Střední tanky 2. světové války
|
|
---|---|
Jej, vůbec jsem ot teď nepochopil... | |
|
|
Fučido, na to, abych se trefil například se 100mm D-10T nebo s 88mm KwK 3 L/56 (třeba), tak mi stačí nastavit na zaměřovači vzdálenost 1000m a mám jistotu, že trefím všechno, co je v rozsahu vzdáleností 700m - 1000m (třeba), takže to není tak, jak si myslíš. Ostatně, tohle by nám vysvětlil nejlépe Dzin :o) |
|
|
|
karaya 1 (532) - u Kurska bylo nasazeno přesně 200 Pantherů v rámci jedné jednotky /Tuším že to byla 10. Pantherbrigade- podrobnosti můžu někdy najít/. Po dvou měsících jich zůstalo mezi 40-50ks). A většina jich byla skutečně zničena v boji. V ruském časopise Tankomastěr vyšel obsáhlý článek "Panteri na kurskoj duge", opírající se o zprávu komise, která vraky Pz. V zkoumala na na malém ůseku bojiště /pokud si to pamatuju, tak kdesi v okolí Bělgorodu/ cca více než 30 vraků, vesměs zničených palbou 45, 76 a 85 mm děl. | |
|
|
Nechci se hadat, ale u druhovalecnych tanku mluvit o efektivni (nebo ekvivalentni) tloustce je zcestne. Tloustku pancire na probijeni meli stejnou jako vyrobenou, pouze sklon menil vzdalenost, na jakou byla probita a to diky tomu, ze strela musela mit urcitou energii, aby nedoslo pri styku s pancirem k jejimu sklouznuti a mohla pancir probit... Toto ale napr. neplati u prupalnych strel, zde pouze zalezelo, zda doslo k aktivaci naloze ci nikoli... | |
|
|
Beda: Ja tu prirucku mel vypucenou z knihovny Vojenske Akademie Brno. Jinak nevim, kde se da sehnat, zkus knihkupectni, knuhovny, antikvariaty... | |
|
|
Ale jinak jsem rád, že jsi mi uznal, že ten německý pancíř nebyl po většinu války špatný... | |
|
|
Mňo, kdyby střelec odhadl vzdálenost špatně, tak by asi netrefil ne? A k té dokumentaci o průstřelech - ty se asi líp získají při útoku (vlastně spíše po úspěšném útoku) než při obraně, ve které Německo v době nasazení IS-2 bylo už prakticky permanentně |
|
|
|
Karaya1: Panther vs T-34/76 = 47 vs 28,5 tun IS-2 vs Pz-IVH = 46 vs 25 tun Tedy Panther není "kopie T-34 o zhruba stejné váze",je o třídu těžší. |
|
|
|
karayo, nezlob se, ale vyloudil si na mé tváři lehký úsměv... T-34/76 vz 1943 měl max 28t, kdežto Panther 45t... vážně jsou té samé hmotnostní kategorie? Nehledě k tomu, když už jsme u těch detailů, tak s T-34/76 Ti pošlu Panthera na 2km do ráje nebeského taky... a ještě k bojovým vzdálenostem... nikde není prokázáno: 1. že zničený tank na dané vzdálenosti neměl poškozený pancíř 2. že střelec skutečně určil správnou vzdálenost 3. že to byl vůbec skutečnš daný typ tanku, který se uvádí 4. že došlo skutečně k průstřelu 5. Němci dosud neukázaly například čelní průstřely tanků IS-2 6. Rusové mají fotodokumentaci pomalu každého úspěšného průstřelu 7. Výše uvedené body se vztahují na jakékoliv informace ohledně zničeného tanku uvedeného jakoukoliv stranou, ať už se jedná o US, UK, německé nebo ruské zdroje. |
|
|
|
Pet napsal v č. 533: "srovnávat Panthera s T-34/76 je to samé ,jako IS-2 vs Pz-IVH..." hmmm, to si zrovna moc nemyslím, protože to je do jisté míry kopie T-34 o zhruba stejné váze. IS2 je těžký tank narozdíl od 25t PzIV |
|
|
|
karaya1:To sice máš pravdu,ale srovnávat Panthera s T-34/76 je to samé ,jako IS-2 vs Pz-IVH... | |
|
|
Gryzlov napsal v č. 524: "ano, ano... a víš taky kolik Pantherů se u Kurska dostalo vlastně do boje? Tak se na to podívej... strach má někdy velké oči." strašně málo (kolem 20), z čehož se valná většina porouchala hned po začátku ofenzívy, Rusové zničili jenom 2 nebo 3... A ke strachu- já teda z úryvku nevyčetl, že by referent mluvil o divizích, jenom prostě konstatoval nasazení nového tanku a skutečnost, že likviduje současné tanky na 2 kilometry... |
|
|
|
Ondík: Přesně tak, akorát jsi byl rychlejší | |
|
|
Německý pancíř nikdo nepodceňuje. Průstřel Panthera na 2,5km může být pro někoho nadsazený údaj, pro někoho je zase nadsazený údaj o průstřelu T-34 korby 75mm KwK 40 L/43 nebo L/48 na 1500m... nebo prostřelení IS-2 kanónem 88mm KwK 43 L/71 na 2km, nebo ještě lépe PaKem 40... |
|
|
|
A taky moc nevím, jestli se tedy dají brát testy dělané v roce 1945 s vozidly vyrobenými na absolutním konci války v obrovské krizi, jako směrodatné. Tigery I podle mého ani zhoršení jakosti nepocítily, Tigery II pravděpodobně ano, ale jen ty jejich poslední kusy - Panthery to samé. A ta věc s průstřelem Pantherovi korby na 2,5km je podle mě asi taky nadsazená. Ale je tam důležitá ta jakost. | |
|
|
Já bych ten německý pancíř tak nepodceňoval...v roce 1945 už ano, ale před tím? Proč taky... | |
|
|
Průstřel korby Panthera na 2500m kanónem 122mm D-25T Já jsem nic neuvažoval. Jenom jsem se podíval na odolnost pancíře při průstřelu. 80mm ... 66 J/mm^2. Můžeš se podívat kolik vychází odolnost německého pancíře o tloušťce 80mm v předchozích příspěvcích. ještě k té brigádě... (děkuji Ondíku, že si se o tom zmínil :o) ) Je tam fotka dvou vyřazených Pantherů na celkem slušně velkém a přehledném místě. Ideální postavení pro Panthery... ale ty dva Panthery byly zničení dvěma tanky, takže poměr 1:1 jestli to chces karayo takhle. |
|
|
|
karaya 1: 1. čs. sam,. tank. brigáda byla v bojích roku 1945 vyzbrojena valnou většinou T-34/85. Staré T-34/76 byly v počtu čtyř kusů u výcvikového praporu a 10 ks bylo rozmístěno částečně v 1. a 2. tankové rotě, kde byly promíchány s "85". Ostatní čtyři roty o "76" nezavadily. Trofám si říci, že "76" byly v ostravské operaci - největší bojové akci čs. tankistů všech dob (doufám, že to tak zůstane) zcela v menšině. A že by měly naši tankisti s "Panthery" nějaké významné potíže?? Většinou jim pěkně vyprášili kožich. | |
|
|
Gryzlov:Jseš si jistej těmi 2500m při probití korby Panthera kanonem D-25T. Vždyť ekvivalentní tloušťka panc.korby Panthera byla 139mm.To jsi bral v potaz 85%-tní odolnost německého pancíře,asi ne? |
|
|
|
ano, ano... a víš taky kolik Pantherů se u Kurska dostalo vlastně do boje? Tak se na to podívej... strach má někdy velké oči. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Obrněná technika
- > Střední tanky 2. světové války