Střední tanky 2. světové války
|
|
---|---|
Gryzlov: No vidis a me vyslo vypoctem (po dosazeni tvych udaju), ze D-25 na 1500m probil 166mm a D-10 150mm. Takze by se ani jeden nechytal...:)) tedy, jestli nejsou nemecke pancire tak vyrazne nekvalitni pak by se chytali oba...:)) | |
|
|
A proč ne?Mně se to zdá zcela reálné. | |
|
|
No na cvičišti asi jo:)) | |
|
|
Algernon-dnešní nejlepší systémy dosahují pravděpodobnosti zásahu 90-95% na 2km. | |
|
|
KwK43 měl v boji 85% na 1km,17% na 3,5km.Když budu brát přímou úměru mezi úsť.rychlostí granátů(tak jako (asi) ve SPWAW) a jeho přesností tak mi vychází šance na 1km 68%, na 3.5km 13.6% ,tedy jeden zásah ze 7.Takže přibližně po dvou minutách by bylo po Tigerovy .Ale to je pouze hrubý odhad... | |
|
|
Pet priebojnost je pekna vec, ale aka bola sanca toho kanonu ze na 3,5 km zasiahne ciel? KwK43 mal 100% na 1000m D-25T mal? ZISTITE TO UŽ NIEKTO Ja neprestanem otravovat |
|
|
|
Dobrý je se podívat na www.battlefield.ru/library/archives/weapons/... Kanon IS-2 dokázal probíjet německé těžké tanky na neuvěřitelné vzdálenosti.Tigra na asi 3-3,5km. Graf průbojnosti na této ztránce hovoří za vše.Doporučoval bych prohlídnout si ho všem zastáncům německých tanků |
|
|
|
Taky jsem se díval na ty stránky uvedené Gryzlovem.A rozhodnout mezi kanonem D-25T a D-10T nelze tak jednoznačně.Myslím že pokud D-10T probije Panthera na vzdálenost 1500m,tak je to více než dostačující,neboť většina bitev se neodehrávala na více jak 1500m.Dále pro D-10T hovoří větší přesnost a hlavně vyšší kadence 5-6 výstřelů.Pro boj s tanky byl teda 100mm kanon vhodnější. | |
|
|
to Gryzlov: S tím JP. máš asi pravdu, ale dá se celkem logicky předpokládat že to byl Zis-S-53. Budu se opakovat mohl by se někdo s technickým vzděláním vyjádřit k tomu co píše SK o před. pan. a k tomu, že já tvrdím že se asi plete, v mém přesvědčení mě utvrzují informace z výše uváděného zdroje. |
|
|
|
Asi Tě zklamu Pete. Německý pancíř mám hodně zmapovaný, ale na objektivní hodnocení mi chybí ještě zmapovat ruský pancíř (mám na mysli zmapování na odpovídající úrovni) | |
|
|
Gryzlov,Dzin:Uveďte tu prosím,odolnost pancířů jednotlivých stran?Byl německý pancíř méně odolný než ruský po celou dobu války a když ne tak od kdy?A čím to bylo způsobeno.Vřelé díky.(Pořád mi totiž nejde do hlavy,jak mohl T-34/76 podle OT1 probít čelo panthera na 500m,když podle OT3 kanon F-34 probíjel s podkaliberní municí 90mm na 500m) | |
|
|
... v té zprávě není jednoznačně řečeno, že se jedná o kanón 85mm ZIS-S-53. Dokonce tam není uveden ani konkrétní typ munice, který byl použit. | |
|
|
Obávám se, že další prameny, jakožto západní, nikdy tohle nepotvrdí nebo nepodpoří. Právě spíš naopak. Ovšem na rozdíl od Němců mají Rusové fotky. Jagdpanther versus SU-100 Jestli kanón 100mm D-10T probil čelní pancíř Panthera od 1500m, nevidím důvod, proč by to samé nemělo platit pro Jagdpanther. Nemyslíš? 80mm při sklonu 55 stupňů od kolmice na Pantherovi jako na Jagdpantherovi, ne? |
|
|
|
to Pet: Opravdu znám rozdíl mezi představným pancířem a dynamickou ochranou, podívej se na mnou uváděné stránky(pak se mužem bavit dál), které ukazují použití p.p. na BTR-80, ale uznávám že je to poněkud pokročilejší systém než za d.sv.v.(dva p.p. za sebou). to Gryzlov: Jedinou výhradu k rus. protokolu mám tu, že tyto informace nejsou potvrzeny z dalších pramenů(čelo věže Tigra), a mimochodem právě v tomto dokumentu je i zminka o větším výkonu am. 76mm kanonu vůči 85mm Zisu. Četl jsem v Modelist konstruktorovi, že JagdPanther mohl být zničen SU-100 od 500m, co Ty na to? |
|
|
|
Pro Dzina: Skeptiku Granát 100mm s hmotností 15,88kg byl použit podle jednoho mého zdroje až po válce - typ APC. Můžu udělat jen malinkaté srovnání na 1500m 122mm D-25T probil na tuto vzdálenost 180mm německého pancíře (čelo věže Tiger II). Minimální rychlost na probití u granátu Br-471 je 680m/s, z penetrací ale vychází na tuto vzdálenost něco přes 705m/s. 100mm D-10T potřebuje na tu samou vzdálenost, aby probil čelo Tiger II, 780m/s. Podle penetrací ale vychází tato rychlost něco kolem 710m/s. Jinak 100mm D-10T byl schopen probít čelo věže Tiger II. Je opět fotka. |
|
|
|
Gryzlov: Tak jsem si precetl tebou doporucenou stranku. Je zde receno, ze D-10 ma max. ucinny dostrel 1500m a po celou tuto drahu probije celni pancer Panteru. U DT-25 je receno, ze probije az do 2500m. Zasadni nedostatek je ale ten, ze zde neni receno, kolik probije D-25 na 1500m ci 1000m, proste chybi hodnotove porovnani obou zbrani ve stejne vzdalenosti. Je zde uvedeno, ze D-25 je nadrazen D-10, ale v kontextu je to mysleno tak, ze probije celo Panteru na vetsi vzdalenost, protoze D-10 ma menci ucinny dostrel. Ale opet zde neni nic, z ceho by sis mohl udelat obrazek, jak by vypadala strelba napr. na 500m. Navic pouzivaji (u D-10) strelu o hmotnosti 15.6kg, ale (pokud si dobre pamatuji) u SU-100 byla pouzivana strela o hmotnosti 15.88kg (na nazen si nevzpomenu). Strely pro D-10 meli pravdepodobne horsi bal. vlastnosti, takze rychleji ztraceli energii, ale na menci vzdalenosti mohli byt ucinejsi. Ale to tento clanek neresi. Abych to tedy schrnul, D-10 se strelou 15.6 kg a ustovkou 900 m/s ma uciny dostrel 1500m a po celou tuto vzdalenost probije celni pancir Pantera, zatimco D-25 se strelou 25kg a ustovkou 790 m/s to zvladne az na 2500. Je tedy na niceni Pantera ucinejsi. Otazka je, jak to zvladly u Tigra...:) | |
|
|
Pet: Gausova krivka ukazuje rozlozeni pravdepodobnosti. Vypada jako cilinr, uprostred je nejvetsi pravdepodobnost a ke krajim klesa. Je osove soumerna. Pokud se rozdeli na 8 stejnych dilu, tak prostredna dva predstavuji 50 procent, vedle nich kazdy 16 procent, vedle neho kazdy 7 procent a vedle nich posledni kazdy 1 procento a zbytek jde do nekonecna a predstavuje na kazde strane jedno procento. Podle toho muzes urcit pravdepodobnost jednotlivych jevu, najdes ji ve statistice... | |
|
|
Béďa:Jenže dnešní představný pancíř je trochu něco jiného než kus plechu.Myslím,že máš na mysli dynamický pancíř o jehož účinosti nikdo nepochybuje. | |
|
|
Představné pancíře za 2. světové války Můj názor jsem již tady kdysi psal, že Němci podle mě používali představné pancíře na východní frontě kvůli ruským tříštivo-trhavým střelám, které byly schopny prorazit pancéřování tanků PzIII nebo PzIV. Nicméně pravdou zůstává, že představné pancíře hodně pomohly taktéž proti ruským ručním kumulativním granátům. Na Tankers Group dokonce někdo tvrdí, že představné pancíře byly použity proti střelám z ruských protitankových pušek ráže 14,5mm. Proti tomuto ovšem svědčí ten fakt, že Němci na konci války použili pletivo. Dokonce maskovací větve, kterými Němci velice často rádi "zdobili" své tanky nesloužily výhradně jen jako maskování, ale také do jisté míry i nahrazovaly funkci představných pancířů. Fotky Ano mám na mysli přesně ty fotky, které máš i Ty. |
|
|
|
to Gryzlov: Asi myslíš fotky ze zkoušek, ty mám taky, docela zajímavý. Co si myslíš o problému představných pancéřů? |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Obrněná technika
- > Střední tanky 2. světové války