Waffen-SS
|
|
---|---|
Lipton napsal v č. 1019: Môj názor na hodnotenie američanov je ten, že v tej dobe nemali príliš mnoho skúseností s kvalitnými protivníkmi. Ako sme už v našej debate hovorili, pešie divízie v Normandii kvalitou príliš neprekvitali."Necháme priestor iným (napr. očakávam Pbradlerov názor), ..." Ako príklad môže slúžiť spojencami vyzdvihovaná 352. ID, ktorej časti sa bránili na Omahe. Táto pomerne mladá divízia mohla len ťažko dosahovať kvality zohraných a ostrieľaných divízií. Jej jedinou výhodou bolo, že bola naplnená mužstvom a mala dobré obranné postavenie. |
|
|
|
pbradler napsal v č. 1046: Dosť sa to líši od toho čo som o nej čítal ja, ale keď myslíš. "Myslím, že sa im pri prvom vystúpení nemohla vyrovnať." |
|
|
|
BRUNNER napsal v č. 1048: Duvodu bylo jistě více, ale to jsme tady probírali. Já jsem to uved jenom jako příklad !! "To že jednotky SS boli bojaschopnejšie nebolo spôsobené výlučne ich prednostným zásobovaním" |
|
|
|
FUJ06 napsal v č. 1044: Co je na tom tak složitého ?? Mám na mysli jednotky, které byly aspoň jednou za čas dopněny o nějakou sílu. Vem si třeba LAH. Ta byla taky doplňována !! Takhle to myslím. Teď to chápeš "Tak jsem to zase nemyslel. Myslím jednotky, které měly aspoň nějakou stálou bojovou sílu. Kapišto " |
|
|
|
Marek napsal v č. 1017: Myslím, že sa im pri prvom vystúpení nemohla vyrovnať. "Pánové ( tahle otázka vyplynula z jiné diskuze, ale přesto ji zde uvedu ) domníváte se, že 17. divize SS při svém prvním bojovém působení v Normandii byla co se týká kvality a bojových výsledků srovnatelná s divizemi 1., 2., 9., 10. a 12. SS ?" |
|
|
|
BRUNNER: Tak jsem to zase nemyslel. Myslím jednotky, které měly aspoň nějakou stálou bojovou sílu. Kapišto ?? | |
|
|
BRUNNER napsal v č. 1041: Jenom netvrdím, že Wehrmacht neměl žádné divze, které by nebyly nějak špatně zásobovány !! "Uniká mi zmysel tohto slovného útvaru" |
|
|
|
BRUNNER napsal v č. 1039: Zajtra ti donesiem tú Burgettovú knihu. Takých prípadov je tam viacej. "To netvrdím,ale je odvážne prezentovať aj dôvod toho masakru." |
|
|
|
BRUNNER: Tak čo? Autor nepodnikal rozhovory s veteránmi, takže ide o vymyslený prípad? | |
|
|
Pasivita německých jednotek Wehrmachtu byla hlavně zapříčiněna nedostatkem výzbroje, kterým trpěli tak od porážky u Stalingradu. Jediné plnohodnotné jednotky byly asi jenom ty Waffen SS ( ale netvrdím, že nebyly i jiné ), kterým se stále z Hitlerovy vůle dostávalo hodně zásob. Tak jsem to myslel BRUNNER: A komu to teda není jasné ?? |
|
|
|
BRUNNER napsal v č. 1031: To už si vítězná strana nějak domyslela. Ale počkáme na Liptona "Mal som na mysli či to odôvodnil takto niaky bývalý SS-man,ktorý sa toho zúčastnil a odpovedal na otázky autora..." |
|
|
|
FUJ06 (1032) : Nezlob se, ale domnívám se, že si nepochopil smysl toho co tím Brunner myslel. | |
|
|
BRUNNER napsal v č. 1020: Ježiš to ti z teto diskuze, co tady vedem nedošlo ?? Vždyť to tady probíráme tak stránku "Nerozumiem prečo boli divízie SS nasadzované na najproblematickejšie úseky fronty a prečo boli jednotky Wehrmachtu kludnejšie keď vedeli o ich prítomnosti vo svojom sektore,keď neboli teda ničím odlišné od pravidelných jednotiek Wehrmachtu páni...?" |
|
|
|
Marek: Pripad je spomenutý v knihe D-Day: Down to Earth. Bola to odvetná akcia za to, že Američania spôsobili 17. SS počas tvrdých bojov straty 500 mužov. Prečo doňho boli zatiahnutí civilisti? To neviem, ale pri takýchto akciach SS má smolu každý kto je nablízku.
BRUNNER napsal v č. 1029: Bohužiaľ stále nechápem (sorry). Popieraš tento vojnový zločin? " Myslel som do nedávnych dní preživších..." |
|
|
|
BRUNNER napsal v č. 1026: Nechcel si skôr povedať - jeden z preživších amerických zajatcov či francúzských civilistov. "Jeden z preživších SS-manov?" |
|
|
|
Lipton (1025) : Je tam i blíže popsané za jakých okolností k tomu došlo ( za jakých okolností je zajali, proč se k tomu dostali ti cilivsti a tak ) ? | |
|
|
Marek napsal v č. 1024: Dediny Hemevez a Craignes - odvetne akcie zato, že 82. výsadková divízie húževnate vzdorovala útokom 17. SS na tieto miesta približne 1 týždeň: masaker cca. 28 zajatých amerických výsadkárov a 30 francúzských civilistov "Lipton (1023) : O jaké válečné zločiny má jít ?" |
|
|
|
Lipton (1023) : O jaké válečné zločiny má jít ? | |
|
|
Marek napsal v č. 1022: Faktom je, že človek (ani autori publikácii v ktorých sa zmieňuje táto jednotka) nevie ako to Američania vlastne mysleli - možno išlo len o "latrínové zvěsti", ktoré rozšíril jeden človek. Druhá možnosť je, že ju označili za "hrozivú", pretože v Normandii spáchala vojnové zločiny - vôbec by ma to neprekvapilo. Avšak to, že bojovala dobre je fakt, ktorý je jasný aj bez toho ako ju nazval protivník. "Lipton (1019) : No pokud bychom to brali tak, že obě divize byly na tom s bojovými zkušenostmi při tomto vystoupení zhruba srovnatelně a protivník ji označil za "hrozivou" pak to může svědčit o tom, že byla skutečně velmi kvalitní a srovnatelná, nebo protivník 17. SS nebyl na tom se svým výcvikem, bojovou morálkou a nasazením tak dobře a proto se mu zdála lepší." |
|
|
|
Lipton (1019) : No pokud bychom to brali tak, že obě divize byly na tom s bojovými zkušenostmi při tomto vystoupení zhruba srovnatelně a protivník ji označil za "hrozivou" pak to může svědčit o tom, že byla skutečně velmi kvalitní a srovnatelná, nebo protivník 17. SS nebyl na tom se svým výcvikem, bojovou morálkou a nasazením tak dobře a proto se mu zdála lepší. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Jednotky, uniformy
- > Waffen-SS