Waffen-SS
|
|
---|---|
Enigma napsal v č. 918: Nesúhlasím. Ani zďaleka. A to čo si opísal - bojovať bez dôstojníka - to príslušníci Waffen SS možna vedeli. Ale na východnej fronte, kde bol pre nich nepriateľ ideologicky nenávidený, ale nikoliv na západe. Môj názor, ale už sa naozaj dosť opakujem a nebaví ma to. "Britské jednotky toto neuměli. V konzervativní britské armádě byl důstojník prostě něco víc a bez něj v podstatě neměl zbytek můžstva šanci přežít. Ale to se také týkalo i američanů ( obecně )." |
|
|
|
Byl velký rozdíl mezi vycvikem Wehrmachtu , a Waffen SS, kde byli vojáci SS cvičeni aby mohli okamžitě převzít velení po zemřelém důstojníkovi. Wehrmacht ale třeba ani britské jednotky toto neuměli. V konzervativní britské armádě byl důstojník prostě něco víc a bez něj v podstatě neměl zbytek můžstva šanci přežít. Ale to se také týkalo i američanů ( obecně ) | |
|
|
BRUNNER napsal v č. 905: A co třeba Degrelleho hoši ?A Langenmark s Remmym Schrijnenem?I když on byl asi jediný ,co unikl zničení ! "Za jednotky hodné názvu elitné považujem Das Reich,Leibstandarde,Totenkopf,Hitlerjugend a samozrejme Wiking." |
|
|
|
BRUNNER napsal v č. 914: Táto schopnosť v americkej armáde priam prekvitala. Ale ako som tvrdil, už to nie je na diskusiu v tejto téme. "Schopnosť mužstva operovať aj bez dôstojníkov." |
|
|
|
BRUNNER napsal v č. 912: Je to proste fakt. Pravdivý fakt.
"Nič iné som od teba ani nečakal Lipton."
BRUNNER napsal v č. 912: Neviem čo máš presne na mysli. Odhodlanosť jednotlivcov? "A čo schopnosť samostatného jednania a taktická vyspelosť až do úrovne mužstva?" |
|
|
|
BRUNNER napsal v č. 905: Týmito vlastnosťami sa počas WW2 vyznačovali aj všetky americké divízie (okrem jednej výnimky), ale to už do tejto témy nepatrí. "Vojaci vynikali statočnosťou, zmyslom pre vzájomnú súdržnosť a najmä praktickými dovednosťami." |
|
|
|
BRUNNER napsal v č. 909: Kým sa víťazilo, nebolo to potrebné. "Ale postrádali ono "ideologické vymletie mozgov"." |
|
|
|
BRUNNER napsal v č. 905: Také boli aj takmer všetky dostatočne "staré" armádne divízie. "Vojaci vynikali statočnosťou,zmyslom pre vzájomnú súdržnosť a najmä praktickými dovednosťami..." |
|
|
|
FUJ06 napsal v č. 906: Ešte by som tam pridal aj 6. horskú divíziu SS "Nord". "O těch divizích, které považujem za opravdu elitní jsme se bavili před chvíli a ten tvuj výběr sedí s naším, takže souhlasím." |
|
|
|
BRUNNER napsal v č. 905: Souhlas"Treba povedať že neexistuje nič také ako vzorová jednotka alebo vojak SS.Pri pohlade v roku 1940 je to rozkvetajúca organizácia,ktorá sa však v závere konfliktu zmenila na nepoznanie" O těch divizích, které považujem za opravdu elitní jsme se bavili před chvíli a ten tvuj výběr sedí s naším, takže souhlasím |
|
|
|
Lipton napsal v č. 902: Götz von Berlichingen, ale rozhodně to neber ve zlém
"17. divíziu tankových granátnikov SS"
Lipton napsal v č. 902: K tomu bych ještě přidal 9 a 10 divzi Waffen SS ( Hohenstaufen a Frundsberg ). "12. tankovú divíziu Hitlerjugend " |
|
|
|
Pokud vím, tak to byl jeden bod z Guderianova plánu, když se stal inspektorem tankových ( teď nevím, jestli jenom tankových, nebo všech ) vojsk. Waffen SS ani neměli před rokem 1943 ještě svoji pověst. Tu si začali budovat u Děmjnaksu, kde divze Waffen SS Totenkopf skoro vykrvácela. Ale jinak jsem to přirovnání myslel smaozřejmně až po začátku roku 1943 | |
|
|
pbradler napsal v č. 899: Vlastne áno, máš pravdu. Z toho vojenského hladiska by som tam ale pridal ešte 12. tankovú divíziu Hitlerjugend a 17. divíziu tankových granátnikov SS. U týchto dvoch jednotiek bola Normandia prvou bojovou skúsenosťou a dosť sa tam osvedčili (niežeby som ich podporoval). Ale ešte k pôvodnému bodu diskusie - na amerických výsadkárov a Rangerov proste nemali ani tí najskúsenejší esesáci - ani zďaleka. "Osobne si myslím, že sa kvalita waffen SS príliš preceňuje. Predpokladám, že významnú úlohu v tom hrá nepreberné množstvo memoárovej "literatúry" veteránov z w SS. Dôvod prečo aj ich protivníci (vo svojich spomienkach) ich hodnotili ako veľmi nepríjemných až hrozivých nepriateľov bol najmä v ich brutalite, fanatizme a nasadení. S kvalitou to zas až tak horúce nebolo a to napriek tomu, že od polovice vojny mali pred armádnymi jednotkami neprehliadnuteľnú výhodu pri výbere brancov a prednosť vo vyzbrojovaní. Hlavným neduhom, ktorým trpeli prakticky všetky, bola značná necitlivosť voči stratám, ktorá sa síce prejavila vo väčšej razancií, na druhú stranu však z toho vyplývajúce vysoké straty už po krátkej dobe znižovali bojachopnosť jednotky. Celkovo sa dá povedať, že na pomyselný piedestál sa dostali ani nie tak zvyšovaním svojej kvality, ako skôr zhoršením kvality jednotiek pravidelnej armády. Z vojenského hľadiska medzi najkvalitnejšie divízie patrili tie najstaršie, v tomto prípade sa jednalo o 1., 2., 3., 4. a 5. (LSAH, Das Reich, Totenkopf, Policajná a Wiking) kde sa vďaka intenzívnym bojom vytvorilo silné jadro skúsených veteránov." |
|
|
|
FUJ06 napsal v č. 900: Súhlas. Rozpustenie Waffen SS a politické zrovnoprávnenie všetkých jednotiek by nepochybne prospelo celým ozbrojeným silám."Myslím, že by rozpustění Waffen SS nebylo od věci." Rovnako to platí aj o pozemných jednotkách Luftwaffe.
FUJ06 napsal v č. 900: "tyto tankové jednotky Waffen SS (1,2,3,5) na východě byly jediné, které měli aspoň nějakou bojovou sílu." To bolo až niekde od začiatku roku 1943. Dovtedy rozdiel medzi armádou a jednotkami W SS bol nepatrný (a v niektorých ohľadoch aj opačný). |
|
|
|
pbradler: Právě ta jejich necitlivost tvořila z jednotek Waffen SS dobrý válečný nástroj ( ne, že bycj je podporoval ) Spolu s tou dobrou výzbrojí se z nich staly dobré jednotky. Jejich síla se taky hodně zvýraznila, když ( jak si psal ) tyto tankové jednotky Waffen SS (1,2,3,5) na východě byly jediné, které měli aspoň nějakou bojovou sílu. Všechny ostatní tankové divize byly na tom dost špatně. Myslím, že by rozpustění Waffen SS nebylo od věci. Policejní divize Waffen SS by nebyla špatnou jednotkou, kdyby potom nebyla odsunuta na duhou kolej a zásobována hů, než divize, které jsem uvedl o něco výše. Ale nutno říci, že tyto divize prodloužily pobyt německých vojsk na Ukrajině. | |
|
|
Osobne si myslím, že sa kvalita waffen SS príliš preceňuje. Predpokladám, že významnú úlohu v tom hrá nepreberné množstvo memoárovej "literatúry" veteránov z w SS. Dôvod prečo aj ich protivníci (vo svojich spomienkach) ich hodnotili ako veľmi nepríjemných až hrozivých nepriateľov bol najmä v ich brutalite, fanatizme a nasadení. S kvalitou to zas až tak horúce nebolo a to napriek tomu, že od polovice vojny mali pred armádnymi jednotkami neprehliadnuteľnú výhodu pri výbere brancov a prednosť vo vyzbrojovaní. Hlavným neduhom, ktorým trpeli prakticky všetky, bola značná necitlivosť voči stratám, ktorá sa síce prejavila vo väčšej razancií, na druhú stranu však z toho vyplývajúce vysoké straty už po krátkej dobe znižovali bojachopnosť jednotky. Celkovo sa dá povedať, že na pomyselný piedestál sa dostali ani nie tak zvyšovaním svojej kvality, ako skôr zhoršením kvality jednotiek pravidelnej armády. Z vojenského hľadiska medzi najkvalitnejšie divízie patrili tie najstaršie, v tomto prípade sa jednalo o 1., 2., 3., 4. a 5. (LSAH, Das Reich, Totenkopf, Policajná a Wiking) kde sa vďaka intenzívnym bojom vytvorilo silné jadro skúsených veteránov. |
|
|
|
Lipton napsal v č. 897: Už jsme to tu probírali,není jednotka jako jednotka,i u wSS byly některé krajně nespolehlivé utvary. "boli svojími bojovými kvalitami niekde na úrovni Volksturmu" |
|
|
|
Aby ma niekto zle nepochopil - svojími predošlými príspevkami som sa nesnažil dokázať to, že Waffen SS boli svojími bojovými kvalitami niekde na úrovni Volksturmu. Boli, bouhužiaľ, tým najlepším, čo bolo z nemeckej strany nasadené na západnom fronte. | |
|
|
karaya1 napsal v č. 893: Ja som nikdy nenapísal, že "Amíci byli lepší než Waffen-SS", naopak, to čo si uviedol v prvom riadku svojho príspevku. "To pak ale musíš napsat, že "v roce 1944 už byly americké speciální jednotky a výsadkáři lepší než pěchota Waffen-SS", a s tím bych byl ochoten i souhlasit Jenže když napíšeš, že , chce se mi povídat, že je to blbost" |
|
|
|
Lipton: Promiň |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Jednotky, uniformy
- > Waffen-SS