Střední tanky 2. světové války
|
|
---|---|
czStein:Nevíš jestli ta kniha výjde i u nás? | |
|
|
Možná takové dopad granátů z Karla by udělal své . Fakt těžko říct, spíš by se fakt muselo jednat o náhodný dopad na pancíř při té nepřímé palbě... | |
|
|
czStein napsal v č. 2324: IMHO si nepochopil ze ma zaujima strelba nepriama... ucinky zveroboja su mi dostatocne zname "IMHO jsi poradne necetl clanek, kterej sem tady minuly tyden postnul. ;-)" |
|
|
|
nemetko napsal v č. 2310: "Teraz by som potreboval pomoct troska ja... existuje aj realna moznost vyhodit vezu z loziska ostrelovanim nepriamou palbou hufnicami vacsich razi? Teoreticky sila vybuchu granatu 150ky by mohla byt dost silna, ovsem, premyslam kam by smerovala energia takeho vybuchu a ci by bola schopna pohnut vezou..." IMHO jsi poradne necetl clanek, kterej sem tady minuly tyden postnul. ;-) Takze opet cituji: ________________________ - Máte pravdu. Ale zásah z JS byl tak silný, že zničil všechno. Když jsme jeli na Vídeň, dali nám baterii těžkých JSU-152, tři kusy (ve své knize je Loza nazýval SAU-152, speciálně jsem se ho na to zeptal, řekl mi, že byly založeny na podvozku JS, takže se jednalo o JSU-152. -Valera). Ty nás zdržovaly! Na dálnici jsme mohli se Shermanem jet klidně 70 km/h a JSU se sotva hýbaly. Když jsme se dostali do Vídně, stala se událost, kterou jsem popsal ve své knize. Němci na nás zaútočili s několika Panthery. Panther byl těžký tank. Přikázal jsem JSU, aby vyrazil a zaútočil na Němce. „No tak si vystřel!“ To byla pecka! Musím říct, že ulice Vídně byly úzké, budovy vysoké a mnoho lidí chtělo vidět boj mezi JSU a Pantherem. Zůstali na ulici. JSU vystřelil a náraz odhodil Panthera nazpět (na vzdálenost 400-500 metrů). Jeho věž se oddělila od podvozku a přistála o několik metrů dále. Ale kvůli výstřelu se vysypalo sklo z oken a začalo padat. Ve Vídni byla spousta oken zalitých v olovu a všechna se na nás vysypala. Dodnes si vyčítám, že jsem to nepředvídal! Měli jsme tolik zraněných! Bylo dobře, že jsme měli helmy, ale naše ruce a ramena byly celé pořezané. Tato první zkušenost s boji ve městě byla proto opravdu smutná. Máme rčení „Moudrý muž nikdy nevchází do města, ale obchází ho.“ Ale v tomto případě jsem měl přímý rozkaz vstoupit do města. ___________________________________ |
|
|
|
pbradler 2312: Diky. Zajimalo by mne, kolik z toho pripadlo na osadky, ale i tak jeste jednou diky. Tak musim cekat dal na Ondika.... |
|
|
|
Dzin: Když mi popíšeš, jak dokáže malé množství trhaviny obsažené v granátu třebas ráže 88mm utrhnout celou věž, pak začnu věřit těm tvým pěti procentům | |
|
|
BRUNNER: (2316) V tomto mezi I a II rozdíl není, protože ani jeden z nich toto nemá nijak ošetřené. | |
|
|
DuGalle: (2315) A v tom je právě ta krása nepodložených tvrzení. Protože když já těď napíši, že je to podle mého odhadu asi 5 procent, je to kvalitativně stejně dobré. Jenomže, jak znám zákon schválnosti (který navíc ukazuje, že Češi jsou daleko efektivnější, než Američané, my máme jeden zákon schválnosti a Američané si ho museli rozdělita na spoustu Murphyho zákonů - asi aby ho pochopili ) teď jenom čekám, že se vytasíš tím, co psal Gryzlov, a dáš do placu veškeré T-34 bez věže s kompletní analýzou, ze která bude plynout těch 95 procent a nám vezmeš vítr z plachet. | |
|
|
Třeba takhle? www.missing-lynx.com/gallery/german/mignuke.htm |
|
|
|
Brunner: | |
|
|
Dzin: Jasně že ne každá, řekl bych pouze tak cca 95% | |
|
|
nemetko: (2310) Samozřejmě, že toto možné je a ne jen ze 150 a podobné. Sověti udávali, na základě bojových zkušeností a střeleckých testů, že bylo možno takto "ustřelit" věz Tigra (bohužel, nabylo upřesněno, zda jen jedničky, nebo i dvojky, ale asi pro oba dva), pokud jsi se právě trefil na spojnici, dokonce už tříštivoutrhavou střelou ráže 76mm. | |
|
|
DuGalle: (2303) No jéje, že ty jsi četl dnes už starší povídku "Kapitán Amerika versus Thor". Ale hlavní je, že jde o to, že není možno jednoznačně tvrdit, že každá ustřelená vež byla způsobena tím, že explodovala vezená munice. Pokud se trefíš, "urveš" vež i relativně slabší explozí. Stejně tak i exploze granátu uvnitř může vyvolat tento efekt, aniž by bylo zapotřebí následné "pomoci" vnitřní exploze munice. Možností je strátka více. Některé jsou samozřejmě pravděpodobnější, než jiné, ale není možno zobecňovat. |
|
|
|
guano napsal v č. 2272: "Zaujalo me tam nekolik veci, ke kterym bych potreboval zasvecene vysvetleni: - 1. cs. sam.ob.brigada vstupovala do operace s 52 T-34/85, 14 T-34/76 a jednim T-70. Ztraty v teto operaci byly: 44 T-34/85 a 9 T-34/76. To je docela velke procento. Zajimalo by mne, kolik posadek (z tech zasazenych) to prezilo a bojovalo dal v jinem tanku." Neviem či to bude stačiť ale našiel som len celkový počet strát: 144 mŕtvych a nezvestných a vyše 300 ranených. Bohužiaľ z toho nie je jasné koľko tvorili samotné osádky tankov a koľko bolo na úkor pechotných zložiek brigády (napr. prápor samopalníkov či prieskumná rota). |
|
|
|
TAdy bych viděl víc než jen šanci, obzvlášť u tanků kde snadno hrozil zásah ložiska (respektive pancéřového límce) věže. Pokud to byl granát s velkým množstvím trhaviny, jehož konstrukce mu ale neumožnila proražení pancíře, pak došlo k explozi na povrchu se všemi důsledky... | |
|
|
Teraz by som potreboval pomoct troska ja... existuje aj realna moznost vyhodit vezu z loziska ostrelovanim nepriamou palbou hufnicami vacsich razi? Teoreticky sila vybuchu granatu 150ky by mohla byt dost silna, ovsem, premyslam kam by smerovala energia takeho vybuchu a ci by bola schopna pohnut vezou... | |
|
|
DuGalle napsal v č. 2303: Prepac,ja som ziadnu vezu neodtrhol! "věž utrhne naštvaný zlobr. " |
|
|
|
curahee napsal v č. 2305: A proč ne? Kdyby ho zmíněný zlobr použil jako kyj (viz Hulk) "Nemyslím,že by zrovna Pak43 dokázal urvat věž..." |
|
|
|
BRUNNER napsal v č. 2304: Ty Brunnerko, zkus popsat, jak je dosaženo efektu urvání věže při zásahu z těchto zbraní. U německých děl ráže 88 byla vysoká pravděpodobnost průstřelu pancíře T-34 s následnou explozí uvnitř, nikoliv detonace na pancíři s takovou silou, aby jí to vytrhlo z ložiska. V takovém případě by to bylo zcela jistě poznat, jelikož takl velká síla nálože by zajisté místo zásahu značně poznamenala... "Jasne ,môže to mať viacero príčin....Flak 88,KingTiger,Pak43..." |
|
|
|
Nemyslím,že by zrovna Pak43 dokázal urvat věž... |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Obrněná technika
- > Střední tanky 2. světové války