Střední tanky 2. světové války
|
|
---|---|
to Dzin(540): souhlasím s tím, že nejde uvádět tloušťku pancíře jako efektivní, ale podle mě, ač nejsem žádný matematik, tak nejde jen o sklouznutí střely, ale i o t že musí proniknout silnější vrstvlou materiálu. Jinak průpalná munice není myslím ten nejlepší termín(kumulativní je asi lepší), ale to je jen detail. to Gryzlov(549): Myslím že se mýlíš, čelo věže amaska kanonu měla u P.-IV 80mm, ani tady neobstojí tvrzení o nekvalitním materiálu(rok 1943), a tabulkově prostě těch 1500m čelně nevychází(zatímco čelo věže u téčka proraženo být mohlo-uznávám že jde ale o tabulkové údaje). U ruských tankovích es je zajímavé, že svá vítězství získali na začátku války a o pozdějších úspěších se už moc nepíše(znám sna jednu fotku Jska s pěti vítězstvími namalovanými na hlavni, a jedna posádka SU-152 měla u Kurska zničit během jednoho dne 10 tanků,viz armor...) to 552:KwK 44 měl na 1000m prorazit 230mm při 60 stupních.(pol. pub.Německá děl technika) Jinak podle mě největší úspěch u Rusů byl duel tří KV-1 proti 50 P-? v r.1941 u Lenigradu kde velitel tohoto odřadu(jméno a podrobnosti boje-fakt počteníčko-viz armor...) zničil na 29 německých tanků, přičemž sám byl 150x zasažen, oproti Lavrněnkovi měl to štěstí že se ho chopila propaganda a válku přežil, jinak srovnejte článek na webu s tím co píšou v Obrněné technice, kdy z nich mám pocit že se skoro omlouvají čtenáři že "ten Ivan pokořil hodné hodné hochy z Wehrmachtu", uvádějí např. že Rusové vedli boj z okopů což se roschází s ruským pramenem. Jinak co říkáte názoru(opět se budu opakovat viz armor), že na jednoho Tigra musely být tři JS-2 při přímém střetu pod 1000m-a neberu že nemohl Tigr JSko na tuto vzdálenost dostat(vyjma čela korby u JS-2m a snad masky kanonu)? Mě se to zdá trochu nadsazené, ale pokud se vezme v úvahu rychlost střelby a další udaje tak mi to nepřijde tak "uhozené" a naopak to otevírá další otázky které se zde neustále opomíjejí(výhled, rychlost střelby, kvalita optiky, kvalita a konstrukce munice atd) |
|
|
|
Ondik: Ja mam u Samochina udavano 69 znicenych tanku a sam. del a 13 dalsich obrnencu blize nespecifikovanych plus 82 del a 117 aut, ale bez udani dalsich podrobnosti (jednotka/y u kterych slouzil, tipy tanku apod.) Asi mame podobne zdroje...:) | |
|
|
Glynwede, bohužel nemám nic, z čeho by se to dalo odhadnout. Ale zkusím něco najít. | |
|
|
Dzin, Pet: Nejúspěšnější ruský tankový velitel byl Dimitrij Lavriněnko na T-34/76 vz. 1941. Zničil 52 německých tanků a sam. děl. V jediném /neoficiálním/ přehledu bývá uváděn i Jevgenij Samochin s 81 vítězstvími, nikde jsem však kromě tohoto údaje neviděl o Samochinovi žádné podrobnosti, kdežto o Lavriněnkova "bojová kronika" by se dala zrekonstruovat skoro den po dni i s neuvěřitelnými podrobnostmi atd. Jen připojím, že D.L. nebyl jako tankista nikdy přemožen a že padl u Volokalamska v listopadu 41 při palebném přepadu vně tanku. | |
|
|
to Gryzlov: Nevíš jaká byla kvalita čs. předválečného "cementovaného" pancíře v porovnání s pancířem předválečného německa? | |
|
|
Dzine, T-34/85 by mohla zvládnout probít 200mm německého pancíře na 100m s podkaliberním granátem... ale ještě jsem to nezkoušel napočítat. Není na to čas. Jdu scanovat :o) | |
|
|
Pet to uz opravdu ne... | |
|
|
Dzin:To už asi vědět nebudeš,ale jaké typy tanků měl převážně na svědomí? | |
|
|
Pet: Ten prvni nevim, ale ten druhy (50) jezdil na T-34 na stoprocent... Gryzlov: No jo, i takove veci se deji...:) |
|
|
|
Dzin:A nevíš s jakými tanky dosáhli rusové tohoto skóre?(Tipuju na KV-1 vs Pz-III/IV,IS-2 vs cokoliv,kromě TigeraII) | |
|
|
Dzine, hodně s Tebou souhlasím :o) ... jo, víš proč mohli Němci probít IS-2 na 3500m? No protože ruský pancíř byl v porovnání 50% max 85% proti německému stejné tloušťky :o) To nemám ze své hlavy, ale z Lorrinovi knihy :o) hezké, že? :o))) | |
|
|
jak se divam, vsichni tu nejvice resi, kolik ktery kanon prostrelil na jakou vzdalenost a jak mohl tedy ohrozit nejaky tank s jeho pancerem. Ale pri zkouskach ktere obe strany delaly se museli dit zazraky. napr. Elefant na celni pancir silny 200mm pri sklonu 25 stupnu. A udava se ze ho T-34/85 prostrelil na vzdalenost 100m a IS-2 na 500m, ale to by podle toho, co se o jejich kanonech udava nemohlo byt mozne. Nebo JagdTiger mel probit celo IS-2 na 3500m, pricemt na 1000m pribijel uz jenom 150mm kolmeho pancire.... | |
|
|
Gryzlov, stc: To je fakt, nemecka tankova "esa" svá vitezstvi dosahovala ve vetsine pripadu v obdobi po Kursku, v obrannych bojich, nejcasteji pri palbe z lecek v zamaskovanych opevnenych postaveni. (je zajimave, ze ve stejnych situacich dosahovali na zacatku valky i Soveti skvelych vysledku, kdy jednotlive tanky znicily i desitky nemeckych stroju bez vlastnich ztrat.) A jejich jmena jsou stale omilana, ale jmena tech, co se zucastnili viteznych utocnych operaci na zacatku valky moc znama neni. (jak pise Hrbek, je to zlozvyk, pomerovat velikost usili a vitezstvi poctem ztrat). A ve chvili, kdy meli vest utocne oparace obvykle zklamali (napr. Balaton) A navic nemecka tankova esa (az na Wittmana) o moc vice tanku nez sovetska neznicila, nejlepsi dva Soveti znicili tusim ze 70, resp. 50 tanku. (ale jestli si dobre pamatuji, Soveti na podobne statistiky moc nebyli a ani je moc nevedli, takze klidne mohou bit i nejaci lepsi.) |
|
|
|
Jo...to už chápu . - vyznělo to trochu jako ironie...ale není to ironie...opravdu to už konečně chápu | |
|
|
PzIVH a šance na prostřelení kanónem F-34 PzIVH má a nemá 80mm. Oněch zmíněných 80mm má totiž jen korbě (přední pancíř) a na věži 50mm. Dle mého názoru, když budu uvažovat rychlosti granátu pro F-34, tak na takových 1500m do věže. Korba jako Tiger I. |
|
|
|
Fučido, je to tak, jak to napsal princEugen. Ony kanóny, které jsem zmínil (100mm D-10T a 88mm KwK 36 L/56) totiž mají velice plochou dráhu letu právě v rozsahu 1000m (samozřejmě granáty vypálené z oněch kanónů), tudíž trefí vše, co jim stojí v cestě při zamíření na 1000m. (hodně zjednodušeně řečeno). Jak se bude měnit dráha střely, tak to záleží na parametrech kanónu, střely a vzdálenosti na kterou bude střílet. | |
|
|
To Gryzlov:Jakou šanci podle Tebe měli T-34 s kanonem 76mm/L41 proti Pz-IVH?Podle uváděné průbojnosti ruský kanon nemohl čelně ohrozit německý tank nad.300m,což se mi zdá velmi málo. | |
|
|
no to asi jooo,ale o kolik...no chtelo by to pocatecni rychlost,vahu strely a uhel a dopocitas bal. krivku...ale asi tolik to nebude | |
|
|
Mňo... Taky jsem si říkal, že to tak mohl myslet, ale zdá se mi to jako blbost. střela přece výšku mění nejvíce právě na začátku a na konci letu, ne? | |
|
|
no asi tim myslel to ze za tech +-300m se draha strely(vyska) moc nezmeni... |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Obrněná technika
- > Střední tanky 2. světové války