Střední tanky 2. světové války
|
|
---|---|
Ja len spomeniem lafetáciu K18 na podv.Pz.IV zvanú ,,Dicke Max". | |
|
|
to Dzin:Nemohu mluvit za DuGalla, ale pokud vidiš čelně T.II tak je jasné, že je dost pravděpodobný zásah šikmého boku. Je ale pravda, že podle zkoušek v Kubince prorazit čelo T.II, z Jska problém nebyl(1500m?!). Mimochodem, napadají mě různé asociace slova spojení... |
|
|
|
Dzin: Podvozek = kola, pásy, vypružení. To co popisuješ není podvozek ale korba Mluvil jsi o Tigeru B, který má čelní plochu tak malou, že jí z 90% překrývá štít hlavně. Jak chceš zasáhnout zbylých pár cm, to by mě zajímalo... |
|
|
|
DuGalle: Promin, ale nejak jsem nepodchytil, na co presne se ptas? Spoj veze a podvozku u tanku vidis prakticky na vsech tankach, krome nekterych typu sovetske konstrukcni skoly, ale ve WW2 toto kryti nebylo. Take jsem nepochopil, proc by mel byt problem zasahnout celo veze Tigeru? Kdyz na me jede celne, bud ho zasahnu do cela veze, nebo do cela podvozku. Pokud nepouziji specialni druhy inteligentni munice, tak ho ani nikam jinam zasahnout nemohu... Takze pokud mi svuj dotaz trochu rozvedes, milerad ti vse vysvetlim. |
|
|
|
Gryzlov : Ještě k 10,5cm Kanone 18. Tak Tě asi moc nepotěším, protože už jsem moc dalších údajů nenašel. Lafeta byla od Kruppu, hlaveň od Rheinmetallu. Zavedeno do výzbroje v roce 1934. Celkově nebyl dobře hodnocen pro vysokou hmotnost ( problémy s dopravou ) a malou ráži. Postupně byl modernizován a označován jako 10,5cm K 18/40 a 10,5cm sK 18/42. Později se použivaly ve statických postaveních Atlantického valu apod. V té souvislosti bylo vyvinuta speciální munice pro střelbu na lodě ( značkovací střely). Spíš se tada jedná o informativní údaje. Z technických parametrů už bohužel nic dalšího není k dispozici. Tady jsou teda ještě jednou ty technické údaje. 10cm Kanone 18 Délka hlavně - 5,5 m Celková délka - 8,2 m Šířka - 2,3 m Výška - 1,7 m Zákluz - 94 cm Kadence - max 6 za min., 0 až + 45, odměr 60 Hmotnost - 5 542 kg Max. úsťová rychlost - 835 m/s Dostřel - 19 075 m Munice - Gr.19, Gr.19 FES, Gr.38 Nb, Pz.Gr. Rot Hmotnost střeliva - 15,14 kg O průbojnosti nejsou také žádné údaje. Budeš si muset nějak vystačit s tou úsťovou rychlostí a používanou municí. |
|
|
|
Milo: Ano. To by vysvetlovalo situaciu. | |
|
|
pbradler (1525): Honda tam dal hmotnosť celého náboja (strely a nábojky). Hmotnosť samotnej strely je cca 9,5 kg. | |
|
|
Gryzlov: Menší dostrel 88 oproti 105 je spôsobený nižšou hmotnosťou granátu. Viď (1525). | |
|
|
Honda (1512): Ten granát 88mm sa mi zdá priťažký. U PL munície uvádzajú hmotnosť okolo 9 kg. Ten rozdiel 5kg aj keby to bol PT, sa mi zdá príliš mnoho. | |
|
|
Ešte k rekapitulácii: Na stranu 88 ešte uvádzam rýchlejšie ovládanie odmeru a námeru (PL kanón) a 360 stupňový odmer. Čo sú všetko vlastnosti, ktoré spolu s vačšou rýchlosťou paľby, keď sa k tebe blíži rota T-34 alebo KV1 človek sakra ocení. |
|
|
|
users.belgacom.net/artillery/ je jeden link kde som nasiel jedinu zmienku o 10cm K, ale nebol to 10,5cm K18! Iny kanon, ina hlaven, ine parametre? | |
|
|
Gryzlov: zdá sa, že áno. Aspoň do konca roku 1940 určite protibetónové strelivo nebolo k dispozícii a dosť pochybujem, že by bolo zavedené dodatočne. A u tak malého kalibru by to bola úplná zbytočnosť. Ani žiadny iný kanón s kalibrom do 10 cm, strieľajúci protibetónovým strelivom mi nie je známy. Honda myslel tými TTD trieštivotrhavé granáty. |
|
|
|
Gryzlov napsal(a) v č. 1519: "Tobě se fakt nezdá dostřel 19km pro kanón 10cm K18 reálný? Předpokládáš, že byl menší?" kolko mala dostrel acht komma acht? lebo dostrel by mohol byt teoreticky priblizne rovnaky, a acht komma acht strielala niekde okolo 15 km, nie??? Vyssia hmotnost granatu, pri o kusok vyssej ustovej a vecsi predny obsah granatu (vacsi odpor vzduchu) vsak napoveda nieco o skor este mensom dostrele... |
|
|
|
nemetko: skôr je to otázka kalibru. Napríklad 15 cm K.18 a 15 cm K.39 protibetónové strelivo zavedené mali. U menších kalibrov stráca protibetónové strelivo význam. | |
|
|
Milo: Co se týká protibetonové munice pro 10cm K18 - tak tuhle informaci mám z Carella. Takže, další dezinformace z jeho strany? Nemetko, Tobě se fakt nezdá dostřel 19km pro kanón 10cm K18 reálný? Předpokládáš, že byl menší? Rekapitulace od Hondy: 10cm K18 -ráže 105mm,střela 15,14kg ,835m/s , 5500kg 8,8cm Flak37 -raže 88mm,střela 14,7kg,820m/s ,5000kg ,Ovšem rychlost palby 15ran/min To jsou protipancéřové granáty nebo jiné? |
|
|
|
Milo napsal(a) v č. 1517: "s.10 cm K.18 nepoužíval protibetónové strelivo." to je vlastne domena skor hufnic... |
|
|
|
Gryzlov (1491): s.10 cm K.18 nepoužíval protibetónové strelivo. Myslel si asi protipancierový granát. Ten bol preukázateľne k dispozícii minimálne od decembra 1940. | |
|
|
inak spominam si na jeden web v nemcine, na ktorom boli vsetky pt kanony a hufnice, aj tazke dela a vela vela inych veci, ale neviem si spomenut... zabite ma neviem... | |
|
|
DuDuGalle napsal(a) v č. 1513: "Hele Dzine, nechceš mi ukázat, kde se u tanku napojuje věž na podvozek?" Nemas jedno ci korbu volas podvoyok alebo korba? To uz je len slovickarenie!!! Co sa tyka 105ky K18, dostrel 19km asi nebude z najspravnejsich, 152 hufnica D-20 ma dostrel z dialkovym nabojom 20km takze by boli nemci hodne dobry... |
|
|
|
Dzin napsal(a) v č. 1511: "Bylo mi i receno, ze u IS-2 (tedy 122mm kanonu) to bylo, pokud palil proti Tigru (asi minen Tiger II) castejsi, nez probyti cela veze, ale nejak presneji to nemam zjisteno." No už jenom trefit čelo věže u Tigera B by byl kumšt, ale dokonce to čelo prostřelit... Dneska se nějak překonáváš |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Obrněná technika
- > Střední tanky 2. světové války