Waffen-SS

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
321-340 z 2221
<< 14 15 16 17 18 19 20 >>
Po
bush 16.7.2007 11:53 - č. 2152
bush Dzin - dovolím si nesouhlasit:
Dzin napsala v č. 2151:
"Je to totéž, jako třeba že ozbrojené síly ČR se skládají z AČR a Hradní stráže."
Hradní stráž není ozbrojená složka nějaké politické strany (byť v Německu byla NSDAP jediná povolená).
Dzin 16.7.2007 11:50 - č. 2151
Dzin ja_62: Součástí ozbrojených sil Německa byly i Waffen SS a jako takové je nelze z tohoto vyjímat. To jaká organizace ozbrojených sil státu byla (tedy ona ozbrojená armáda NSDAP) ji z nich nevyjímá. Je to totéž, jako třeba že ozbrojené síly ČR se skládají z AČR a Hradní stráže.

Potom můžeme zameditovat nad tím, co je běžnou složkou ozbrojených sil státu. V rámci Německa za WW2 to byly i Waffen SS. Opět příměr, Hradní stráž je ustanovena jinou mocí než armádní, podléhá hradu a veškerý její status plyne toliko z moci prezidenta vykonávající pouze jeho rozkazy a nekontrolované mechanizmy jakými je kontrolovaná AČR. Nahraď me si prezidenta diktátorem (či jinou formou nositele totalitní moci ve státě) a hradní stráž jinou složkou a máme identický stav.

Samozřejmě, můžeme zde hledat drobné rozdíly, které uvádíš, ovšem dle mě rozdíly mezi Waffen SS a Wehrmachtem jsou spíše jen v oblasti rétoriky.
ja_62 16.7.2007 11:15 - č. 2150
ja_62
ja_62 napsal v č. 2141:
"tak bych podotknul, že rozdíl tu vidím v tom, že německá armáda byla běžnou ozbrojenou silou státu, která stála ve službách zločinného režimu, a co se chování týče, zejména na východní frontě, Waffen-SS si nijak nezadala - ale Waffen SS byly právě primárně ozbrojenou organisací NSDAP"
Dzin napsala v č. 2149:
"ja_62: (2141) Vzhledem k tomu, že obě dvě jsou ozbrojenou složkou státu, potom z tohoto pohledu žádný rozdíl mezi nimi neexistuje. "
Dzine, to je zajímavý náhled, ale co jsem chtěl zdůraznit je, že armádu má většina států, a její chování v konkrétním případě ještě nezpochybňuje potřebu (nebo spíš "obvyklost") existence ozbrojených sil, zatímco Waffen SS byly původně a hlavně ozbrojenou složkou NSDAP, jejichž existence byla dána právě tím, že Hitler a Himmler chtěli "svou vlastní armádu", která víceméně kopírovala Wehrmacht, a nějaké řeči o "elitních" složkách běžných ozbrojených sil jsou pouze poválečné snahy je legitimovat.

K rozdílům mezi Waffen SS a Wehrmachtem v praxi tady měl kdysi zajímavou poznámku DG:

[téma č. 8 - přísp. č. 1751] .

Dzin napsala v č. 2149:
"Protože v tu chvíli budou moci essesáci o to důrazněji prohlašovat "my jsme byly jen vojáci" vždyť jsme dělali to co Wehrmacht atd..."
Což není zrovna o co stát, když Wehrmacht byl to co byl, že...Jde mi prostě o to, že Waffen SS byly ještě o něco po touto úrovní, protože nešlo na rozdíl od zbytku ozbrojených sil Německa o běžnou ozbrojenou sílu státu, vedenou ale (stejně jako zbytek státu) zločinnou vládou a stranou, ale o ozbrojenou složku právě specielně touto vládou a stranou ustavenou k hájení a prosazování jejích zajmů.
Dzin 16.7.2007 10:58 - č. 2149
Dzin ja_62: (2141) Vzhledem k tomu, že obě dvě jsou ozbrojenou složkou státu, potom z tohoto pohledu žádný rozdíl mezi nimi neexistuje. Ovšem je pravdou, že snaha o rehabilitaci Waafen-SS je sám o sobě zavrženíhodný. Nadruhou stranu, pokud se začne "rehabilitovat" Wehrmacht jako takoví, kde je záruka, že se to nestane jen prvním krůčkem na cestě k výše zmíněnému? Protože v tu chvíli budou moci essesáci o to důrazněji prohlašovat "my jsme byly jen vojáci" vždyť jsme dělali to co Wehrmacht atd...
Ero 16.7.2007 01:19 - č. 2148
Ero
naty 2007 napsal v č. 2147:
"Na té známce je číslo 533 a krevní skupina A. "
...i to je nějaký divoký

naty 2007 napsal v č. 2147:
"Vydražil jsem ji na aukru."
naty 2007 15.7.2007 11:20 - č. 2147
Nejsem zas takovej amater.Měl jsem tušení ale raději jsem se zeptal.Na té známce je číslo 533 a krevní skupina A. Vydražil jsem ji na aukru.
curahee 15.7.2007 06:44 - č. 2146
curahee Ani bych se nedivil,že to bude falsifikát,zvlášť s tak prestižní jednotkou,obzvlášť když jí koupí člověk co o těchto věcech(viz.zkratka) nemá ani páru.
historik1 15.7.2007 05:30 - č. 2145
historik1 to je určitě 1.SS-Panzer-Division Leibstandarte SS Adolf Hitler 1.tanková divize SS Leibstandarte Adolf Hitler
Ero 15.7.2007 01:16 - č. 2144
Ero
naty 2007 napsal v č. 2143:
"1E SS LAH"
to bude asi 1. divize SS Liebstandarte Adolf Hitler, ale jestli to je všechno na ty znamce tak mně příde nějaká divná
naty 2007 15.7.2007 00:18 - č. 2143
Dobry večer.mam prozbu.Koupil jsem znamku a je tam 1E SS LAH.Neví někdo co je to za jednotku?Díky moc.
dolfek 22.5.2007 20:51 - č. 2142
Mám dotaz dostal se mi do ruky knoflík s uniformy nějaké složky třetí říše můžete mi prosím říct nějaký web kde by se dal identifikovat,jinak je na něm orlice dívající se doleva ,třímající věnec a uprostřed věnce je hákový kříž,pod věncem jsou dvě dubové ratolesti jedna vlevo druhá vpravo.Děkuji za vaše informace.
ja_62 21.5.2007 13:13 - č. 2141
ja_62
Dzin napsala v č. 2138:
"Ovšem přeci jen trošku bych se "hádal", osobně vidím rozdíl mezi Waffen SS a Wehrmachtem spíše jen v úrovni rétoriky, než v jejich chování. Pravda, vyvýjelo se, takže na začátku války byl rozdíl patrný, ale už tehdy nebyl tak zásadní, jak se mnohdy uvádí a postupe času to bylo prakticky jedno, kdo kam patří."
Dobře pokud se chceš jen tak trochu svářit, tak bych podotknul, že rozdíl tu vidím v tom, že německá armáda byla běžnou ozbrojenou silou státu, která stála ve službách zločinného režimu, a co se chování týče, zejména na východní frontě, Waffen-SS si nijak nezadala - ale Waffen SS byly právě primárně ozbrojenou organisací NSDAP, ačkoliv později i u nich docházelo k odvodům (nemluvě o Volksdeutsche "dobrovolnících" z východoevropských zemí, které do Wehrmachtu odvést nemohli, takže je "přesvědčili" ke vstupu do SS) takže u SS mne ty výklady v duchu "byli jsme jen vojáci" připadají jako větší výmluvy.
Dzin 20.5.2007 14:10 - č. 2140
Dzin Abych to upřesnil, spojitost s tím co napsal ja_62 je toliko taková, že mi to vytanulo na mysli při přečtení jeho příspěvku a nevztahuje se přímo k článku, na který příspěvek reaguje.
Dzin 19.5.2007 08:33 - č. 2138
Dzin ja_62: Nechápeš to správně, hádat se nechci, toliko potdrhuji tvé hodnocení.

Ovšem přeci jen trošku bych se "hádal", osobně vidím rozdíl mezi Waffen SS a Wehrmachtem spíše jen v úrovni rétoriky, než v jejich chování. Pravda, vyvýjelo se, takže na začátku války byl rozdíl patrný, ale už tehdy nebyl tak zásadní, jak se mnohdy uvádí a postupe času to bylo prakticky jedno, kdo kam patří.

P.S. doopravdy s tím nedokáži nic dělat. Čeština a jazyky vůbec patří mezi předměty, které mi vyloženě nejdou, narozdíl třeba od matematiky nebo elektrotechniky (nebo balistiky, fyziky, mechaniky, historie, psychologie... ). Asi negativní dopad výuky v našem školství, kdy mi je tak znechutili, že jsem si na ně udělal blok (a to máme za předobraz velikána Jana Ámose)
ja_62 14.5.2007 11:33 - č. 2137
ja_62
Dzin napsala v č. 2135:
"Což ostatně dělali v Německu i ostatní organizace. Snažili se dokázat, jak oni nebili nacisti, takže ve finále by dejiny podle nich vypadali, že všichni Němci neměli s nacismem nic společného a Hitler vedl válku úplně sám."
Dzine, nechápu tak úplně jestli se chceš hádat, ale jestli dokážeš číst mezi řádky - jestli chápeš jak to myslím - tak by ti mohlo být třeba trochu nápadné, že ve svém příspěvku č. 2133 pouze vysvětluji rozdíl mezi HIAGem a běžným spolkem veteránů (a hlavně uvádím na pravou míru to nejzvláštnější tvrzení jež obsahovala stránka na níž vedl ten bývalý hrdinův odkaz), nevyjadřuji se k poválečnému Německu jako celku.
Pokud jde o to co píšeš, tak máš přirozeně pravdu, ale přece jenom bych viděl snahu rehabilitovat Waffen-SS jako ještě o trochu nebezpečnější než v případě jiných - přece jenom šlo o "armádu NSDAP".

Mimochodem ten pravopis - doopravdy s tím nic nedokážeš udělat? Nebo to provádíš úmyslně?
ja_62 14.5.2007 11:29 - č. 2136
ja_62 Moby (2134) No výborně, to mohu časem tu svou reakci na původně hrdinův odkaz smazat.
Dzin 11.5.2007 21:52 - č. 2135
Dzin
ja_62 napsal v č. 2133:
"oni se mimo pomoci vysloužilcům snažili i o morální rehabilitaci Waffen SS"
Což ostatně dělali v Německu i ostatní organizace. Snažili se dokázat, jak oni nebili nacisti, takže ve finále by dejiny podle nich vypadali, že všichni Němci neměli s nacismem nic společného a Hitler vedl válku úplně sám.
Moby 11.5.2007 21:14 - č. 2134
Moby To je škoda že ten odkaz nefunguje, o šutsštaflích já čtu rád.
ja_62 4.5.2007 12:24 - č. 2133
ja_62
hrdina napsal v č. 2132:
"www.gamepark.cz/blog/ssschutzstaffel_4263.htm "
V tom článečku je toho legračně nesmyslného ledacos, takže bych pouze vybral největší perlu:
Avšak v roce 1951 bylo ve Spolkové republice německo povoleno znovuzaložení Waffen SS které dodržovali tradice SS
Přece jenom obnovit Waffen SS by se nesetkalo zrovna s podporou mezinárodní veřejnosti, a v roce 1951 byl pouze založen HIAG - Hilfsgemeinschaft auf Gegenseitigkeit der Angehörigen der ehemaligen Waffen-SS - Podpůrný spolek příslušníků bývalých Waffen SS - v zásadě spolek veteránů (v tom lepším případě , oni se mimo pomoci vysloužilcům snažili i o morální rehabilitaci Waffen SS, což někdy balancovalo na hraně neonacismu).

Jinak to, že bývalí příslušníci "šucštafl" (jak se píše v článku) zastávali významná místa v ekonomice a státní správě SRN je smutný fakt, plynoucí z toho, že po dvanácti letech nacismu bylo v Německu dost těžko sehnat někoho kdo by s ním neměl nic společného, než že by to nějak svědčilo o jejich kvalitách.
fusilier 20.4.2007 19:01 - č. 2131
fusilier
fil2002 napsal v č. 2130:
"Ahoj všichni, dovolím si trochu opravit výše uvedený výrok: Jádro divize (myslím mužstvo, bez důstojníků a poddůstojníků) tvořili členové HJ narození v roce 1926 (divize vznikla a výcvik byl zahájen v roce 1943, tj. ještě nedosáhli 18 let). Z dochovaných seznamů vyplývá, že někteří příslušníci divize se dokonce narodili (oproti původnímu požadavku) později než 30. června 1926, tj. v době prvního nasazení na frontě (počínaje 7. červnem 1944 v Normandii) byli stále mladší než 18 let."
To bylo normální i u Wehrmachtu, odvodní ročník 1926 rukoval v roce 1943 a mnoho vojáků mělo teprve 17 let, sice sloužili u RAD, ale někteří byli zařazeni mimo jiné k protiletadlovému dělostřelectvu, což už lze pokládat za bojové nasazení. (Viz jedny vzpomínky bývalého vojáka wh, který toto v 17ti letech prožil a v blízké budoucnosti budou uveřejněny na frontě) A co terpve ročník 1927, ti také rukovali v 17ti, muselo to být strašné, vždyť to byly ještě děti, ani si to nedokážeme představit.
321-340 z 2221
<< 14 15 16 17 18 19 20 >>
Po