Waffen-SS

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
1221-1240 z 2221
<< 59 60 61 62 63 64 65 >>
Po
DuGalle 18.7.2004 15:15 - č. 1074
DuGalle
Lipton napsal v č. 1071:
"LSSAH a Reich nezaznamenali žiadne víťazstvo z dlhodobým významom."

Což nám logicky ukazuje následující průběh války. Ty ovšem znáš jiné divize SS, které zaznamenaly nějaké vítězství s dlouhodobým významem?
Lipton napsal v č. 1071:
"Hodnotím podľa úspechov, ktoré zaznamenali v jednotlivých bojoch. "
Takže ignoruješ takové boje, jako třeba v oblasti Caen (Villers Bocage apod)...
DuGalle 18.7.2004 15:10 - č. 1073
DuGalle Za Liptonka sorry zpětně i do budoucna, mě na vás Slovácích ty vaše zdrobněliny prostě extrémně fascinují. To víš my nic podobného nemáme a nepoužíváme...

1. Když se nad tím seznamem zamyslíš, tak i jiné jednotky bojovaly víceméně spolu. Proč jsou pak samostatně?

To že má HJ zdánlivě jiné složení neznamená, že se bude v rámci SS ignorovat. Mimochodem jakýpak kádr podle tebe tvořil ostatní divize? Nezapomeň, že ostatní divize SS na západě byly buď vytvořeny ve stejné době jako HJ nebo přišly z východu zničené na sra.ku, takže byly z velké většiny doplněný opět tím samým kádrem...
Dzin 18.7.2004 14:39 - č. 1072
Dzin Lipton: Jestli uvádíš divize SS jenom jejich označením, nic proti tomu, ale bylo by fajn, kdyby jsi pro nás, méně znalé, kteří je, až na pár vyjímek, znají prakticky jen podle čísla, uvedl s označením.

Díky!!! :o)
Lipton 18.7.2004 13:41 - č. 1071
Lipton Odpusť si toho Liptonka.
1. Frundsberg a Hohenstaufen bojovali v Normandii aj pri Arnheme spolu, preto nezasluhujú separátne hodnotenie
2. Preklep
3. Nord je menej známa jednotka, preto som pri nej uviedol aj číslo
Divízia Hitlerjugend bola zložená zo 16 ročných puberťákov, nie 30 ročných mužov preto som ju sem nezaradil. Naviac, taký fanatizmus aký prevládal v Normandii u nej, neprevládal u žiadnej inej nemeckej jednotky, preto vyžaduje špeciálne (samostatné) hodnotenie.
Hodnotím podľa úspechov, ktoré zaznamenali v jednotlivých bojoch. LSSAH a Reich nezaznamenali žiadne víťazstvo z dlhodobým významom. Slovo "výkon" som preeditoval na "úspešné boje".
Odpusť si toho Liptonka.
DuGalle 18.7.2004 13:31 - č. 1070
DuGalle Můj milý Liptonko, nedá mi to, abych se opět nevyjádřil k tvému příspěvku, poněvadž je opět tak kvalitní, že to jinak nejde:

1. Frundsberg a Hohenstaufen jsou dvě rozdílné divize, zasluhují si tak separátní hodnocení...
2. 17. divize se jmenuje Götz von Berlichingen
3. Píšeš-li o všech divizích pouze jejich jmény, pak se ti to tu začalo nějak motat dohromady.

P.S. Někam se ti ztratila divize Hitlerjugend...

Kontrolní otázka - hodnotíš bojový výkon nebo morální kredit? Pakliže to první, pak by mě detailně zajímalo, jak jsi dospěl k tomu pořadí. Pakliže to druhé, tak bys měl přepsat úvod, aby to totiž nezavánělo tím, že se pokoušíš hodnotit onen bojový výkon...
Lipton 18.7.2004 12:55 - č. 1069
Lipton pbradler: OK.
Ináč, čo sa týka úspešných bojov jednotlivých divízii Waffen SS na západnom fronte v roku 1944 - 1945, hodnotím ich nasledovne (1 - najlepšia, 5 - najhoršia):
1. 9. a 10. tanková Frundsberg a Hohenstaufen
2. 17. div. tankových granátnikov Götz von Berlichingen
3. 6. horská Nord
4. 1. tanková Leibstandarte Adolf Hitler
5. 2. tanková Das Reich
Chcete vedieť dôvod prečo som LSSAH a Reich umiestnil na posledné miesto?
curahee 16.7.2004 23:44 - č. 1068
curahee
BRUNNER napsal v č. 1020:
" Nerozumiem prečo boli divízie SS nasadzované na najproblematickejšie úseky fronty a prečo boli jednotky Wehrmachtu kludnejšie keď vedeli o ich prítomnosti vo svojom sektore,keď neboli teda ničím odlišné od pravidelných jednotiek Wehrmachtu páni"

Toto je dost zprofanovaná fráze,jak zde již bylo řečeno,jediný na co se můžeš spolehnout je ten druhej vedle tebe.

Myslím,že ve většině případů, Němci nevěděli koho mají a nemají na křídlech.
pbradler 2.7.2004 12:30 - č. 1067
pbradler
Lipton napsal v č. 1065:
"Inač, nemáš informácie o tankovom prápore, ktorý bol jej súčasťou? Čítal som, že zahŕňal 50 samohybných diel, ale žiadne tanky"
Mám k dispozíci len rovnakú informáciu ako uvádzaš, t.j. počet cca 50ks samohybných diel a žiadne tanky. Ináč to bol úplne bežný stav u divízií tankových granátnikov v roku 1944. Dokonca aj niektoré tankové divízie mali jeden z (dvoch) tankových práporov vyzbrojený samohybnými delami.
Ináč ako zaujímavosť ma napadlo, že som niekde čítal ( bohužiaľ si už zdroj nepamätám ) že dokonca aj LSAH mala v Ardenách len jeden prápor tankov (i keď zosilnený).
pbradler 2.7.2004 12:24 - č. 1066
pbradler
ani krok zpet napsal v č. 1062:
"Potřeboval bych věděť jestli součástí divize Totenkopf byli i nějací pancéřoví granátníci???"
Tankoví granátnici boli súčasťou každej mechanizovanej divízie (tankovej či tankových granátnikov). Tankové divízie (PzD) mali zpravidla 2 pluky po dva pápory, kým divízie tankových granátnikov (PzGrD) mali dva pluky po tri prápory. Ich pechotná zložka bola teda silnejšia.
Pred rokom 1942, než došlo k premenovaniu peších motorizovaných divízií na divízie tankových granátnikov, boli názvy plukov rovnaké ako v peších divíziách a to sa týkalo aj divízie "Totenkopf".
Lipton 2.7.2004 12:22 - č. 1065
Lipton V pohode. Inač, nemáš bližšie informácie o tankovom prápore, ktorý bol jej súčasťou? Čítal som, že zahŕňal 50 samohybných diel, ale žiadne tanky.
pbradler 2.7.2004 12:17 - č. 1064
pbradler Lipton (1057): Sorry, samozrejme máš pravdu. S oboma menovanými divíziami po boku bojovala 17. až neskoršej fáze na prístupoch k St.Lo.
Glynwed 2.7.2004 09:05 - č. 1063
Glynwed 3.SS-PzD "Totenkopf" měla ve svém stavu 5. a 6.SS-PzGrRgt.
ani krok zpet 2.7.2004 08:46 - č. 1062
Potřeboval bych věděť jestli součástí divize Totenkopf byli i nějací pancéřoví granátníci???
curahee 30.6.2004 22:16 - č. 1061
curahee
BRUNNER napsal v č. 1059:
" keď si na fotbale a pokrikujú na seba tábory priaznivcov oboch klubov."
Tak to doporučuju jít na Bazaly na Baník,to je opravdu"zážiteček"!!!!!!!
Marek 30.6.2004 20:33 - č. 1060
Marek Lipton (1057) : Myslím že tímto se určitě nepokoušeli zastrašovat . Brunner v podstatě odpověděl.
curahee 30.6.2004 18:57 - č. 1058
curahee
Lipton napsal v č. 1057:
"Jedna pikoška: Viete čo robili granátnici zo 17. SS na Nový rok v Ardénach? Pokrikovali na Američanov veci typu: "Happy new year, Yanks! Happy new year, you sons of bit**es." Túto taktiku používala takmer každá jednotka SS a nikdy ňou nedosiahla to čo bolo hlavným cieľom - zastrašiť spolubojovníkov."

1.Rozhodně to není pikoška.

2.Toto dělala každá jednotka, nejen SS a nejen německá,dělo se to na všech frontách!
Lipton 30.6.2004 17:50 - č. 1057
Lipton
pbradler napsal v č. 1056:
"Navyše ak hodnotenie pochádza z bojov pri Carentane, vtedy bola ešte čerstvá a navyše mala zdatných spolubojovníkov ako 2. PzD SS a PzD Lehr."

Mám to brať tak, že bojovala po boku dvoch tebou zmienených tankových divízii? Pokiaľ viem, bojovala len so 6. parašutistickým plukom majora Augusta Freiherra von der Heydteho (ktorého obviňovali za stiahnutie svojich vojakov z Carentanu).

Jedna pikoška: Viete čo robili granátnici zo 17. SS na Nový rok v Ardénach? Pokrikovali na Američanov veci typu: "Happy new year, Yanks! Happy new year, you sons of bit**es." Túto taktiku používala takmer každá jednotka SS a nikdy ňou nedosiahla to čo bolo hlavným cieľom - zastrašiť spolubojovníkov.
pbradler 29.6.2004 23:21 - č. 1056
pbradler Lipton (1053): Čo povie Amík keď sa najprv stretne s 709. pešou divíziou a potom narazí na 17. PzG SS. Asi že tí druhí boli o dosť nepríjemnejší.
To ale nevypovedá dostatočne o ich kvalite. Navyše ak hodnotenie pochádza z bojov pri Carentane, vtedy bola ešte čerstvá a navyše mala zdatných spolubojovníkov ako 2. PzD SS a PzD Lehr.
Ale aby som nebol len negativistický, 17. mala pomerne dlhý výcvik (formovala sa viac ako 4 mesiace) a o skúsených dôstojníckych kádrov asi tiež nebola až taká núdza. Takže prepoklady kvality určite boli. Ale ako som už hovoril skôr, divízie SS trpeli neduhom vysokých strát a tak je divízia prakticky rozbitá po cca 1 1/2 mesiaci.
pbradler 29.6.2004 22:47 - č. 1054
pbradler
BRUNNER napsal v č. 1018:
"To nič nemení na fakte,že za znovudobytie Charkova môže Hitler vďačiť divíziám Totenkopf,Das Reich a Leibstandarde."
Fakt, že dobyli Charkov som ani meniť nechcel. Akurát v hodnotení sa líšim, pretože si myslím že pre 3 plne vyzbrojené a doplnené divízie zase nebol taký problém poraziť roztiahnuté a vyčerpané sovietske jednotky. To o kvalite nič nevypovedá.
Dôvod prečo vavríny nezískali iné jednotky, napr. tankové divízie armády som spomenul v prechádzajúcom.
Lipton 29.6.2004 22:44 - č. 1053
Lipton
pbradler napsal v č. 1052:
"Môj názor na hodnotenie američanov je ten, že v tej dobe nemali príliš mnoho skúseností s kvalitnými protivníkmi. Ako sme už v našej debate hovorili, pešie divízie v Normandii kvalitou príliš neprekvitali."
Nás zaujímal tvoj názor na 17. divíziu tankových granátnikov SS.
1221-1240 z 2221
<< 59 60 61 62 63 64 65 >>
Po