Co by se stalo kdyby…
|
|
---|---|
Worchester napsal v č. 1039: No, ono taky dost britů simpatizovalo s němci(hodně jich mělo příbuzné v německu, nebo s německa pocházeli). "Myslíte si, kdyby byl na britském trůnu Edward VIII ,který byl jak si proněmecký a vládl británii do své rezignace v r.1936, že by byli Britové s NĚmci" |
|
|
|
Algernon: Další tam už nemám. U 8. AF mám uváděno celkem 15 stíhacích skupin (4th FG, 20th FG, 55th FG, 56th FG, 78th FG, 339th FG, 352nd FG 353rd FG, 355th FG, 356th FG, 357th FG, 359th FG, 361st FG, 364th FG a 479th FG). Přičemž v polovině roku 43 mám uvedené ve stavu jen 4th FG, 56th FG a 78th FG, ostatní jsou založeny později. |
|
|
|
Jen takovou poznámku ohledně mohutnosti letectva Západních spojenců. Co se týká třeba 8. letecké armády, tak v půli roku 44 bylo z jejích 15 stihacích skupin (FG) vyzbrojeno 7 Mustangy (až na jednu verze B), 4 Lightingy a 4 Thunderbolty. Pro porovnání, v polovině roku 43 měla 8. AF ve výzbroji jen 3 FG a ty byly vyzbrojeny Thunderbolty. | |
|
|
pbradler napsal v č. 1006: Automaticky ne ale prakticky asi ano. Odhadovalo se, že pokud by v roce 44 invaze selhala a invazní síly by byly zničeny, k další invazi by mohlo dojít až za dva za tři roky. "Jednak neúspech vylodenia v roku 43 by automaticky neznamenal rezignáciu na akciu v roku 44 " |
|
|
|
Worchester napsal v č. 1039: "král neměl moc velkou pravomoc, ale třeba kdyby udělal revoluci.....?" aby král dělal revoluci - to je nějaké přitažené. Nás ve škole učili, že revoluce mění jeden společenský řád v jiný - a do toho by král nešel Každopádně ten Edward germanofil byl a ve spojení s blbem Čembrlejnem by mohli ledacos napáchat! Ale nevěřím tomu, že by Anglie bojovala na straně Němců |
|
|
|
Myslíte si, kdyby byl na britském trůnu Edward VIII ,který byl jak si proněmecký a vládl británii do své rezignace v r.1936, že by byli Britové s NĚmci- já vím, že král neměl moc velkou pravomoc, ale třeba kdyby udělal revoluci.....? | |
|
|
Algernon napsal v č. 1027: V (1026) bola reč o pozemných jednotkách. "Viac by ich do boja poslali. Sformovaných jednotiek mali dostatok." |
|
|
|
Algernon napsal v č. 1024: Nespomínal som nedostatočnosť ale to že jeho nadradenosť nebola táká aby V-ku diskvalifikovala, ako sa to snažíš naznačiť v (1017). Navyše schválne koľko Lufťákov malo A-4 a koľko ich malo A-2 či 1. Nebola náhodou situácia podobná ako u spojencov, že prezbrojovanie na nové typy meškalo pred potrebami."nicméně mluvit o nějaké „nedostatečnosti“ u Gustava ve srovnání se Spitfirem Mk.V" A na druhú stranu nezdá sa mi, že by v auguste 43 bola IX-ka tak vzácne zviera. |
|
|
|
Algernon napsal v č. 1020: Nemecká výroba takisto nekulminovala v roku 1943.
"Víš, že letecká výroba, a to jak v USA tak i v Británii, kulminovala za celou válku až v třetím čtvrtletí roku 1944..?"
Algernon napsal v č. 1021: Viac by ich do boja poslali. Sformovaných jednotiek mali dostatok.
"Myslíš to jako tak, že když Američani neměli v Evropě dost pozemních sil v roce 1943, že by jich více zmobilizovali Britové..?"
Algernon napsal v č. 1022: Nevšimol som si že by som niečo podobné čo len náznakom spomenul. Každopádne predpokladám že by sa 8th AF zúčastnila podpory invázie aj v roku 43. V tom prípade by ale bolo možné časť stíhacieho kontingentu vybaveného napr. P-47 zapojiť do taktických úloh. To je asi centrálny bod celej úvahy v (1016). "Mám to jako chápat tak, že za invaze v červnu 1944 se právě síly „strategické“ 8th AF nezúčastnily podpory invaze na kontinent..?" |
|
|
|
Algernon napsal v č. 1017: Asi by bolo spravodlivé pozrieť sa na čom skutočne lietali v tej dobe Lufťáci. A že by 109G bolo až tak nadradené Spitu V neviem, neviem. "A, pardon, ale posílat stíhače nad Francii ve Spitfirech Mk.V, to tedy ale nevím nevím" |
|
|
|
Algernon napsal v č. 1015: To sa týka aj pozemnej armády. Holt zo začiatku by museli poskytnúť Briti viac jednotiek ako Američania. "Á… Vtip je v tom, že AEAF je „spojenecké“ letectvo. Kdeže byla v srpnu 1943, a v jakém stavu, americká část „spojeneckého (invazního) letectva“?" |
|
|
|
Algernon napsal v č. 1013: Nebolo to aj tým, že sa napr. P-47 účastnili ako stíhací doprovod dennému strategickému bombardovaniu."Zkus si najít, kdy je americká taktická letecká armáda (9 AF) určená k podpoře invaze v Británii" A potom je tu aj RAF. |
|
|
|
Algernon napsal v č. 1011: Nemyslím nad územím Ríše ale nad kanálom a oblasťou možného vylodenia. "představ si, že chci říci, že jí rozhodně neměli (v srpnu 1943) Spojenci" |
|
|
|
Algernon napsal v č. 1007: Táto podmienka bola diktovaná predovšetkým koreláciou síl KM a RN."Jen bych si dovolil poznamenat, že i Němci v roce 1940 považovali leteckou převahu za prvořadou podmínku úspěšného vylodění" Navyše predpokladám, že nechceš povedať, že by LW mala v auguste 43 nad oblasťou leteckú prevahu? |
|
|
|
Algernon: Situácia leteckých síl by v prípade rozhodnutia vykonať inváziu bola priaznivejšia. Minimálne časť síl zo stredomoria by mohla zasiahnuť v Normadii. Takisto formovanie leteckých jednotiek by nastalo iste skôr. Predpokladám, že dátum vzniku AEAF k 15.11.43 nebol zapríčinený tým, že by predtým nemali s čím lietať ale jeho vznik súvisel práve s plánovaním samotnej operácie. | |
|
|
Algernon napsal v č. 1003:
"To by taky mohli Rusové pochodovat v Paříži, že?"
Johny napsal v č. 1002: To sa už dostávame trochu priďaleko nemyslíte."Pak by se zřejmě i v Paříži mluvilo rusky." Jednak neúspech vylodenia v roku 43 by automaticky neznamenal rezignáciu na akciu v roku 44 a potom pre Rusov by bola Paríž predsa len trochu ďaleko. Každopádne si myslím, že pre spojencov boli šance na vylodenie už v roku 1943 reálne a situácia nemeckých vojsk na fronte koncom augusta 43 sa až tak dramaticky nelíšila od situácie v čase invázie. Treba si uvedomiť že skutočné katastrofy, ktoré naozaj pustili WH žilou nastali až po vylodení. Významnejší pokles sily zaznamenala len LW. |
|
|
|
Algernon napsal v č. 1003: To by byl veliký průšvih, ale třeba by to rusové zvládli a potom by byla skoro celá Evropa komunistická. "A co kdyby se operace v roce 1943 v Normandii nezdařila?" |
|
|
|
pbradler napsal v č. 999: No to je možné. Ovšem zase je možné, že nezkušené síly by byly odraženy. Pak by se zřejmě i v Paříži mluvilo rusky. "Ja si zase myslím, že keby vynechali Taliansko a vylodili sa v Normandii už v roku 1943, mohli spojenci pochodovať Berlínom a Prahou. A to by bolo pre nás asi prospešnejšie než ten Balatón." |
|
|
|
pbradler napsal v č. 988: "Čo sa týka Grécka, tam bolo dohodnuté že patrí do sféry VB a nebolo priamo oslobodené žiadnou spojeneckou krajinou." Což vůbec nebránilo stalinovi vyzbrojit ELAS a pokusit se vojenskou operací dosadit komunisty k moci. Pokud by tehdy řecko nedostalo pomoc z VB, byla by to dnes o něco větší albánie. |
|
|
|
Algernon napsal v č. 997: Ja si zase myslím, že keby vynechali Taliansko a vylodili sa v Normandii už v roku 1943, mohli spojenci pochodovať Berlínom a Prahou. A to by bolo pre nás asi prospešnejšie než ten Balatón. "Myslet si každý nepochybně můžeme co chceme — já si třeba myslím něco jiného" |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII všeobecně
- > Co by se stalo kdyby…