Střední tanky 2. světové války

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
2061-2080 z 4312
Po
Johny 21.9.2004 16:32 - č. 2389
Johny Dzin, Nemetko: Nevím jak u Panthera ale u Tigera I byl opravdu velký problém s benzínovými výpary na spodku vany. Několikrát se stalo, že tak tank vyletěl do vzduchu. Příma v manuálu k tanku je tomu věnovaná podstatná zmínka.
nemetko 21.9.2004 16:30 - č. 2387
nemetko aha takze dzin nemusi predkladat tabulky, na rozdiel od vsetkych ostatnych z dznom polemizujucich... jasne
Dzin 21.9.2004 16:29 - č. 2386
Dzin nemetko: (2348) "chcem vediet kolko pantherov takto realne explodovalo, ze nemohol zasiahnut protipoziarny system..."

Co by jsi ještě chtěl hasit, respektive jak, když ti tank vyletne do povětří? Ten protipožární systém je tam proto, aby zabránil přenesení či rozšíření menšího požáru a ne na to, aby zabránil explozi palivové nádrže.

"zabudas snad ze vacsina bojov sa vedie z prednej polosfery, takze mas vacsiu sancu, ze ta zapali nafta ulozena vedla teba nez ze ti exploduje nadrz za tebou?"

Jestli dostanu zásah, jak píšeš, tak asi stejnou. Ona nafta tak dobře nevybuchuje, jako benzín. Spíše než dobře by se dalo říci že vybuchuje sakra špatně.
nemetko 21.9.2004 16:22 - č. 2385
nemetko ja osobne by som povedal ze benzin vs diesel v dobe WW2 na tom boli 1:1 ak ich porovnam:

diesel oproti benzinu:
+ "nehorlavost"
+ vyssi krutiaci moment
+ nizsia spotreba
- vacsia vaha
- vacsie naroky na chladenie => horsie pancierovanie motorovych casti
- menej kultivovany chod => vacsie opotrebenie

a mozme pokracovat do aleluja... vhodnou konstrukciou sa dala ziskat vyhoda aj nad naftakom...
nemetko 21.9.2004 16:11 - č. 2384
nemetko narazam na toto:
Dzin napsala v č. 2381:
"Kamarád k tomuhle podotkl, že raději bude sedět obklopen naftou, než aby si za zadkem do boje vezl pár set litrů benzínu."
takze chcem vidiet realne dokazy toho, ze bol na tom panther horsie... a k tomu:
Dzin napsala v č. 2381:
"že protipožární zařízení je sice hezká věc, ale je to tak na uhašení, když mi začne kapat nějaká hadička, než když mi exploduje nádrž."
chcem vediet kolko pantherov takto realne explodovalo, ze nemohol zasiahnut protipoziarny system... zabudas snad ze vacsina bojov sa vedie z prednej polosfery, takze mas vacsiu sancu, ze ta zapali nafta ulozena vedla teba nez ze ti exploduje nadrz za tebou?
Dzin 21.9.2004 16:07 - č. 2383
Dzin nemetko: (2382) Pročpak? K tomu, že to tak je nemusíš fotografii zničeného Panthera. Stačí si vzít trochu nafty a benzínu a sám si provést pokus a máš to hned z první ruky. :o)
nemetko 21.9.2004 16:03 - č. 2382
nemetko
Dzin napsala v č. 2381:
"Benzín, oproti naftě, má tu drobnou nevýhodu, že je daleko lépe hořlavý a poněkud více ochotný k explozi"
takze ako obvykle chceme fotky, dokumenty, najlepsie originalne nemecke hlasenia, pantherov s vybuchnutymi nadrzami...
Dzin 21.9.2004 15:59 - č. 2381
Dzin Béďa: (2298) "Při posuzování hořlavosti bych si položil otázku kde je palivo umístěno. Kupříkladu u mého oblíbeného Jska obklopují nádrže řidiče! U T-34 přesně nevím ale pokud tomu bylo podobně... Zde je třeba zmínit, že kupříkladu takový Panther měl sice více hořlavý motor, ale palivo bylo odděleno od bojového prostoru posádky, a navíc se standartně montovalo protipožární zařízení v motorovém prostoru, které sice nemuselo tank úplně uhasit, ale na potlačení požáru na nezbytně potřebnou dobu pro vzdálení se posádky do bezpečné vzdálenosti, stačit mohlo."

Ale v tomto případě podstatně větší roly hraje právě typ paliva. Benzín, oproti naftě, má tu drobnou nevýhodu, že je daleko lépe hořlavý a poněkud více ochotný k explozi, obvzláště, pokud je uzavřen, což v nádrži rozhodně je.
Kamarád k tomuhle podotkl, že raději bude sedět obklopen naftou, než aby si za zadkem do boje vezl pár set litrů benzínu. Mimoto mi k tomu i dodal, že protipožární zařízení je sice hezká věc, ale je to tak na uhašení, když mi začne kapat nějaká hadička, než když mi exploduje nádrž.
Marek 20.9.2004 23:39 - č. 2380
Marek Dzin (2379) :

, tak to zajisté vše vysvětluje. Děkuji, budu se tedy „pouze“ domnívat.
Dzin 20.9.2004 22:15 - č. 2379
Dzin Marek: Je to možné se domnívat. Ale některé indicie tomu trochu oponují. Já osobně jsem nikde na toto v německých materiálech nenašel žádné upozornění. Stejně tak jsem i neobjevil, že by se v německých "manuálech" doporučovala vést takováto střelba. Narozdíl od sovětskýh, kde je toto uváděno.
Marek 20.9.2004 19:12 - č. 2378
Marek Dzin (2377) :

Aha, tak to už si rozumíme. Já bych jen možná tedy spíš použil místo

...Jde o to, že tohle už měla dokázat tříštivotrhavá střela ráže 76 mm...

formulaci jako „jde o to, že tohle už ( běžně ) dokázala i tříštivotrhavá střela ráže 76 mm“ . ( OK, to nic, to je jen hra se slovy )

…Do souvislosti jsem to nedával, jen jsem upozorňoval, že nic takového Tiger I ani II neměl…

Fajn, je tedy možné se domnívat, že podobný problém „sužoval“ i tanky východní produkce, tedy jako byly např. KV, T-34, či IS ?
Dzin 19.9.2004 21:52 - č. 2377
Dzin Marek: (2375) Dokázala.
Ta věta není "měla" ve smyslu "asi", ale "měla" s odkazem do minulosti.
Do souvislosti jsem to nedával, jen jsem upozorňoval, že nic takového Tiger I ani II neměl.
čet.Hrad 19.9.2004 15:25 - č. 2376
čet.Hrad
DuGalle napsal v č. 2371:
"Na fotce č.11 to je nějaký nový sovětský model úsťové brzdy, či co?"
přesně tak, tak ti to zbrzdí dokonale
Marek 19.9.2004 09:53 - č. 2375
Marek Dzin (2347) :

...Jde o to, že tohle už měla dokázat tříštivotrhavá střela ráže 76 mm...

Měla dokázat, nebo dokázala ? Ono to na první pohled vypadá jako slovíčkaření, ale při diskuzi kolem tohoto "problému" možná bude nutnější trošku přesnější formulace.
Já jsem na tyto informace zatím nikde nenarazil ( většinou byla právě vždycky zmiňována větší ráže ) a tak mi promiň moji počáteční nedůvěru .

..Ano, lze se setkat, ale ono ošetření je záležitostí spíše poslední doby...

Pak tedy nevím, proč to bylo dáváno do souvislosti hlavně s Tigerem a Tigerem II ( Tvůj 2314 ) ?
DuGalle 17.9.2004 17:27 - č. 2374
DuGalle
SK napsal v č. 2372:
"Máš pravdu..pravdepodobne bolo zasiahnuté omylom od IS-2. "
Tomu bych se ani nedivil, ale očividně se to stávalo často. Rusáci holt měli s rozpoznáním siluety T-34 velké problémy...
SK napsal v č. 2373:
"Videli podobné veci na nemeckých tankoch a tak to proste skúsili "okopčiť" čo je na tom zlé? "

No jo, tím to bude, RA byla od roku 1943 v permanentním ústupu, takže když takovému T-34 došlo palivo, musela ho posádka takto zničit, aby náhodou nepadl postupujícím Němcům do rukou v pořádku...
SK 17.9.2004 17:15 - č. 2373
SK
"Na fotce č.11 to je nějaký nový sovětský model úsťové brzdy, či co?"
Videli podobné veci na nemeckých tankoch a tak to proste skúsili "okopčiť" čo je na tom zlé?
SK 17.9.2004 17:14 - č. 2372
SK
"Smeknutí klobouku při setkání s výkonnější konstrukcí lze jedině ocenit "
Máš pravdu..pravdepodobne bolo zasiahnuté omylom od IS-2.
DuGalle 17.9.2004 17:06 - č. 2371
DuGalle
Glynwed napsal v č. 2370:
"Galerie...pár pěkných fotek vč. DuGalleho oblíbené T-34/85 se smeknutým kloboukem..."
Smeknutí klobouku při setkání s výkonnější konstrukcí lze jedině ocenit

P.S. Na fotce č.11 to je nějaký nový sovětský model úsťové brzdy, či co?
Glynwed 17.9.2004 15:46 - č. 2370
Glynwed klub-vojenske-historie-1prapor.wz.cz/

Galerie...pár pěkných fotek vč. DuGalleho oblíbené T-34/85 se smeknutým kloboukem...
Glynwed 16.9.2004 16:27 - č. 2369
Glynwed mkmagazin.almanacwhf.ru/avia/index.htm
mkmagazin.almanacwhf.ru/armor/index.htm

Takhle hezké detaily PZL P-23 nebo Téčka...
2061-2080 z 4312
Po