Střední tanky 2. světové války
|
|
---|---|
Dzin napsala v č. 2347: Ty jseš nepoučitelnej s tím svým tankem "hlavonožcem". Tank u kterého se nějak dotýká věž podvozku bych chtěl docela vidět... "Trefit na spojnici znamená, že granát dopadl přibližně do místa, kde se spojuje věž a podovzek." |
|
|
|
Marek: (2346) Trefit na spojnici znamená, že granát dopadl přibližně do místa, kde se spojuje věž a podovzek. Máš pravda, více typické to je pro větší ráže. Čím větší exploze, tím může být zásah méně přesnější. Jde o to, že tohle už měla dokázat tříštivotrhavá střela ráže 76 mm. Ano, lze se setkat, ale ono ošetření je záležitostí spíše poslední doby. Za WW2 to neměla žádná obrněná technika a dnes jsem to registroval jen u zemí bývalého SSSR. Možná jsi to viděl někdy sám, jsou to kolem věže takové zástěrky. Jako jeden z důvodů jejich montáže je právě i snaha zabránění tomuto efektu. |
|
|
|
Dzin (2314) : ...že bylo možno takto "ustřelit" věz Tigra (bohužel, nabylo upřesněno, zda jen jedničky, nebo i dvojky, ale asi pro oba dva), pokud jsi se právě trefil na spojnici, dokonce už tříštivoutrhavou střelou ráže 76mm... Co si mám představit pod ...pokud jsi se právě trefil na spojnici... ? Nakolik přesný tento zásah musel být a kam přesně měl tedy dopadnout ? Skutečně to zvládala i střela ráže 76 mm ? Nebylo spíš ono "vysazování" věží Tigeru I a II z ložiska spíš daleko víc typické pro mnohem větší ráže a tudíž i mnohem silnější munici. Dzin (2320) : ...V tomto mezi I a II rozdíl není, protože ani jeden z nich toto nemá nijak ošetřené... Může mi být objasněno jak je vůbec toto možné "ošetřit" ? Navíc takový zásah na spojnici určitě nebyl důvodem k "ustřelnení" pouze u takových tanků jako Tiger I nebo II. Myslím, že s něčím podobným lze určitě lze setkat i u jiné techniky, že ano. |
|
|
|
nemetko: (2344) Ale tak ono by se dalo. Kdyby granát dopadl ze strany, tak by věž mohl ustřelit. Ovšem pravděpodobnost tohoto je hodně malá. To spíše už prorazí střechu tanku. |
|
|
|
Dzin napsala v č. 2330: "nemetko: Při nepřímé palbě by asi odstřelení věže moc nešlo. Spíše by se stalo, že by velikost exploze, respektive následný otřes tanku, mohl věž uvolnit s usazení." a ja tvrdim ze mohlo... Poznas to predsa, nie? Zdroje uvahy, statistiky vypocty, to je to, co chceme pocut |
|
|
|
DuGalle: (2342) Ne, tehdy byla v mém popředí námořní válka. Resp. ona byla, je a bude stále, jen se k ní opětovně vrátila i ta Východní fronta. | |
|
|
Dzin napsala v č. 2341: A co jiného? Severní nebo jižní? Případně ses viděl ve vycházejícím slunci? "Kdo píše, že tehdy byla na výsluní mého zájmu západní fronta? " |
|
|
|
DuGalle: (2340) Kdo píše, že tehdy byla na výsluní mého zájmu západní fronta? | |
|
|
Dzin napsala v č. 2339: Tak jestli někdy potkám pana Kopeckého, tak si s ním na toto téma musím vážně promluvit. Opustit západní frontu ve prospěch odpadní " S tím musím souhlasit, skvělá knížka. U mě opětovně vyvolala zájem o východní frontu, ve své době poněkud pozapomenutý. " |
|
|
|
S tím musím souhlasit, skvělá knížka. U mě opětovně vyvolala zájem o východní frontu, ve své době poněkud pozapomenutý. | |
|
|
guano: Aj keď ČS jednotky sú trochu mimo môjho hlavného záujmu musím povedať že táto knižka sa mi veľmi páčila. Ako bohatými faktami tak aj štýlom písania a množstvu pekných fotografií. | |
|
|
Budu si ji muset koupit..... | |
|
|
guano: Z knižky 1. ČS sam. tank. brigáda od Kopeckého. | |
|
|
pbradler: Jeste jednou diky - z jakeho pramenu cerpas ? | |
|
|
Guano: Ešte pár zaujímavých informácií. Tanková brigáda bojovala za pomerne ťažkých podmienok (takmer vyrovnané sily s nemcami čo sa týka obrnenej techniky), keď takmer všetky sovietske tankové sily operovali na hlavnom smere na Berlín. Ranených vojakov bolo viac u práporu samopalníkov, ktorý už po troch dňoch nasadenia zredukoval počet rôt na dve (z troch) a pri oslobodzovaní samotnej Ostravy ostali bojaschopné iba dve čaty s cca 90 mužmi. |
|
|
|
guano napsal v č. 2331: A to ešte niekoľko tankistov (hlavne velitelov tankov) zahynulo vďaka ostrelovačom keď sa vystrčili z veže a kontrolovali situáciu v neprehľadnom teréne či uliciach miest. "Jestli teda dobre pocitam, tak temer dve tretiny prislusniku posadek odepsanych tanku prezilo. " |
|
|
|
pbradler: Diky moc. Jestli teda dobre pocitam, tak temer dve tretiny prislusniku posadek odepsanych tanku prezilo. Jestli se mylim, opravte me prosim nekdo. (nepocitam zranene) |
|
|
|
nemetko: Při nepřímé palbě by asi odstřelení věže moc nešlo. Spíše by se stalo, že by velikost exploze, respektive následný otřes tanku, mohl věž uvolnit s usazení. | |
|
|
to ondík: Mal by som jeden dotaz. Si v príbuzenskom vzťahu s por. Andrejom Ondíkom veliteľom 1. roty 1. tp 1. ČS sam. tankovej brigády (počas Ostravskej operácie)? | |
|
|
guano: Tu sú podrobnejšie údaje o stratách v ostravskej operácii. Podarilo sa mi rozlíšiť 132 nenávratných strát (z celkových 144). Takže zo 132 bolo 81 príslušníkov tankových osádok, 44 samopalníkov a 7 ostatných. Ešte pridávam počiatočný stav Brigády: 1. tp 155 osôb 2. tp 181 osôb 3. tp 183 osôb mot. prápor samopalníkov 346 osôb priezkumná rota 60 osôb |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Obrněná technika
- > Střední tanky 2. světové války