Československé uniformy a výstroj 1918-1939
|
|
---|---|
Hawkeye.Pierce napsal v č. 146: každý voják čsl. branné moci z té doby nosil límcové označení - příslušnost k pluku apod."stážní prapory nosily límcové označení??? " Patrně se chceš zeptat, jestli příslušníci SP měli na límci příslušnost k tomu patřičnému SP - neměli. Měli označení původních jednotek - pluků. |
|
|
|
stážní prapory nosily límcové označení??? | |
|
|
Na této stránce je také možnost prohlédnout si ukázku knihy ve fotmátu .pdf: www.libri.cz/kniha.php?kniha=241 |
|
|
|
Upřesňuji, že "Encyklopedie branné moci Republiky československé 1920-1938" vyjde 27. 3. 2006. Bude mít 900 stran a cena má být 1290 korun. | |
|
|
vnitřek z vz.29 nebo by tam šel i vnitřek z vz.32 |
|
|
|
Jo, ušít to by šlo, to by asi nebyl takový problém (pro mě teda jo, ale mamka si se šicím strojem docela rozumí ), ale má někdo nějaké fotky toho vnitřku? | |
|
|
Krtek2 napsal v č. 140: Tak to máš štěstí. Vnitřek se dá ušít, ale dokoupení znaku bych do značné míry pochyboval...jedině se zkus poptat v HZS jestli něco nemají, nebo kdyby jsi měl štěstí dá se něco najít na půdách... "Takovou jsem jsem našel za naší vesnicí na roli.Chybí jí ale ten vnitřek a vpředu ten znak.není někdo jestli by se to dalo samostatně dokoupit?" |
|
|
|
Takovou jsem jsem našel za naší vesnicí na roli.Chybí jí ale ten vnitřek a vpředu ten znak.není někdo jestli by se to dalo samostatně dokoupit? | |
|
|
Pánové našel jsem VELMI zachovalou helmu vz.29 za pouhých 400,-. ... má ale hasičský znak... |
|
|
|
Posílám základní informace o instrukčním praporu: Instrukční prapor vznikl v Milovicích 1.10.1928 a nahradil dosavadní II. prapor pěšího pluku 28, který do té doby vykonával funkci instrukční jednotky u Pěchotního učiliště. Úkolem instrukčního praporu jako školní jednotky bylo podílet se na praktické přípravě velitelů pěchoty a zároveň zkoušet novou výzbroj a metody boje. Při svém vzniku se instrukční prapor skládal ze dvou pěších rot (1. a 2.), cyklistické roty (3.), kulometné roty (4.), technické roty (tvořené zákopnickou četou a spojovací četou) a náhradní roty. V roce 1933 prapor získal pomocnou četu. Od 1.10.1935 se jeho složení rozšířilo o další pěší rotu a rotu doprovodných zbraní, složenou z minometné čety a kanonové čety. Současně u kulometné roty vznikla četa velkých kulometů proti letadlům. Od 1.10.1936 byla do složení uvedené roty zařazena druhá kanonová četa, zatímco četa VKPL byla z jejího složení vyjmuta a rozšířena na rotu VKPL. K témuž datu proběhla motorizace praporu. Během mobilizace v září 1938 vznikl jako "B" útvar Instrukční prapor 2. Společně s mírovým Instrukčním praporem (po dobu existence svého dvojčete nesl číslo 1) byly oba útvary zařazeny do složení motorizované brigády 1. rychlé divize. Prapor svoji činnost ukončil dnem 31.7.1939. |
|
|
|
Já mám fotografii, kde vojáci patří k Ers.Btl. | |
|
|
Používali ten vz.30 i bojové jednotky,nebo se to používalo jen k výcviku? | |
|
|
Glynwed napsal v č. 134: o tomhle nic nevím, i když je pravdou, že soudruhům v březnu 39 muselo padnout do rukou značné množství stejnokrojů, vládní vojsko jich mnoho nespotřebovalo "Narazil jsem na fotografii, kde vojáci mají uniformu velmi podobnou vz.30, ale mají tmavě zelený límec s Litzen." |
|
|
|
Narazil jsem na fotografii, kde vojáci mají uniformu velmi podobnou vz.30, ale mají tmavě zelený límec s Litzen. | |
|
|
Glynwed napsal v č. 132: to nemám, docela by mne to taky zajímalo "Má někdo informace o použití upravených čs. uniforem vz.30 německým Wehrmachtem?" |
|
|
|
Má někdo informace o použití upravených čs. uniforem vz.30 německým Wehrmachtem? | |
|
|
Fuky napsal v č. 130: to opravdu není "že měli vojáci na krku IP, což ale není žádná novina." |
|
|
|
mbbb napsal v č. 129: no, mělo by to být tak jak říkáš, nic více jsem u sebe k tomuto nenašel. Snad jen drobnost, že měli vojáci na krku IP, což ale není žádná novina. "Koukněte se doma do svejch análů, jestli něco nevyšťouráte!" |
|
|
|
tak co ten IP? Koukněte se doma do svejch análů, jestli něco nevyšťouráte! | |
|
|
Pavel Šrámek: Tak to konečně vyjde, po letech čekání a opětovném stažení a zdržní z nabídky nakladatelství Libry. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Jednotky, uniformy
- > Československé uniformy a výstroj 1918-1939