Střední tanky 2. světové války
|
|
---|---|
Tank tigerII neboli královský tiger NENÍ žádé pokračování panthera ale zcela nový tank který byl pouze podobný svému předchůdci. Měli stejný jen motor Maybach... | |
|
|
Někteří historici jsou toho názoru(a já taky),že Tiger II je spíše pokračováním tanku Panther.Co vy na to???Mohli by jste mi napsat kolik měli sověti v roce 1945 tanků???DÍK | |
|
|
to Ondík a czStein: Jetě jednou díky moc . | |
|
|
"zastoupení Shermanů bylo výrazné, nikoli většinové" To sem netvrdil ;-) T34, IS-2, SU-xx a spousta dalších ruských strojů byla samozřejmě při brněnské operaci použita, hlavně bitvě u Ořechova. Ale zatím sem nenašel žádné fotografie ani popis, kde by se (na rozdíl od těch Shermanů) účastnily pouličních bojů při osvobozování vnitřního města. To mě tenkrát dost překvapilo, donedávna sem netušil, že rusové měli ve stavu tak velký počet "neruských" strojů. Někde sem četl ve statistice, že přes 30% v 1945 (pohledám link)... |
|
|
|
Glynwed- není vůbec zač, až budeš mít zase něco zajímavého, tak se ohlaš. cz Stein: Interview s D. Lozou znám, zajímavé čtení - i další vzpomínky na tom webu. Jinak to, co je na Russsian battlefield jsou výtahy z moderních ruských publikací, které povětšunou mám in natura (a je tam monohem víc fotek),. Pokud se týká brněnské operace RA, tak zastoupení Shermanů bylo výrazné, nikoli většinové, stále hrály prim T-34 - viz např. 8-dílný seriál Vlastimila Schildbergera v HPM, nepravidelně vycházející od r. 1998 do r. 2003. |
|
|
|
Seznam Lend-Lease tanků, které obdržela RA: www.battlefield.ru/library/lend/index.html www.skalman.nu/worldwar2/su-lendlease.htm Hledal sem to před časem, protože se ke mně dostaly nějaký fotografie s dubna 1945, na kterých jsou zachyceny při osvobozovacích bojích v ulicích Brna tanky Sherman. Žádné T34, ani nic podobnýho - ale Shermany označené pouze bílými taktickými čísly na věžích. Taky doporučuju přečíst tohle interview s Dimitrijem Lozou - ruským velitelem tanku Sherman. www.iremember.ru/tankers/loza/loza1.html |
|
|
|
to Ondík: Díky moc... a omluva za zkomolení zkomoleného . | |
|
|
Glynwed: Tebou zaslané údaje jsem porovnal s tabulkami v publikaci "Tanki Lend Liza" od Kolomijce a Moščanského, kde sice není 1. běloruský, ale jsou tam údaje z jinych frontů z let 44 a 45. Šifra MKA-2 je velmi pravděpodobně zkomolený M4A2 /Sherman/ a odpovídá tomu i procentuální zastoupení typu v celku frontů (ty jsi mi posílal Tebou zkomolenější MKA-3 ), MK-3 jsou opravdu Valentiny nejrůznějších verzí. Co se týká Matild, ty se vyskytovaly v letech 44 a 45 už jen jednotlivě, ale v každém frontu , o němž mám údaje víceméně pravidelně. | |
|
|
Beda: To jsi pochopil spatne, ja spise v teto diskuzi nepodporuji DuGalla, kvuli jedne veci dnes uz starsiho data (jak se to vezme)... | |
|
|
Béďa: Kde ale vezmeš ono procentuální vyjádření množství pancíře ku celkové hmotnosti, když znáš jenom tu hmotnost? To množství pancíře se právě snaží Mesiáš vypočítat. Jen ať ho v tom Dzin podporuje, aspoň nebude mít čas na své oblíbené lysohlávky a tím pádem nebude geniální až tak moc... | |
|
|
Glynwed: Díky | |
|
|
to Ondík: Poslal jsem ti to na mail . | |
|
|
to Dzin: Asi jsem pomalejší, ale pořád nemůžu příjít na to, jaký smysl Petovo počítání má, zdáse mi, že se Ti jeho nápad líbí, můžeš tedy osvětlit onen přínos? Podle mě totiž bohatě stačí percentuální vyjadření množství pancéře ku celkové hmotnosti, tady třeba vede mé oblíbené Jsko nad Tigrem a Pantherem, ale znamená to snad, že ho Panther nemohl zničit? To asi ne že ,tak proč počítat něco co v praxi stejně nemělo význam? Daleko větší roli hrála pouhá náhoda... | |
|
|
Glynwed: Ty matyldy v r. 45 jsou sice nepravděpodobné, ale např. jižní Morava byla osvobozována i několika tanky Valentine (byť v roli tahačů), která přicházely do SSSR ve stejnou dobu. Bohužel , kombinace MKA-3 je dost divoká. Mohl by to být i nějak upravený M-3, když tak napiš zdroj , z čeho cituješ. | |
|
|
to Ondík: Tyhle údaje se týkají 1.běloruského frontu - ten měl ve výzbroji M4 "Sherman" - to by mohl být třeba MKA-3...ty Matyldy v roce 1945...to se mě nějak nezdá. | |
|
|
Glynwed: Mk. II je podlev šeho Lend-Leasovská Matilda , M3s je Grant/Lee, pokud je to M3l (malé l psáno azbukou) pak je to Stuart, Su-57 je jedna z verzí polopásového half-tracku s PT. kanónem 57 mm. NA Mk. III a V se podívám, z hlavy to nevím jistě ale snad různé verze Valentine. | |
|
|
Mám jeden dotaz mimo mísu: V několika sovětských dokumentech jsem narazil na označení tanků MK-2, MKA-3, MK 5 a Su-57...ale absolutně nevím o jaké typy se jedná (americké, britské, německé???). Všechny výše uvedené typy byly ve službě SA ještě v roce 1945. | |
|
|
DuGalle: Jestli si myslis, ze me donutis k tomu, abych to spocital, tak zase takovy nadsenec nejsem. :) Co se tyka podkladu, staci ti standartni zobrazeni plus rezy. Mam dojem ze na battlefieldu ty rezy maji okotovane i v meritku, zobrazeni sezenu taktez, takze opravdu nevidim nejaky velky problem, jen vzorce a nasledny vypocet... |
|
|
|
Dzin napsal(a) v č. 1386: " Preci to, ze to nezvladas ty, neznamena, ze to nezvlada nekdo jiny. ( a je, a ted se ozve tva vztahovacnost a nechci videt tu odpoved... )" Všimni si, že netvrdím, že by to bylo nemožné. Pouze se směju tomu, kdo by se s tím chtěl počítat. Mesiášovi jsem předvídal minimálně půl roku výpočtů (je to někde dole), což mi přijde jako dost dobře profláknutá doba pro nic, respektive pro prokázání, že T-34/85 měl aspoň o 0,5% silnější pancíř než Panther Ausf.G... To že to nezvládám já je hezké a pravdivé, nicméně se stále domnívám, že potřebné podklady a potřebné vzorce je schopno v téhle zemi sehnat tolik lidí, že by je spočítal na prstech i jednoruký... Jó na počítači s příslušným průmyslovým programem, nejlépe ve spojení s rentgenem, se to počítá určitě lépe... |
|
|
|
Gryzlov: Neposilal, jen jsme se o tom trochu bavili a ja te tehdy uvedl v mirny omyl ohledne balistickeho koeficientu. Jediny vzorec, co byl kdy v nasi korespondenci posilan, byl ten muj zjednoduseny na vypocet prubojnosti protipancerove munice kanonu (ktery mimochodem docela dobre vychazi, jak sam pises :). |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Obrněná technika
- > Střední tanky 2. světové války