Operace Overlord
|
|
---|---|
Worchester napsal v č. 104: Doslova to bylo ,,Válku začneme právě zde'' velice pěkná hláška. "vylodila se skoro 2 km od místa ,kde měly,a Roosevelt na to řekl něco v tom smyslu :,,No a tak začneme válku tady" |
|
|
|
Langoši:dobře zpracované stránky jsou tyto:www.normandiememoire.com/index_content.html Nechoď na ně pokud neumíš anglicky nebo francouzsky(narážím teď na tvůj věk)Potom existujou knihovny,doporučuju:Will Fowler-Operace Overlord,prvních 24 hodin,,D-day operace overlord,od příprav až po osvobození paříže. Nebylo by na škodu prostudovat něco o výsadkářích,SAS,Rangers,COPP,commandos,operaci neptune a nějaký ty mapy které najdeš na internetu.Potom si srovnej názory a doufám že tě omrzí ta hláška,že spojenecké vylodění nebylo nutné. Myslím to dobře ,nebo tě tady každej parádně zprcá |
|
|
|
Elvis napsal v č. 103: "Ja som našiel údaj, že na pláži Utah boli straty okolo 210 mužov" S tímto údajem souhlasím.Četl jsem že před dnem D napadli německé rychlé čluny spojenecký konvoj,který nebyl dostatečně bráněn.V konvoji se nacházela 4. pěší divize která zrovna prováděla cvičení(krycí kod TIGER).Těchto devět rychlých člunů udělalo pěknou paseku-potopili 2 LST a jedno těžce poškodily,dále tam zemřelo asi 750 mužů včetně námořníků.Němci z toho vyšli beze ztrát a spojenci o tom radši moc nemluvili.Přece jenom před dnem D by to moc na náladě vojáků nepřidalo.Po válce se říkalo že při tomto cvičení zařvalo víc mužů na v den D na pláži UTAH. |
|
|
|
Žluté nádrže pod křídly P-47D, P-38 a snad i pod Mustangy, zcela jistě obsahovaly napalm. Ano používal se od roku 1944 poměrně běžně. V Evropě i v Tichomoří. | |
|
|
Worchester Podle mě byl NAPALM používán až ve Vietnamu
Kdyby byl NAPAPALM vynalezen ve WW2 tak by ho ostatní země po válce začali vyrábět, ne až Amíci před Vietnamem |
|
|
|
v knize Hitlerovo Německo-život v období Třetí říše jsem četl , že letouny P47T-Bolt a P38ligting shazovali bomby s NAPALMEM na normadské pobřeží během operace overlord a cobra, je to pravda? Podle mě byl NAPALM používán až ve Vietnamu. | |
|
|
Ja som našiel údaj, že na pláži Utah boli straty okolo 210 mužov. | |
|
|
hit7run napsal v č. 96: To mu moc nevěřím,viděl jsem fotky z pláže Utah a na jedné několik přikrytých těl.Nevěřím tomu že by se stalo jen jedno zranění. "Je pravda že na pláži Utah se Amíci vyznamenali měli tu tuším jen jedno zranění a to bylo že voják se nějak zranil o vyloďovací plavidlo.Ale na pláži Omaha se Amíci moc nevyznamenali." |
|
|
|
Langos, skús si prečítať nejaký ten článok o vylodení v Normandii, napríklad aj tu: www.fronta.cz/index.php?clanek=24 a možno prehodnotíš svoj názor o tejto akcii. | |
|
|
Marseill napsal v č. 98: 4. pešia divízia, ktorá sa vyloďovala na pláži Utah, sa vylodila o niekoľko kilometrov ďalej, ako to bolo naplánované a na tom mieste bola nemecká obrana oveľa slabšia, preto mali oveľa nižšie straty, ako 1. pešia, ktorá sa vylodila na Omahe. "To je pravda?Mě se to nějak nezdá, to tam Němci nebyli?" |
|
|
|
Worchester napsal v č. 95: Když jdeš po Omaze za odlivu ke břehu, největší přírodní překážka, která může sloužit jako úkryt, je škeble, a potom vidíš nahustěná obranná postavení, tak si můžeš jenom říci, že ke břehu se invazní jednotky musely dostávat zázrakem - a začneš se divit, že ty ztráty nebyly ještě daleko větší. " amíci měly nejlépe chráněné pláže (UTAH A OMAHA) ,ale může to být klam " |
|
|
|
hit7run napsal v č. 96: To je pravda?Mě se to nějak nezdá, to tam Němci nebyli? " pláži Utah se Amíci vyznamenali měli tu tuším jen jedno zranění a to bylo že voják se nějak zranil o vyloďovací plavidlo" |
|
|
|
hit7run napsal v č. 96: to je jak z US filmu, nebo nemam pravdu? "jen jedno zranění " |
|
|
|
Worchester mě se zdá , že amíci měly nejlépe chráněné pláže
Je pravda že na pláži Utah se Amíci vyznamenali měli tu tuším jen jedno zranění a to bylo že voják se nějak zranil o vyloďovací plavidlo.Ale na pláži Omaha se Amíci moc nevyznamenali. |
|
|
|
mě se zdá , že amíci měly nejlépe chráněné pláže (UTAH A OMAHA) ,ale může to být klam z toho jak pořad točí filmy na toto téma. Slyšel sem jen o 1 britské filmu , který by měl být natočen o operaci overlord a jejich pláži........ | |
|
|
J.F.Ryan (91) Co myslíte muselo v Normandii zemřít tolik vojáků záleží v jaké části,ale jestli myslíš celkově tak jen "minimum" na to jaké měli Spojenci možnosti. |
|
|
|
Langos napsal v č. 92: očitý svědci z pláže Omaha a sektoru (Charlie?) v němž probíhal film Zachrante vojína Ryana vypověděli, že to nebylo tak hrozné (s těmi hodně mrtvými) jako ve filmu "nezemřelo (relativně) moc vojáků." |
|
|
|
V každé bitvě umírají vojáci, navíc si myslím, že zrovna v Normandii nezemřelo (relativně) moc vojáků. | |
|
|
Co myslíte muselo v Normandii zemřít tolik vojáků. | |
|
|
jj sorry ujeli mi trochu z těch názorů nervy |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Západní fronta
- > Operace Overlord