Operace Overlord
|
|
---|---|
Milo: já někde četl o přídavku nějakého oleje z kokosu nebo nějaké podobné sra...? | |
|
|
Worchester napsal v č. 142: Myslíš,že existoval sektor UTAH???Na pláži Utah by dva sektory Tare a UNCLE.Green a red "třeba HIT7RUN si spletl pláž UTAH se sektorem na UTAHU?" |
|
|
|
Napalm je želatinizovaný benzín, príp. podobná horľavina. Želatinizácia benzínu sa vykonáva pomocou mydla, t.j. soľami vyšších mastných kyselín, najčastejšie palmitanom sodným (z toho aj jeho názov - NAtrium PALMitan). Zloženie napalmu kolísa v rozmedzí 92-96 % benzínu a 4-8 % mydla. Ako iniciátor napalmu sa najčastejšie používa biely fosfor. Napalm je možné vyrobiť aj podomácky. Ak sa do napalmu pridá práškový horčík, zmes sa nazýva pyrogel. | |
|
|
"hit7run napsal v č. 96: "Je pravda že na pláži Utah se Amíci vyznamenali měli tu tuším jen jedno zranění a to bylo že voják se nějak zranil o vyloďovací plavidlo.Ale na pláži Omaha se Amíci moc nevyznamenali."" |
|
|
|
Lavockin: Au..... O cem myslis, bylo poslednich cca 30 prispevku.... |
|
|
|
Američané, že by měli napalm ve 2. sv. válce? | |
|
|
Jestli si dobře vybavuji, tak napalm byl US Army použit při dobývání Cherbourgu.. | |
|
|
giro.c napsal v č. 134: Pěkně blbá smrt.Proti tomu zlatě dostat kulku mezi oči "je fakt a zmiňuje to myslim i Hubáček če amíci dost často Japonce vypalovali" |
|
|
|
Algernon napsal v č. 119: je fakt a zmiňuje to myslim i Hubáček če amíci dost často Japonce vypalovali "Jak už napsal Tom — od r. 1944 (hlavně druhá polovina roku) se použití napalmu dost rozmáhalo (zejména v Pacifiku, ale používal se i v Evropě)." |
|
|
|
Zatím dík. | |
|
|
Nic já to zkusím vyhledat. | |
|
|
Dík.Ten material asi nevíš co? | |
|
|
Brunner:Mně to taky nesedělo.Ale nevěděl jsem přesné číslo.S tím 200 bych souhlasil,ale nemáš náhodou přesnější číslo?Zajímalo by mě,kolik tam mohli ztratit i materialu. | |
|
|
Algernon:Ty asi o tom taky víš dost.Víš přesně kde se napalm používal na západní frontě? | |
|
|
hit7run napsal v č. 117: "Kolik vůbec zemřelo za prvních 24 hodin operace Overlord v Normandii Němců?" Já jenom vím,že do začátku října němci ztratili mezi 400 000-500 000 vojáků a zničeno bylo okolo 1500 tanků a 3500 děl.Kolik němců bylo v den D zabito se ti pokusím najít. |
|
|
|
Kolik vůbec zemřelo za prvních 24 hodin operace Overlord v Normandii Němců? | |
|
|
Tom napsal v č. 107: "Žluté nádrže pod křídly P-47D, P-38 a snad i pod Mustangy, zcela jistě obsahovaly napalm. Ano používal se od roku 1944 poměrně běžně. V Evropě i v Tichomoří." Mohl by jsi mi prosím rozšířit použití napalmu v Evropě?Tohle mě zajímá.Dopředu říkám že ti to nevyvracím,jen mě to zajímá,tak jestli o tom víš víc pouč mě prosím. |
|
|
|
Elvis napsal v č. 111: Není zač. "Kozel, díky za fakt dobrý odkaz, veľmi dobrá stránka plná informácií, navyše s vynikajúcim spracovaním." |
|
|
|
Worchester napsal v č. 113: Já to taky povídám,ale langošovi se to nějak nezdá.Časem na to přijde.Každej se učí po celý život.Jestli si myslíš že jsem povidal že overlord nebyl nutný tak si pořádně přečti článek č:109 "Vždyt je to hodnocené jako jedna z NEJZNÁMĚJŠÍCH A NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH OPERACÍ..." |
|
|
|
Kozel napsal v č. 109: Kozel, díky za fakt dobrý odkaz, veľmi dobrá stránka plná informácií, navyše s vynikajúcim spracovaním. "Langoši:dobře zpracované stránky jsou tyto:www.normandiememoire.com/index_content.html" |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Západní fronta
- > Operace Overlord