Střední tanky 2. světové války

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
3581-3600 z 4312
Po
DuGalle 10.6.2003 19:03 - č. 799
DuGalle Super, díky. Fireball je samozřejmě náš tank

Jak je vidět, střely zasáhly samé vitální části. Jediný granát pronikl dovnitř a zabil dva lidi. To mi přijde velice slušné skóre a dle mého to dostatečně potvrzuje kvalitu pancéřování a uspořádání tanku. A obzvlášť vzhledem k vzdálenosti, na kterou Tiger střílel...

122mm otvory
Otázkou opět je, z jaké vzdálenosti a na jaký tank se střílelo (mám na mysli zda-li se jednalo o jeden z těch povedených kousků s absencí manganu). Prostě do jaké míru se jednalo o pouhou zkoušku nebo naopak snahu ukázat proražený pancíř Tigeru B za každou cenu...
Gryzlov 10.6.2003 18:53 - č. 798
Gryzlov Máš to tady DuGalle, ale otázkou zůstává, jestli to je opravdu "náš" Pershing.

"If you mean the M26 named 'Fireball' it wasn't much of a duel as it never saw the Tiger. It received 3 hits. One penetrated the mantlet at the coaxial machine gun port. The second hit the end of the gun
setting off the chambered round but no penetration. The last hit the upper turret front glancing off but sheared off the cupola hatch. Only two were killed."
Gryzlov 10.6.2003 18:30 - č. 797
Gryzlov 122mm otvory v Tiger II
Ty zdokumentované otvory vznikly na polygonu. Zde se moc nejdná o to, kde vznikly, ale spíš o to dokázat, že 122mm D-25T je schopen probít Tiger II z čelní polosféry, protože dosud můžeš stále v literatuře najít, že Tiger II byl z přední neprůstřelný pro jakýkoliv tankový nebo protitankový kanón.
Gryzlov 10.6.2003 18:23 - č. 796
Gryzlov Budeš se tomu divit, ale je znám případ, kdy Tiger I přežil zásah od IS-2 ze 100m. A víš proč? Protože IS-2 vystřelil z velice ostrého úhlu, což způsobilo odražení střely.

Ten příklad s T-70 jsem uvedl proto, protože jsem chtěl ukázat, že i v tak maličkém tanku jako T-70, se našlo "dostatek" místa jak pro osádku, tak i pro projektily, které tank prostřelily. Nutno ovšem dodat, že tank pak již obsluhovala jiná osádka... ale tank byl stále bojeschopný.

Takže když máš štestí, tak:

1. Střela po probití pancíře nezasáhne žádné kritické místo v tanku - člena osádky, munici, pohon věže, ústrojí věže, závěr kanónu, uložení kanónu

2. Střela po probití pancíře zasáhne "méně dúležité" členy osádky. Bohužel, my nevíme, kdo byl přesně zabit.

3. Střela nebyla po probití pancíře na tolik poškozená, aby se aktivovala trhavina, která by uvnitř tanku způsobila explozi granátu a tudíž dokonala dílo zkázy.

4. Pokud by střela neexplodovala, tak by to mohlo být způsobeno buď špatnou roznětkou (3 granáty se špatnou roznětkou?) nebo naopak nízkou kvalitou probíjeného pancíře. Ovšem my nevíme, zda v tanku došlo k explozi projektilů nebo ne. Dá se ale s nejvyšší pravděpodobností říci, že nikoliv, protože by pak došlo k explozi munice vlastního tanku, což by vedlo k totální destrukci stroje, čímž by se stal neopravitelným, ale my víme, že tank byl opraven

Takže, lze opravdu stále tvrdit, že tento případ ukazuje na dobrou kvalitu pancéřování tanku M26 Pershing?

Obávám se, že jednoznačně nelze říci ani ano a ani ne.
DuGalle 10.6.2003 17:01 - č. 795
DuGalle No domnívám se, že drtivá většina částí tanku je životně důležitá. Docela pochybuji, že první zásah ustřelil výfuk, druhý protiletadlový kulomet a třetí směrová světla

Při zásahu blatníku střela pokračuje dál na korbu, při zásahu podvozku se tank mění v bunkr, při zásahu motoru se mění dle používaného paliva buď v bunkr nebo v horším případě v krematorium. Jaká část tanku by asi mohla být zasažena, aby to posádce bylo zcela jedno. Bavíme se o vzdálenosti 90m, což je v případě acht achtu sakra nebezpečná vzdálenost pro cokoliv...

Fotka mě samozřejmě potěší, momentálně ale pasu po té, jak stojí několik Pershingů v řadě v Plzni na Klatovské třídě...

K těm 122mm otvorům - máš také někde doloženo, jak k nim ten Tiger B přišel (tzn. měl v době zásahu osádku nebo se ta již hodinu předem vytratila - neber si to zle, ale drtivá většina fotek je Made by professional propaganda photographer, obzvlášť když potřebuju zdokumentovat nadřazenost nějakého tanku nad nepřátelským)?

Ten T-70 v sobě zajisté neměl dva otvory z acht achtu vypálené z 90m
Gryzlov 10.6.2003 16:32 - č. 794
Gryzlov DuGalle, jestli Tě to potěší, tak jsem požádal Tankers Group, zda by neměli fotku onoho inkriminovaného Pershingu. Pokud nebude fotka, tak doufám, že mi poskytnou nějaké bližší informace.
Gryzlov 10.6.2003 16:14 - č. 793
Gryzlov Jakou "současnou verzi"? Pokud nemáš fotografii, která by doložila, že všechny tři granáty zasáhly životně důležité části tanku, tak nemáš žádnou verzi... jen to, že tank byl zasažen 3x ... nic víc, nic míň ... jakékoliv další závěry jsou naprosto zbytečné, protože nemohou být potvrzeny... na tož vyvráceny ... nemyslíš? Takže "současná verze" je pouze ničím nepodložená hypotéza. A z hypotéz vyvozovat závěry? To už se dostáváme k tomu, že odolnost ruského pancíře budu posuzovat podle onoho průstřelu na 1600m od 75mm KwK 40 L/48. A Tiger II nikdy nebyl prostřelen z přední polosféry.(Bohužel, většina z nás už viděla 122mm otvory v Tiger II)

Navíc třeba jeden T-70 měl celkem dva průstřely. Přesto byl stále bojeschopný.
DuGalle 10.6.2003 15:10 - č. 792
DuGalle Nejenom z jednoho útržku, také z jedné fotografie

To sorry, ale když bitvu vybojuješ prvním granátem a další dva napráskáš do prázdného tanku, tak není co řešit. U Elsdorfu se píše o třech ranách, já nemám jak to podložit, ty jak to vyvrátit, tak nám oběma nezbývá než považovat současnou verzi za tu jedinou pravou. K mé radosti

K tomu KwK 40/L48 - průměrná inteligence průměrné osádky průměrného sovětského tanku je dost malá na to, aby ti kluci odněkud z Tatarstánu neměli třeba na čelním pancíři kanistry s naftou - holt více plechu = větší ochrana Vše samozřejmě s rezervou, prosím nebrat doslovně...
Gryzlov 10.6.2003 14:34 - č. 791
Gryzlov To, že M26 dostal celkem 3 zásahy, neznamená, že tím "smrtelným" byl až ten třetí. Viděl jsem záběr, kdy M26 objevil Panthera, stojícího v sutinách a byl k M26 natočen bokem. Než Němci zjistili přítomnost M26 dostali první zásah do korby v místě radisty-střelce. Už při prvním zásahu Panther začal kouřit a osádka jej začala opouštět. Přesto M26 vystřelil ještě po druhé.

Co se týká T-34, tak minimálně vím o dvou typech - T-34/76 vzor 1943, T-34/85.

Tvůj závěr není nijak podložen... chybí Ti fotodokumentace... co když první dva výstřely zasáhly životně "nedůležité" části tanku - pásy, blatníky apod?

Autoři si dokáží z jednoho útržku vykonstruovat i celou bitvu ... a zaručeně pravdivě .

Asi jako když 75mm KwK 40 L/48 prostřelil na 1600m čelní pancíř korby T-34 ... MEGA ROFLOL
DuGalle 10.6.2003 13:56 - č. 790
DuGalle To že je vydržel znamená, že až ta poslední byla fatální. I kdyby po dvou zásazích ještě někdo střílel aspoň z M1919A4 tak je to síla...

A máš na té fotce také vzdálenost, na kterou proběhl boj (pokud vůbec proběhl)? Nějak si nedovedu představit, že by T-34 (jakýkoliv model) obstál byť po jediném zásahu z acht achtu na tutéž vzdálenost...

A závěr: Pershing obstál v boji s Tigerem na velice krátkou vzdálenost, je tak vcelku jasné, jak by obstálo jeho pancéřování při boji na běžnější vzdálenosti...
Gryzlov 10.6.2003 11:27 - č. 789
Gryzlov DuGalle:
Prohlédl jsem si, co máš napsáno o Pershingu. Co se týká toho, že Pershing "vydržel" 3 zásahy od Tiger I z 90 metrů, tak to není až tak jak by se mohlo zdát ...

Pershing byl těžce poškozen a zabilo to 3 členy osádky. Tento Pershing byl později opraven a nová osádka zničila jiný Tiger I.

To jak Pershing "vydržel" nelze až tak posoudit, protože nevíme, kam byl přesně zasažen. Lze jen odhadovat.

Ono to, že Pershing "vydržel" 3 zásahy ještě nic neznamená, protože všechny tři onen Pershing s největší pravděpodobností probily.

Mám fotku T-34/76 vzor 1943 se dvěma zásahy do věže a několika do korby od "osmaosmdesátky". Lze tedy tímto hodnotit, že T-34/76 vzor 1943 vydržel to samé, a ještě víc než Pershing? To asi ne.
DuGalle 9.6.2003 20:10 - č. 788
DuGalle Zajímavé úvahy na téma Pershing. Jukněte hoši ke mně na armors.org, moc toho tam zatím není, ale Pershing zrovna ano. A rozhodně mi nepřijde takový, jak je zde propírán )
Dzin 8.6.2003 21:49 - č. 787
Dzin Gryzlov: Nejpravdepodobneji to bude tim, ze pri jeho sestavovani vycazeli z charakteristik sovetskych zbrani a panciru. Jak jsi sam psal, nemecky pancir byl jiny (podle hodnot horsi?), a proto to u nej nejspise nesedi tak, jak by melo...
Gryzlov 8.6.2003 21:39 - č. 786
Gryzlov To je Dzine jasný, že do Lešan pojedu s Tebou ... teda spíš se tam asi sejdeme .

Víš co je zajímavý? Hodnoty průstřelů pro 100mm D-10T a 122mm D-25T nebyly naměřené, ale pouze vypočítané. Další zajímavost, Tvůj vzorec příliš dobře sedí na všechny ruské kanóny z druhé světové... A další zajímavost, při průstřelu německého pancíře, mají ruské granáty hodnotu K v rozmezí 55 000 - 59 000. Zajímavé... hodně zajímavé.
Dzin 8.6.2003 21:31 - č. 785
Dzin Zabijak Tigru (tedy alespon ne podle bojove prezdivky :) byl spise ISU-122.
Gryzlov: Super, tedy chtel jsem rici ze me to mrzi...:) Tak to tam aspon muzes se mnou...:)
Pet 8.6.2003 16:50 - č. 784
Pet Pravými zabijáky Tigerů(a nejen jich) byly samohybky SU-152(výstižně přezdívané "Zvěroboj"),samozřejmě jeho následovníci ISU-122/152 a IS-2.M-26 byl dobrý tank,ale s ničím výrazně novým nepřišel.
Honza 8.6.2003 12:21 - č. 783
Honza M-26 byl do konce války v evropě nasazen v počtu necelých 200 kusů (do bojů se jich však zapojilo jen několik desítek). Mimochodem, pro tohoto "zabijáka tygrů" nedopadla první konfrontace s tímto protivníkem zrovna lichotivě
Gryzlov 8.6.2003 11:59 - č. 782
Gryzlov V Lešanech muselo být asi hezky, ale já se tam nedostal ... bohužel.

Pershing - v lednu 1945 byl prohlášen za použitelný v boji a v březnu 1945 byl standardizován jako těžký tank M26 General Pershing.
Dzin 8.6.2003 10:48 - č. 781
Dzin Nechci moc rypat do Pershingu, jiste to byl dobry tank, ale v porovnani s IS-2... kolik bylo Pershingu za WW2 bojove nasazeno???
Gryzlov: Jak bylo v Lesanech?
Pet 7.6.2003 23:04 - č. 780
Pet Takže u IS-2 dejme tomu od léta,měl štít tloušťku 160mm.Dík.Mě se jaksi ten nepoměr mezi pancéřováním korby a věže nějak nezdál.Snažím se ,abych měl ve SPWaW co možná nejreálnější pancéřování,takže takhle budu mít čistý svědomí
3581-3600 z 4312
Po