Bitva o Británii, letecká válka na západní frontě
|
|
---|---|
Pánové, jedna perlička: za B-of-B létal v 607. squadroně Flight Lieutenant W. F. Blackadder - a 15. srpna 1940 si nárokoval jeden He 111. | |
|
|
To musí být nějaký smutný pokus o vtip - když navíc uvážíme, že autor článku prohlašuje lorda Wellingtona za admirála a Florence Nightingaleovou za zakladatelku Červeného kříže. | |
|
|
www.novinky.cz/clanek/132758-sherlock-holmes... | |
|
|
Tom: ad Frantíci v Bitvě: Jullian ve své knize Bitva o Británii (viz [téma č. 18 - přísp. č. 2631]) uvádí, že 17. června 1940 vzlétlo z Mérignacu "letadlo typu Handley-Page s deseti francouzskými letci na palubě, mezi nimi i podporučík de la Briére". O dva dny dřív měl zase de Mozay vylézt na palubu stroje RAF v Nantes a přeletět do Anglie. Mezi 22. červnem a začátkem července se navíc povedlo dalším dvanácti (Scitivaux, Guérin, Mouchotte, Fayolle, Labouchére, Bazin, Blaize, Bouquillard, Choran, Lafont, Montbon a Perrin) nějakým způsobem utéct z Francie do Anglie (buď ukradli nějaké staré letadlo a přeletěli, nebo zcizili polské uniformy a vmísili se na britskou loď apod.). A 17. srpna mělo přijít povolení shora (tj. nejspíš od Expansion and Re-Equipment Policy Committee, která ten den dvakrát zasedala a spadalo to do její kompetence) použít Francouze, Belgičany atp. v rámci britkých perutí. Sice ještě (podle citovaného Mouchottova deníku) prošli přeškolením na Hurricany v Sutton Bridge, ale boje by měli stihnout i tak "s přehledem". |
|
|
|
Křenovice u Brna jsou nebo byly domovem dvou letců Karla a Emila Mrázků Karel se vrátil jako plukovník a stal se velitelem letiště Brno Slatina ovšem jen do 10.březnA 1948.pak jej komunisté umístili do "domečku "pod pražským hradem.tam začala jeho cesta komunistickými kriminály. Tak jak není možno říct ,že je někdo bývalý vrah tak není možno říct ,že je někdo bývalý komunista. Do takových rukou se dostali ti,kteřínasazovali životy ať na západní nebo východní frontě. Emil se nevrátil.Byl sestřelen na protiponorkové hlídce v Biskajském zálivu.Moji rodičové byli v Sokole od roku 1938 a karel cvičil(jako voják z povolání) na 10.všesokolském sletě.moji rodiči také.Proto se tak dobře známe i když moji rodičové i Karel jsou již v nebi. Příště napíši co všechno jem se od gen.ing.Karla Mrázka dozvěděl. |
|
|
|
Našel jsem údaje o cca 350 strojích Tiger Moth či Miles Master Training Command, ale bůhvíjak spolehlivé číslo to zřejmě nebude. | |
|
|
karaya1 napsal v č. 42: A s akým výsledkom (koľko a akých typov prestavali, ...)? "se totiž rozeběhla operace Banquet, tedy konverze všech letuschopných cvičných strojů, které nebyly stíhačky, na bombardéry." |
|
|
|
karaya1 napsal v č. 28: Aha, tak záhada jest vyřešena. Termín „banquet plane“ se užíval mj. i pro stroje, které byly zakoupeny na základě veřejných sbírek a darů (odtud také označení „banquet“), ovšem v „mém“ případě se jedná o něco zcela jiného. V souvislosti s vyhlášením nejvyššího stupně pohotovosti (kódové slovo „Cromwell“) ve 20.07 dne 7. září 1940 se totiž rozeběhla operace Banquet, tedy konverze všech letuschopných cvičných strojů, které nebyly stíhačky, na bombardéry. "Pánové, narazil jsem v oficiálním dokumentu Air Staff na termín „Banquet Plane“ — nemá někdo tušení, oč by mohlo jít? Nemohlo by jít o nouzově upravená letadla veškerého druhu určená k odrážení případné německé invaze?" |
|
|
|
adam napsal v č. 40: To jsme tu asi víceméně všichni pochopili.
"Ty smajlíky znamenají můj smích."
adam napsal v č. 40: Děkuji za vysvětlení důvodu pro onen smích.
"Hezky, tak to se mu povedlo..."
adam napsal v č. 40: Nepochybně, jenom by možná bylo lepší pro příště být konkrétnější, protože takhle z tebe páčit, co jsi tím - pravděpodobně - myslel, je docela únavné.
"Sestřelit 2 letadla za 10 minut je dobrý nebo ne?" Mimochodem, zdůrazňovat podtržením apod. ve svém sdělení takové detaily že mjr. Hess v té době létal s Hurricanem u 310. peruti sice svědčí o chvályhodné snaze informovat, nicméně v příjemcích zprávy - nebo naprosté většině z nich - to celkem nutně vyvolává nejtemnější obavy z jeho smyslu, protože to není nijak moc překvapivé, rozhodně ne tolik aby to stálo za nápadnější grafické ozvláštnění. |
|
|
|
adam napsal v č. 30: Takže nám budeš nepochybně schopen sdělit, co konkrétně tě natolik rozjařilo na tebou sdělované informaci, že jsi k ní připojil celkem tři emotikony? "Na konci srpna 1940 sestřelil A. Hess na svém Hurricanu 310. perutě během 10 minut jednu stodevítku a jeden Do-17... " |
|
|
|
Řekl bych, že si adam spletl S/Ldr Alexandra Hesse s Rudolfem Hessem..... | |
|
|
karaya1: Já tohle spojení znám pouze ve významu vystavených leteckých exponátů na různých výročích (banketech). | |
|
|
Pánové, narazil jsem v oficiálním dokumentu Air Staff na termín „Banquet Plane“ — nemá někdo tušení, oč by mohlo jít? Nemohlo by jít o nouzově upravená letadla veškerého druhu určená k odrážení případné německé invaze? | |
|
|
Ozivim zase jedno trochu pozapomenute tema Na adrese www.findarticles.com/p/articles/mi_m0IBO/is_... najdou zajemci zajimavou studii na tema logistiky a Bitvy o Britanii. |
|
|
|
Omlouvám se, vhodnějšího tématu jsem si nevšiml, stydím se, červenám se Ano, jméno Jindřich Svoboda jsem zjistil, ovšem žádný Ludvík Svoboda podle mého názoru v RAF nesloužil, jde pravděpodobně o smyšlenku. Děkuji! (zmíněné nepotřebuji pro sebe, aby se někteří neděsili, že jsem se snad dal na letadla ) |
|
|
|
Fuky napsal v č. 24: Fuky, (jen pár poznámek od člověka, který ale zdaleka nemá naše letce v malíku ) - existuje tu vhodnější téma "Letci s nášivkou Czechoslovakia", s Ludvíkem Svobodou půjde patrně o nepřesnost v křestním jméně, pokud je mi známo, v RAF sloužil během války Jindřich Svoboda (311. sq., sestřelen a padl v roce 1942, Nizozemsko). Doufám, že mě někdo kompetentnější doplní, případně i poopraví. "Měl bych dotaz, pánové, zdali existoval nějaký čs. letec ve Velké Británii Ludvík Svoboda? Díky!" |
|
|
|
Měl bych dotaz, pánové, zdali existoval nějaký čs. letec ve Velké Británii Ludvík Svoboda? Díky! | |
|
|
Algernon napsal v č. 17:
"už třeba tím, že některé se stále držely letu v nevýhodných trojicích, zatímco jiné už přešly na dvojice-čtveřice"
Algernon napsal v č. 19:
"A tohle bych už nerozebíral vůbec… "
Algernon napsal v č. 19: Prepáčte, že sa do toho miešam.. Zaujímam sa hlavne o východnú frontu, ale myslím, že toto platí všeobecne: Nevýhoda letu v trojici spočívala v tom, že v prípade nečakanej paľby zo vzduchu alebo zo zeme prostredný z trojice nemal veľké šance na úspešný úhybný manéver.. (Pokryškin). Ďalej viď Algernon..."skutečně NEVÝHODNÁ je sevřená sestava „křídlo na křídlo“, kterou známe třeba z přehlídek, ale to se netýká (až do té míry) lítání za války. Mimochodem, onen velečasto přemílaný výhodný „rozchod“ do dvou dvojic. Jakákoli sestava v manévrovém boji, zejména při větším počtu účastníků „dog fightu“, se stejně v krátké době stejně rozpadne, čili v tu chvíli už je šumák zda formace byla trojice či čtveřice — a boj krátce poté končí už jen proto, že žádného protivníka v tu dobu už ani nezahlédneme (jde řádově sekundy, maximálně desítky sekund, než se rozpadne jakákoliv sestava, a je lhostejné zda-li šlo o trojice či čtveřice — ostatně celý boj trvá maximálně desítky sekund, maximálně v řádu několika minut, než se vše rozpýlí a doslova „rozprchne“ do všech stran)." Len na doplnenie... |
|
|
|
Algy, 20: Nevíš, proč když to mám v knize uvedeno správně, píšu „z Hornchurche do Skotska“, což je neodpustitelný mix s předchozí citací a 603. sqn..? P.S. ano, 222. sqn je také extrém. P.P.S. našel jsem ještě další zajímavé citace, ale to už bych tu rovnou mohl přepsat polovinu knížky. |
|
|
|
Ona 32. sqn je samozřejmě dosti extrémní příklad, uvedl jsem ji pro zajímavost. Jenom jsem chtěl naznačit, že nebyla squadrona jako squadrona — už třeba tím, že některé se stále držely letu v nevýhodných trojicích, zatímco jiné už přešly na dvojice-čtveřice. A samozřejmě také nebyl pilot jako pilot — i když nutno uznat, že někteří „nováčci“ RAF výrazně pomohli. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Bitva o Británii, letecká válka na západní frontě