Střední tanky 2. světové války
|
|
---|---|
Dzin napsala v č. 2394: "DuGalle: (2391) No ano. Já jenom měl dojem, že to snad ví každý, že hoří benzínové páry (když to vím já). " Benzínové pary zmiešané so vzduchom explodujú (a nie horia). Benzín za prístupu vzduchu horí. Myslím že DuGalle vedel prečo ťa opravuje .
Dzin napsala v č. 2386: Na to aby sa zabránilo explózii stačí natlačiť inertný plyn (napr. CO2) nad hladinu benzínu v nádrži. Samozrejme dané opatrenie funguje len ak je zabezpečená celistvosť nádrže. "Ten protipožární systém je tam proto, aby zabránil přenesení či rozšíření menšího požáru a ne na to, aby zabránil explozi palivové nádrže." |
|
|
|
Dobrá debatička. | |
|
|
DuGalle napsal v č. 2406: Jo, pokud ty uznáš, že tomu může být i naopak. Jasné "Pokud uznáš tvrzení, že diesel automaticky neznamená slabší pancíř tak ano " |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 2405: Pokud uznáš tvrzení, že diesel automaticky neznamená slabší pancíř tak ano "tak jo, že bychom se už shodli?" |
|
|
|
DuGalle napsal v č. 2404: tak jo, že bychom se už shodli? "Stejně jako se dostáváme k tomu, že ne vždy bude mít nějak zeslabený pancíř. Nutné to rozhodně není..." |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 2402: Stejně jako se dostáváme k tomu, že ne vždy bude mít nějak zeslabený pancíř. Nutné to rozhodně není... "Dobře, tím se dostáváme k tomu, že ne vždy tank bude mít silnější větrák" |
|
|
|
curahee: neprndej zas | |
|
|
DuGalle napsal v č. 2401: Dobře, tím se dostáváme k tomu, že ne vždy tank bude mít silnější větrák "Stejně tak si můžeš položit otázku, proč všechny tanky nemají skloněný pancíř nebo torzní tyče " |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 2399: Stejně tak si můžeš položit otázku, proč všechny tanky nemají skloněný pancíř nebo torzní tyče "Aha, tak proč všechny tanky nemají třeba jen malou skulinku a super silný větrák? To lze jen do určitých mezí, že?" |
|
|
|
čet.Hrad:Ty máš skulinku. | |
|
|
DuGalle napsal v č. 2398: "Řešíme silnějším ventilátorem " Aha, tak proč všechny tanky nemají třeba jen malou skulinku a super silný větrák? To lze jen do určitých mezí, že? To druhý jsem spíše tipoval, v tomhle plavu |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 2397: Řešíme silnějším ventilátorem
"Tak třeba větší prostupy pro nasávání vzduchu, tj. zranitelnější části. "
čet.Hrad napsal v č. 2397: No když se podívám v modelovém měřítku na V-2 a porovnám ho s Maybachem, tak nějakou výraznou úsporu místa u Maybachu nevidím "Spíš možná bylo na mysli zároveň i vyšší prostorové nároky, ne?" |
|
|
|
DuGalle napsal v č. 2392: Tak třeba větší prostupy pro nasávání vzduchu, tj. zranitelnější části.
"Jaký má vliv na pancéřování silnější ventilace?"
DuGalle napsal v č. 2392: To souhlas
"Diesel je ze své podstaty velice robustní motor a benzína většinou přežije až dvojnásobně dlouhou dobu"
DuGalle napsal v č. 2392: Spíš možná bylo na mysli zároveň i vyšší prostorové nároky, ne? "Váží-li zbytek 30t, pak nám hmotnostní rozdíl nehraje tak velkou roli" |
|
|
|
Klidně vydávej. Já si rád počtu, alespoň nebude nuda. | |
|
|
Tak si říkám, že ti asi vydám menší technický slovníček, viz tvůj oblíbený podvozek, nyní benzín atd | |
|
|
DuGalle: (2391) No ano. Já jenom měl dojem, že to snad ví každý, že hoří benzínové páry (když to vím já). Ale obecně se mluví o tom, že explodoval benzín, nebo že hořel benzín, snad jenom v odborněji zaměřených materiálech se nachází rozšířené konstatování o parách. Alespoň jsem nějak nezaznamenal, že by se normálně řikalo "v automobilu explodovaly benzínové páry", ale prakticky pokaždé slyším "v autě bouchl benzín". Mimochodem, o té kumulaci benzínových par, přesně podobně mi to vysvětloval kamarád, proč to bouchne, ikdyž nádrž bude poloprázdná. Ale jinak souhlas. Mě jde hlavně o to, že naftu jen tak něco nerozohní, zatímco benzín se nedá dvakrát pobízet. V tom si myslím mám pravdu. |
|
|
|
Johny napsal v č. 2389: Velice zajímavé, určitě k tomu uvedeš zdroj. Nějak si nedovedu představit posádku sedící v tanku zamořeném výpary z benzínu, to by byla opravdu lahůdka "u Tigera I byl opravdu velký problém s benzínovými výpary na spodku vany. Několikrát se stalo, že tak tank vyletěl do vzduchu." |
|
|
|
nemetko napsal v č. 2385: 1) To první je (viz níže) svým způsobem omyl. Jediné o co jde je hoší možnost vznícení, což při kvalitním zásahu nehraje roli..."diesel oproti benzinu: + "nehorlavost" + vyssi krutiaci moment + nizsia spotreba - vacsia vaha - vacsie naroky na chladenie => horsie pancierovanie motorovych casti - menej kultivovany chod => vacsie opotrebenie" 2) Za cenu nižšího výkonu 3) Váží-li zbytek 30t, pak nám hmotnostní rozdíl nehraje tak velkou roli 4) Jaký má vliv na pancéřování silnější ventilace? 5) Diesel je ze své podstaty velice robustní motor a benzína většinou přežije až dvojnásobně dlouhou dobu |
|
|
|
Dzin napsala v č. 2381: Mýliš se, Dzine. Nafta hoří daleko lépe v tom smyslu, že dá ještě větší práci jí uhasit než jí zapálit. Ohledně možností zapálení - zkuste si někdo v zimě nalít naftu do plechovky a hodit do ní vajgla - uhasí se..."Ale v tomto případě podstatně větší roly hraje právě typ paliva. Benzín, oproti naftě, má tu drobnou nevýhodu, že je daleko lépe hořlavý a poněkud více ochotný k explozi, obvzláště, pokud je uzavřen, což v nádrži rozhodně je." Neexploduje benzín, takovou kravinu snad nemůže nikdo napsat, ale jeho výpary. Proto i ta nádrž, kde se výpary kumulují... |
|
|
|
nemetko: (2387) Ty po mě chceš tabulky ohledně toho, o kolik je benzín těkavější, než nafta? Promiň, ale to opravdu nemám... |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Obrněná technika
- > Střední tanky 2. světové války