Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
Pokračování článku na technet.cz, o jehož prvním dílu jsem psal 17. ledna: technet.idnes.cz/utok-na-trebon-0pf-/vojenst... Jen se mi nezdá ten útok 1. října v 6 ráno, kdybychom odmítli Mnichovskou dohodu. Podle dokumentu z 28. září 1938, který je zde v sekci Dokumenty, měl útok začít od 30. 9. 1938 poté, co by do 12 hodin předchozího dne padlo rozhodnutí. A do 12 hodin 30. září žádné rozhodnutí nepadlo. |
|
|
|
K. Straka se prezentuje: zpravy.idnes.cz/zkoumani-utoku-na-ceskoslove... |
|
|
|
Tady to popisují přesněji:
Poté předala poslanci Foldynovi zarámované diplomatické depeše z roku 1938, v nichž Stalin přislíbil vojensky podpořit ČSR proti Německu (ovšem jen v případě, že by Francie bývala dostála svým spojeneckým závazkům).
www.ceskapozice.cz/magazin/special-report/ko... |
|
|
|
www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Zeman-dostane... --ano SSSR nám byl ochotný pomoci, ale jen kdybyc bojovala i Francie..proč by jinak po Mnichovu neodpovídali ? | |
|
|
Pavel Šrámek napsal(a) v č. 6266: Pěkný, předpokládám, že se jedná o výtah z dokumentů "Arbeitsstab Leeb" o kterých se zmiňoval Stehlík v HaVu kde uveřejňoval sestavu německé armády v září 1938 - tam psal, že se v některém dalším HaVu bude těmto dokumentům věnovat. Doufám že se dočkáme. "Zajímavý článek, resp. jeho 1. část" |
|
|
|
Zajímavý článek, resp. jeho 1. část technet.idnes.cz/vojenstvi.aspx Lze to porovnat s výpovědí von Leeba, kterou vloni v říjnu přidal Glynwed. |
|
|
|
Před pár lety, když byl "dokument"(-ární fikce) poprvé v televizi, se tu strhla docela zajímavá debata. Doporučuji k přečtení: [téma č. 28 - přísp. č. 5467] (zhruba po příspěvek 5490). Jinak od té doby, co jsem slyšel rozhlasovou exhibici ve filmu Protektor, je pro mne Kdyby po technické stránce mrtvé dítě a čekám na remake. |
|
|
|
Nevím jak je to tu známé ale při mém brouzdání po Youtube jsem našel www.youtube.com/watch?v=jYuKKbnpDCk | |
|
|
Kluge napsal v č. 6250: zde v této knize, by se něco dalo najít si myslim--- www.kosmas.cz/knihy/188354/boj-o-pohranici/ "nejlepší zdroj, kde bych se dozvěděl něco o sudetoněmeckém freikorpsu" |
|
|
|
Vzpomínám si, kdysi tu byl odkaz na Fidlerův článek, kde porovnával vzdělání a bojové velitelské zkušenosti německých a čs. generálů - velitelů armád a vyšších svazků. A dospěl k závěru, že čs. velitelé byli mladší a zkušenější. Nevíte jestli existuje taky nějaké porovnání Německo x Polsko (1939)? |
|
|
|
Pavel Šrámek napsal v č. 6260: Už mám doma a chystám se číst. "Aktuální číslo 6 časopisu Extra válka - Vojska je celé věnováno čs. armádě v září 1938. Viz zde www.epublishing.cz/vojska-62013 Autorem příspěvků Jiří Fidler. Ve většině z nich kromě popisu československé armády hodnotí i stav armády německé." |
|
|
|
Aktuální číslo 6 časopisu Extra válka - Vojska je celé věnováno čs. armádě v září 1938. Viz zde www.epublishing.cz/vojska-62013 Autorem příspěvků Jiří Fidler. Ve většině z nich kromě popisu československé armády hodnotí i stav armády německé. |
|
|
|
Tedy, že bych rozšířil svojí sbírku knih? | |
|
|
viděl jsem část rukopisu, něco málo jsem klukům do knížky i dával a a myslím, že se skutečně je na co těšit | |
|
|
Pavel Šrámek napsal v č. 6255: Anotace na knížku vypdá slibně, já se tedy mám na co těšit. Díky Pavle za upozornění! "V říjnu vydává nakladatelství Mladá fronta další knihu autorské dvojice Jan Lakosil - Tomáš Svoboda s názvem "Sudety 1938", " |
|
|
|
Vzpomínky důstojníků německé armády obsahuje už kniha Souboj bez vítěze. Doufám, že tohle budou úplně nové vzpomínky úplně nových Němců | |
|
|
V říjnu vydává nakladatelství Mladá fronta další knihu autorské dvojice Jan Lakosil - Tomáš Svoboda s názvem "Sudety 1938", která bude obsahovat vzpomínky důstojníků německé armády na podzim 1938. Podrobnosti lze najít na www.ropiky.net v článku "Sudety 1938 - pohledem důstojníků německé armády". | |
|
|
V říjnu proběhne v Moravském zemském archivu v Brně kolokvium "Češi a Němci v meziválečném Československu". Podrobnosti zde fpr.zcu.cz/research/dokumenty/Kolokvium-Nemc... Je to zatím, pokud vím, jediná taková akce k 75. výročí Mnichova. |
|
|
|
J. Koutek: Nacistická pátá kolona v ČSR, Praha 1962 O. Novák: Henleinovci proti Československu, Praha 1987 D. Brandes: Sudetští Němci v krizovém roce 1938 (česky vyjde) M. Broszat: Das Sudetendeutsche Freikorps, Vierteljahrshefte für Zeitgeschichte 1/1961: www.ifz-muenchen.de/heftarchiv/1961_1.pdf |
|
|
|
Kluge napsal v č. 6250: Pokud vládneš němčinou, tak dost často citované, a to i z české strany (navíc některé online) jsou studie, které napsal Werner Röhr:"nejlepší zdroj, kde bych se dozvěděl něco o sudetoněmeckém freikorpsu"
|
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?