Střední tanky 2. světové války
|
|
---|---|
Du Galle: Díky, samozřejmě, že my dva... | |
|
|
To už jseš jako Superman - ten taky kouknul a viděl | |
|
|
Du Galle: Nejse o výrobní číslo, jsou i jiné jisté /mně známé/ způsoby. Přijdu, kouknu a vidím. | |
|
|
Dobře, když se najde výrobní číslo, tak se něco málo zjistí. Takže budeš mít super informaci, že tam a tam se válí šrot který byl původně tím a tím vyrobeným tam a tam. S trochou nervů a investic se i dozvíš, jakou náladu měli ten den lidi ve výrobě z té továrny, tj jak moc zrovna fušovali, ale to je asi tak všechno... | |
|
|
DuGalle napsal v č. 2145: To neříkej dvakrát... " Otázka zní, k čemu ti ten experiment bude. Co mi víme, kdy, kým a jak byl zrovna tenhle kus vyroben" |
|
|
|
Gryzlov: Otázka zní, k čemu ti ten experiment bude. Co my víme, kdy, kým a jak byl zrovna tenhle kus vyroben, zda-li jim do tavící pece nespadl slévač (vyšší obsah uhlíkatých látek) či zda se zrovna neopozdila dodávka legovacích přísad... Pokud nebudeš zkoušet větší množství různých vzorků, bude to všechno pro kočku. Napadá mě, že bys mohl kontaktovat Tarantíka, který má vrakoidních T-34 několik. Sice ani to by ti nepomohlo k tomu, abys na základě toho mohl cokoliv tvrdit, ale už by toho mohlo být více. Kdyby byl ochotný, tak by se to nemuselo ani pálit autogenem... |
|
|
|
Gryzlov napsal v č. 2143: Tak to tě čeká nobelovka,co?! "Hlavní záměr je čistě vědecký" |
|
|
|
Johny, tak doslovně mě zase nesmíš brát Rozhodně bych ten vrak chtěl využít k různým testům. Ideál by byl, dostat nějaký vzorek na trhačku, na rozbor struktury, test tvrdosti a všeho, co mě ještě napadne. Je to jediný vrak, který znám a dal by se "upižlat", ale ještě nemám moc představu, jak na to. Prostě bych chtěl na něm otestovat všechno možné .. než ho někdo ukradne a odveze do sběru ... (místo mě ) ... Hlavní záměr je čistě vědecký. Opravdu. | |
|
|
Gryzlov: k čemu chceš autogen? Chceš to snad rozřezat a odevzdat do zběru? | |
|
|
Gryzlov napsal v č. 2136: Uvidíme "Ondíku, má cenu tohle komentovat? " |
|
|
|
pilku na zelezo mam, a dobrovolne sa hlasim... | |
|
|
Jo jo Nemetko. Pravdu díš ... nemáte někdo autogen? Našel jsem vrak T-34 nebo SUčka ... viděl jsem jen zadní část a za jízdy, takže nevím co je to přesně zač... P.S. Kdyby nebyl autogen, tak stačí hodně moc nadšenců a ještě víc pilek na železo | |
|
|
Pěkný článek, moc pěkný... | |
|
|
pribehy maju naozaj putave, horsie je to s celkovym popisom tankov... bohuzial len rozsiruju zname myty, ale v ramci popularizacie dobre nie? | |
|
|
Tady jsou docela zajímavé příběhy: www.rozhlas.cz/wwii/portal/ P.S. Ondíku, má cenu tohle komentovat? www.rozhlas.cz/wwii/technika_sssr/_zprava/123892 Myslím, že spíše ne ... zbytečná ztráta času. |
|
|
|
Dzin(2128): Nic ve zlém. Ale já jsem si jen představil jak amíci sedí v tancích a jeden přes druhého hulákají do vysílaček co mají dělat a kam maj jet. Pak jsem si představil takovýho Schwarzkopfa jak je celej zmatenej, když na něj začne z repráků hulákat tanková divize a ptá se jestli si mají osádky nechat na Kuvajtské hranici orazítkovat pasy | |
|
|
pbradler: Není zač, snad to na něco bude. | |
|
|
Ondík: Dík. | |
|
|
pbradler: Něco k těm vysílačkám - do r. 1943 to byla 71-TK-3 pracovala jak ve fonickém režimu, tak i v telegrafním režimu. Dosah ovlivňovala vytažená délka antény - při fonickém provozu v klidu 25 km, při jízdě cca 18 km. Telegrafně zatím nevím.Od r. 1943 to byla 9RM nebo 9RS o výkonu 5 W, pracující na frekvencích 4-5,6 MHz. Fonicky též 25 km, při vysílání pomocí klíče byl dosah dvojnásobný – 48 km. Za jízdy se dosahy obou režimů redukovaly asi na 60-70%. | |
|
|
No vidíš to prostě zajímavě, asi jako Francouzi. Velitel je totiž nadčlověk a tak zvládne obsluhovat vysílačku, střílet z kanónu, pozorovat okolí ale nejen to, to je vlastně nic proti tomu, že sovětský velitel zvládne pozorovat situaci týkající se nejen jeho, ale i každého dalšího tanku v jednotce. A jelikož má tím pádem přehled o všem, je schopen udílet rozkazy shora. Ten kdo umí posoudit situaci svého tanku nejlépe totiž není jeho velitel, ale velitel celé jednotky. A proto je třeba čekat, než přijde ten osvícený povel, nedej bože aby se někdo v souladu se stresem optal první, zda-li může střílet na ten Panther před ním a nikoliv na pěchotu, jak nařizují rozkazy velení... |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Obrněná technika
- > Střední tanky 2. světové války