Střední tanky 2. světové války
|
|
---|---|
Marek napsal(a) v č. 1793: "Já si to myslím od samého počátku, bohužel se na tom tady s nikým moc neshodnu" Se mnou se klidně shodneš ale jak velkou převahu to dalo, těžko posoudit. Zařízení se také nedalo použít za prudšího deště a za sněžení. Spíše bych viděl přínos v obraně proti útoku pěchoty. Uhu a pár IR stanovišť mohlo zjistit pohyb pěchoty o něco dříve než normálně. |
|
|
|
Johny : Já jsem četl o tom systému "bildwandler", který dával tenhle obraz řidiči, veliteli i střelci. Ale jsou to údaje jen převzaté. Jestli tomu bylo na 100% to nevím. | |
|
|
Marek: K tomu tvému příspěvku. IR vidění bylo namontováno na korbě auta a nebo na věži tanku v dosahu velitele. Vypadalo to jako větší dalekohled s reflektorem po straně. Tenkrát byly pouze aktivní IR zařízení které potřebovaly nasvícení a proto musel být vždy někde reflektor. To samozřejmě protivníkovi s detektorem umožnilo odhalit spolehlivě jeho místo. Každopádně u Panthera do toho mohl koukat jen velitel a ten pak musel navádět ostatní členy posádky. |
|
|
|
Johny : .....Každopádně pokud to někdo měl a druhá strana to nevěděla a nebo neměla detektor IR tak určitá výhoda tam samozřejmě byla..... Já si to myslím od samého počátku, bohužel se na tom tady s nikým moc neshodnu. |
|
|
|
Marek: Koukal jsem se ale nočním viděním 1 generace ruské výroby a to bylo asi jako na starém monochrom monitoru s velkým kontrastem. Takže ty první výrobky moc kvalitní pohled asi neumožňovaly. Každopádně pokud to někdo měl a druhá strana to nevěděla a nebo neměla detektor IR tak určitá výhoda tam samozřejmě byla. Jinak dnes už je detektor IR v každém puškohledu určeném pro vojenské či policejní odstřelovače. |
|
|
|
Marek: Jak v těch prvních IR zařízeních bylo vidět nevím. Údaj o 200m viditelnosti jsem převzal z německé literatury. | |
|
|
Jinak IR noční vidění použili němci už v roce 42 na Pak7,5. Na tanku (nejen na Pantheru) se používalo noční vidění s 200W IR reflektorem které umožňovalo veliteli dohled na max. 200m . Jelikož řidič jel po slepu jen podle příkazů velitele, nijak zvláště se to v "normální" akci nepoužívalo. Rusové měli cca v roce 44 k dispozici z USA detekční zařízení, které odhalilo zdroj IR světla tak, že se v dalekohledu rosvítilo světélko zhruba v místě zdroje. Nicméně těchto zařízení měli pouze v malém množství. Z tohoto důvodu a taktéž malé "světelnosti" mobilních IR zářičů němci začali zavádět vozidlo s 60cm IR reflektorem na korbě, které bylo schopno osvětlit 700m před sebou a zakrýt postupující jednotky. Vozidlo bylo nazáváno Výr (Uhu). Cirka 60 takových vozidel bylo vyrobeno. |
|
|
|
DuGalle napsal(a) v č. 1788: "Jenže právě díky IR je mu jakékoliv maskování na nic, prozradí ho to, že je teplej " Pleteš si to s termovizí ta byla zavedena později. Tohle IR pracuje na jiném (aktivním) principu. |
|
|
|
Dzin: Jenže právě díky IR je mu jakékoliv maskování na nic, prozradí ho to, že je teplej | |
|
|
Marek: Hlavne proto, ze jich nebylo takove mnozstvi. Dale i proto, ze nebyl ucinny na vetsi vzdalenosti a proto neumoznoval dostatecnou pripravu k palbe a take proto, ze spojeni IR s tehdejsimi zamerovaci celkove snizovalo jeho kavlitu a vysledny efekt pak nebyl zase o tolik lepsi, nez bez nej, obvzlaste za jasne noci. | |
|
|
Dzin : Ano. V podstatě si to trefil. Zaměřím ho, jak nejlépe v dané viditelnosti dokážu a k tomu mi to IR pomůže. Ještě mi sděl, proč se domníváš, že v té době to nebylo rozhodující. Lépe vidět a lépe zaměřit je přece rozhodující v každém střetnutí, zvláště tehdy, když nepřítel se mohl spolehnout jen na toho "bigoše", který je zlikvidovatelný nebo na mihotající se světlo z vystřelené světlice. |
|
|
|
Dugalle: jenomze bigos v okopu je dobra maskovany a tak ho prhlednu uplne snadno... | |
|
|
No třeba si s tím ale všimneš toho bigoše v okopu, o kterém mluvil Ondík. Jinak bys ho určitě přehlédl... | |
|
|
Marek: To mluvime o zjisteni tanku. Jeho zamereni je ale vec jina, zde ti IR nijak nepomaha. Ty ho zameris tak nejlepe, jak dokazes v dane viditelnosti. Samozrejmne, oproti tomu, kdyz nepouzijes IR je to preci jen vyhoda, ale v te dobe ne zase tak rozhodujici. | |
|
|
Dzin : Začínám mít dojem, že tomuhle zařízení asi moc nerozumím . Pokud cíl lépe "vidím" a tento obraz má mimo střelce a velitele i řidič, tak si myslím, že můžou lepé koordinovat své činnosti. Pokud ho lépe "vidím" mohu ho s určitostí i lépe zaměřit. Jelikož nepřítel toto zařízení nemá, může sice použít světlice, ale ta nefunguje věčně a neosvětluje stále stejně. |
|
|
|
DuGalle: Ja vim, jen jde o to to napred najit... | |
|
|
Dzin: Sehnat se dá skoro všechno, snad kromě různých specialit typu Maresal... | |
|
|
Marek: A jak si presne predstavujes, ze ti pomuze lepe zamerit? | |
|
|
DuGalle: Ale to uz ani nemusis, staci jen schematicky. A ja uz bych to potom konecne nemusel schanet. | |
|
|
Dzin : Ne. Pod pojmem zaměřit myslím skutečně zaměřit. Tohle zařízení určitě vyvíjeli proto, aby mohli lépe zaměřovat. Nebo tam snad tyhle zařízení jsou od toho aby viděli na cestu ? To myslím, že ne. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Obrněná technika
- > Střední tanky 2. světové války