Střední tanky 2. světové války
|
|
---|---|
Johny napsal v č. 2209: Co máš na mysli tím "ruské zdroje"? "Číslo 627 Hetzerů mám z publikace "Hetzer" a vzniklo sečtením prokázaných dodávek k bojovým útvarům jak na západě tak na východě (z ruských zdrojů)" |
|
|
|
Ondík napsal v č. 2208: Číslo 627 Hetzerů mám z publikace "Hetzer" a vzniklo sečtením prokázaných dodávek k bojovým útvarům jak na západě tak na východě (z ruských zdrojů). K tabulce je ale dopsáno, že je neúplná, neboť končí někdy v polovině dubna 45. "Pozor! BMM vyexpedovala 2047 a Škoda 766 Hetzerů /Francev/." |
|
|
|
Pozor! BMM vyexpedovala 2047 a Škoda 766 Hetzerů /Francev/. | |
|
|
Pro nacistické účely bylo expedováno celkem 1396 tanků Pz 38 (t), kořistní nebyly žádné neboť expedice začala v podstatě až po okupaci. Nicméně těch prvních 150 ks bylo dle čs specifikací původně objednaných pro naši armádu a je tedy možno je považovat za kořistní. Dodáno bylo dle neúplných údajů němcům celkem 627 Hetzerů.Nespočet hetzerů zůstalo ale nedodělaných a nevyzbrojených. Celkově bylo dodáno němcům 6 450 vozidel na bázi českého tanku LT vz.38 vyrobených BMM a škodovkou (k tomu nutno připočíst velké množství prototypů a testovacích strojů). Němci dále ukořistili v ČSR cca 219 tanků LT vz.35 V oblasti obrněných vozidel je to po samotné říši naprosto nejvýznamější příspěvek k vítěství německých zbraní ze všech zemí světa. |
|
|
|
čet. Hrad: (2205) Myslím prostě, kolik jich vyrobili a ukořistili. Já mám jediný údaj, že Pz (38)t bylo pro potřeby Německa vyrobeno 1316 kusů. Kolik jich bylo ukořistěno (jako LT-38) a kolik bylo vyrobeno a ukořistěno Pz(35)t (LT-35) nevím, proto mě to zajímá. | |
|
|
Dzin napsala v č. 2203: Myslíš u bojových jednotek (pouze LT vz.35 a 38 alias PzKpfW 35(t) a 38(t)) nebo i u školních a policejních jednotek (to je na hodně dlouho )? "Chtěl bych se zeptat, nevíte někdo zastoupení bývalých československých tanků ve Wehrmachtu? Mám na mysly celkové počty, kolik jich Němci nasadili (vyrobili), ať už jako kořist, či jako novostavbu." |
|
|
|
Dve celkom zaujímavé (aspoň pre mňa) fotky z výroby Pantheru: www.ww2modelmaker.com/articlepub/matwar.htm |
|
|
|
Chtěl bych se zeptat, nevíte někdo zastoupení bývalých československých tanků ve Wehrmachtu? Mám na mysly celkové počty, kolik jich Němci nasadili (vyrobili), ať už jako kořist, či jako novostavbu. | |
|
|
Dzin napsala v č. 2201: Ano, na toto jsem byl také upozorněn ze strany jednoho tankisty. Že ne všechno je tak, jak je psáno v manuálech. Kvůli zmatení nepřítele se udávaly jiné hodnoty. A to zcela vážně. "mohla být vydána i pro osoby bez bezpečnostního prověření a potom se v nich nesmějí uvádět přesné údaje" |
|
|
|
DuGalle: (2131) "No vidíš to prostě zajímavě, asi jako Francouzi. Velitel je totiž nadčlověk a tak zvládne obsluhovat vysílačku, střílet z kanónu, pozorovat okolí ale nejen to, to je vlastně nic proti tomu, že sovětský velitel zvládne pozorovat situaci týkající se nejen jeho, ale i každého dalšího tanku v jednotce. A jelikož má tím pádem přehled o všem, je schopen udílet rozkazy shora. Ten kdo umí posoudit situaci svého tanku nejlépe totiž není jeho velitel, ale velitel celé jednotky. A proto je třeba čekat, než přijde ten osvícený povel, nedej bože aby se někdo v souladu se stresem optal první, zda-li může střílet na ten Panther před ním a nikoliv na pěchotu, jak nařizují rozkazy velení..." Johny: (2135) Já to i tak beru, ale jen jsem chtěl upozornit, že na některé věci existují i jiné pohledy a to od lidí docela povolaných. Mě osobně se tahle představa také docela zalíbila. Johny: (2159) Ale když si člověk udělá svůj vlastní test, tak je to přeci jen trošičku jiné, než když si to jen někde přečtě. Je to asi jako přečíst si knihu a nechat si převyprávět její děj. Navíc, svoje testy si můžeš udělat tak, jak potřebuješ. Jestli bych mohl něco poznamenat k oněm rozdílným hmostnostím střel BR-365K, klidně je docela možné, že se jedná o tiskařskou chybu. Také mě napadá, že skripta "Delostrelecké náboje" mohla být vydána i pro osoby bez bezpečnostního prověření a potom se v nich nesmějí uvádět přesné údaje, ale jen přibližné. Přesně tohle byl problém, když jsme si měli dělat poznámky ve škole. Takže jsem si psali (něco plácnu) že "střela 9mm Makarov váží přibližně 9.2 gramu." |
|
|
|
nemetko napsal v č. 2188: Doplním- v ruštině je to Oskolično Fugasnyj "Priamo tento Del sme nepouzivali, ale nejaky si tiez pamatam... a este si pamatam co znamena skratka OF :) triestivo trhavy" |
|
|
|
tie si prave ziadne nepamatam... ale cvicne strelby som absolvoval iba na zahori s nepriamou strelbou, takze ani si ich nemam preco pamatat | |
|
|
nemetko: ešte by tam malo byť protipancierové strelivo BR-540 B. | |
|
|
152,4mm si pamatam OF, protibetonaky a heaty, inak sme mali k ruke vzdy rotu az dve PTckarov s riadenymi strelami ktory mali chranit nasu bateriu | |
|
|
nemetko napsal v č. 2195: Podařilo se mi akorát vyšťourat hodnoty průbojnosti pro 152mm protitankové granáty (žádné protibětoňáky), ale nemám tabulky rychlostí na jednotlivých vzdálenostech "tak my sme pouzivali pre dany predpisy urcene pre gvozdiky a akacie, lebo ved dana je skoro to iste" |
|
|
|
tak my sme pouzivali pre dany predpisy urcene pre gvozdiky a akacie, lebo ved dana je skoro to iste | |
|
|
To asi kvôli uloženkám. | |
|
|
Milo napsal v č. 2192: Nevím proč, ale předpisy se vydávaly i pro kanöny a munici, která se už v té době ani prakticky nevyráběla. Třeba pro ČS. 37mm PTK vz. 34/37. Ale jinak už to je fakt divný. "No áno, ale oba predpisy sú z roku 1985." |
|
|
|
Gryzlov napsal v č. 2191: No áno, ale oba predpisy sú z roku 1985. "Možná, že BR-365K byl vyráběn ve dvou verzích za použití různých typů oceli. Starší možná bude mít tu hmotnost 9,342kg a novější, za použití jiného typu oceli 9,2kg, ale tohle už je fakt jen spekulace " |
|
|
|
Jaro napsal v č. 2190: "Len drobna poznamocka, tu stranku Milo nenasiel, on ju vytvoril." To už jsem také pochopil Tímto se Milovi, tudíž autorovi této stránky, dodatečně srdečně omlouvám
Milo napsal v č. 2189: No, tak to už je na pováženou. Těžko dohledáme, kde to autor splašil, nebo respektive podle čeho se to psalo. Manuál pro T-34 (tank-MAT-I-12) uvádí hmotnost protipancéřového projektilu 9,2kg, bez rozlišení typu. Možná, že BR-365K byl vyráběn ve dvou verzích za použití různých typů oceli. Starší možná bude mít tu hmotnost 9,342kg a novější, za použití jiného typu oceli 9,2kg, ale tohle už je fakt jen spekulace "zaujímavé, že aj podľa mojich materiálov je tam rozpor" |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Obrněná technika
- > Střední tanky 2. světové války