Střední tanky 2. světové války

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
3601-3620 z 4312
Po
Gryzlov 7.6.2003 22:50 - č. 779
Gryzlov Štít kanónu u tanku IS-2m
Před rokem jsme to s Ondíkem měřili v Lešanech. Jedná se o široký typ štítu pro tanky IS-2. Když se člověk postaví proti IS-2, tak levý okraj štítu má 120mm v nejširším místě, pravý okraj má pak 80mm. Je nutné podotknout, že věž je za silnějším okrajem štítu (120mm) více "vykousnutá", kdežto tam kde je jen 80mm, je větší masa věže. Celkem lze odhadnout, že štít + věž dává dohromady minimálně oněch 160mm, ve všech místech.
Štít, který má 100mm je poměrně užší a používal se u prvních verzí tanků IS-2. Mám fotku (z NETu) takovéhoto tanku s tímto štítem (s německými(?) nápisy hodnot pancíře). Protože na "západ" od nás o širokém štítu a jeho hodnotách nemá nikdo ani tušení (potvrzeno z vlastní zkušenosti na Tankers Group), vešla ve známost pouze varianta štítu s maximální tloušťkou 100mm, kterou zkoumali Němci.
Pet 7.6.2003 20:40 - č. 778
Pet Gryzlov:Jaká byla podle tebe tedy tloušťka štítu kanonu IS-2(m).Mně se těch udávaných 100mm zdá málo(zvláště u IS-2m)
Gryzlov 7.6.2003 20:24 - č. 777
Gryzlov Panther versus IS-2m
Pokud vezmu v úvahu to, co psal Béďa o střelbě kanónu KwK 43 proti pancíři IS-2m (horní čelní plát korby, 120mm, 55 stupňů od vertikály) a pokud vezmu v úvahu ten výsledek, že došlo k průstřelu tímto kanónem na maximální vzdálenost 400m, pak na základě těchto uvedených "skutečností", by Panther byl schopen vyřadit IS-2m z boje při čelním střetu teprve od 350m, při zásahu štítu kanónu. Ale nutno podotknout, že by nedošlo k průstřelu, ale k velice závažnému poškození uložení kanónu tanku IS-2m, případně k znehybnění kanónu, již zmíněného tanku.
Pet 6.6.2003 13:01 - č. 776
Pet IS-2 byl podle mně opravdu nejlepším.Nenapadá mně jediný tank,který by ho překonával v pancéřové ochraně v poměru k hmotnosti.V palebné síle byl i přes nízkou kadenci nadprůměrný,v mobilitě dostatečný.Zejména tedy vynikal odolností=vysoká pravděpodobnost přežití na bojišti.Překonával ho jedině jeho nástupce IS-3
Béďa 6.6.2003 09:32 - č. 775
Už vím kde jsi vzal 130mm, v textu jde o to, že plánovali zesílení čela věže na tuto hodnotu, ale v důsledku komplikací toto řešení zavrhli(muselo by se překonstruovat uložení věže.
Béďa 6.6.2003 09:24 - č. 774
to Pet: Díval jsem se na stránky, ale Tvůj údaj tam nikde není. Jinak já také považuji JS-2 za povedený, ale rozhodně bych nepúopoužíval při jeho hodnocení tak silná slova. Pro mě je nejdůležitější faktor, při hodnocení techniky, přežití na bojišti, a v tom nebyl zas tak exelentní. Jinak takový Pershing se mu přinejmenším vyrovnal, pokud mluvíme o spojenecké technice.
Pet 5.6.2003 18:03 - č. 773
Pet Béďa:Těch 130mm mám z www.battlefield.ru ze sekce Tanks-JS-2-development histori.Ale neumím Anglicky,takže možná se mýlím.Ta kolmá plocha představuje na vzdálenost např.1km nepatrný cíl.Mnohem pravděpodobnější je zásah do zaoblené části.Jinak já osobně IS-2 považuji za nejlepší těžký tank WW2 i přes jeho nedostatky,které ho nehendikepovali tolik jak si někteří lidé myslí.To jsem ovšem jaksi trochu mimo tohoto tématu ...i když,jetliže může být Panther považován za střední...
Béďa 5.6.2003 10:18 - č. 772
to Pet: Těch 130mm slyším prvně. Jinak i u tohoto zaoblení je dost velká plocha kam granát udeří pod kolmým úhlem. Tigr byl v tomto tvarován trochu odlišně. Jinak Js byl rozhodně nebezpečný protivník pro jakýkoli německý tank, ale měl celou řadu nedostatků. O výsledku boje spíše rozhodovala momentální taktická situace.
Pet 4.6.2003 18:52 - č. 771
Pet Béďa:Jenže podle jistých zdrojů byla u IS-2m zvětšena síla pancíře u věže na 130mm.Podle nákresu byl úhel čela věže tak 35stup.Mimochodem původní tloušťka zaobleného čela věže TigeraII navržená Porschem byla 100mm.Jejím ekvivalentem byla rovná deska o tloušce 180mm.Takže asi to zaoblení dělá dost...
Béďa 3.6.2003 11:56 - č. 770
to Pet: Ale co věž? Ta měla docela velkou čelní plochu a moha být dle některých zdrojů zničena již od 1000m Pantherem.

Jinak jsem četl zajímavý článek o vývoji protitankových řízených střel v Nemecku za války, nemá někdo informace zda něco takového nezkoušeli i Spojenci?
Pet 30.5.2003 16:56 - č. 769
Pet Ano měl jsem na mysli to "kolmé"(30stup.od kolmice) čelo korby.Těch 400m platí asi pro variantu s čelem skloněným 60stup. od kolmice,vyráběné od léta 44.Problém (pro němce) byl v tom, že pravděpodobnost zásahu té malé plošky čela korby,byla tak 3krát nižší než u ostatních těžkých tanků,jinak střela neškodně slouzla po bocích korby.
Béďa 30.5.2003 11:56 - č. 768
to Pet: Nebudu se vám plést do výpočtů, ale s odolností JS-2 tou je docela složité, jednak co se vůbec myslí pod pojmem "čelně"-čelo věže nebo korby? Udává se totiž že čelo korby JS-2m(horní polovina) bylo proraženo z KwK 43 pouze ze 400m(Magnuski). Z toho plyne, že se jedná buď o čelo věže (100mm) nebo pro JS-2( kolmé čelo korby). Jinak bych D-25T zas tak negrolifikoval, měl příliš malou rychlost střelby.
Pet 27.5.2003 22:47 - č. 767
Pet Jo,taky se mi zdá,že horizontální úchylka je důležitější,takže to asi nechám nastavený podobně jako ty(ale je to škoda,takový D-25T s přesností 60 by byl v IS-2 neporazitelný )
Dzin 27.5.2003 22:26 - č. 766
Dzin pet: Da se rici, ze obe jsou dulezite uplne stejne. Jedna se vlastne o osminasobek horizontalni resp. vertikalni uchylky. Jde o celkovou plochu obrazce, ktery ma tvar elypsy. Z udaju, ktere napsal Gryzlov ji snadno vypoctes (pokud ovsem udal nami pozadovane hodnoty, ale nejspise ano). Cim je plocha mensi, tim je zbran lepsi (u nas odhaduji D-25T).
Ma to sve ale. V soucasne dobe se delaji pouze zbrane, ktere maji vetsi vyskovou (vertikalni), nez sirkovou (horizontalni) uchylku, protoze pri strelbe na cil je spise dulezitejsi, aby ti strela neletela moc stranou, nez moc do vysky (To ma zase lepsi 88 L71). Takze si vyber...:)
Ja osobne mam nastaveno u D-25T hodnotu 46 a 50-60 u 85mm resp. 100mm tankovych kanonu. Preci jenom, D-25T nebyl konstruovan primo pro protitankovy boj, ale pro niceni zodolnenych postaveni...
Pet 27.5.2003 21:58 - č. 765
Pet Teď jsem narazil na stránky kde udávají průbojnost KwK42 138mm/30stup. na 100m.Já vím že většinou se udává 140mm/30s.na 500m,jenže pokud Panther neprorážel čelo IS-2(120mm/30s.) na více jak 600-700m,sedí mi ten první údaj víc...
Dzin 27.5.2003 21:04 - č. 764
Dzin Gryzlov: Kdyz mi k tem strelam napises jeste jejich charakteristiky v bode vypoctu, tak to prubnu. :) Ja mohu slouzit modernima zbranema, o tech starsich nemam zase takove znalosti. Vzasade mam udaje o nejpopularnejsich kanonech (88 L/71 apod.)
Ono jde take o to, ze, pokud vim, tento vzorec byl navrzen az po WW2 na moderni kanony. Pokud pracujes se soucasnyma zbranema, vychazi presne to, co se udava. S temi starsimi je mozne, ze jejich munice ma vyrazne rozdilne vlastnosti v porovnani ke zbrani, nez soucasna. napr. K by se melo pohybovat v rozsahu 60-70 tis. (u podkalibernich se sipovou stabilizaci 45 tis, proto podkaliberky asi vychazeji jeste hure), ale u nem. kanonu se pohybuje i pod spodni hranici, jak si prave napsal. Ja si myslim, ze je to prave diky "modernosti" vzorce, ktery nebere v potaz specifikace te doby. Ale i tak u spousty kanonu vychazi super (cehoz jsi si take povsiml). :D
Pet 27.5.2003 15:52 - č. 763
Pet Za týden???No co se dá dělat.Ale dám na tvojí radu a zeptám se Dzina.Takže Dzine mohl by jsi mi odpovědět na 761?Předem děkuju.
Gryzlov 27.5.2003 15:11 - č. 762
Gryzlov Pro Peta a Béďu:
Odpovím Vám trošku později... tak opět za týden, jestli to nebude vadit. Navíc na zbraně je tu přeci jenom větší odborník Dzin...

... T-72 trefí na 2000m cíl, který má šířku v horizontálním směru 100mm.
Pet 27.5.2003 14:37 - č. 761
Pet Gryzlov:Co je pro přesnost důležitější-rozptyl ve horizont.či vert.směru,aneb který kanon byl přesnější-co si mám nastavit (ve SPWaW)u D-25T,když KwK43 má přesnost 60?
Béďa 27.5.2003 11:29 - č. 760
to Gryzlov: Myslel jsem že S-53 je Zis-S-53.
Jinak se na těhle stránkách podívej na Panthera, myslím že jsou docela dobré, je zde i článek o P. u Kurska, velmi mě zaujal údaj o tom, že čelo věže P.D bylo ve dvou případech prostřeleno 76mm granátem, mimochodem jsem viděl v publikaci P. na kurském oblouku fotku údajného průstřelu čela věže z 45mm kanonu, domnívám se že jde o chybu a jedná se o 76mm. Dále je zde uvedeno že při ostřelování korby nedošlo k průstřelu horního plátu(76mm prostřelil spodní na 100m), ale co je ještě zajímavější, tak k průstřelu nedošlo ani po zásahu z kanonu A-19(122mm), kdy granát po sobě nechal 40mm hlubokou brázdu.
Myslím že není tak nemožný údaj o tom že D-10 mohl zničit Jagdpanthera jen z 500m, jáký je Tvůj názor? Jinak jsem četl, že údajné prostřelení PAnthera skrz při zkouškách D-25 je sice pravda,ale šlo o boky!
3601-3620 z 4312
Po