Waffen-SS

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
1361-1380 z 2221
<< 66 67 68 69 70 71 72 >>
Po
FUJ06 23.6.2004 17:46 - č. 894
FUJ06
karaya1 napsal v č. 890:
"Jenže, s trochou nadsázky, Rusů bylo "mnógo""
Já jenom dávám příklad
karaya1 23.6.2004 09:29 - č. 893
karaya1
Lipton: Ale výsadkári a SS sa prvykrát stretli v boji práve v tomto roku

To pak ale musíš napsat, že "v roce 1944 už byly americké speciální jednotky a výsadkáři lepší než pěchota Waffen-SS", a s tím bych byl ochoten i souhlasit Jenže když napíšeš, že "Amíci byli lepší než Waffen-SS", chce se mi povídat, že je to blbost Nic ve zlém, ale přece jenom bereš pouze rok 1944... Co kdybys vzal od Amíků 1944 a od Waffen-SS 1943 a pak teprve porovnával...? To je jenom návrh...
Marek 23.6.2004 06:57 - č. 892
Marek Lipton : Původně jsem zde napsal příspěvek, ale zjistil jsem, že se až příliš podobá (886) příspěvku Hofiho, tak se určitě nebudeš zlobit když to nebudu opisovat znovu, viď ?
Lipton 22.6.2004 21:26 - č. 891
Lipton
Hofi napsal v č. 886:
"Lipton (884): Píšeš, že sa bavíme o "peších jednotkách". Predtým si hovoril niečo (aj) o Rangeroch (ktorí nie sú klasickou pechotou) a o výsadkároch."

Tými pešími jednotkami som mal na mysli to, že sa nebavíme o tankistoch. Tankové jednotky sa s výsadkármi a Rangermi nedajú zrovnávať. I keď im mnohokrát pekne zavarili. Teda okrem toho Anzia - to bolo fiasko.
Hofi napsal v č. 886:
"Píšeš, že 17. PzGren.Div. SS považovali j samotní Američania za "hrozivú" (a pritom ani zďaleka nemala tabuľkové stavy mužstva a výzbroje). To môžem chápať tak, že oceňovali jej "bojové kvality". Či nie?"

Bohužiaľ v knihe Johna Keegana nie je tento fakt bližšie vysvetlený, takže zostáva záhadou ako to slovo "hrozivá" v skutočnosti Amíci mysleli. Možno tým, že sa dopustila vojnových zločinov, ale to je iba domnienka.
FUJ06 napsal v č. 888:
"Navíc i kdyby byla nějakou elitní jednotkou, tak sama nemohla ovlivnit běh vylodění, tak nevím, co tady řešíte Ale nic ve zlém !!"

Momentálne sa nebavíme sa o vylodení. Skús si prečítať predošlé príspevky. Ale nič v zlom.
Hofi napsal v č. 886:
"K tomu výcviku: opäť záleží, že aký výcvik (ktorého druhu vojska) porovnávaš a aj v ktorom období. Samozrejme, že ako sa vojna blížila ku koncu, tak nemecké jednotky vrátane Waffen-SS dopĺňali narýchlo vycvičení nováčikovia, často nevhodní pre vojenskú službu."
Máš pravdu, zle som to upresnil - samozrejme, že výcvik výsadkárov a Rangerov. A k tomu koncu vojny - zrejme aj ty sa mi snažíš podložiť fakt, že ako bernú mincu nemôžem brať rok 1944. Ale výsadkári a SS sa prvykrát stretli v boji práve v tomto roku.

Zrejme mi nikto (Hofi, Marek, BRUNNER) nedá za pravdu - príklady konkrétných bitiek a lepší výcvik vám nestačí. Domnievam sa, že chcete detailné záznamy z bojiska. Dajte mi čas a ja sem nejaké postnem. Potrebnej literatúry je dosť.
karaya1 22.6.2004 19:24 - č. 890
karaya1
FUJ06: To se ale v rudé armád dělo po celou válku

Jenže, s trochou nadsázky, Rusů bylo "mnógo"
FUJ06 22.6.2004 17:15 - č. 889
FUJ06
Hofi napsal v č. 886:
"Samozrejme, že ako sa vojna blížila ku koncu, tak nemecké jednotky vrátane Waffen-SS dopĺňali narýchlo vycvičení nováčikovia, často nevhodní pre vojenskú službu"
To se ale v rudé armád dělo po celou válku Ale nic, to je jenom takové doplnění !!
FUJ06 22.6.2004 17:14 - č. 888
FUJ06
Marek napsal v č. 878:
"17. PzGren. SS "
Navíc i kdyby byla nějakou elitní jednotkou, tak sama nemohla ovlivnit běh vylodění, tak nevím, co tady řešíte Ale nic ve zlém !!
FUJ06 22.6.2004 17:09 - č. 887
FUJ06
DuGalle napsal v č. 860:
"Nic proti, ale docela mě to pobavilo. Chceš jí koupit, aniž bys věděl o kom se v ní píše, tj. podstatné je, že se jedná o Hitlerovo generály a nikoliv o to, které konkrétní "
Ne, blbě si to pochopil !! Vím o čem je, jenom jsem se chtl zeptat, jak je napsaná !!
Hofi 22.6.2004 17:06 - č. 886
Hofi Ondík: Áno Anzio. Dík za osvieženie pamäti.

Lipton (884): Píšeš, že sa bavíme o "peších jednotkách". Predtým si hovoril niečo (aj) o Rangeroch (ktorí nie sú klasickou pechotou) a o výsadkároch. Navyše väčšina jednotiek Waffen-SS bola svojim určením tankovým vojskom alebo motorizovanou pechotou, teda opäť nie klasickou pechotou.

Píšeš, že 17. PzGren.Div. SS považovali j samotní Američania za "hrozivú" (a pritom ani zďaleka nemala tabuľkové stavy mužstva a výzbroje). To môžem chápať tak, že oceňovali jej "bojové kvality". Či nie?

K tomu výcviku: opäť záleží, že aký výcvik (ktorého druhu vojska) porovnávaš a aj v ktorom období. Samozrejme, že ako sa vojna blížila ku koncu, tak nemecké jednotky vrátane Waffen-SS dopĺňali narýchlo vycvičení nováčikovia, často nevhodní pre vojenskú službu.
Ondík 22.6.2004 16:21 - č. 885
Ondík
Lipton napsal v č. 884:
"Ondík: Áno, bolo to Anzio. 2. a 3. prápor sa tam dostali do pasce, keď sa ako prvé spojenecké jednotky pokúsili preraziť nemecké línie."
Ale já vím, já chtěl jen Hofimu trochu napovědět .
Lipton 22.6.2004 12:07 - č. 884
Lipton Vyzerá to, že debata ešte nie je ukončená:
karaya1 napsal v č. 883:
"Jenom bych chtěl upozornit, když jsi zmínil Villers-Bocage, na Michaela Wittmana."

Bavíme sa o peších jednotkách. Wittman bol tankové eso. Skúsené. A bojoval proti Britom, nie Američanom.
karaya1 napsal v č. 883:
"Navíc máš za bernou minci 1944, tedy rok, kdy již Waffen-SS byly za zenitem a naopak čerstvé, skvěle vycvičené US elitní jednotky dorazily na bojiště."

A prečo? Naviac ja ho nemám za bernú mincu - tento rok bol hlavným bodom našej diskusie. Ja som ho ako žiadnú mincu nezobral.

Ondík: Áno, bolo to Anzio. 2. a 3. prápor sa tam dostali do pasce, keď sa ako prvé spojenecké jednotky pokúsili preraziť nemecké línie.
Marek napsal v č. 878:
"Oproti ní třeba právě ta 17. PzGren. SS rozhodně nebyla elitní a zkušený útvar."
Nie? Túto divíziu považovali Američania v Normandii za hrozivého protivníka (citácia z knihy Johna Keegana Second World War), ale to je vedlajšie. Ak nebola skúseným útvarom, stále môže byť kvalitná. A vieš od čoho to ešte závisí? Od výcviku. Výcviku, ktorý bol u Američanov oveľa tvrdší a náročnejší. Či sa vám to páči alebo nie. Šmitec.
karaya1 22.6.2004 08:20 - č. 883
karaya1
Lipton: Asi nestačí ani fakt, že vo Villers - Bocage, konk. pri dedine Hemevez, zastavila neúplna rota výsadkárov postup celého práporu SS, že?

Jenom bych chtěl upozornit, když jsi zmínil Villers-Bocage, na Michaela Wittmana...

Btw, nemůžeš porovnávat vojáky obou stran, neboť jejich podmínky se diametrálně lišily. Možná, pokud by bojovali třeba Němci s Amíkama v jedné jednotce, mohl bys porovnávat jejich výkony, ale takto ne. Navíc máš za bernou minci 1944, tedy rok, kdy již Waffen-SS byly za zenitem a naopak čerstvé, skvěle vycvičené US elitní jednotky dorazily na bojiště...
Ondík 22.6.2004 08:13 - č. 882
Ondík
Hofi napsal v č. 879:
"To akože napr. zmasakrovanie Rangerov v (teraz neviem presne, ktorej bitke) Taliansku v 1943"
Anzio?
Lipton 22.6.2004 06:18 - č. 881
Lipton Hofi: Asi to bude najlepšie. Každý ma svoj vlastný názor a ten druhý ho pravdepodobne nijako nemôže ovplyvniť či zmeniť.
Hofi 21.6.2004 22:30 - č. 880
Hofi Lipton: Takým spôsobom argumentácie sa proste nikam nedostaneme, takže navrhujem ukončiť túto debatu.
Hofi 21.6.2004 22:28 - č. 879
Hofi
Lipton napsal v č. 877:
"Mne je jasné, že môj názor nemôžem potvrdiť iba nižšie uvedenými prípadmi. Asi nestačí ani fakt, že vo Villers - Bocage, konk. pri dedine Hemevez, zastavila neúplna rota výsadkárov postup celého práporu SS, že?"

Viz môj (874) a Marekov (875).

To akože napr. zmasakrovanie Rangerov v (teraz neviem presne, ktorej bitke) Taliansku v 1943 mi dáva argument, že nemali dobré "bojové kvality"? Takto to proste nefunguje.
Marek 21.6.2004 22:22 - č. 878
Marek Lipton : (866)...že neporovnávam SS s neskúsenými americkými jednotkami...

No třeba v tom prvním bodě (873) tohle ale popíráš. Neznám 82. výsadkovou natolik abych o mohl o její zkušenosti nějak polemizovat, ale určitě to nebyli zelenáči.
Oproti ní třeba právě ta 17. PzGren. SS rozhodně nebyla elitní a zkušený útvar.
Jako příklad to ale asi poslouží dobře .

(877)...zastavila neúplna rota výsadkárov postup celého práporu SS...

A jak konkrétně ty boje tam probíhali ? Nakolik to mohli ovlivnit jiné okolnsti ? To je stejné jako bychom se bavili o kterýchkoliv jiných jednotkách na jiných místech. To bylo naprosto běžné i jinde. Vždycky se dají jmenovat i obdobné situace z druhé strany a na takovém "předhánění se" to vždycky ztroskotá.
Lipton 21.6.2004 22:21 - č. 877
Lipton Mne je jasné, že môj názor nemôžem potvrdiť iba nižšie uvedenými prípadmi. Asi nestačí ani fakt, že vo Villers - Bocage, konk. pri dedine Hemevez, zastavila neúplna rota výsadkárov postup celého práporu SS, že?
Hofi 21.6.2004 22:21 - č. 876
Hofi
Marek napsal v č. 875:
"To by možná asi bylo spíš potřeba rozebrat konkrétní situace co se v oněm místech stalo a za jakých okolností a možná že tou pravou příčinou by nakonec bylo i něco jiného. Říct to takto paušálně lze a můžeš z toho i vycházet, ale že by to byl nějaký důkaz který by podpořil teorii, že byli např. lepší v boji muže proti muži nebo houževnatejší v obraně ....."
Presne tak.
Marek 21.6.2004 22:17 - č. 875
Marek Lipton : To by možná asi bylo spíš potřeba rozebrat konkrétní situace co se v oněm místech stalo a za jakých okolností a možná že tou pravou příčinou by nakonec bylo i něco jiného.
Říct to takto paušálně lze a můžeš z toho i vycházet, ale že by to byl nějaký důkaz který by podpořil teorii, že byli např. lepší v boji muže proti muži nebo houževnatejší v obraně .....
1361-1380 z 2221
<< 66 67 68 69 70 71 72 >>
Po