDI vdaka za vysvetlenie, ano presne ako to bolo v 358 som to povodne myslel... Ale som fakt zvedyvy co tu chce Gryzlov nacrtnut, tak nemuc nas uz prosim :) |
|
|
|
Algernon...ono je to asi tak,že výraz TDI by se neměl používat pro starší motory. Dost to mate..když už jde o přeplňování tak bude asi lepší používat jen zkratku "TD". A co se týká diskuze o "turbokompresoru" tak to je opravdu přeplňování systémem TD...čili turbína hnaná výfukovými plyny. Ale autor měl zřejmě na mysli mechanický kompresor poháněný od klikové hřídele..ten sice primárně výkon ubírá,ale sekundárně ho především výrazně zvyšuje a není to vázáno jen na velké výšky u letadel. Mechanický kompresor používá pořád i dnes například Mercedes Benz u sportovních kupé... No dost už bylo automobilismu..zpět k tankům. | |
|
|
Jo a děkuju Gryzlovovi za přijetí do kroužku "znalců" i když myslim,že víc se vyznám v automobilových motorech,převodovkách apod... | |
|
|
Béďo, to je jasné, že může přispět i kdokoliv jiný, než jsem jmenoval. Každý příspěvek nebo postřeh bude a je vítaný. Jenom... jenom se opět musím velmi omluvit, že to opět zdržuji, ale už se objevila další velmi důležitá záležitost, kterou musím řešit přednostně. Napsal bych Vám víc, ale ono by to vypadalo jako strašné vytahování, tak o tom pomlčím. Ale budu se snažit sem napsat co nejdříve. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Obrněná technika
- > Střední tanky 2. světové války